Muusikoiden.net
22.04.2018
Into-Luthman | Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaksi kanavaa yhteen
1
ElFiasco
17.09.2012 23:19:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Uruissa on kaksi kanavaa, joilla molemmilla omat kaiutinsarjansa. Mitenkähän nämä kaiutintason signaalit yhdistetään parhaiten, jotta ne voi ajaa yhteen jakosuodattimella ja basso- ja diskanttikaiuttimella varustettuun kaappiin? Urkujen omat kaiuttimet olisivat silloin pois kytkettyinä. Signaalien suora liittäminen yhteen ei käy, tulisi ongelmia.
 
uusiipe
18.09.2012 09:09:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oletko katsonut, ettei uruista saa säädettyä monoksi eli että molempiin kaiutinlähtöihin menee sama tavara? Silloin voisit kytkeä kaappiin vain toisen kanavan.
 
Jos kuitenkin haluat kytkeä molemmat kanavat, laittaisin molemmille kanaville omat jakosuotimet, jotka sitten kytkisin yhteen diskantti- ja bassoelementteihin. Huomaa kuitenkin, että tällöin jakosuotimelle näkyvä impedanssi on puolet kaiutinelementtiin impedanssista. Jakosuotimia saa esim. Ljudiasta. Uruista ei varmaan montaa wattia irtoa, jolloin jakosuotimet maksaa 10-20 eur kappale. http://ljudia.fi/Search/ProductList.aspx?Keywords=Jakosuodin
Mikä olisi uruille sopiva jakotaajuus, en osaa sanoa.
 
Huomaa, että kahden kanavan kytkeminen samaan kaappiin ei juurikaan tuota enempää ääntä, kuin yhden kanavan. Kaiutinkaapin herkkyys (ja elenttien pinta-ala osittain) ratkaisee mökän määrän.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
ElFiasco
18.09.2012 12:50:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos pikavastauksesta uusiipe
 
Ajattelin itsekin tuota jakosuotimet ensin -ratkaisua. Urut (Thomas Eldorado) käyttävät toista kanavaa (slave) erinäisiin efekteihin, kuten kaiku ja orchestral presence). Päätevahvistimet näkyvät oheisista kuvista 1 ja 2 (skannattu siis kahtena osana).
https://dl.dropbox.com/u/106325890/ThE1.jpg
https://dl.dropbox.com/u/106325890/ThE2.jpg
Onkohan tosiaan niin, etteivät kanavat sotke enää toisiaan, jos ne yhdistetään jakosuodinten jälkeen?
 
uusiipe
18.09.2012 14:35:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jakosuotimissa on yleensä juuri ennen kaiutinta muutaman ohmin vastus suojaamassa elementtiä. Nuo vastukset yhdessä kelojen ja konkkien kanssa hoitavat tässä tapauksessa kuormantasauksen virkaa. Aivan kuten kytkettäessä vahvistimia rinnan.
 
Koska rinnan kytkettäessä kumpikin pääteaste näkee vain puolet kaiuttimen impedanssista, kulkee niiden läpi kaksinkertainen määrä ampeereita mikä pitää huomioida valittaessa elementtejä, ettei päätepapujen tehonkesto ylity.
 
Ennenkuin lähdet hankkimaan jakosuotimia ym. Kannattaa yleismittarilla mitata, ettei urkujen kaiutinlähdöissä ole liikoja DC:eitä. Päätevahvistimien välillä kulkeva DC-komponentti ei tee niille hyvää tai ainakin siirtää ne pois balanssista.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti