Muusikoiden.net
26.05.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Behringer Truth B2030A -monitori rikki?
1
Robert
16.07.2011 11:59:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi, itselläni on tuollainen otsikon mukainen pari. Nyt toisen monitorin saundista on tullut tumppuinen, ja diskantit on kadonneet melkein kokonaan. Mistähän moinen voi johtua? Piuhoja on vaihdeltu ja kytketty uudelleen, että letkuissa tuskin on vika. Paljonkohan tuollaisen korjauttaminen maksaisi?
Antti1
16.07.2011 12:05:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Robert: Moi, itselläni on tuollainen otsikon mukainen pari. Nyt toisen monitorin saundista on tullut tumppuinen, ja diskantit on kadonneet melkein kokonaan. Mistähän moinen voi johtua? Piuhoja on vaihdeltu ja kytketty uudelleen, että letkuissa tuskin on vika. Paljonkohan tuollaisen korjauttaminen maksaisi?
 
Siis on kadonneet melkein kokonaan, vai vaimentuneet kokonaan diskanttielementin osalta? Sulla voi olla elementti rikki, jakarissa vikaa, tai vahvistin rikki. Tokihan vaikka kaiuttimen sisältä voi olla johtokin irti, mutta se on aika epätodennäköistä.
 
Osta osta
Robert
16.07.2011 21:21:31 (muokattu 16.07.2011 21:24:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Siis on kadonneet melkein kokonaan, vai vaimentuneet kokonaan diskanttielementin osalta? Sulla voi olla elementti rikki, jakarissa vikaa, tai vahvistin rikki. Tokihan vaikka kaiuttimen sisältä voi olla johtokin irti, mutta se on aika epätodennäköistä.
 
Ilmeisesti diskanttielementti on sanoutunut irti. Seuraava kysymys kuuluukin, että kannattaako tuota korjauttaa... Takuu kun on mennyt umpeen.
basisti1971
17.07.2011 07:31:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Oma rajallinen kokemus Behrinkelin tuotteista on antanut selvän kuvan korjattavuudesta: Eipä kannata ainakaan ammattilaisella korjauttaa. Itse varauksella kyllä.
 
Arvio on usein kiinteä 50 kympin tietämillä, ja tuntiveloitus samaa luokkaa tai kalliimpi.
 
Skemoja ei tietääkseni saa, eikä peruskomponentteja lukuunottamatta arvoista/tyypeistä ole hajuakaan. Näinollen korjaaminen onkin pitkänpäälle lähinnä valistunutta arvailua ja päättelyä joka luonnollisesti kestää kauan = maksaa paljon.
 
Koska kyseessä on muistaakseni bi-amp kajari, diskantin rikkoutuessa kätevä kyllä vaihtaa elementin kuin elementin rikkoutuneen tilalle (kumpaankin) ja ruuvaa vasteet kohdalleen vahvarista/jakarista.
 
"Totuus" tietty katoaa, mutta noinkohan sitä alunperinkään runsaasti ollut. Ellei sitten sitä kuuluisaa Saksalaista ;).
 
T:Samuli
 
Jone the Bone
17.07.2011 09:58:42
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eräs tuttavani oli saanut kyseiset Behkun monitorit "halvalla" vähän käytettynä, kuten Sulo Vilen konsanaan. Toisesta kajarista pimeni kuitenkin varsin pian diskanttielementti, jolloin tuttavani kyseli minultakin neuvoja asiaan.
 
Hieman elektroniikkaa tuntevana, lupasin vilkaista monitoria, josko vika olisi helposti selvitettävissä, eli joku piuha irti, diskanttielementti rikki, tms.
 
Avasin kajarin ja tutkin ensiksi silmämääräisesti ja johtoja heiluttelemalla, että kaikki oli kutakuinkin kohdillaan. Irronneita johtoja, kärynneitä osia taihuonoja kontakteja ei näkynyt. Diskanttipillin mittaus ohmimittarilla kertoi, ettei vika ollutkaan itse elementissä, vaan sitä ohjaavassa vahvistimessa.
 
Laitteessahan on erilliset vahvistimet sekä basso että diskanttielementeille, joten vikaa pitäisi hakea pääosin pintaliitoskomponenteilla rakennetulta piirilevyltä.
 
Laite on valmistusmaasta, hinnasta ja heikosta arvostuksestaan huolimatta äärimmäisen siistiä työtä, joka kyllä helpottaa vian etsintää. Ongelmana tosiaan on, että laite sisältää paljon elektroniikkaa, joten kytkentäkaavio olisi melkoisen välttämätön, jotta vikaa voi etsiä systemaattisesti.
 
Pitkällisen tutkinnan jälkeen, kuin neulaa heinäsuovasta etsimällä, viaksi paljastui huono juotos yhden pintaliitoskomponentin jalassa. Diskantit palasivat ja kaijutin toimii jälleen moitteetta.
 
Työtunteja en laskenut, mutta varmasti kalliiksi olisi laitteen korjauttaminen ammattilaisella tullut, vaikka varsinaisesti varaosia ei tarvittukaan.
 
Kerroin tämän jutun siksi, että diskanttielementin mittaus ohmimittarilla kannattaa tehdä, ennenkuin alkaa tilaamaan uutta elementtiä, joita mitä ilmeisimmin on saatavilla maahantuojan kautta (hinnasta en tiedä). Toinen vaihtoehto on vaihtaa diskanttikaijuttimet ristiin toisen kaijuttimen diskanttielementin kanssa. Näin vika voidaan myös paikallistaa, tai sitten lopputuloksena on kaksi palanutta pilliä.
 
Se on sama millä sitä paskaa lapioi, kunhan paska lentää (Albert Järvinen, kysyttäessä käyttämiensä kitaroiden merkkiä).
Robert
17.07.2011 13:26:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos asiantuntevista vastauksista! Vika olikin laitteen takaosassa olevissa äänensävynkytkimissä. Siellä oli jokin kosketushäiriö. Avasin laitteen, putsasin pölyt, ja käsittelin kytkimet sellaisella elektroniikan puhdistukseen tarkoitetulla spraylla. Nyt pelittelee taas, toivottavasti kauemmin kuin hetken. Hyvä ettei tarvinnut viedä korjattavaksi.
 
Pölyä oli kyllä todella paljon... Se vaan ihmetyttää, että miten hitossa tuonne sisään oli päässyt kertymään myös hämähäkinseittiä?! Joku rokkihämppis ollut asialla.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti