Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vanha levysoitin, mihin kaiuttimet?
1
Risukasa2
15.07.2011 21:04:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Löytyi sellainen vanha pikku soitin( Philips 24412 ), joka on pöydän sisällä vetolaatikossa. Mutta minkään sortin kaiuttimia siinä ei ole eikä myöskään paikkaa josta liittää sellaiset. Johtoja laitteesta lähtee kaksi; toinen on virtajohto ja toinen samannäköinen ja -kokoinen, mutta töpselissä on kolme "piikkiä" ja johdot lähtevät eri puolilta koneistoa. Onko tuo toinen töpseli siis ääntä varten ja jos, niin minkähänlainen vempele sen päähän tulisi..?
 
Kiitos jos osaatte auttaa, minä en näistä laitteista pahemmin ymmärrä.
 
SirElwood
15.07.2011 22:07:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epäilen että tuo sinun antama mallinumero on väärä, sillä netistä ei löydy mitään tietoa kyseisellä numerolla. Ettei tuo vaan olisi sarjanumero tai vastaava?
 
Mutta joka tapauksessa tarvitset siihen vahvistimen perään, ei siihen suoraan kaiuttimia saa. Kuvat olis tietty kivoja tällaisissa, saattaisi auttaa vähän (yksi kuva = tuhat sanaa jne.).
Kefiiri
15.07.2011 22:41:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisikohan se kolmipiikkinen liitin suunniteltu vanhan putkiradion levysoitinsisäänmenoon tuikattavaksi?
 
Sax-pappa
16.07.2011 21:28:20 (muokattu 16.07.2011 21:28:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Risukasa2: Löytyi sellainen vanha pikku soitin( Philips 24412 ), joka on pöydän sisällä vetolaatikossa. Mutta minkään sortin kaiuttimia siinä ei ole eikä myöskään paikkaa josta liittää sellaiset. Johtoja laitteesta lähtee kaksi; toinen on virtajohto ja toinen samannäköinen ja -kokoinen, mutta töpselissä on kolme "piikkiä" ja johdot lähtevät eri puolilta koneistoa. Onko tuo toinen töpseli siis ääntä varten ja jos, niin minkähänlainen vempele sen päähän tulisi..?
 
Kiitos jos osaatte auttaa, minä en näistä laitteista pahemmin ymmärrä.

 
Tuo kolmipiikkinen lienee 60- ja 70-luvuilla yleisesti käytössä ollut DIN-liitin: http://koti.mbnet.fi/~huhtama/ele/index.php?si=ml09.sis&pa=
Jonkinlainen vahvistin sen levysoittimen perään on kytkettävä. Noiden vuosikymmenten viritin-vahvistin yhdistelmissä oli yleensa sopivat sisääntulot levysoittimelle ja nauhurille käyttäen juuri noita DIN-liittimiä.
 
d-e
16.07.2011 22:06:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siihen aikaan kun levysoitin oli osa huonekaluja, ei vielä ollut din-järjestelmää.Virtajohto on enemmän tai vähemmän suoraan kiinni moottorissa.Moottori antaa vauhdin levylautaselle joko kumisien rullien välityksellä tai hihnavedolla keskiöön.Kumirullat on Philipseissä usein toteutettu niin,että rulla on kosketuksissa levylautasen ulkoreunan sisäpintaan.Äänirasiasta lähtee yleensä kaksi johtoa.Radioon tuleva liitin muistuttaa paljon normi pistotulppaa.Keskellä on yleensä tyhjä liitin ja reunoissa ne joissa signaali kulkee.Äänirasiasta lähtee signaali vaikka laite ei olisi verkkovirrassa.Pienellä kikkailulla noi signaaliliittimet voi kytkeä mihin tahansa vahvistimeen.Kyseessä on kuitenkin mono -laite,eli yksi piuha/liitin.Esim. kotistereoihin liitettynä ääntä tulee vain toisesta kanavasta (jos tulee).Parhaiten tollanen kuitenkin toimii putkiradion kanssa,ja vanhat harvaraitaiset singlet ja 78 kierroksen savikiekot kuullostavat mp3:siin tottuneille korville dinosauruksen karjunnalta.
 
"..rock and roll has been downhill ever since Buddy Holly died..." - John Milner
Sax-pappa
17.07.2011 14:35:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

d-e: Siihen aikaan kun levysoitin oli osa huonekaluja, ei vielä ollut din-järjestelmää.Virtajohto on enemmän tai vähemmän suoraan kiinni moottorissa.Moottori antaa vauhdin levylautaselle joko kumisien rullien välityksellä tai hihnavedolla keskiöön.Kumirullat on Philipseissä usein toteutettu niin,että rulla on kosketuksissa levylautasen ulkoreunan sisäpintaan.Äänirasiasta lähtee yleensä kaksi johtoa.Radioon tuleva liitin muistuttaa paljon normi pistotulppaa.Keskellä on yleensä tyhjä liitin ja reunoissa ne joissa signaali kulkee.Äänirasiasta lähtee signaali vaikka laite ei olisi verkkovirrassa.Pienellä kikkailulla noi signaaliliittimet voi kytkeä mihin tahansa vahvistimeen.Kyseessä on kuitenkin mono -laite,eli yksi piuha/liitin.Esim. kotistereoihin liitettynä ääntä tulee vain toisesta kanavasta (jos tulee).Parhaiten tollanen kuitenkin toimii putkiradion kanssa,ja vanhat harvaraitaiset singlet ja 78 kierroksen savikiekot kuullostavat mp3:siin tottuneille korville dinosauruksen karjunnalta.
 
Taisi tosiaan siiten olla kyseessä tuollainen vanhemman aikakauden levysoitin, jossa on verkkopistotulpan näköinen liitin radioon kytkemistä varten. Kuva olisi auttanut.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti