Muusikoiden.net
19.06.2018
Soittajasta muusikoksi | Kymen Konservatorio 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pignosen modaus akustiselle. Onnistuuko?
1
D_Steele
11.02.2013 21:34:20 (muokattu 11.02.2013 21:42:25)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ters!
 
Ensin pähkinänkuoressa:
1. Saako vahvistimen piirilevyä roplaamalla vähennettyä sen säröytymistä?
2. Mitä kaikkea tulee huomioida uutta kaiutinelementtiä hankkiessa ja vaihtaessa?
 
Sitten perusteellisemmin:
Mulla lojuu nurkissa tuollainen vanha kunnon Pignose 7-100 (eli siis tämä: http://www.pignoseamps.com/?disp=detail&id=253), jolla ei juuri käyttöä ole ollut. Ensi kesän katusoitteluita ajatellen kypsyttelin ajatusta valjastaa kyseinen vehje akustiselle kitaralle sopivaksi. Tavoitteena tässä olisi saada suhteellisen kirkas, puhdas soundi. Volumea ei tarvitse älyttömästi lähteä, mutta alataajuuksien (~80Hz ja ylöspäin) selkeähkö kuuluminen olisi erittäin erinomaista. Paljon vaadittu kuudella patterilla toimivalta pikku laatikolta? Kyllä. Liikaa? En tiedä, kertokaa.
 
Tällä hetkellä pienellä volumella soundi on ihan kohtuullinen, mutta kun nuppia kääntää, ääni säröytyy kuten on tietysti tarkoituskin. Mietin, että onkohan tuohon tarkoituksella rakennettu ominaisuus, joka edesauttaa särön syntyä ja jonka saisi ehkä poistettua piirilevyä roplaamalla? Löysin pikaisella googletuksella tämmöisen piirikaavion, jonka uskoisin vastaavan tuota omaa vehjettäni: http://img49.imageshack.us/img49/8936/pignoseampek1.gif Sen verran osaan tuota lukea että tiedän suunnilleen mikä osa on mikäkin, mutta en sen enempää.
 
Lisäksi pohdiskelin että kaiuttimen vaihto voisi tuoda uutta eloa. Jos sijoittaisin johonkin suht laaja-alaiseen ja herkkään (paljon ääntä pienellä teholla) hifi-kajariin ja löisin sen tuon nykyisen tilalle, toimisiko? Mitä kaikkea kaiuttimen ostossa tulisi huomioida ja tarvitseeko vahvarille tehdä muita muutoksia kaiuttimen vaihdon yhteydessä?
 
Kiitokset jo näin etukäteen.
Kefiiri
11.02.2013 22:56:53 (muokattu 11.02.2013 22:58:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

D_Steele: Ters!
 
Ensin pähkinänkuoressa:
1. Saako vahvistimen piirilevyä roplaamalla vähennettyä sen säröytymistä?

 
Ei ihan pienellä roplaamisella. Särö tulee ihan siitä että pääteasteesta loppuu teho.
 
2. Mitä kaikkea tulee huomioida uutta kaiutinelementtiä hankkiessa ja vaihtaessa?
 
Nykyinen elementti saattaa jo nyt olla herkemmästä päästä kokoisekseen. Sointia voi ehkä parantaa elementin vaihdolla, mutta saman kokoisella, tasapainoisemmin soivalla elementillä äänenvoimakkuus saattaa vähetä entisestään. Tai sitten uusi elementti on huomattavan arvokas.
 
Kokeeksi voisit kytkeä Pignosen kaiuttimen tilalle vaikka 12" 8 Ohmin kaapin. Sellaisella ääntä jo tulee enemmän. Mutta älä päästä kaiutinjohtoja oikosulkuun, Pignosessa ei taida olla oikosulkusuojausta, ja oikkari käräyttää päätetransistorit oitis.
 
"Musiikki on ainut melu josta täytyy maksaa." -Alexandre Dumas
teemu-t-k
11.02.2013 22:58:44 (muokattu 11.02.2013 23:00:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...kypsyttelin ajatusta valjastaa kyseinen vehje akustiselle kitaralle sopivaksi. Tavoitteena tässä olisi saada suhteellisen kirkas, puhdas soundi. Volumea ei tarvitse älyttömästi lähteä, mutta alataajuuksien (~80Hz ja ylöspäin) selkeähkö kuuluminen olisi erittäin erinomaista. Paljon vaadittu kuudella patterilla toimivalta pikku laatikolta?
 
Kyllä. Nimenomaan liikaa.
 
Tuosta vehkeestä et kaksisempia tehoja saa irti: Mainostettu n. 5 wattia menee reilusti liioittelun puolelle ja totuus on ehkä lähempänä noin puolta wattia. Joten headroomin ja tuhdin alapään voit aika suosiolla unohtaa. Enpä usko, että modaamisessakaan on suurempaa järkeä, koska ensisijaisesti pitäisi panostaa tehon kasvattamiseen mikä käytännössä tarkoittaisi täydellistä laitteen uudelleen rakentamista.
 
...kun nuppia kääntää, ääni säröytyy kuten on tietysti tarkoituskin. Mietin, että onkohan tuohon tarkoituksella rakennettu ominaisuus
 
Onhan se tarkoituksella rakennettu ominaisuus mutta piirilevyä roplaamalla et sitä pysty poistamaan. Se vehje säröytyy, koska tehot yksinkertaisesti loppuvat kesken. Käytännössä kuulet siinä sitä paljon haukuttua transistori päätesäröä. Kuten sanoin, moisen ominaisuuden modaaminen pois tarkoittaa käytännössä laitteen totaalista uudelleen rakentamista.
 
Löysin pikaisella googletuksella tämmöisen piirikaavion, jonka uskoisin vastaavan tuota omaa vehjettäni
 
Tuota peliä on tehty useampi versio. Olen itse törmännyt ainakin Ge ja Si transistori versioihin sekä jälkimmäisestä versioihin positiivisilla ja negatiivisilla käyttöjännitteillä. Kaikissa oli joitain pieniä eroja mm. biasointi piirissä ja joissain muissa pikkujutuissa. Itse luottaisin kaavioihin lähinnä "suuntaa antavana esimerkkinä".
 
Lisäksi pohdiskelin että kaiuttimen vaihto voisi tuoda uutta eloa. Jos sijoittaisin johonkin suht laaja-alaiseen ja herkkään (paljon ääntä pienellä teholla) hifi-kajariin ja löisin sen tuon nykyisen tilalle, toimisiko?
 
Herkkyys ja HiFi kajari ei aina oikein mahdu samaan lauseeseen - vielä vähemmän HiFi kajari ja live äänentoisto. ...mutta idean puolesta olet kyllä oikeilla jäljillä. Kunnon ISO herkkä kaiutin kiinni niin on jotain toivoa tuhdimmasta bassosta ja suuremmasta voluumista. Kriteereinä kaiuttimen valintaan on lähinnä oikea impedanssi ja riittävän suuri tehonkesto. Henkilökohtaisesti sijoittaisin tuollaiseen varatut rahat kuitenkin pesämunaksi ihan kunnon vahvistimeen joka on suunniteltu nimenomaan siihen katusoittoon. Nykyään tehdään hyviä ja kohtuullisen tehokkaita pattereilla tai akuilla toimivia class-D pikkuvahvistima mistä Pignose:n aikoihin ei osattu edes haaveilla.
 
Kefiiri
11.02.2013 23:03:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teemu-t-k: Henkilökohtaisesti sijoittaisin tuollaiseen varatut rahat kuitenkin pesämunaksi ihan kunnon vahvistimeen joka on suunniteltu nimenomaan siihen katusoittoon. Nykyään tehdään hyviä ja kohtuullisen tehokkaita pattereilla tai akuilla toimivia class-D pikkuvahvistima mistä Pignose:n aikoihin ei osattu edes haaveilla.
 
Täsmälleen näin. Ja Pignose puolestaan on hieno vehje ihan sellaisenaan. Legendaarinen klassikko :)
 
"Musiikki on ainut melu josta täytyy maksaa." -Alexandre Dumas
D_Steele
11.02.2013 23:40:41
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teemu-t-k:
 
Henkilökohtaisesti sijoittaisin tuollaiseen varatut rahat kuitenkin pesämunaksi ihan kunnon vahvistimeen joka on suunniteltu nimenomaan siihen katusoittoon. Nykyään tehdään hyviä ja kohtuullisen tehokkaita pattereilla tai akuilla toimivia class-D pikkuvahvistima mistä Pignose:n aikoihin ei osattu edes haaveilla.

 
Jeppis, jos modaus ei onnistu niin uusi vahvari on toki ensimmäisenä ostoslistalla. Huvin ja harrastuksen vuoksi huvittaisi kuitenkin yrittää. Lisäksi tuo possunenä on kooltaan aika ylivoimainen joten nykyinen kotelo tekisi mieli säilyttää vaikka sitten rakentelisikin sisukset uusiksi.
 
Kiitokset erittäin tyhjentävistä vastauksista. Huutelen tänne lisää mikäli projekti etenee ja kysyttävää tulee.
uusiipe
13.02.2013 12:17:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos vahvistimen edelleen pitää olla patterikäyttöinen, ei juuri yli 2W tehoihin pääse millään. Jos patterikäytön sijaan vaikka voi ottaa käyttöön vaikkapa 12VDC ulkoisen virtalähteen, pääsee jo aivan toisenlaisiin wattilukuihin, kunhan vaan virtalähteessä riittää ampeereita (esim. 2A 12V = 24VA, joka RMS:nä riittää jo 10-15W RMS antoteholle). 12VDC 5-15W ic-vahvistinpiirejä on olemassa pilvin pimein. Etuasteen voi tehdä yhdellä oparilla. Tehokkaamman kaiutinelementin joutunee myös vaihtamaan. Lieköhän moisessa projektissa siltikään mitään järkeä...
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
Kefiiri
13.02.2013 18:09:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Jos vahvistimen edelleen pitää olla patterikäyttöinen, ei juuri yli 2W tehoihin pääse millään.
 
Kyllä nyt sentään. Ramones kuulemma käytti alkuaikoinaan Mike Matthews Freedom Amp -comboja, jotka toimivat 1,5 Voltin pattereilla, joita oli sarjassa useampi kymmenen. Tällä päästiin jo yli 20 Watin tehoon.
 
"Musiikki on ainut melu josta täytyy maksaa." -Alexandre Dumas
uusiipe
13.02.2013 22:49:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Kyllä nyt sentään. Ramones kuulemma käytti alkuaikoinaan Mike Matthews Freedom Amp -comboja, jotka toimivat 1,5 Voltin pattereilla, joita oli sarjassa useampi kymmenen. Tällä päästiin jo yli 20 Watin tehoon.
 
Tarkoitin tuolla Pignosen originaalilla 9v patterisatsilla.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
D_Steele
15.02.2013 13:28:35 (muokattu 15.02.2013 14:31:30)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pignosen modausprojekti on kuopattu. Sinivalkoinen kyynel ja kevyet mullat.
 
Plan B: Kuten tässäkin ketjussa jotkut totesivat, taitaa olla helpompaa rakentaa kokonaan uusi vahvari.
 
Tähän mennessä on löytynyt tällainen suht pätevän oloinen ja todella hyvän hintainen vahvistinpiiri: http://dx.com/p/y148-audio-amplifier-module-93121 12V inputilla lupaillaan 2X10W@8ohm tehoja, minkä uskoisin riittävän hyvin tarkoituksiini, kiinankerroin huomioiden. Käyttäjäkokemuksien perusteella tuo on hinnastaan huolimatta varsin kelvollinen laite.
 
Virtalähteeksi 12V akku, tyyliin tämä: http://dx.com/p/12v-9800mah-recharg … mergency-power-li-ion-battery-90998
 
Kaiutinelementtien valintaan en ole vielä ehtinyt tarkemmin perehtyä. Ehkä woofer+diskantti? Vai yksi leveäkaistainen?
 
Nämä jonkunlaiseen kompaktiin koppaan ja akkari DI-boksin tms. kautta kiinni, pitäisi toimia. Vai mitä olette arvon soitinrakentelijat?
rintapek
15.02.2013 19:32:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

D_Steele:
 
Nämä jonkunlaiseen kompaktiin koppaan ja akkari DI-boksin tms. kautta kiinni, pitäisi toimia. Vai mitä olette arvon soitinrakentelijat?

 
Vaikka itse tekeminen on hurjan kivaa, niin silti toisinaan kandee käydä kaupassa testaamassa miten valmisratkaisu toimii.
Esim. tommoinen?
http://www.stpaulssound.fi/kauppa/i … t_info&cPath=3_109&products_id=5473
 
One kind of music only - the good kind
Murgo
16.02.2013 09:24:31 (muokattu 16.02.2013 09:27:43)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

D_Steele:
Tähän mennessä on löytynyt tällainen suht pätevän oloinen ja todella hyvän hintainen vahvistinpiiri: http://dx.com/p/y148-audio-amplifier-module-93121 12V inputilla lupaillaan 2X10W@8ohm tehoja, minkä uskoisin riittävän hyvin tarkoituksiini, kiinankerroin huomioiden. Käyttäjäkokemuksien perusteella tuo on hinnastaan huolimatta varsin kelvollinen laite.

 
On kyllä menneet vahvistinpiirit pieniksi, meinasin ensin että tuo on pelkkä piirilevy ilman itse vahvistinta mutta ilmeisesti se on tuo olemattoman kokoinen nappula tuossa keskellä?
 
Kun itse 80- tai 90-luvulla rakentelin jonkun tämäntapaisen, suunnilleen samantehoisen (muistaakseni 2x12W) vahvistimen rakennussarjasta niin itse vahvistin-IC oli vielä sellainen n. 35x15x5 mm mötikkä jossa alumiininen korvake jäähdystyslevyä varten.
 
Ilmeisesti on hyötysuhdekin parantunut kun tuon luvataan kestävän 8 ohmilla jopa ilman jäähdytyslevyä.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Kumiankka
16.02.2013 10:43:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täytyykin testata oma Lepai tripath vahvistin, on yhdet autotallikaiuttimet 8" ja piezo, Lepai vahvarin saa ebaysta kun laittaa about kympin lisää tuohon vahvaripiirilevyn hintaan ja on valmiiksi koteloitu
 
Muistaakseni ei mun Lepai jaksa antaa täyttä tehoaan mp3 soittimella ohjattuna ja mallintavalla etuasteella vaan jostain mikseristä sain lisää hönkää signaaliin
 
http://musicpcb.com/pcbs/tiny-giant-amp/
 
tuossa mielenkiintoinen kytkis jos analogista haluaa, tda7370 oli myös mukava teho/hinta/laatu suhde
 
Kefiiri
16.02.2013 13:08:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo: On kyllä menneet vahvistinpiirit pieniksi, meinasin ensin että tuo on pelkkä piirilevy ilman itse vahvistinta mutta ilmeisesti se on tuo olemattoman kokoinen nappula tuossa keskellä?
 
Ilmeisesti on hyötysuhdekin parantunut kun tuon luvataan kestävän 8 ohmilla jopa ilman jäähdytyslevyä.

 
Juu, onkohan tuo nyt semmoinen D-luokan vahvistin sitten? En ymmärrä noista mitään, varmaan googlaamalla selviäisi. Millainen ääni noista mahtaa lähteä kun pääte alkaa klippaamaan? Vai onko koko kanttaus rajoitettu jollain systeemillä pois?
 
"Musiikki on ainut melu josta täytyy maksaa." -Alexandre Dumas
D_Steele
16.02.2013 17:27:01
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Juu, onkohan tuo nyt semmoinen D-luokan vahvistin sitten? En ymmärrä noista mitään, varmaan googlaamalla selviäisi. Millainen ääni noista mahtaa lähteä kun pääte alkaa klippaamaan? Vai onko koko kanttaus rajoitettu jollain systeemillä pois?
 
"This board has some nice features to prevent (or at least limit) clipping distortion, which sounds particularly horrible with class-D, and can damage your speakers."
 
Lähde: http://www.diyaudio.com/forums/class-d/202411-y148-amp-module.html
Kefiiri
16.02.2013 20:13:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vallan näppärän oloinen vekotin. Kaiutinratkaisuksi laittaisin jotain saman sorttista mitä PA-kaapeissa on. Hifi-elementit ovat epäherkkiä eivätkä välttämättä kestä livemusan dynamiikkaakaan.
 
"Musiikki on ainut melu josta täytyy maksaa." -Alexandre Dumas
D_Steele
27.02.2013 16:57:11 (muokattu 27.02.2013 21:06:13)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Projekti on edennyt konseptitasolla.
 
Kaiutinelementtejä selailtuani ykkösvaihtoehdoksi on seuloutunut Viasatin BG20: http://www.thomann.de/fi/visaton_bg_208_ohm.htm Ainakin speksien perusteella vaikuttaa sopivalta. Ilmeisesti tuo on suosittu vaihtoehto kaikenmaailman ghettoblaster-projekteissa ja uskoisin soveltuvan myös omiin tarkoituksiini mainiosti. Tuon aiemmin mainitun y148-vahvistimen saa imeisesti modattua monoksi, jolloin kaiuttimeen pystyisi teoriassa työntämään 20W tehoa.
 
Lisäksi rupesin visioimaan kotelon rakentamista jonkun laukun sisälle kannettavuuden parantamiseksi, tähän tyyliin: http://i.imgur.com/6XzUM.jpg Erotuksena tietysti kahden pienen elementin sijasta yksi iso. Vähän tosin arvelluttaa miten 8'' elementti soisi noin pienessä kotelossa (vaikka hifiäänenlaatu ei olekaan tässä päätavoitteena).
 
Ajatuksia?
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti