Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: DIY Speaker Simulator
1
efunkelist
04.01.2013 17:40:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sitä vois harkita jonku otsikonmukaisen purnukan rakentavansa. Kaupallisia vaihtoehtoja paria kokeilleena en ollut tosin tyytyväinen soundiin mutta eihän tietenkään muutamalla vastuksella ja konkalla mitään lahkeenlepatusstäkkisoundia voine saadakaan :)
 
Mutta kysyisin tässä onko kukaan tehny netistä löytyvistä skemoista ja hyväksi todennut jotakin tiettyä vaihtoehtoa?
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
teemu-t-k
09.01.2013 20:05:20 (muokattu 09.01.2013 20:25:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän tossa mennä ihan puhtaasti makuasioihin.
 
Ideahan noissa on simppeli: taajuusvastetta muokataan vähintään leikkaamalla korkeimpia taajuuksia jollain tyyliin kaskadilla 2-asteen suotimia, asteen sofistikoituneemmissa piireissä lisätään ehkä vähän korostusta jollain sopivan tuntuisella resonanssitaajuudella, hifistelyssä lopulta heitetään kehiin useampia pieniä resonanssipiikkejä ja överinä ehkä jopa yritetään mallintaa liiallisen ekskursion vaikutuksia jollain signaalileikkurilla, tai jotain.
 
Loppupeleissä ei aina sitten kuitenkaan ole kyse realistisuudesta vaan ihan pelkistä makuasioista. Jonkun piirin taajuustaste tuntuu miellyttävämmältä kuin toisen, vaikka molempien toimintaperiaate olis ihan tasan sama. Joten ihan sama kun kysyisit mikä olis kiva kaiutin; saat jokaiselta vastaajalta suunnilleen eri vastauksen, kunkin henk. koht. mieltymysten mukaan. Lisänä vielä se, että preferenssi usein lisäksi vielä vaihtelee esim. käytetyn vahvistimen tai ihan vaan mielialan mukaan.
 
Tähän speaker simulator -soppaan voidaan vielä heittää muuttujana lisäksi preferenssit siitä tykkääkö tasan yhdestä kivasta ja toimivasta soundista vai arvostaako enemmän vaikkapa sitä, että löytyy rutkasti säätöjä soundin ruuvaamiseen erilaiseksi.
 
Kysytään vaikka näin: Kuinka laajaa juttua edes haluat rakentaa? Pitääkö löytyä joku ihan täydellisesti valmis projekti piirilevyineen ja layoutteineen (tai jopa rakennussarja) vai riittääkö pelkkä skema? Haetko jotain tiettyjä ominaisuuksia? Yms.
 
Ite rakentaisin vaan -jotain- -pohjalta: lisäillään / muokataan tätä sit lisää oman maun mukaan. Perusidea ja toimintaperiaatehan kaikissa noissa piireissä on kuitenkin suht koht sama joten soundillisesti suuremmatkin modailut suuntaan tai toiseen ei ole mitään rakettitiedettä ja usein onnistuu ihan muutamien komponenttien vaihtelulla. Ellet siis halua ruveta överöimään realistisuudella ja heittää kehiin pariakymmentä resonanssipiiriä ynnä muuta samanlaista, että saadaan ihan just se sama vaste kuin kauiuttimessa X.
 
(X:n arvo luonnollisesti vaihtelee kunkin henkilön preferenssien mukaan).
 
efunkelist
09.01.2013 20:59:42
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enpä ole pitkään aikaan tällä palstalla noin hyvää vastausta lukenu saati saanut. Iso kiitos!
Mun on syytä itsekin miettiä tarkemmin mitä tuolta projektilta hakisin, muutakin kuin vain jotain kolvilla käryteltävää (sitä varten kun tuolla tallessa on esim. risoja piuhoja korjattavaksi)
 
Ennenkaikkea tarvis ois saada tarpeen tullen sähkökitara saada suoraan tiskiin liitettynä kuulostamaan muultakin kuin sirinäsurinalta ja vekottimen toimintaperiaate olikin jo tuttu että kysessä on periaatteessa tosiaan lo-pass-filtteri. Jotain säädettävyyttä sopisi kojeessa olla vaikka lopulta kun se yksi toimiva soundi löytyy niin siihen jäädään: voisinkin siis potikat toteuttaa tarkkuuspotikoilla perinteisten namiskoiden sijaan.
 
Pelkällä skemalla tulen toimeen, vaatii vaan enemmän aikaa sitten layouttia suunnitellessa mutta mitä valmiimpi sen helpompi ja lopulta mua ei tässä viehätä matka vaan määränpää, eli soundi. Onhan noita kaupallisiakin vaihtoehtoja mutta maksaahan ne enemmän. Ja omin käsin tehtyä on tutumpi ja turvallisempi sitten tosiaan modailla.
 
Netissähän noita sekalaisia ohjeita on, ehkä kaipailin vain jotain kokemuksia kuultavaksi niin rohkaisis sitten omissa valinnoissa.
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti