Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Plektrasuojan muotoileminen
1
Alex K
27.10.2011 21:36:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve.
 
Laiskana ihmisenä en jaksanut etsiä sen kummemmin tietoa asiasta joten ajattelin kysyä täältä. Elikkä miten/millä sähkökitaran plektrasuojaan tehdään nämä mikrofooni aukot siististi, kun esim. t-kauppa myy "aukottomia" plektrasuojia?
 
Linkki t-kauppaan http://www.thomann.de/fi/goeldo_pickguard_blank_vm.htm
 
Itse tein ja säästin, kärsin siitä vieläkin.
Kitaravirtuaali
28.10.2011 02:00:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alex K: Terve.
 
Laiskana ihmisenä en jaksanut etsiä sen kummemmin tietoa asiasta joten ajattelin kysyä täältä. Elikkä miten/millä sähkökitaran plektrasuojaan tehdään nämä mikrofooni aukot siististi, kun esim. t-kauppa myy "aukottomia" plektrasuojia?
 
Linkki t-kauppaan http://www.thomann.de/fi/goeldo_pickguard_blank_vm.htm

 
Noi on tarkotettu nailonkielisiin stratoihin, joissa on piezot, eli tämmösiin: http://www.youtube.com/watch?v=2GXEfsDBGic
 
Jos moisen kuitenkin haluaa pilata ylimääräisillä rei'llä, suosittelen jyrsintä kopioterällä ja mallineita, tai sitten mittailua, pähkäilyä ja ohjureita. Jyrsimen puutteessa kelpaa välttävästi myös pora, kuviosaha, viila ja rutosti kärsivällisyyttä sekä huolellisuutta. Jälkimmäistä konstia en kauheasti itse suosittele, melko inhottavaa tusaamista tuppaa olemaan.
 
Mallineita saapi vaikkapa täältä:
http://www.stewmac.com/shopby/product/1096
http://www.stewmac.com/shopby/product/1095
http://www.stewmac.com/shopby/product/1083
 
Nuori kaveri, vanha soundi.
Krice
28.10.2011 10:22:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Straton pleksejä saa aika monella erilaisella mikkireiällä varustettuna, kannattaa mieluummin etsiä jostakin valmis sellainen. Kyllähän tuon poralla ja sahalla saa tehtyä, mutta se on aika nihkeää puuhaa.
 
wilo
28.10.2011 10:43:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lainaanpa tätä threadia.
 
Haluaisin omaan stratooni sellaisen uuden pleksin, että siinä olisi yksi volume ja tone, 5-asentoinen mikkikytkin sekä mini-switch. Haluan myös siirtää volumepotikkaa ja mikkikytkintä, koska käsi osuu niihin liian helposti vielä parin vuoden väistöopettelun jälkeenkin.
 
En ole tehnyt ennen pleksiä. Jos haluan tehdä pleksin itse, mitä työkaluja tarvitsen ja kuinka homma kannattaa tehdä?
 
Krice
28.10.2011 12:28:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

wilo: Haluaisin omaan stratooni sellaisen uuden pleksin, että siinä olisi yksi volume ja tone, 5-asentoinen mikkikytkin sekä mini-switch. Haluan myös siirtää volumepotikkaa ja mikkikytkintä, koska käsi osuu niihin liian helposti vielä parin vuoden väistöopettelun jälkeenkin.
 
Helpointa olisi vaan poistaa yksi potikka siitä mikin vierestä ja porata mini-kytkimelle jonnekin reikä. Tuosta jäisi se volumepotikan reikä, mutta siihen voi laittaa vaikka teipinpalasen tai jonkun muun tukkeen. Pleksin tekeminen itse on mahdollista, mutta varsinkin ilman kunnon työkaluja siihen kuluu ihan kivasti aikaa, ja mikään ei takaa sitä että selviää ilman mokaamista.
 
wilo
28.10.2011 13:53:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Helpointa olisi vaan poistaa yksi potikka siitä mikin vierestä ja porata mini-kytkimelle jonnekin reikä. Tuosta jäisi se volumepotikan reikä, mutta siihen voi laittaa vaikka teipinpalasen tai jonkun muun tukkeen. Pleksin tekeminen itse on mahdollista, mutta varsinkin ilman kunnon työkaluja siihen kuluu ihan kivasti aikaa, ja mikään ei takaa sitä että selviää ilman mokaamista.
 
Tuotakin olen harkinnut. Sitten jäisi enää mikkikytkimen siirtäminen, mitenköhän se kannattaisi tehdä? Aion sekä siirtää kytkintä vähän kauemmas että myös kääntää sitä niin, että se on hieman enemmän vaakasuorassa.
 
Krice
28.10.2011 15:20:20 (muokattu 28.10.2011 15:21:06)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

wilo: Sitten jäisi enää mikkikytkimen siirtäminen, mitenköhän se kannattaisi tehdä? Aion sekä siirtää kytkintä vähän kauemmas että myös kääntää sitä niin, että se on hieman enemmän vaakasuorassa.
 
Tuo onkin vähän hankalampi juttu, melkein vaatii sen tyhjän pleksin. Sekin pitää sitten katsoa, että miten potikoille/kytkimelle on tilaa rungossa ja että ne mahtuvat vierekkäin.
 
Aika laaja liikerata muuten (tai iso käsi) jos ottaa straton mikkikytkimeen käsi. Minullakin on noita kontrolliongelmia, mutta ei sentään noin pahana.
 
Retku
28.10.2011 19:29:32 (muokattu 28.10.2011 19:37:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksinkertainen vastaus alkuperäisenn yksinkertaiseen kysymykseen lienee: Jyrsimellä. Esimerkiksi dremel jyrsinpidikkeellä varustettuna on sangen kätevä moiseen operaatioon.
 
Sitten noita sabluunoja jyrsimiseen löytyy valmiina vaikkapa StewMacilta ja melko suurella todennäköisyydellä jostain soitinrakennustarvikkeita myyvästä kotimaisestakin (tai ainakin eurooppalaisista) kaupoista. Ja näppärä poika nakertaa moisen itsekin vaikkapa vanerista. Laiska ja ameriikan/ulkomaantilaukseen haluton voi toki myös tilata nipun haluamiaan sabluunoita laserleikattuna jostain laserleikkausta harjoittavasta yrityksestä. Hintaa ei valtaisasti tule, jos pystyy itse tekemään CAD kuvat haluamistaan palikoista.
 
Joku muu tuossa pohti mikkivalitsimen ja potikoiden siirtoa, niin eihän tuo oman custom pleksin tekeminen oikeasti ole mikään ameriikan temppu. Varsinkaan tuommoisesta valmiiksi ulkomuodoiltaan oikeanmallisesta pleksistä. Halvimmalla tietysti saa kun tekee levytavarasta kokonaan itse. Pleksin sahaus käy vannesahalla tai vaikka lehtisahalla. Myös pistosahalla onnistuu mutta jää enemmän hiomista kyllä.
 
Toiset tietysti tykkää niistä ylimääräisistä reijistä yms mitä jää kun aletaan "isolla vasaralla" muokkaamaan vanhoista osista uudenmallisia. Minä en.
 
Edit: Lisäänpä muuten vielä noista "kontrolliongelmista" hiukan. Mullakin oli 15 vuotta sitten ongelmia että tuli stratossa helposti vahingossa huidottua mikkikytkintä ja volapotikkaa, joten kun sitten rakentelin omia soittimia niin sijoitin aina potikat ja kytkimet pois tieltä. Nyttemmin kyseiset soittimet on helketin vähällä käytöllä kun niillä ei onnistu esimerksi "violining" volapotikalla kun ei sormi ylety sinne ast ja muutenkin kontrollit ovat hankalia käyttää lennossa, vaikka ovat periaatteessa LesPaul tyyliin sijoitettuna. Ja strato taas on päivittäisessä käytössä. Eikä niitä vahinkohipaisuja enää tule. Se volapotikan ja mikkikytkimen sijoitus stratossa on oikeasti nerokas ja juuri oikea.
 
Eli siis tarinan opetuksena vaan se että, se mikä nyt tuntuu olevan tiellä, voi siirtämisen jälkeen muutaman vuoden päästä tuntua olevan sitten niin saaterin kaakana että käyttö on jopa hankalata.
 
"Ei muuta kun huumori yllä ja lisää paskaa housuun!"
wilo
28.10.2011 20:54:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Retku: Edit: Lisäänpä muuten vielä noista "kontrolliongelmista" hiukan. Mullakin oli 15 vuotta sitten ongelmia että tuli stratossa helposti vahingossa huidottua mikkikytkintä ja volapotikkaa, joten kun sitten rakentelin omia soittimia niin sijoitin aina potikat ja kytkimet pois tieltä. Nyttemmin kyseiset soittimet on helketin vähällä käytöllä kun niillä ei onnistu esimerksi "violining" volapotikalla kun ei sormi ylety sinne ast ja muutenkin kontrollit ovat hankalia käyttää lennossa, vaikka ovat periaatteessa LesPaul tyyliin sijoitettuna. Ja strato taas on päivittäisessä käytössä. Eikä niitä vahinkohipaisuja enää tule. Se volapotikan ja mikkikytkimen sijoitus stratossa on oikeasti nerokas ja juuri oikea.
 
Eli siis tarinan opetuksena vaan se että, se mikä nyt tuntuu olevan tiellä, voi siirtämisen jälkeen muutaman vuoden päästä tuntua olevan sitten niin saaterin kaakana että käyttö on jopa hankalata.

 
Juu, onneksi stratossa voi aina vaihtaa pleksiä. Itte olen soitellu parikymmentä vuotta ja edelleen käsi tuppaa välillä hipaisemaan mikkikytkintä, kun valitsin on kaulamikkiasennossa. Muissa asennoissa ei ongelmaa ole, eli kyse on vain puolesta sentistä.
Monissa muiden valmistajien strato-kopioissa on volapotikkaa ja mikkikytkintä valmiiksi hieman siirrettykin, esim. Suhrilla. Näin ollen arvelen, että en ole ainoa, jonka mielestä volapotikka ja mikkikytkin ovat hieman liian lähellä =)
 
guitarras electricas
29.10.2011 11:57:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Retku: . Laiska ja ameriikan/ulkomaantilaukseen haluton voi toki myös tilata nipun haluamiaan sabluunoita laserleikattuna jostain laserleikkausta harjoittavasta yrityksestä. Hintaa ei valtaisasti tule, jos pystyy itse tekemään CAD kuvat haluamistaan palikoista..
 
Kerrotko lisää tuosta vaihtoehdosta.
 
CAD-kuvilla tarkoitetaan ilmeisesti Autocad drw-tiedostoa? Liityykö siihen jotain erityistä, mitä pitäisi ymmärtää ajatella?
 
Konepajayrittäjät tuntien, joku varmaan yrittää jotain "200 euroo" tyylistä huutelua, joten jos viitsit, niin kerro mikä on kohtuuhinta tuollaista laserleikkauksesta. Jottei joudu kynityksi. Mitä materiaaleja olet laserleikkauttanut?
 
Itselläni olisi tarvetta ainakin rosterille.
 
Retku
01.11.2011 18:30:11 (muokattu 01.11.2011 18:30:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jostain tältä palstalta löytyy lisätietoja tuosta laserhommelista. Oli joku vuosi pari sitten jossain ketjussa, jossa leikkauteltiin pleksistä omatekoiseen vahvistimeen logoja. Muistelisin että puhuttiin kympeistä. Saattoi olla samassa ketjussa tai sitten jossain toisessa missä puhuttiin telen jyrsintätemplaattien teettämisestä samalla menetelmällä.
 
Omakohtaista kokemusta ei ole laserleikkauksesta kovin paljoa, mutta entisessä elämässä työskentelin firmassa joka valmistaa plasma- ja kaasuleikkauskoneita. Leikkuuradat tehdään kyseiseen värkkiin periaatteessa samalla tavalla kuin laserillekin. Ja kalleinta tuossa termisessä leikkaamisessa yleisesti on juuri sen polttoradan tekeminen. Jos radasta (eli siis kappaleen muodoista) on olemassa vektorigrafiikka kuva (eli esim. DXF, DWG, DRW tai muu cad tiedosto) niin polttoradan nestaus onnistuu muutamassa minuutissa tuommoiselle yksinkertaiselle kappaleelle joten siitä ei ihmeellisiä kuluja tule. muistelisin että jotkut nestausohjelmat osaavat tehdä polttoradan myös pdf tiedostosta mutta en ole 100% varma aiheesta.
 
Esimerkiksi tämä yritys saattaisi tehdä sangen sopivaan hintaan noita sabluunoita.
http://laser.riimikko.fi/
 
"Ei muuta kun huumori yllä ja lisää paskaa housuun!"
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti