Muusikoiden.net
23.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Bassokaappi 2x15
1
Jimmo67
20.02.2013 17:45:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajattelin rakentaa itse skoben alusta asti. Hommasin just markbass TTE 500 nupin.
Olisin kiinnostunut kaikista vinkeistä koskien niin runkomateriaali kuin elementtivalintojen (2x15) suhteen. Nupinsta luvataan hönkyä 500w/4ohm ja 300w/8ohm.
Tyylilajina rock/pop. Käytettävissäni on oksatonta mäntyä, koivua, haapaa, terva- ja harmaaleppää, sekä lehti- ja tavankuusta. Vai lieneekö väliä vaikka värkkää koivuvanerista. Suurkiitos kaikille vastanneille jo nyt. :-)
 
kojones
20.02.2013 18:48:49 (muokattu 20.02.2013 18:49:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bassokaapin ei ole hyvä olla soiva rakenne, joten koivuvaneri on paras. Itse tekisin laittamalla kaksi TL606-johdannaista päällekkäin. Elementeistä parhain lie Eminencen Kappalite 3015.
 
Aihetta sivuten http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=187153&co=30
 
Dropped C
21.02.2013 14:38:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Edellämainutulla setillä galaksit räjähtää. Eli olisi varmasti hyvä.
 
J.Nikkanen
23.02.2013 19:47:06 (muokattu 24.02.2013 14:41:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

15mm sekavaneri asiallisella rimoituksella toimii ihan ok, jopa havuvaneri on suht ok, itseasiassa nykyinen 1x15" millä soittelen on 15mm havuvaneria ja painaa alle 20kg, oiskos jotain luokkaa 17kg?
 
Huomio kannattaa kiinnittää järkevään rakenteeseen, eli tukien määrä ja mitoittaminen ei saa olla liian vähäistä, overkill taas aiheuttaa ylimääräistä painoa sekä käsittääkseni niitä ei toivottuja seisovia(?) ääniaaltoja lodjun sisälle.
 
Jos ja kun 2x15" komootin rakentaa, kannattaa miettiä myös muotoilu sillälailla kondikseen että kahvat saa järkevästi ruuvailtua paikalleen. Kylkiin riittävän suuret ja tukevat kahvat joista jaksaa kantaa pidemmänkin portaikon verran niin ylös- kuin alaspäinkin. Itse aloin suosimaan upotettavia muovisia sen jälkeen kun jousikahvat tuottivat ärsyttävää resonointiääntä joillakin taajuuksilla. Myös pyörät alakulmissa saattavat olla vallan mainio kapine. Eli esim monissa 8x10" rantasaunoissa on fiksusti sijoiteltu kahvat ja pyörät, esimerkiksi tässä MESAn kaapissa:
 
http://www.thomann.de/fi/mesa_boogie_traditional_powerhouse_810.htm
 
Jos kaappi on mallia refleksi, voi portin/portit tehdä hyllymallisena ihan levytavarasta, tai sitten porailee rasiaporalla pyöreät reijät parhaaksi katsomaansa paikkaan ja ostaa suht huokeita muovisia refleksiputkia, joita itseasiassa olen itse ajatellut suosivani jatkossa. Tällöin on helppo muutella putken/putkien pituutta jos haluaa kikkailla viritystaajuuden kanssa, tai jos elementit vaihtuu ja ne vaativat eri mittaiset putket. Mm. Uraltone ( http://www.uraltone.fi ) myy muutamaakin vaihtoehtoa, ja toki ihan perinteinen viemäriputki toimii myös.
 
Roudauksen kannalta järkevin vaihtoehto lienisi kuitenkin tehdä 2 kpl 1x15" kaappeja? Saundi olisi varmasti toimiva, ja herkkyys olisi sama kuin 2x15" kaapissa. Itse inhoan roudaamista ihan hemmetisti, vielä enemmän jos kaappi on joku megamörkö mikä ei mahdu mihinkään ja on hankala käsitellä. Tällöin voisi pikkukeikan tai jonkun jamittelusession käydä soittelemassa vaikkapa yhdenkin kaapin voimin, ja isompiin tilaisuuksiin sitten molemmat mukaan? Ja vaikkakin puhutaan 2x15" kaapista, hämmennän hiukan ja vetäsen esiin myös vaihtoehto Been, eli 2x12" tai 2kpl 1x12" kaappeja. Eminence Deltalite II 2512 on melkoisen kevyt sekä mukavasti bassotaajuuksia toistava elementti, jota kannattaa pohtia yhtenä vaihtoehtona.
 
Liimana toimii perus kosteudenkestävä puuliima, eli tutut bostikit, kiillot yms. eli ei sen hienompia liimoja tarvita. Toki uretaaniliima on yksi vaihtoehto, esim. silloin jos levyjen sahauksissa on hieman sanomista. Uretaaniliima kun turpoaa hieman kuivuessaan. Jos haluaa tehdä lisätiivistyksiä valmiissa kaapissa, niin itse olen käyttänyt ihan perus akryylimassaa. Siitä ei käsittääkseni irtoa mitään höyryjä mikä voisi elementtiä/elementtejä vahingoittaa.
 
Vaimennusmateriaalina olen käyttänyt vaahtomuovia. Tämä siksi että sitä on minun ollut helpompi hankkia (löytyy omalta duunipaikalta, rautakauppa on tien toisella puolella! :-D) kuin esim. mineraalivillaa ja on parempaa mm. siksi että se ei pölise ja puhaltele villahöttöä ympäri treenistä. Vaimennuksella on jonkin verran vaikutusta saundiin, mutta ainakin takaseinään vaimennuksen laittaisin.
 
Jos kaapista tulee hieman liian kookas litratilavuudeltaan, voi sitä helposti pienentää tunkemalla kaapin sisään esim. uretaanilevyä. Helpompaa kuin alkaa sahailemaan kaapista tavaraa pois. Mutta toki kannattaa tehdä kerralla oikean mittainen, pääsee helpommalla!
 
Nämä siis minun pohdintoja aiheesta. Muutamia kaappeja tullut tehtyä, mutta ei varmaan yksikään ole tullut täysin valmiiksi asti kun on jo seuraavaa aloiteltu. Tosin nykyisen 1x15" kaapin kanssa menty jo yllättävän pitkään vaikka siinä onkin mielestäni rakenteellisia epäkohtia ja puutteita. Saundi kuitenkin toimii (melkein), se lienee kuitetenkin se pääasia!?
 
edit: kirjoitusvirheiden poistoa...
 
Homojatsit sulla on housuissas. -Santukka
Jimmo67
28.02.2013 12:33:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoa vinkkiä ja pikaviestiä tulee. Kiitos paljon. Arvon tässä vielä että teenkö 2x15 vai 2kpl 1x15. Jokatapauksessa elementeiksi eminence kappalite 3015. Mutta kumpainenko? LFA vai pelkkä 3015?
 
Jimmo67
22.03.2013 18:52:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sorry, sählään tässä kännyn kans.. :-p
J.Nikkasen kirjoitus varsin hyvä. Kiitos.
Päädyin sitten tekemään 2x15 kaapin. Saavat kollegatki vähän liikuntaa.. ;-D
EV:n TL606:set sai toimia suuntaa antavana mittakuvana ja laitoin ne päällekkäin.
Runko on valmis (18 mm koivu) ja odottaa tarviketoimitusta uraltonelta. Tilavuudeksi tuli 77 litraa. Tosin takaseinässä on 50mm superloni jonka saan tarvittaessa pois jos lisätilavuus on tarpeen. Taidan kytkeä elementit erikseen käyttäen Speakon liittimiä kun niin on nupinkin takana. Vinkkejä vaan tulemaan. J. :-)
 
strat0caster
31.03.2013 12:19:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Roudauksen kannalta järkevin vaihtoehto lienisi kuitenkin tehdä 2 kpl 1x15" kaappeja?
 
Arvoin tätä samaa juttua joskus ja tein sitten kaksi 15" kaappia. Usemman kymmenen roudauksen jälkeen tuli kirottua, että ois pitäny tehä se 2x15". Jokatapauksessa roudausmatka autosta keikkalavalle on suoritettava aina, niin kahdella kaapilla sen tekee kaksi kertaa. Neodyneemikaiuttimien ansiosta kaapitkaan ei paina enää mahottomia. Tällä hetkellä nuppi taitaa painaa jopa enemmän kun nuo kaapit yhteensä.
 
Jimmo67: Mutta kumpainenko? LFA vai pelkkä 3015?
 
Perus 3015:n käytettävä taajuusalue on 40hz-4khz kun LF:ssä se on 40hz-1,5khz. LF päästää enemmän bassoa (isommat ripustukset) ja vaatii pikkusen enemmän tilavuutta. Omassa tulevassa projektissa käytän nuita perus kappalitejä, jotka toistaa siihen 4khz saakka. Siitä saan jatkettua yläpäätä 1" driverilla, että saa tarvittaessa kilinöitä ja kolinoita mukaan.
 
J.Nikkanen
31.03.2013 13:44:42 (muokattu 31.03.2013 13:45:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

strat0caster: Arvoin tätä samaa juttua joskus ja tein sitten kaksi 15" kaappia. Usemman kymmenen roudauksen jälkeen tuli kirottua, että ois pitäny tehä se 2x15". Jokatapauksessa roudausmatka autosta keikkalavalle on suoritettava aina, niin kahdella kaapilla sen tekee kaksi kertaa. Neodyneemikaiuttimien ansiosta kaapitkaan ei paina enää mahottomia. Tällä hetkellä nuppi taitaa painaa jopa enemmän kun nuo kaapit yhteensä.
 
Ainiin joo, sähän kirjoitit niistä artikkelinkin, pakko linkittää!
 
http://muusikoiden.net/artikkelit/1568
 
Eipähän tosiaan neodyymeillä tuommonen 2x15" kaappi paljoa painaisi, mutta onkin sitten ulkomitoiltaan jonkinmoinen mörkö. Pakettiautoon menee toki heittämällä, mutta jos tarttee henkilöautolla kuskailla niin 1x15" puolustaa paikkaansa kyllä.
 
Herkällä elementillä oleva 1x15" kaappikin puhuu kyllä jo ihan kivasti ja riittää yksinään jo monenmoiseen menoon. 2x15" ei sitten enää jätä mitään kysyttävää, ilmaa liikkuu ja basso pauhaa!
 
Mutta joskos tuunaisit kaappeja sen verran että nappaat toisesta kaapista pyörät pois ja kuomulukoilla kaapit yhteen? Kas siinähän se, yhden roudausreissun 2x15" kaappi melkein kuin itsestään! Höhö!
 
Löysin muuten omasta 1x15" kaapista pienenpienet vuotokohdat jotka tiivistin ja kappas, saundi olevinaan parani. On se jännä juttu tuommosessa bassorefleksissä... No, hyvää oppiahan on nuo omien virheiden korjailut. Joskos vielä joskus onnistun pysymään orkkis suunitelmassa ja tekemään kerralla hyvän.
 
Homojatsit sulla on housuissas. -Santukka
strat0caster
31.03.2013 14:26:03
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J.Nikkanen: Mutta joskos tuunaisit kaappeja sen verran että nappaat toisesta kaapista pyörät pois ja kuomulukoilla kaapit yhteen?
 
Tässä on kyllä kuningasratkaisu ongelmaan! Voishan noista road-readyt tehä samalla. Ei vaan kaappien ulkonäkö hirvittää niin karmeesti ja päivitystä pitää saada, niin teenpä uutta kaappia samantien. Saa mukavasti Orangen väriin sointuvat tolexitkin pintaan!
 
fEARfulin sovelluksista saa mukavasti mallia omiin diy projekteihin; lähinnä rimojen sijoitteluun. Vaikkapa tämä 1515/66: http://greenboy.us/fEARful/DL/1515+66/fEARful%201515+66.png.
 
J.Nikkanen
31.03.2013 14:44:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

strat0caster: Tässä on kyllä kuningasratkaisu ongelmaan!
 
No sitähän minäkin! Siitä vaan pam pam ja homma on valmis eikä tartte edes puupurua/-pölyä nurkista siivoilla!
 
Homojatsit sulla on housuissas. -Santukka
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti