Muusikoiden.net
20.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Reunalistan eli bindauksen asennuksen vaikeusaste?
1
zedder
06.11.2012 11:43:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka hankala projekti olisi muovisen reunalistan asennus Jackson -tyyppiseen kitaranlapaan? Urat voi tietenkin tehdä yläjyrsimellä, mutta olikos tähän olemassa jokin toimiva manuaalityökalukin? Projekti olisi varsin pieni, sillä vaahteraiseen otelautaan ei oikein sovi ainakaan valkoinen reunalista.
 
Kitara on melkoisen halpa, vanha ja kolhittu, joten isoja tappioita tässä ei tulisi. Olisi kuitenkin hauska hiukan askarrella..
 
Juzzu
06.11.2012 11:47:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaulan ja lavan sauman saaminen nätiksi nostaa vaikeusasteen melkoisen korkealle. Toki, jos suostuu ymmärtämään sen että itse kun tekee saa sitä mitä sattuu tulemaan, laskeutuu vaikeusaste jonnekin pienen ja suuren väliin.
 
JPHe
06.11.2012 14:47:48 (muokattu 08.11.2012 10:34:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Työ on suorastaan naurettavan helppo, jos otelauta ei ole kiinni ja lavan etupuolen ja sauman kulma on 90 astetta. Varsinkin tuo kiinni oleva otelauta tekee hommasta todella haastavan.
 
Juzzu
06.11.2012 16:10:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHe: jos otelauta ei ole kiinni ja lavan etupuolen ja saunan kulma on 90 astetta.
 
Kai se otelauta on kiinni jos kyseessä on kerran joku wanha kitara...
Ja kulmasaunassa olisi joskus mielenkiintoista saunoa!
 
Kefiiri
06.11.2012 18:22:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juzzu: Kai se otelauta on kiinni jos kyseessä on kerran joku wanha kitara...
Ja kulmasaunassa olisi joskus mielenkiintoista saunoa!

 
90 asteessa saa jo hyvät löylyt kun ahtautuu sinne kulmaan :)
 
zedder
07.11.2012 23:05:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos reunalistamateriaali noin niinkuin yleensä mitoiltaan aina 6 mm x 1,5 mm ? Sellaista kokoa näyttäisi olevan laajalti tarjolla. Kun tuossa yritin tutkia niitä kitaroitani joissa jo on listat lavassa, niin ainakin listan näkyvä osuus on vain noin 4mm leveä. Tokihan osa siitä voi tosin olla yli maalattunakin, kun kyse on neck-thru kitaroista joissa kaula on maalattu. Tässä projektissa olisi kuitenkin tarkoitus lisätä lista lapaan jonka takunen on lakattu eikä maalattu, ja kyllä 6mm lista saattaa olla jo hiukan liian leveän oloinen.
 
Kitaravirtuaali
08.11.2012 00:18:40
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Onkos reunalistamateriaali noin niinkuin yleensä mitoiltaan aina 6 mm x 1,5 mm ? Sellaista kokoa näyttäisi olevan laajalti tarjolla. Kun tuossa yritin tutkia niitä kitaroitani joissa jo on listat lavassa, niin ainakin listan näkyvä osuus on vain noin 4mm leveä. Tokihan osa siitä voi tosin olla yli maalattunakin, kun kyse on neck-thru kitaroista joissa kaula on maalattu. Tässä projektissa olisi kuitenkin tarkoitus lisätä lista lapaan jonka takunen on lakattu eikä maalattu, ja kyllä 6mm lista saattaa olla jo hiukan liian leveän oloinen.
 
Urasta voi tehdä sen korkuisen kuin haluat ja siklata ylimenevä reunalistamateriaali tasaan lavan kanssa.
 
JCM: Jätkä on kyllä vähän semmoinen elävä vihan katedraali.
Karvamammutti: Sie oot kyllä mystinen mehiläinen.
Juzzu
08.11.2012 05:47:21 (muokattu 08.11.2012 05:52:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaravirtuaali: Urasta voi tehdä sen korkuisen kuin haluat ja siklata ylimenevä reunalistamateriaali tasaan lavan kanssa.
 
Ja nimen omaan uraa ei kannatakaan tehdä tasan 6mm korkoon vaan matalammaksi, ettei käy niin hassusti ettei jää mitään siklattavaa.
 
Eniveis, vaikuttaa rojektilta jossa tulee asioita tapahtumaa! ;-)
Kannattaa ehkä miettiä myös reunalistan liimaus ja liiman toiminta nykyisen lakan/pinnoitteen kanssa.
 
Reunalistat siklataan koron lisäksi usein myös sivukyljeltään, joten saat varautua hiomaan ja kiillottamaan lakkapinnan lavasta uudelleen. Jos siis oikeasti on tarkoitus tehdä reunalistasta nätti. Uran jyrsinnässäkin saa varmaan jonninlaisen erikoisjigin turailla, sillä otelauta on mukavasti tiellä estämässä kovin simppeliä surauttelua. Mutta nämähän ovat vain mukavia haasteita, jos kerran tarkoitus on tehdä asioista tekemisen ilosta.
 
zedder
08.11.2012 15:16:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taidanpa pistää tilaukseen pätkän ivoroid -listaa, lienee "oikea" valinta jaska -malliseen lapaan.
 
Lapa on joskus aiemmin maalattu ja logotarra liimattu, mutta sitä ei ole ehditty lakkaamaan kun on silloin joskus ollut vähän kiire saada soitin käyttöön... Aika takaperoinen työjärjestys tässä taitaa siis olla kyseessä. Isoa jyrsinkonetta voi olla vähän paha käyttää, mutta jospa jollakin Dremelin tapaisella saisi urat tehtyä.Ehkäpä tuloksesta jonkinlainen tulee kunhan peittää "julkisivupinnan" riittävän hyvin teipeillä ja kun ei hosu. Nyt kun sentään löytyy muitakin kitaroita soitettavaksi..
 
Liima-aineista sen verran, että kun listan kiinnitys on ajankohtainen, niin onko viisainta käyttää geelimäistä pikaliimaa vai kenties palastella listaa asetonin joukkoon ja liimailla siitä syntyvällä töhnällä? Mikä on vähiten hankala työtapa kun kyseessä on vasta-alkaja tällä alalla?
 
rainmaker
08.11.2012 18:45:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zedder: Isoa jyrsinkonetta voi olla vähän paha käyttää, mutta jospa jollakin Dremelin tapaisella saisi urat tehtyä.Ehkäpä tuloksesta jonkinlainen tulee kunhan peittää "julkisivupinnan" riittävän hyvin teipeillä ja kun ei hosu.
 
Ennen Dremelin käyntiin laittamista kannattanee miettiä, että miten saat urasta joka kohdasta yhtä syvän. Jyrsimellähän tämä onnistuu esim. laakeriterän kanssa, mutta Dremeliin ei taida sellaisia olla saatavilla..
 
Jos siinä lavassa on jo valmiiksi logo tarralla, niin laita suosiolla reunalistat samasta matskusta.. Voisin veikata, että jos tuohon alkaa puutöitä tekemään, niin ei tule kuin sanomista.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
mikkojii
10.11.2012 19:46:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Liimasta sen verran että asetoni-liima antaa asennusajassa varmasti enempi anteeksi kuin pikaliimat. Pistät lasipurkkiin pari senttiä asetonia ja sitten pätkit vähintään yhden listan sinne esim. sivareilla puolen sentin pätkinä sekaan päiväksi pariksi.
 
Huomioi siis että liiman tekoon kuluu helposti yksi listan pätkä.
 
Elämä on sukupuoliteitse tarttuva tauti jonka kuolleisuusprosentti on 100.
Tim
13.11.2012 22:46:52
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hahaa, kaivoin vanhat kotisivut naftaliinista takas nettiin. (Pitäs vähä nykyaikaistaa kyllä. Toi näyttää niin 90-luvun webiltä.)
http://www.kotikone.fi/timo/kitara/Guitar.html
Tuolla Neck 2 sivulla on lavan reunalista uran jyrsintää alajyrsimellä ja apupalikalla. Body 3 sivulla Dremel säätöä kannen reunalistoille.
Dremel systeemiä piti käyttää kun oli kaareva kansi, mutta muuten tuo alajyrsin oli parempi.
 
JoKo
14.11.2012 15:19:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä sitä asetonia voi sivellä myös suoraan siihen listaan, ei siihen välttämättä mitään liimakikkailuja tarvitse...
 
n4ppul4
14.11.2012 23:00:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tim: Hahaa, kaivoin vanhat kotisivut naftaliinista takas nettiin. (Pitäs vähä nykyaikaistaa kyllä. Toi näyttää niin 90-luvun webiltä.)
http://www.kotikone.fi/timo/kitara/Guitar.html

 
Anteeksi offtopic, mutta jumaliste on kaunis lapa tuolla Neck 2 sivulla!
 
Mitäköhän tästäkin saisi irti?
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti