Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Basson kaula halkesi, kannattaako korjata?
1
efunkelist
19.05.2011 14:04:21 (muokattu 19.05.2011 14:13:46)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaverin pojalta tipahti basso (joku halpa ibanez) lattialle ja kaula halkesi.
Tässä kuva (iso):
www.niskahiki.com/jallunbasso.JPG
 
ja pienempi, inhimillisempi koko nopeaan vilkaisuun:
http://muusikoiden.net/dyn/users/87412.jpg
 
Soitinkorjaajalle tuota ei kannata pistää kun hintaa tulisi uuden basson verran mutta opiskelijajunnulle uuden soittimen ostaminen on kova paikka taloudellisesti. Ajateltiin että ekaksi sitä kannattaisi kokeilla korjata kotikonstein, eihän siinä mitään häviäisi.
 
Elikkäs, otelaudan joutuu irrottaa varmasti eka. Miten?
Sitten liimailtais kaula, titebondia vai mikässe oikea liima näihin hommiin olikaan?
Ja oisko antaa vinkkejä miten parhaiten saada moinen viisto liitos puristuksiin?
Pitäiskö laittaa ruuvia ja? Ehkä yksi pieni ruuvinkolo kaulan taustassa ei haittaa, ja voihan senkin sitten upottaa, kitata ja siloittaa.
 
Soundi ei varmasti tuosta parane, mutta liekö se häävi alunperin ollutkaan? Jos bassoon kielet kiinni saisi ja vireeseen niin ainakin bändiharrstus ei kärsisi pitkää soittotaukoa uuteen soittimeen rahoja säästellessä.
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
Mase
19.05.2011 14:14:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ei tuon korjaaminen luulisi kovin kallista olevan ihan soitinsepälläkään, kun näyttääpi haljenneen liimaussaumasta varsin siististi... liima väliin(ja katsoo ettei se pursua kaularautaan) ja puristuksiin.
 
Saa kysellä tuuraamaan kitaran/basson varteen. Taustalaulut saa kaupanpäälle.
Little Savage
19.05.2011 15:49:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos sauma on revennyt niin pinnat pitää saada puhtaaksi liimasta. Titebond ei tartu liima jämiin .
 
ÄÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄÄ. Anna sakkoa saatana.
pardy
19.05.2011 17:30:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Helppo homma. Kerran noin heppoisesti on alun alkaenkin ollut kiinni, niin höyryllä ja lastalla vaan loppuotelauta irti. Nopea sipaisu hiomapaprulla, siklillä tms. liimasauma puhtaaksi. Cascol Polyuretaanipuuliima kaulasaumaan, eipä enää takuulla halkea. Otelauta myös putsaamisen jälkeen Titebondilla kiinni. Liimapurseet pois ja mikäli kohdistus ei ole ollut täysin kohdallaan, vähän uudelleenmuotoilua ja homma on valmis. Jos lakka menee puhki ni pikaliimalla tekee halvan ja nopean korjauskäsittelyn, levittää vaan hiomapaperilla.
 
Jeszse
19.05.2011 18:25:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huhhuh, onpa siististi haljennu. o_O
 
This fourth fellow superman position with terrifying crowbar. MIAS shouted: "Now leave me, Satan!"
Kitaravirtuaali
19.05.2011 18:47:23
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jeszse: Huhhuh, onpa siististi haljennu. o_O
 
On ollu kyllä ihan pitkin vittuja liimattu. Nythän se on sitten tilaisuus tehdä kunnolla :)
 
... ja nimenselvennys.
Kämis
19.05.2011 18:58:15 (muokattu 19.05.2011 18:59:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

onkos toi kaulavaahtera tosiaan liimattu kahdesta palasta? - syy ei näytä meinaat jatkuvan samalla tavalla eri palikoissa. Vai enkö vain hoksaa..
 
jperala
19.05.2011 19:42:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On kyllä oudosta paikasta jatkettu, onko ihan normaalia ?? no omassa ibassa kaula on 5 palasta kasattu, mutta ei tuon suuntaisesti :)
 
Ibanez SR300
Kumiankka
19.05.2011 20:00:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No just noinhan ne nykyään paljolti tehdään, ja vahva tapa tuo on. Nyt on vaan tuotannossa ollut häiriö ja liimaukset on varmaan olleet jotenkin vialla
 
Kefiiri
19.05.2011 21:22:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kumiankka: No just noinhan ne nykyään paljolti tehdään, ja vahva tapa tuo on. Nyt on vaan tuotannossa ollut häiriö ja liimaukset on varmaan olleet jotenkin vialla
 
Juu, tuon mallinen sauma tekee kaulan ja lavan liitoksesta niin vahvan että semmoista gibson-tyyppistä lavan irti lohkeamista ei pääse tapahtumaan. Tuossa on vaan ollut jotain häikkää liimauksessa.
 
efunkelist
19.05.2011 22:08:45
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuulemma oli ihan "huolella tipahtanut kovalle lattialle".
No mutta, mepäs tuo sitten huolella liimaillaan ja soitto jatkuu. Kiitos avusta!
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
Rodger
19.05.2011 23:00:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehkä kannattaa liimattaviin pintoihin laittaa pienet piikit kuivana kohdistamisen helpottamiseksi (vaikka nitojan niitistä tai pienistä nauloista). Liiman levityksen jälkeen luisuu osat helposti väärään asentoon. Polyuretaaniliima paisuu, joten liitos pitää saada hyvin puristukseen.
 
pardy
20.05.2011 00:22:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rodger: Ehkä kannattaa liimattaviin pintoihin laittaa pienet piikit kuivana kohdistamisen helpottamiseksi (vaikka nitojan niitistä tai pienistä nauloista). Liiman levityksen jälkeen luisuu osat helposti väärään asentoon. Polyuretaaniliima paisuu, joten liitos pitää saada hyvin puristukseen.
 
Purtsuliimassa - kuten meilläpäin sitä leikkisästi kutsutaan - on lempinimensä mukaisesti tosiaan vähän taipumusta pursuta. Saumasta tulee kyllä erityisen luja, mutta niitä liimapurtsuja tulee sitten vähän sinne sun tänne, jotka pitää vuolemalla ja hiomalla poistaa jälkeenpäin. Titebond on tässä mielessä siistimpi, sillä sen pursuilut on helppo pyyhkäistä saman tien pois, eikä valumat ole ihan kivikovia vielä puristuksen poistamisen jälkeenkään, ja poistuvatkin vielä puolen tunnin jälkeen ihan vedellä.
 
Että ihan oman harkinnan mukaan. Kunnon puristuksella mikä tahansa liima pitää paremmin kuin tuo edellinen.
 
Kämis
20.05.2011 09:07:31 (muokattu 20.05.2011 09:08:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

te teitäjät, mites muuten on vaatiiko PU-liima liimapinnan puulta tietyn kosteuden jotta liima kuivuu vahvaksi?
Eli pitääkö sauman puupintoja kostuttaa, ettei liiman vesi/tms hurahda suoraan puun syövereihin liimasauman sijasta tms. ?
 
efunkelist
20.05.2011 11:09:42
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse valitsen titebondin tähän hommaan ja joo jotkut niitit/naulanpätkät pitää saumaan laittaa kun on viisto puristussuuntaan nähden.
 
Tai siis valitsisin, en minä välttämättä tuota kaulaa edes itse korjaa. Katsotaan. Raportoin tänne sitten miten homma lutviutuu.
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
pardy
20.05.2011 13:13:11
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kämis: te teitäjät, mites muuten on vaatiiko PU-liima liimapinnan puulta tietyn kosteuden jotta liima kuivuu vahvaksi?
Eli pitääkö sauman puupintoja kostuttaa, ettei liiman vesi/tms hurahda suoraan puun syövereihin liimasauman sijasta tms. ?

 
Voi kostuttaa. Ei se kostuttamattakaan erityisesti lurahda. Itse en useimmiten kostuta.
 
Kumiankka
20.05.2011 16:31:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen yhden veneen ja muutaman kaiutinkaapin kasannut Cascon pu-liimalla ja toistaiseksi ne on ehjänä pysynyt, vaikka epäonnistumisiakin on tullut. Käsittääkseni tärkeää lujan liitoksen saamiseksi on, että liimattavat pinnat on suht tuoreeltaan työstetty ennen liimausta, eli kannattanee ne vanhat jämät poistaa ja hiukka hioa tai siklata ilman että liikaa poistaa materiaalia. Valmistajan ohjeessa oli muistaakseni että voi levittää liiman toiselle pinnalle, suihkuttaa kukkasumutuspullolla sumua liiman pintaa ja sitten puristaa yhteen. Kuivissa olosuhteissa voi kostealla rätillä hiukka pyyhkäistä ennen liiman levitystä. Pu-liima kovettuu ilman kosteuden ansiosta, ja nuo kostutustemput ehkä nopeuttaa joissain oloissa sauman kovettumista. Liika kosteus saa liiman vaahtoamaan ja vaahto ei sitten ole yhtään lujaa vaan hötöä. Muutama sauma on tullut tehtyä ilman kostutusta ja ylimääräiset pursuaa kyllä tavallisilla keleillä hetken päästä samalla tavalla kuin kevyesti kostutetut. Mitään liima-aineita ei vesi tuossa liuota puun soluihin vaan kyseessä on jonkinlainen muunlainen kemiallinen sidos käsittääkseni.
 
Jos tuosta otelaudan saisi vielä nauhat ehjänä irti silitysraudan ja kostean rätin avulla lämmittäen, niin voisi sinne otelaudan alle piiloon tehdä pari kolme neljä pientä tapinreikää avuksi joilla pitää sauma kasassa kun puristuksen joutuu ehkä väkisin tekemään hiukka vinosti
 
friikki
21.05.2011 00:12:44 (muokattu 26.05.2011 09:07:59)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta sinun kannattaa näyttää tuota basssoa soitinkorjaalle joka arvioi tilanteen.
On hyvä että ammattilainen katsoo kaularaudan toiminnan sun muut.
Näissä on hyvä joskus treenata ilman liimaa että miten palat saadaan kunnolla aseteltua paikoilleen. Tässäkin tapausessa on tärkeätä saada kunnolliset tuet jotta "palat" puristuvat hyvin vastakkain, jne.... helposti tulee vääränlaisia (suuntaisia) puristuksia ja liukkaan liiman kanssa ne menevät helposti sitten "vinksalleen". Soitinkorjaaja osaa arvioida senkin että pitääkö otelauta irroittaa ennen kaulan liimausta jne... sekin riippuu niin monesta asiasta, jne.....
Tuossa pieni säästö voi aiheuttaa soittimen tuhoutumisen. Nyt basso ei ole vielä tuhoutunut vaan "vähän" rikkoutunut!
 
Jos et ole soittimeesi tyytyväinen se pitää sitten tehdä itse :)
efunkelist
07.07.2011 08:04:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Loppu hyvin kaikki hyvin. Kaveri oli sitten itse pistänyt erikeeperiä saumaan kera naulatappien ja kunnon puristukseen. Sipaus hienoa hiekkapaperia, basso kokoon ja kielet kiinni ja homma pelaa kuin ennenkin - vire pysyy ja rokki soi. Kuvaa ei valitettavasti ole nyt laittaa mutta ehjä siitä tuli (eipä kuva tuon enempää kertoisikaan)
 
Itselleni tosin jäi kysymysmerkiksi että tuliko kaularaudan suhteen tehtyä mitään. Pelkään että se jäi tsekkaamatta ja mahdollisesti toimimattomaksi mutta eikai tuon väliä jos rokki soi ja poika on tyytyväinen.
 
Rahaa kului noin 0 euroa kun näki hieman itse vaivaa ja pari pisaraa liimaakin sai kaverilta :)
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
mattim
07.07.2011 14:13:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

efunkelist: Loppu hyvin kaikki hyvin. Kaveri oli sitten itse pistänyt erikeeperiä saumaan kera naulatappien ja kunnon puristukseen. Sipaus hienoa hiekkapaperia, basso kokoon ja kielet kiinni ja homma pelaa kuin ennenkin - vire pysyy ja rokki soi. Kuvaa ei valitettavasti ole nyt laittaa mutta ehjä siitä tuli (eipä kuva tuon enempää kertoisikaan)
 
Itselleni tosin jäi kysymysmerkiksi että tuliko kaularaudan suhteen tehtyä mitään. Pelkään että se jäi tsekkaamatta ja mahdollisesti toimimattomaksi mutta eikai tuon väliä jos rokki soi ja poika on tyytyväinen.
 
Rahaa kului noin 0 euroa kun näki hieman itse vaivaa ja pari pisaraa liimaakin sai kaverilta :)

 
Kaiken hyvän lisäksi vielä keskustelu aiheen tiimoilta pysyi erittäin informatiivisena ja oikeasti asiaa eteenpäinvievänä tähän saakka ; - )
 
Tseka bu hao, tseka bujao, sie sie ni !
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti