Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 0-nauhan viilaaminen?
1
JoKo
17.04.2012 09:40:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi! Kitarassani on liian korkea nollanauha, miten tuon sovelias korkeus kannattaisi mitata ettei vahingossa lähde liikaa?
 
Kiitos avusta!
 
MPU
17.04.2012 11:26:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JoKo: Moi! Kitarassani on liian korkea nollanauha, miten tuon sovelias korkeus kannattaisi mitata ettei vahingossa lähde liikaa?
 
Kiitos avusta!

 
Sama korkeus kuin muillakin nauhoilla.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
JoKo
17.04.2012 12:20:27 (muokattu 17.04.2012 12:24:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sama korkeus kuin muillakin nauhoilla.
Marko

 
Todellako? Riippuu kai kaulan kulmasta mutta jotenkin maalaisjärki sanoisi että sen pitäisi olla hieman korkeampi kuin muiden nauhojen ja eikö se nollanauhan korkeus pitäisi tsekata ikäänkuin kielten korkeuden kautta eikä suhteessa muihin nauhoihin? Pahoittelen jos ovat tyhmiä kysymyksiä...
 
Ongelma kitarassa on itseasiassa se että ainakin ensinmäinen nauhaväli on hienovireeltään (eli avoimesta e:stä f:ään) on liian korkea ja muutenkin kielet voisivat olla matalammalla satulan päästä...
 
-HP-
17.04.2012 12:30:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JoKo: Ongelma kitarassa on itseasiassa se että ainakin ensinmäinen nauhaväli on hienovireeltään (eli avoimesta e:stä f:ään) on liian korkea ja muutenkin kielet voisivat olla matalammalla satulan päästä...
 
Tartun tähän kun en muuten osaa sanoa.
 
Jos kitaras on akustinen, niin nuot voi olla melkolailla vaikeita korjata itse. Jos taasen puhutaan sähkökitarasta, tallasta voi useimmiten itsekin säätää kielien korkeuden ja intonaation (=hienovireen).
 
Immature asshole
arppah8
17.04.2012 12:42:21 (muokattu 17.04.2012 12:42:36)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JoKo: Todellako?
 
Todella :) Aattelehan sitä että normaalistikin ilman nollanauhaa kaikki nauhat ovat samankorkuisia ja kummasti ne kielet soivat vaikka painat kieliä nauhoja vasten.
 
Status: Asiallinen mies, puhaltaa 1.37 promillea klo 7.30.
MPU
17.04.2012 13:03:26 (muokattu 17.04.2012 13:03:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JoKo: Todellako?
 
Kyllä vaan. Niinkuin tuossa yllä sanottiin. Samaan korkeuteen muiden nauhojen kanssa.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
JoKo
17.04.2012 13:05:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jes, kiits!
 
varakeef
17.04.2012 14:59:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksi muuten tavallisessa yläsatulassa sitten suositellaan jätettäväksi urien pohjan tasot ihan hivenen korkeammaksi kuin ykkösnauha? Eikö siinä sama korkeus/syvyys toimisi ihan yhtä hyvin kuin 0-nauhasysteemissä?
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Luthier
17.04.2012 15:00:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Kyllä vaan. Niinkuin tuossa yllä sanottiin. Samaan korkeuteen muiden nauhojen kanssa.
Marko

 
Monesti noissa nollanauhakitaroissa nollanauha on isompi ja hieman korkeampi kuin muut nauhat. Syynä lienee se että vapaa kieli (nollanauhan varassa soiva) tekee helposti suurempaa liikettä kuin jos kieli painetaan sormella nauhaa vasten. Jostain syystähän ne kielet satulassakin ovat muita nauhoja korkeammalla. Nollanauhan huono puoli on että kaikki kielet ovat samalla korkeudella. Tai voihan sitä nauhaa viilata kielikohtaisesti. Nollanauhoja on aika harvoin tullut nähtyä,ainakin nylonkielisissä kitaroissa.
 
JoKo
17.04.2012 15:12:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viilasin nauhan ja kitara parani kyllä huomattavasti... jätin sen kuitenkin aavistuksen korkeammaksi muihin nauhoihin verrattuna.
 
MPU
17.04.2012 17:33:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luthier: Monesti noissa nollanauhakitaroissa nollanauha on isompi ja hieman korkeampi kuin muut nauhat. Syynä lienee se että vapaa kieli (nollanauhan varassa soiva) tekee helposti suurempaa liikettä kuin jos kieli painetaan sormella nauhaa vasten. Jostain syystähän ne kielet satulassakin ovat muita nauhoja korkeammalla. Nollanauhan huono puoli on että kaikki kielet ovat samalla korkeudella. Tai voihan sitä nauhaa viilata kielikohtaisesti. Nollanauhoja on aika harvoin tullut nähtyä,ainakin nylonkielisissä kitaroissa.
 
Ero vapaan kielen ja eka nauhalta painetun kielen liikeradassa on mitättömän pieni. Mun kokemuksen mukaan nollanauha on just siksi hyvä että sen korkeus oikein tehtynä on sama kuin muilla nauhoilla ja näinollen myös tuntuma on sama. En näe mitään hyvää syytä korkeammalle satulalle. Samoin en ymmärrä miksi eri kielillä pitäisi olla eri korkuinen satula koska ekalta nauhalta alkaen korkeuseroa ei kuitenkaan ole. Mutta olen basisti joten ehkä tässä on joku syvempi viisaus jota en vaan hoksaa.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
samipa
17.04.2012 19:28:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tää taitaa jotenkin liittyä aiheeseen ja olla syy hienovireen ongelmaan..
 
http://www.liikanenguitars.com/fi/Mensuurin-hienoviritys.php
 

 
-Sami
 
Luthier
18.04.2012 08:29:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Ero vapaan kielen ja eka nauhalta painetun kielen liikeradassa on mitättömän pieni. Mun kokemuksen mukaan nollanauha on just siksi hyvä että sen korkeus oikein tehtynä on sama kuin muilla nauhoilla ja näinollen myös tuntuma on sama. En näe mitään hyvää syytä korkeammalle satulalle. Samoin en ymmärrä miksi eri kielillä pitäisi olla eri korkuinen satula koska ekalta nauhalta alkaen korkeuseroa ei kuitenkaan ole. Mutta olen basisti joten ehkä tässä on joku syvempi viisaus jota en vaan hoksaa.
Marko

 
Kielet laitetaan yleensä hyvässä nylonkielisessä kitarassa eri korkeudelle satulassa sen takia että särinätön sointi diskanttikielillä vaatii eka nauhalta mitattuna n. 0,4 mm korkeuden ja esim 6. kieleltä 0,6- 0,8 mm. Soiton helpottamiseksi kielet laitetaan niin alas kuin mahdollista. On mukavampi soittaa kun diskanttikielet ovat alempana. Tehdaskitaroissa kielet on monesti laitettu liian korkealle satulassa, jotta jokainen voi alentaa ne itselleen sopivaksi. Teräskielisistä en oikein tiedä mutta nylonkielinen kitara ei ainakaan toimi särinöittä ellei yläsatula tai nollanauha ole hieman muiden nauhojen tasosta korkeammalla. Tarkan hienovireen saaminen on nollanauhan kanssa vaikeaa koska nollanauhasta eka kielelle olevan etäisyyden säätäminen kielikohtaisesti on aika vaikeaa.
 
MPU
18.04.2012 09:46:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luthier: Kielet laitetaan yleensä hyvässä nylonkielisessä kitarassa eri korkeudelle satulassa sen takia että särinätön sointi diskanttikielillä vaatii eka nauhalta mitattuna n. 0,4 mm korkeuden ja esim 6. kieleltä 0,6- 0,8 mm. Soiton helpottamiseksi kielet laitetaan niin alas kuin mahdollista. On mukavampi soittaa kun diskanttikielet ovat alempana. Tehdaskitaroissa kielet on monesti laitettu liian korkealle satulassa, jotta jokainen voi alentaa ne itselleen sopivaksi. Teräskielisistä en oikein tiedä mutta nylonkielinen kitara ei ainakaan toimi särinöittä ellei yläsatula tai nollanauha ole hieman muiden nauhojen tasosta korkeammalla. Tarkan hienovireen saaminen on nollanauhan kanssa vaikeaa koska nollanauhasta eka kielelle olevan etäisyyden säätäminen kielikohtaisesti on aika vaikeaa.
 
Kuten oletin basso ja kitara käyttäytyy tämän suhteen eri tavalla.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
JoKo
18.04.2012 09:50:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nollanauhoja on aika harvoin tullut nähtyä,ainakin nylonkielisissä kitaroissa.
 
En mäkään ole koskaan nähnyt 0-nauhaista nylonkielistä. Enimmäkseen nollanauhoja näkee eurooppalaisissa 50-60 luvun soittimissa. Itseasiassa kun tarkemmin miettii niin se on melkein poikkeuksellista jos sellaista ei ole.
 
epele
30.10.2014 00:40:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisäsin omaan kitaraani otelaudan viilaamisen yhteydessä 0-nauhan. Kiinitin sen satulan ja kaulan väliin ruuveilla. Viilasin sen tismalleen samaan tasoon kuin muutkin nauhat. Kitara teräskielinen. Nyt satula toimii vain kielien ohjaimena. Soittimesta tuli myös kielien laskemisesta johtuen todella soitettava etelliseen verrattuna! Kaiken lisäksi vanhatkin kielet akoivat soida tarkasti. Juuri satulan korkeus on ollut ongelmana tuskastuttavan vaikeelta puristaa!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti