Muusikoiden.net
19.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: HB Les-Paul otelautaan upotukset, vai uusi kaula?
1
ares
10.04.2011 18:28:07 (muokattu 10.04.2011 18:31:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei!
 
Pahoittelen epäselvää otsikkoa, mutta en saanut kaikkea asiaa mahtumaan.
Olen muutaman päivän yrittänyt etsiä vastausta tältä palstalta, vaan en ole löytänyt.
 
Eli olen suunnitellut rakentavani thomannin Harley Benton Les paul -pakettia (http://www.thomann.de/fi/harley_benton_e_guitar_kit_lp_style.htm). Olisin hyvin kiinnostunut kuulemaan mikäli jollain olisi kokemuksia valmiilla pelillä soittamisesta.
Kitaran mikit aion ainakin tilata erikseen, koska olen kuullut etteivät paketissa olevat välttämättä ole kovin hyvät minkäänlaiseen soittamiseen.
 
Olen myös yrittänyt etsiä helppoja ratkaisuja otelaudan customointiin. Olen löytänyt tarroja, merkkejä ja mitä ihmeellisimpiä metalleja, mutta niitä ei ikinä tuoda Eurooppaan. Mikäli joku voisi osoittaa linkkejä mistä löytäisin eri tyyppisiä (halpoja) otelaudan customointiin tarkoitettuja osia, tai jopa (halpoja) kokonaisia kitaran kauloja olisin kiitollinen. Pyrin siis tekemään näyttävän näköisen kitaran missä on esimerkiksi pääkalloja, lohikäärme, tai vaikkapa köynnös kaulassa (tosin plussaa olisi jos kitara olisi myös kelvollinen soittaa).
 
Soitinrakennuksesta minulla ei ole minkäänlaista kokemusta. Mikäli siis saan projektin ylipäänsä valmiiksi olen erittäin tyytyväinen.
 
e0700719
10.04.2011 19:57:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikäli helmiäisupotusten teon periaatteet on edes jotenki tutut. Vietnamista ebayn kautta olen todella näyttäviä asioita halvalla tilannut ja perille on tullut, toki aika hitaasti. Haku sanana vaan fretboard inlay tai fingerboard inlay.
 
On ebayssä tarjolla myöskin tarraversioita.
 
kölö
jPekka
10.04.2011 21:05:54
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuon otelaudan customoinnissa on tietysti se ongelma, että siinä on jo valmiiksi aika leveät ja korkeat helmiäislaatat. Tuskin ne syviä ovat, joten otelaudasta saa luultavasti ihan käyttökelpoisen alustan custom-upotuksille, kun ottaa nauhat pois, hioo otelautaa niin paljon että vanhojen helmiäisten kolot ovat kadonneet, tekee uusien upotusten muotoiset kolot, hioo otelaudan tasaiseksi, laittaa nauhat uusiksi ja hioo ne soittokuosiin.
 
Pienet pistemerkit vaatisivat vähemmän työtä, ainakin sitten jos niiden kolot onnistuvat sopivasti jäämään custom-upotusten kolojen osaksi.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
ares
10.04.2011 21:17:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mietin jo tuossa, että olisiko mitään mieltä ostaa parilla sadalla ESP:n KH-JR ( http://www.thomann.de/fi/esp_ltd_khjr.htm) ja ottaa siitä mikit ja kaula tuohon lespa projektiin... Taitaa vaan tulla vähän pöhlön näköinen jos laittaa junnukitaran kaulan LP:n runkoon ja toisaalta jää oppi aika vähäiseksi, mikäli noin huijaan.
 
Kun sanoit että Vietnamin vehkeillä kestää kauan saapua, niin mitä se tarkoittaa (kuukausi, puoli vuotta, vuosi, vuosia?)?
 
Wradlin
10.04.2011 21:55:35 (muokattu 10.04.2011 21:56:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ares: Mietin jo tuossa, että olisiko mitään mieltä ostaa parilla sadalla ESP:n KH-JR ( http://www.thomann.de/fi/esp_ltd_khjr.htm) ja ottaa siitä mikit ja kaula tuohon lespa projektiin... Taitaa vaan tulla vähän pöhlön näköinen jos laittaa junnukitaran kaulan LP:n runkoon ja toisaalta jää oppi aika vähäiseksi, mikäli noin huijaan.
 
Ota nyt huomioon se, että tuossa Hammetissa on lyhyt skaala -> tallan, satulan ja 12. nauhan paikat eivät täsmää yhteen LP:n kanssa. Ja lisäksi lienee turhaa ostaa kalliilla ylihintainen halpis ja yhdistää se toiseen halpikseen.
 
No, tee miten teet mutta en suosittele tuollaisen LTD:n tilaamista.
 
E: Kirjoitusvirhe...
 
ares
10.04.2011 22:00:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Taidat olla oikeassa. Ja koska projektin tarkoituksena on oppia jotain kitaran tekemisestä ei tuollainen ratkaisu olisi välttämättä kovin hyvä. Jännittää vaan kovasti otelaudan vaihto (oletan että se saattaisi olla ratkaisu mikäli löydän esimerkiksi tuolta ebaysta otelaudan upotuksilla??).
 
Toisaalta pahimmassa tapauksessa pilalle menee vajaan satasen edestä puuta. Mikeille löytyy aina käyttöä.
 
Wradlin
10.04.2011 22:05:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ares: Ja koska projektin tarkoituksena on oppia jotain kitaran tekemisestä ei tuollainen ratkaisu olisi välttämättä kovin hyvä.
 
No ei kyllä.
 
Jännittää vaan kovasti otelaudan vaihto (oletan että se saattaisi olla ratkaisu mikäli löydän esimerkiksi tuolta ebaysta otelaudan upotuksilla??).
 
Mikä siinä sit on ettei nuo normaalit trapezoidit kelpaa?
 
Tokihan niiden upotusten päälle voi vaikka lätkäistä ne tarrat, tai ne voi korvata isoilla block inlayilla taikka sitten vetää otelaudan niin ohueksi että vakioupotusten routtaukset peittyy... Tosin viimeisen mahdollisuudesta ei mulla ole mitään hajua, riippuu täysin siitä miten paksuja nuo vakioinlayt on. Ja otelaudan vaihtohan on yks vaihtoehto kans, onnistuminen riippunee täysin tekijästä joka tapauksessa.
 
No, teeppä tuosta projekti ja sitten joskus tulet tänne kertomaan minkälainen tuli!
 
e0700719
10.04.2011 22:58:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulee vietnamista 2-3 viikossa.
 
Kyllä sun kannattaa ostaa aihio joltain joka osaa tehdä. Ostat valmiiks yhdistetyn hiotuks asti tehdyn lespan niin voit siitä tehdä omanlaises. Ei oo mieltä ostaa useampaa huonoa tehdaskitaraa ja tukea massatuotantoa. On myös noita rakennussarjoja vaikka minkälaisia. Suomalaisillaki sivuilla on kuten esim beatman.fi
 
kölö
samantien
11.04.2011 01:12:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ares: Taidat olla oikeassa. Ja koska projektin tarkoituksena on oppia jotain kitaran tekemisestä ei tuollainen ratkaisu olisi välttämättä kovin hyvä. Jännittää vaan kovasti otelaudan vaihto (oletan että se saattaisi olla ratkaisu mikäli löydän esimerkiksi tuolta ebaysta otelaudan upotuksilla??).
 
Toisaalta pahimmassa tapauksessa pilalle menee vajaan satasen edestä puuta. Mikeille löytyy aina käyttöä.

 
Jos haluat oppia jotain kitaran tekemisestä, niin mikset mielummin menis vaikka jonnekin kansalaisopiston kitaranrakennuskurssille? Siinä on ihan eri meininki kun tekee koko homman alusta alkaen itse, eikä vain kasaa jotain valmiista osista. Jos sulla ei ole tuollaista kurssia lähipaikkakunnilla, niin kantsii vaikka hankkia Melvyn Hiscockin kitaranrakennuskirja. Siinä on paljon hyödyllistä tietoa rakentamisen perusasioista.
 
No eipä tässä... Mitäs ite?
fox
11.04.2011 02:07:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Upotuksiin matskua löytyy vaikka SP-Elektroniikasta. Myös valmiita inlayta, tosin osa on "keinoaineista". Mutta sieltä on tosiaan myös saanut ihan oikeeta helmiäis- ja abalonepalaa noitten muitten ohella.
Eikä kestä viikkoja, saati ei tarvitse surra, jääkö tulliin. Noitten itämaitten poikien ongelma on joskus, että voi tulla jotain CITES-säännöissä rajoitettua tai suorastaan kiellettyä tavaraa, josta sitten tulee omat ongelmansa. Jopa jonkunsortin sanktiotkin saattaa olla mahdollisia.
Upotusten tekoon kannattaa kyllä lukea vaikka joku alan teos, ettei juttu mene tietämättömyyden vuoksi heti pieleen, ja mahdolliset kalliitkin raaka-aineet hukkaan..
Jos jotain "aitoa kamaa" käyttää, kannattaa myös olla suojainten käytössä huolellinen, se helmiäinen, abalone ym. nilviäis-kuoriaine ei oo keuhkoille hyväksi, ja se kyllä pölisee.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
e0700719
11.04.2011 08:34:44 (muokattu 11.04.2011 08:52:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin ja jos oikeet upotukset teet, tarvitset yleensä Dremelin tai vastaavan jyrsintäpäällä. Tulisi olla myös tollanen jyrsinjalusta. Dotsit saa tehtyä porallakin.
 
Jos olisit kiinnostunu tuosta itse rakentamisesta, saat multa piirustukset lespalle sekä korkeuskäyrät kannelle. Voin myös pastettaa sulle runsaasti semmosia threadeja, joissa on todella yksityiskohtasesti dokumentoitu työvaiheet. Voit myös itse lukea www.mylespaul.com forumia. Sieltä custom osio ja edelleen luthiers corner. Tuo foorumi on todellinen Lespaulin rakennus tietopankki. Ainut vaan että ne tekee perinteisesti lapakulman, tukevampihan olis scarfjointti tukisplineillä.
 
Tarvitset rakentamiseen Vakaan työpöydän. Vähintään pistokuviosahan. Jonkunlaisen porakoneen, mielummin penkki/pylväs tai sit semmonen mihin saa telineeseen tavallisen. Sitten tarvit yläjyrsimen pohjajyrsin/lukkoperäjyrsin terällä, kopiojyrsinterän (teräosuus pitkä), kuperan siklin tai kavahöylän, erilaisia hiomapapereita, jokunen liimapuristin (väh 6 ja järeitä) ja ehkä myös jokunen taltta.
 
EDIT: http://www.mylespaul.com/forums/luthiers-corner/ Tuossa on suoralinkki luthierscornerille
 
LISÄÄ EDITTIÄ: http://www.tdpri.com/forum/tele-hom … /269590-mini-pin-router-inlays.html Tässä on sit todellista vakautta tuohon inlayn tekoon jos tykkää askarrella noita jigejä ja laitteita.
 
kölö
Wradlin
11.04.2011 16:17:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

e0700719: http://www.mylespaul.com/forums/luthiers-corner/ Tuossa on suoralinkki luthierscornerille
 
Tätä sivustoa kannattaa yleensäkkin seurata jos puuhaa kitaranrakennuksen parissa. Paljon hyviä juttuja siellä.
 
e0700719
12.04.2011 09:56:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Wradlin: Tätä sivustoa kannattaa yleensäkkin seurata jos puuhaa kitaranrakennuksen parissa. Paljon hyviä juttuja siellä.
 
Khyyl.. Mut niitten perinnehenkisyys seisoo hyvän lavankulman tekemisen tiellä..
 
kölö
e0700719
12.04.2011 15:12:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänään tuli postissa 50 kappaletta 6mm dotsia. Hyvältä näyttävät ja maksoivat 20 euroa. Toimitusaika oli 2 viikkoa vietnamista.
 
kölö
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti