Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikrofoni ottaa häiriötä muuntajista
1
msiren
14.08.2012 23:49:03 (muokattu 14.08.2012 23:55:52)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä onko tämä oikea osasto, mutta luulisin, että on sillä seuraavaksi lähin olisi studiotyöskentely.
 
Elikkä tuli vastaan uudessa tilassa paha ongelma. Mikrofoni ottaa häiriötä muuntajista tulee ehkä n. 50hz ääni kun mikrofoni on lähellä jotakin muuntajaa. Todellakin jotain muuntajaa.
 
Testattu Shure SM57.lla ja AKG D 88 S elikkä mikrofonissa tuskin vikaa kun kahdella tapahtuu ihan sama. Piuhoja on vaihdettu. Etuasteesta lähtee XLR piuha mikä tulee ärkin etupuolelle ja siitä lähtee uusi XLR piuha mikrofoniin. Kummatkin piuhat vaihdettu ja ilman väli piuhaa. Sitten kokeiltiin etuasteesta XLR piuha suoraan pöytään ja tavallinen plugi piuha suoraan pöytään (normaalisti plugi piuha menee pöytään ja XLR audio interfacelle).
 
Kokeiltiin, että kaikki laitteet saman pistokkaan takana ja kokeiltiin eri muuntajia. Niin kitaravahvistin (jolla ongelma huomattiin) kuin Voodoo Powerpedal sekä Harley Bentonin powerplant. Kaikissa sama homma, kun mikrofonin tuo lähelle niin alkaa humisemaan. Nyt en ole 100% varma, mutta muistaakseni kokeiltiin myös mikrofoni suoraan pöytään ei etuasteen läpi.
 
Aikaisemmassa tilassa ei tätä ongelmaa ollut, eli nykyisen tilan sähköt tai joku muu sen aiheuttaa. Vanhassa tilassa ei mitään hajuakaan mikä pistoke oli saman sulakkeen takana ja mikä ei. Nykyisessä kun on ihan oikeasti varasto niin näkee kyllä kytköksistä. Ensin kaverini luuli, että kyse voisi olla, että osa laitteista oli eri maassa, mutta kun kokeiltiin eri vaihtoehtoja niin huomattiin, että ei ole siitä ja huomattiin tosiaankin se, että kun tuo mikrofonin muuntajan lähelle niin alkaa humina kuulumaan.
 
Todella v-mäinen ongelma kun ei tule kitaran nauhottelusta mitään. Olisiko jollain jotain vinkkiä, että mitä seuraavaksi tai mahdollisesti suoraan ratkaisua tälläiseen ongelmaan? Kyselkää toki lisää kerron minkä osaan.
 
Ps. Dynaamisilla mikrofoneilla testattu ja koitan ensi kerralla kun käymme soittamassa kokeilla kondensaattori mikrofonilla mikäli siitä on mitään hyötyä.
 
kivi
19.08.2012 18:21:16 (muokattu 19.08.2012 19:24:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

msiren: En tiedä onko tämä oikea osasto, mutta luulisin, että on sillä seuraavaksi lähin olisi studiotyöskentely.
 
Todella v-mäinen ongelma kun ei tule kitaran nauhottelusta mitään. Olisiko jollain jotain vinkkiä, että mitä seuraavaksi tai mahdollisesti suoraan ratkaisua tälläiseen ongelmaan? Kyselkää toki lisää kerron minkä osaan.
 
Ps. Dynaamisilla mikrofoneilla testattu ja koitan ensi kerralla kun käymme soittamassa kokeilla kondensaattori mikrofonilla mikäli siitä on mitään hyötyä.

 
Studiotyöskentely olisi luultavasti paras paikka keskusteluun, mutta heitänpä oman arvaukseni: mikrofonin kela ja muuntajan kela "keskustelevat" eli ilmiö on sama kuin vaikkapa erotusmuuntajan sisällä.
 
Kokeile kääntää vahvistimen pistotulppa seinässä toisin päin. Ehkä tämä keskinäinen verkkojännitteen vaiheenkääntö auttaa. Jos äänitysvälineenä on tietokone, sitä kannattaa kokeilla maadottaa kuoresta myös. Ja tietenkin aina "tähtimaa", eli kaikki jatkoroikat samasta jatkoroikasta niin että syntyy "viuhka" eikä "ketju" ja kaikki laitteet ovat suunnilleen yhtä pitkän piuhan päässä.
 
(Edit: Siis, kyllähän kaikki mikrofonit poimivat hurinaa kun ne ovat noin 10cm päässä tai lähempänä muuntajasta, tietokoneen näytön edessä tms. mutta et varmaan tätä nyt tarkoita. Kuvaputkinäyttöjen aikaan piti sammuttaa näytöt että pystyi soittamaan sähkökitaraa linjaan mikserin ääressä.)
 
Lopuksi opettavainen tarina: nuori volyymikkaasta soundista pitävä kitaristi äänitteli vahvistintaan, ja ihmetteli mistä raidalle tarttui sirinää ja soundikin oli sietämättömän kirpeä. Sääteli siinä sitten nappeja, ja kävi aina välillä luukuttamassa kitaraa, sama vika vain jatkui. Otti sitten lopulta korvatulpat päästään, ja kuuli ensimmäistä kertaa että miltä kamansa oikeasti kuulostivat, siriseviltä ja diskantit täysillä. :-D
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti