Muusikoiden.net
26.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Säätöapua: kaula ei soi hyvin väleiltä 7-14
1
johnny darnett
16.04.2012 10:23:13
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hellou!

Kitaranmuokkaus into heräsi taas taannoin ja hommasin jo aiemmin rankasti modailemaani Squierin tele customiin Dr. Partsin stratokaulan. Puunasin ja hinkkasin kaulan soittokuntoon, jottei veret ei sormista ihan heti lentelisi ja kaula asettui melko hyvin kaulataskuunkin.

Ideana oli siis vetäistä kitaraan hieman tukevammat vaijerit je tehdä vehkeestä ikäänkuin baritonityyppinen soitin matalalla vireellä B-B. Kielet tällä hetkellä 12-56, joissa punottu g.

Ongelmaksi on nyt muodostunut se, että ylimmilllä (paksuilla) kielillä kaula ei soi rämisemättä 7-14 nauhojen välillä. Olen säätänyt kaulakulmaa ja kaularautaa ja tallaa ja vaikka mitä, mutta tuntuisi että kaula on pikkusen S-mutkalla tuon 13-nauhan jälkeen. Ainoa ratkaisu on tuntunut olevan nostaa kielet hillittömän korkealle, jolloin ei oikein tuo soitto ole nautinto. Ohuemmilla kielillä ongelmaa ei juurikaan ole vaan kaula jatkuu suoraan tuon 13-nauhan jälkeen.

Onkohan tuossa mitään tehtävissä, vai heitänkö tarvikekaulalla vesilintua. Olen yrittänyt pikkuhiljaa säätää kaularautaa niin että kaula menee koverammaksi jolloin myös ongelma pikkusen hellittää mutta tuolloin kaula on jo melko hyvällä mutkalla jolloin kielet nousee taas. Kun kaulaa taas suoristaa, taipuu se taas 13-nauhan jälkeen taaksepäin.

-Johnny
 
"kiitos ja onneks olkoon, nähhään ens vuonna teillä" -Puti R.I.P.
Kasu-_-
16.04.2012 10:58:02 (muokattu 16.04.2012 10:58:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkista ettei joku nauhan pää (15-nauha?) ole noussut uraltaan ylös. Suomen ilmastossa ei mitenkään harvinaista. Jos kaula on tosiaan propellilla, niin ehkä ylänauhojen hionta voisi auttaa. Ei ole mikään ylivoimainen homma tehdä itsekään. Pyöristysviila olis ehkä hyvä olla.
 
Drunk'n'roll & The Goat Radio
johnny darnett
16.04.2012 11:06:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kasu-_-: Tarkista ettei joku nauhan pää (15-nauha?) ole noussut uraltaan ylös. Suomen ilmastossa ei mitenkään harvinaista. Jos kaula on tosiaan propellilla, niin ehkä ylänauhojen hionta voisi auttaa. Ei ole mikään ylivoimainen homma tehdä itsekään. Pyöristysviila olis ehkä hyvä olla.
 
Juu, ei ole yksittäisestä nauhasta kyse. Kaula on ns. suora kaulataskun kohdalta, jonka jälkeen vasta alkaa elää. Suoraksi jos kaulan säätää, niin kaulataskun jälkeen tulee kaulaan kulma, jonka jälkeen kaula taittuu hieman taaksepäin. Itseasiassa tarkemmin ajateltuna, sehän se varsinainen ongelma tässä taitaa olla.
 
"kiitos ja onneks olkoon, nähhään ens vuonna teillä" -Puti R.I.P.
juki
16.04.2012 21:50:18 (muokattu 16.04.2012 21:58:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mieleen tulee äkkiseltään kolme vaihtoehtoa:
 
1. 12-56 setti ei ole riittävä. B-B vire on 'hieman' oman mukavuusalueen ulkopuolella, mutta jonkinlainen nyrkkisääntö vedossa olisi kielisetin pykälän paksunnos vastaavan about puolikkaan sävelaskeleen laskua, että veto pysyisi samoissa. Jos kitara olisi säädetty alkujaan esim 9 setille E-E niin kolmen stepin päässä ei oltaisi vielä B-B:ssä vaan C#, joten kielet on väkisin aika löysällä. Kielten liikerata on suurimmillaan satulan ja tallan puolivälissä, jossa tietämin myös mahdolliset särinät tulee ensimmäisenä vastaan eli 12 nauhan molemmin puolin.
 
2. Kaulan relief alkaa ihan normaalisti kaulataskun kohdalta, eihän se body periksi anna (toivottavasti). eli tuosta alkava notko on ok, mutta edellyttää toki, että notkelma palautuu satulaan mennessä takaisin (= relief). Mikäli ei vaan kaula jatkaa taaksepäin taipumista on kaularauta kiristetty jo liian tiukalle - luotisuoraa enempää ei tulisi koskan kiristää.
 
3. Kaula on pashana. Toiv. ei kakkoskohdasta johtuvasta syystä..
 
Ei se taito vaan se tatsi! Ja SOUNDI!
poppamies
16.04.2012 22:15:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

johnny darnett: Juu, ei ole yksittäisestä nauhasta kyse. Kaula on ns. suora kaulataskun kohdalta, jonka jälkeen vasta alkaa elää. Suoraksi jos kaulan säätää, niin kaulataskun jälkeen tulee kaulaan kulma, jonka jälkeen kaula taittuu hieman taaksepäin. Itseasiassa tarkemmin ajateltuna, sehän se varsinainen ongelma tässä taitaa olla.
 
Hätäapu voisi olla tasoittaa nauhat rankalla kädellä ja yrittää jos sen mutkan saisi pois hiomalla. Seuraava toimenpide jos ei tää onnostu niin nauhoitat koko kaulan uudestaan, mutta hiot kaulan suoraksi ekaksi. Jos rauta toimii niin ei se välttämättä oo toivoton kaula
 
G strings are for strippers
johnny darnett
20.04.2012 10:47:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitosta vinkeille. Viilaaminen taitas nyt olla se juju tähän. Kevyesti eilen aloitin ja huomattava muutos soinnissa tapahtui. Loppujen lopuksi taisin vielä saada paikannettua sen ratkaisevan nauhankin jota viilata, joten eiköhän se tästä hienoisellä raaputtelulla.
 
Tätä myöten näyttäs voivan hieman myös suoristettua kaulaa niin se aktioninkin säätö helpottuu.
 
Kiitos
 
-Johnny
 
"kiitos ja onneks olkoon, nähhään ens vuonna teillä" -Puti R.I.P.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti