Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kalusto langattomaksi
1
Kyllikki
18.02.2012 12:55:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kukaan elektroniikkaa harrastavista soittajista kokeillut lähetin/vastaanotin paketin rakentamista itse, esim. allaolevista linkeistä löytyvien modulien avulla?
 
Lähetin:
http://fi.rsdelivers.com/product/lo … ghz-audio-video-module/7032990.aspx
 
Vastaanotin:
http://fi.rsdelivers.com/product/lo … ghz-audio-video-module/7032994.aspx
 
Vaihtoehtoja on toki paljon muitakin, mutta nuo vain esimerkkinä pieneen kokoon menevistä paketeista, jotka melko vähäisin lisäkomponentein olisi helppo valmistaa, ja hintakin pysyisi vielä muutamissa kympeissä.
 
Mutta kuinkahan laadukkaita nuo käytännössä ovat? Äänen laatu, kohinataso, toimintavarmuus ym. asiaan vaikuttavat seikat?
 
Tokihan langattomia kitarasysteemeitä löytyy jo n. 100 eurolla, mutta mielessä pyörii kitarakäytön lisäksi sovellukset kuulokemonitorointiin, aktiivi-PA kaappien piuhahässäkän eliminoimiseen ym.
 
Muitakin vaihtoehtoja saa esittää, jos tästä ei varsinaista kokemusta ole kenellekään karttunut.
 
Helvetti kun mieli tekis laulaa, mutta kun ei osaa sanoja eikä säveltä...
AcLAc
18.02.2012 22:58:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllikki: Onko kukaan elektroniikkaa harrastavista soittajista kokeillut lähetin/vastaanotin paketin rakentamista itse, esim. allaolevista linkeistä löytyvien modulien avulla?
 
Lähetin:
http://fi.rsdelivers.com/product/lo … ghz-audio-video-module/7032990.aspx
 
Vastaanotin:
http://fi.rsdelivers.com/product/lo … ghz-audio-video-module/7032994.aspx

 
Olipa mielenkiintoinen löytö. Ei ole itsellä kokemusta, mutta jos innostut rakentamaan, niin varmaankin mielenkiintoa jengillä löytyy. Itse tosin pelkään, että kyseessä on juurikin tuota tyypillistä laatua, mitä nämä kuvan ja äänensiirtoon tarkoitetut FM- halpiskamat edustavat... lattea äänenlaatu ja todellinen häiriötön kantama muutama metri.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
Kyllikki
19.02.2012 10:31:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

AcLAc: Olipa mielenkiintoinen löytö. Ei ole itsellä kokemusta, mutta jos innostut rakentamaan, niin varmaankin mielenkiintoa jengillä löytyy. Itse tosin pelkään, että kyseessä on juurikin tuota tyypillistä laatua, mitä nämä kuvan ja äänensiirtoon tarkoitetut FM- halpiskamat edustavat... lattea äänenlaatu ja todellinen häiriötön kantama muutama metri.
 
Niinpä, itseänikin arveluttaa, mutta toisaalta tekee myös uteliaaksi, minkälaisena esimerkkinä olleen linkin komponenteilla rakennettu paketti säilyttää äänen. Kovin korkealtahan kokeilussa ei putoa, koska osien hankinnasta selviää muutamilla kympeillä, mutta jos nyt jollakulla olisi jo valmiiksi kokemusta vastaavanlaisista kokeiluista.
 
Kyseisien rf-modulien datalehdiltä kantamaksi annetaan n. 30m, mutta hyvissä olosuhteissa (?) jopa 100m.
 
Olen joskus rakennellut vastaavanlaisen paketin halvoista langattomista kuulokkeista, koteloimalla sekä lähettimen että vastaanottimen uusiin kuoriin. Toimiihan se homma niinkin, mutta ongelmana oli kohinatason melkoinen lisääntyminen, koska tällainen systeemi on suunniteltu kitaran mikkisignaalia suuremmille tasoille.
 
Jos tulen kokeilleeksi rf-paketin rakentelua, informoin kyllä tuloksista täälläkin. Odotellaan nyt vielä hiemän, josko asiaan perehtyneitäkin tulisi vielä kaapeistaan ulos.
 
Helvetti kun mieli tekis laulaa, mutta kun ei osaa sanoja eikä säveltä...
basisti1971
20.02.2012 06:21:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Varsin mielenkiintoisia kikareita.
 
4 kanavaa tosin loppuu käytännössä ruuhkassa heti.
Mutta saahan toki videosignaaliakin siinä sivussa siirreltyä :).
 
Lähettimestä ei valitettavasti dynamiikkaspeksejä näytä kumma kyllä löytyvän, mutta vastaanottimen 50Hz-20kHz olisi audiosovellutuksiin varsin riittävä. Voisi kuvitella että lähettimen speksit ovat esim. oktaavin per pää heikommat, eli 100HZ-10K, auttava toki tuokin vaikkei mikään huippuhyvä.
En ole RF tekniikasta juurikaan perillä, mutta langalliseen siirtoon tottuneena audion 50dB kohinasuhde kuulostaa varsin heikolta, ellei jopa surkealta.
 
Em. syystä myöskään 2.4GHz kaistan ruuhkaisuudesta tai sotkuisuudesta ei ole tuon taivaallista hajua. Eikä toisaalta mahdollisesti tarvittavista luvistakaan ;).
 
Pienellä selaamisella tuolle kaistalle näyttää tunkevan bluetooth, ja muut langattomat ATK apusovellutukset, RC-laitteet, langattomat puhelimet, langatonta talotekniikkaa yms, joten ruuhkaa on. Lisäksi mikroaaltouunit ovat kovin lähellä.
 
Käyttökelposuus saattaisi parantua jos vääntäisi informaation digitaaliseksi ees-taas ja käyttäisi videopuolen luultavimmin leveämpää kaistaa siirron dynamiikan laajentamiseen??
Mutta siihen kaiketi löytyy valmiitakin palikoita?
 

 
Kummastakin linkittämistäsi palikoista on datalehdillä testikytkentäohjeet osaluetteloineen, joten kynnys testaamiseen on tehty varsin matalaksi.
 
http://www.rapidonline.com/pdf/43-0171.pdf
http://www.rapidonline.com/pdf/43-0169.pdf
 
Ehdottomasti kiinnostaa kuulla kokemuksista jos puuhaan aiot ryhtyä.
 
T:Samuli
 
Kyllikki
20.02.2012 12:21:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä huomioita ja kommentteja! Itsellänikään ei rf-tekniikasta ole juurikaan kokemusta, joten juuri tällaista keskustelua kaipasinkin. Luulempa, että helposti toteutettavasta ja suht edullisesta, mutta hommat hoitavasta langattomasta paketista saattaisi useampikin elektroniikan rakentelija olla kiinnostunut.
 
Esimerkkinä heittämästäni linkistä löytyvien modulien kohinataso ei tosiaan ole kummoinen, joka osaltaan askarruttaa itseänikin. Ilmeisesti halvimmissakin nykyisissä kaupallisissa langattomissa audio siirretäänkin digitaalisesti koodattuna, joka auttaa juuri parantamaan kohinasuhdetta. D.i.y. mielessä tämä nostaa rakentelukynnystä ja paketille lopullisesti muodostuvaa hintaakin.
 
Sinänsä vain 4 kanavaa ei välttämättä ole ongelma, joskin se rajoittaa samanaikaisten yhteyksien käyttöä. Esimerkkimoduleissa audion voisi siirtää mononakin, jolloin yhtä stereokanavaa pitkin siirtyisi 2 monokanavaa, mikäli kanavaerottelu on sen verran hyvä, ettei häiritsevää ylikuulumista kanavien välillä tapahdu. Voisiko videokanavan käyttää audiosiirtoon? Kaistaa ainakin riittäisi, mutta onko videokanavassa jonkinlainen tahdistussignaali tms. mukana, joka saattaisi sotkea homman?
 
Tosi on, että vapaalla 2.4 GHz alueella on paljon WLAN, bluetooth, ym. lyhyen kantaman/pientä lähetystehoa käyttäviä laitteita, ja niiden aiheuttamien häiriöiden määrää ei voi kuin arvailla.
 
Nyt alkaa jo homma polttelemaan niin, että jokohan kohta tulee tilattua osat kokeilua varten...
 
Helvetti kun mieli tekis laulaa, mutta kun ei osaa sanoja eikä säveltä...
basisti1971
21.02.2012 08:06:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kyllikki: Sinänsä vain 4 kanavaa ei välttämättä ole ongelma, joskin se rajoittaa samanaikaisten yhteyksien käyttöä. Esimerkkimoduleissa audion voisi siirtää mononakin, jolloin yhtä stereokanavaa pitkin siirtyisi 2 monokanavaa, mikäli kanavaerottelu on sen verran hyvä, ettei häiritsevää ylikuulumista kanavien välillä tapahdu.
 
4, tai tässä tapauksessa 2*4 + 4*video jos oikein speksit ymmärsin, on ongelmallinen siinä mielessä että joka keikkapaikasta löytyy vähintään yksi kanava jota häiriöiden takia on mahdotonta käyttää.
 
Se, voiko stereota käyttää kahtena monona selviää vain kokeilemalla. Itse veikkaisin että käyttökelpoisesti ei voi.
 
Kyllikki:Voisiko videokanavan käyttää audiosiirtoon? Kaistaa ainakin riittäisi, mutta onko videokanavassa jonkinlainen tahdistussignaali tms. mukana, joka saattaisi sotkea homman?
 
Videosingnaalissa ei itsessään ole tietääkseni kiinteätä synkkaa, eikä se näinollen myöskään sitä vaadi, mutta audion moduloiminen suoraan analogisesti videokaistalle ei liene kannattavaa. Mutta jos muuttaa audion digitaalimuotoon ja pukkaa sen videokaistalle konversion jälkeen, homman pitaisi teoriassa toimia. Hieman samaan tyyliin (tosin analogisesti) toimivat entisaikojen VHS-HiFi nauhuri TI-viritelmät.
 
Kyllikki: Nyt alkaa jo homma polttelemaan niin, että jokohan kohta tulee tilattua osat kokeilua varten...
 
Helppohan se tietty täältäkäsin on lietsoa kokeilemaan, kun ei ole penniäkään kiinni, mutta ellei joku oikeasti RF puolesta perilläoleva torppaa ajatusta, sanoisin että ANTAA PALAA ;).
 
Kehottaisin kuitenkin viikon tai pari odottelemaan tänne mahdollisesti eksyvää asiantuntijaa tai kääntymään jollekin ulkomaan DIY saitille ennen päätöksen lukkoonlyömistä, kyse on kaikenkaikkiaan kuitenkin reilusti halvimpia langattomia valmislaitteita kalliimmasta kokeilusta jo materiaalienkin osalta.
 
T:Samuli
 
Kyllikki
21.02.2012 13:00:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Kehottaisin kuitenkin viikon tai pari odottelemaan tänne mahdollisesti eksyvää asiantuntijaa tai kääntymään jollekin ulkomaan DIY saitille ennen päätöksen lukkoonlyömistä, kyse on kaikenkaikkiaan kuitenkin reilusti halvimpia langattomia valmislaitteita kalliimmasta kokeilusta jo materiaalienkin osalta.
 
T:Samuli

 
Juu, täytyy nostella tätä keskustelua juuri siksikin, että aina saattaa uusia näkökantoja putkahtaa esiin.
 
Itseni löytämät halvimmat kaupalliset kitarakäyttöön tarkoitetut paketit lienevät n. 100 euron hujakoilla (T.Bone, AKG), näistä lukemani kommentit kannustavat kokeilemaan kuitenkin jotakin muuta. Halvimmassa AKG:n paketissa kanavataajuus on asetettu kiinteäksi, joten häiriöiden tuottamiin ongelmiin keikkaolosuhteissa on syytä varautua tällaisenkin kanssa.

Esimerkkimoduleista rakennettuna lähetin+vastaanotinpaketin kustannukset ylittäisivät kyllä tuon satasen (kotelot, virtalähde, liittimet ja muutama oheiskomponentti mukaanluettuna), mutta reilusti (?) tätä halvemmalla en ole kitara- tai mikkikäyttöön tarkoitettuja langattomia "halpistuotteitakaan" toistaiseksi löytänyt.
 
Toki lasten itkuhälyttimiä, halpoja langattomia kuulokkeita ym. "Niksi-Pirkka" -tuotteita löytyy jo muutamilla kympeillä, mutta niidenkin modaaminen soittajaystävällisempään muotoon tuplaa helposti budjetin. Ja ainakin yhden lopputuloksen itsekin jo tiedän, kuten edellä kerroin.
 
Voihan olla, ettei helppoa+halpaa+hyvää ratkaisua ole edes olemassa, mutta d.i.y. kärpäsen puremaan se tieto ei valitettavasti auta.:-))
 
Helvetti kun mieli tekis laulaa, mutta kun ei osaa sanoja eikä säveltä...
mhelin
21.02.2012 22:08:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tavallinen MP3 lähetin ja perusradio. Tuossa mallissa on Aux in ja MP3 soitinkin, tosin vaatii vielä 12V virtalähteen tupakansytytinliittimellä:
http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … nk-MP3FM-MP3-soitin-FM-lahettimella
 
basisti1971
22.02.2012 06:48:56 (muokattu 22.02.2012 06:49:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
mhelin: Tavallinen MP3 lähetin ja perusradio. Tuossa mallissa on Aux in ja MP3 soitinkin, tosin vaatii vielä 12V virtalähteen tupakansytytinliittimellä:
http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … nk-MP3FM-MP3-soitin-FM-lahettimella

 
Villi arvaus, et ole kokeillut käytännössä?
 
;).
 
Kyllikki: Voihan olla, ettei helppoa+halpaa+hyvää ratkaisua ole edes olemassa, mutta d.i.y. kärpäsen puremaan se tieto ei valitettavasti auta.:-))
 
Tiedän tunteen, paremmin kuin uskotkaan :).
 
Välikäsien katteet huomioonottaen (ja oman työn tuntihinnan unohtaen) uskoisin tuolla palikoista kasatulla päästävän vähintäänkin vastaavalla ostohinnalla varustetun kaupallisen tuotteen tasolle.
Josko ko. taso riittää, se on sitten täysin toinen juttu se.
 
Mitä noihin halpis kitaralangattomiin tulee, muistelen nähneeni taannoin jossain e-Ville tyyppisessä puljussa värkin 39€ tai 49€. Tosin ainoa ajatus oli että kukahan hyväuskoinen tuohonkin lankeaa...
 
T:Samuli
 
mhelin
23.02.2012 00:53:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Moi.
 

 
Villi arvaus, et ole kokeillut käytännössä?
 
;).
 

 
Kokeillut tai arvannut mitä? Autossa olen kokeillut esim. Belkinin FM lähetintä, mutta sen lähetystehot olivat aika pienet (eli varmaan säädösten mukaiset). Kitaran tai basson kanssa en ole kokeillut. Kitarassa pitäisi olla aktiivielektroniikka, ei tavallinen pelkästään puskuroiva vaan sellainen joka vahvistaisi signaalin normaalille linjatasolle.
 
Tuossa lähettimessä muuten on kuulemma sisuksissa trimmeri jolla tehon voi nostaa viisinkertaiseksi:
http://www.amazon.com/Crane-FMT-Dig … l-Transmitter-Adapter/dp/B0000E6I1N
 
Muihin on vaikeata (ja kai periaatteessa laitontakin) laittaa modauksia tehojen nostamiseksi.
 
Saahan noita hankittua (esim. http://www.ebay.co.uk/itm/0-5W-500m … DefaultDomain_0&hash=item45f3a4e3bc ).
 
Digitaaliset olisivat toinen vaihtoehto joka ei taida soittajia innostaa (esim. http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … h-Stereo-Audio-Transmitter-langaton 10 metrin kantamalla).
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti