Muusikoiden.net
19.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sähkökitaran potikat kytkimellä 250k tai 500k saundi?
1
ATIA
18.03.2012 00:15:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Tässä on strato remontissa. Huomasin että 500k volume ja 500k tone yhdistelmä soi kirpakammin kuin 250k volume ja 250k tone yhdistelmä. Kumpikin on käyttökelpoinen. Joten mieleeni tuli, olisiko mahdollista tehdä kytkentä, jossa olisi kytkimellä valittavissa, kummalla tavalla piiri potikat näkee? Ajattelin että jos kytkimellä lisäisi tai vähentäisi virtapiiristä vastuksia tms niin että kytkentä vastaisi samaa tilannetta kuin että jos potikoiden arvo muuttuisi?
 
Tavoitteena olisi, että kitarassa olisi mahdollista kytkimellä valita, soiko kitara kuin 500k potikoilla tai niin kuin 250k potikoilla. Onko ideaa sen suhteen, miten se olisi mahdollista toteuttaa, niin että potikoiden nuppeja olisi kuitenkin vain kaksi?
 
Hienoa viikonloppua kaikille!
 
T: at
 
s151669
18.03.2012 07:23:32
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Moi.
 
Tässä on strato remontissa. Huomasin että 500k volume ja 500k tone yhdistelmä soi kirpakammin kuin 250k volume ja 250k tone yhdistelmä.

 
Soihan se. Kunnes käännät volumea alas (esimerkiksi siirryt säröltä puhtaalle volumepotikkaa kääntämällä). Tällöin potikan sarjassa oleva osuus vastuksesta yhdistettynä kaapelin kapasitanssiin hukkaa tehokkaasti yläpään. Lisäksi se sarjavastus tappaa resonanssipiikin...
 
Lisätietoa lähinnä treble bleedin pohdiskelun näkökulmasta
 
http://guitarnuts2.proboards.com/in … g&action=display&thread=5317&page=1
 
ja taulukkolaskentaohjelma, jolla voi simuloida taajuusvasteita
 
- eri potikoitten arvoilla
- eri mikrofoneilla
- erilaisilla treblebleedeillä
- 50's kytkennälläkin
- eri kaapelin pituudella - ja tämä on olennaista ymmärtämisen kannalta
- ja eri volume & tonepotikoitten asennoilla - ja tämäkin on olennaista kokeilla!
 
http://people.smartchat.net.au/~l_jhewitt/circuits/GuitarFreak_2_1.xls
 
Joten mieleeni tuli, olisiko mahdollista tehdä kytkentä, jossa olisi kytkimellä valittavissa, kummalla tavalla piiri potikat näkee? Ajattelin että jos kytkimellä lisäisi tai vähentäisi virtapiiristä vastuksia tms niin että kytkentä vastaisi samaa tilannetta kuin että jos potikoiden arvo muuttuisi?
 
Tavoitteena olisi, että kitarassa olisi mahdollista kytkimellä valita, soiko kitara kuin 500k potikoilla tai niin kuin 250k potikoilla. Onko ideaa sen suhteen, miten se olisi mahdollista toteuttaa

 
Riippuu.
 
Jos haet sitä soundia, minkä saa kun kaikki on täysillä, niin sehän onnistuu helposti. Lisäät 250k potikan kylmän pään ja maan väliin 250k vastuksen, tai vaikka isommankin. Tarvittaessa oikosuljet sen kytkimellä, joka voi olla nostopotikassa.
 
Haittapuoli: volumepotikkasi muuttui juuri kokolailla hyödyttömäksi, joten jos tätä kytkentää haluaa käyttää on ihan sama laittaa vastukseksi vaikka 2M2, joka lähinnä poistaa kytkentänapsut, ja käyttää kytkimen vapaita puoliskoja kytkemään potikan kuuma pää ja liuku toisiinsa. Tällöin sait "kaikki täysille" kytkennän, mikä voi olla ihan näppäräkin - kompit volume puolessavälissä, sooloon kytkimen kääntö.
 
Toinen vaihtoehtohan on ottaa ne 500k potikat, ja laittaa niiden rinnalle kytkettävä 500k vastus. Kun kaikki on täysillä, vastaa tilanne 250k potikoita.
 
Toisaalta, nyt jos käännät volumea alas, olet juuri yhdistänyt 250k ja 500k potikoiden huonoimmat puolet: 250k aiheuttaman kuormituksen joka vaimentaa, ja 500k aiheuttaman sarjavastuksen joka syö diskanttisi. Treble bleedin vaatii vähintään tämä kytkentä. Itse jättäisin ehkä tekemättä.
 
Kolmas vaihtoehto: 500k stereopotikka. Kun kytket puoliskot rinnan, on sulla 250k potikka. Kun käytät vain yhtä puoliskoa, on sulla 500k potikka. Maat voivat (ja kannattaa) olla yhdessä koko ajan, jolloin riittää 2-napainen kytkin per potikka. Onnea vaan potikan etsintään, sitä tarvitset. Ei taida löytyä maitokaupasta.
 
300k potikatkin (jos nyt niitäkään mistään löytää) voisivat ehkä olla hyvä kompromissi ?
 
Antikitarasankari
Kefiiri
18.03.2012 08:34:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Kolmas vaihtoehto: 500k stereopotikka. Kun kytket puoliskot rinnan, on sulla 250k potikka. Kun käytät vain yhtä puoliskoa, on sulla 500k potikka. Maat voivat (ja kannattaa) olla yhdessä koko ajan, jolloin riittää 2-napainen kytkin per potikka. Onnea vaan potikan etsintään, sitä tarvitset. Ei taida löytyä maitokaupasta.
 
Tuohan on hieno oivallus. Olin ymmärtävinäni aloituksesta, että kytkimien ei välttämättä tarvitse olla potikoiden yhteydessä, kunhan potikoiden määrä ei lisäänny.
 
ATIA
18.03.2012 11:39:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuollainen stereopotikka oli itsellänikin mielessä, jos löydän sopivan, se olisi varmaan hyvä ratkaisu. Sille voisi laittaa kytkimen, jolla saisi valittua 250k ja 500k asennot.
 
tele09
18.03.2012 15:36:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Useimmiten yksikelaisilla on 250k potikat ja humppareilla 500k juuri tuon saundin kirkkauden/tummuuden takia
 
Sotahippi
26.03.2012 09:53:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Poikkeuksena on Fender Lite Ash Strato jossa siis tehtaan jäljiltä 500k potikat. Löytyy sirinää. Näkisin tämän kuitenkin olevan kompensoiva tekijä soundin rakennuksessa, eikä efekti. Eli kokonaisuus on se mikä ratkaisee. Lähtökohtaisesti valitsisin jommankumman ja säätäisin vahvistimen sen mukaan.
Kuinka tätä olisi tarkoitus käyttää? Eli pitäisikö sooloon saada lisää kirkkautta vai mitä? Puhtaat kirkkaammin ja säröt mureammin?
 
Ei sillä, mielenkiintoista pohdintaa.
 
a.k.v
26.03.2012 13:31:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla stratossa "TBX tone control". Ja on mun mielestä näppärä keksintö. Onko se sitten sellainen, mikä teillä on mielessä, mutta...
Keski asennossa (5) ikään kuin normi tone ja kun kääntää kympille soundi kirkastuu. ja vastaavasti kun kääntää ykköselle soundi tummenee.
 
http://www.thomann.de/fi/fender_tbx_tone_control.htm
 
-AV
 
humppahanuristi
26.03.2012 17:31:43
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sotahippi: Poikkeuksena on Fender Lite Ash Strato jossa siis tehtaan jäljiltä 500k potikat.
 
On noissa kalliimmissakin kiinan-Squiereissa näköjään 500k potikat.
Fenderiinkin vaihdoin 250k tilalle 500k mutta mielestäni ero ei kyllä mikään merkittävä ole. Volume on kyllä erilainen, lähinnä säätöalueen osalta(likimain on-off) vaikka logaritmisia nämäkin potikat pitäisi olla.
 
Humpasta rautalankaan... http://www.myspace.com/tanssiorkesterigalaxie
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti