Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 25.5 skaalan kaulan vaihto 24.75??
1
warlock
18.03.2011 22:29:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joo eli mietiskelin tuossa että jos vaihdan 25.5 skaalan kaulan 24.75 skaalaseen niin mitä tärkeitä seikkoja pitäs ottaa huomioon. bodyssa on floikka routtaus mutta aattelin jos vedän umpeen ja laitan kiinteen tallan. vai onnistusko floikan siirto helpostikkin? nii ja miten mittaan tallan paikan ja mikä se mitta on?
 
sartzan
18.03.2011 22:42:07 (muokattu 18.03.2011 22:53:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

warlock: joo eli mietiskelin tuossa että jos vaihdan 25.5 skaalan kaulan 24.75 skaalaseen niin mitä tärkeitä seikkoja pitäs ottaa huomioon. bodyssa on floikka routtaus mutta aattelin jos vedän umpeen ja laitan kiinteen tallan. vai onnistusko floikan siirto helpostikkin? nii ja miten mittaan tallan paikan ja mikä se mitta on?
 
Vaikkapa warmothilta löytyy 24.75-kauloja, jotka on tarkoitettu lyötäväksi kiinni alunperin 25.5 -skaalan soittimiin. Tuossa linkki vaikkapa Jacksoniin sopiviin kauloihin http://www.warmoth.com/Guitar/Necks/Jackson_ConversionNeck.aspx. Kulkevat tuolla nimellä conversion neck. Tuollaista käyttäessä vanha kaula pois, uusi tilalle, ja kaulan ynnä intonaation säädön jälkeen homman pitäisi olla klar. Eli ei tallan siirtelyä mihinkään suuntaan.
 
En floikkaa ole siirrellyt, mutta epäilisin, nottei aivan käden käänteessä tapahdu. Ja tuo skaalahan sen tallan paikan kertoo soittimen pituussuunnassa. Palstan faqit selaten ja aiemmista keskusteluista hakien löytynee vastaus.
 
e: puoliunessa sitä ihminen helposti unohtaa lisätä sen uhoamansa linkin...
 
"Oh my dog... Oh Long John... Oh Long Johnson... Oh Don Piano... Why I eyes ya... All the live long day." -kissa
warlock
18.03.2011 22:52:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sartzan: Vaikkapa warmothilta löytyy 24.75-kauloja, jotka on tarkoitettu lyötäväksi kiinni alunperin 25.5 -skaalan soittimiin.
 
mulla on joutilas tokain kaula ja ajattelin jos sitä yrittäsin sovitella. body jackson ps-4
 
sartzan
18.03.2011 23:11:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

warlock: mulla on joutilas tokain kaula ja ajattelin jos sitä yrittäsin sovitella. body jackson ps-4
 
Ok, eli silloin pitää tarkastaa osuuko skaala kohdilleen tuon kaulan kanssa (jos siis on mahdollista, että pitää käytössä kitarassa jo olevan tallan). Skaalahan meinaa soivan kielen pituutta, eli kielen pituutta satulasta (kaulan puoleisesta reunasta) tallaan (siihen kohtaan missä kieli tallapalaan osuu). Tuo 24.75 tuumaa on likimain 62,9 cm.
 
Kitarassa 12. nauha on aina skaalan keskellä, eli mitäs tuo 62,9 cm onkaan jaettuna kahdella, 31,45 cm kaiketi. Se on siis skaalan keskikohta, ja satulasta 12. nauhalle matka on tuon, ja 12.nauhalta tallaan pitäisi matkan myös olla myös siis ungefär tuon (toki tallassa on intonaatiovaraa se jokin ehkä 5mm). Mittaillen voit selvittää irroittamatta kaulaakin tuolla periaatteella, kävisikö kaula runkoon jo nyt ilman muutostöitä tallan suhteen. Tosin jos olet tallan paikkaa vaihtamassa muutenkin tai vaihtamassa floikasta toisentyyppiseen tallaan, ei tuossa suhteessa pitäisi olla ongelmaa. Uusi kaula paikalleen, ja mittaamalla uudelle tallalle paikka.
 
Tietty jos lopputulema on mittailujen perusteella sen kaltainen, että tallaa pitäisi tuoda huomattavasti eteenpäin alkuperäisestä paikastaan, kannattaa pohtia ennen isomman värkkäilyn aloittamista muuttuuko silloin soittoergonomia huonompaan suuntaan, jäävätkö potikat liian kauaksi käden ulottuvilta omaan tarpeeseen nähden tai jyrääkö talla esim. tallamikin tieltään.
 
"Oh my dog... Oh Long John... Oh Long Johnson... Oh Don Piano... Why I eyes ya... All the live long day." -kissa
e0700719
18.03.2011 23:13:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mittaa se tuleva kaula satulasta kaulan loppuun asti. Koko skaalan pituudesta vähennät tämän mitan. Tulos on välimatka tallalta kaulataskulle. Voit mitata ja piirtää bodyyn merkin, mihin asti pitää pidentää taskua (about 0.5 taitaa olla). Voit myös leikata kaulan lopusta jättäen otelaudan tyhjän päälle pleksin ylle.
 
kölö
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti