Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Nahan/keinonahan muotoilu
1
Zeni
10.12.2010 22:08:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei varsinaisesti liity soitinrakennukseen, mutten keksinyt muutakaan "askartelu-palstaa" josta kysyä.
 
Pitäisi tehdä n.40x30x5cm suojasalkku vanerista. Todennäköisesti teen kahdesta 25mm palasta kannet joihin jyrsin kuopan sisällölle. Toiseen pitkään sivuun siis tulee saranat ja salkku avautuu niinkuin simpukka.
Uskoisin vanerin olevan paras tarkoitukseen koska tavoitteena on saada kevyt, mutta mahdollisimman suojaava (iskut,paine,vääntyminen). Salkkuun tulee pyöreät kulmat ja reunoja kiertää melko suuri viiste. Täytyy katsoa lasikuidun sotkemista projektiin sitten jos näyttää ettei pelkkä vanerinen riitä.
 
Kyseinen salkku pitäisi päällystää nahalla ja itsellä ei ole asiasta kokemusta, ei keino- eikä aidosta nahasta. Miten hyvin nahkaa pystyy muotoilemaan ? Ja miten se tapahtuu ? Kumpi on parempaa tarkoitukseen; aito vai keinonahka ja mitä käytännön eroja näissä on ? Itse löysin netistä vain yhden yksityiselle myyvän liikkeen joka ilmoitti lampaannahan paksuudeksi 0.5-0.6mm.
 
Google antoi hieman ristiriitaista tietoa. Osassa artikkeleista&kirjoituksista annettiin ymmärtää, että aito nahka muotoutuu kuin sula muovi muottiin. Osassa taas nahalla päällystämistä pidettiin hankala ja kangasta vaikeampana vaihtoehtona.
 
Mitä veikkaatte, onnistuuko ? Tämä kuva oli lähinnä muotoa jota salkulle haetaan, tosin pienemmillä kulmapyöristyksillä ja pienemmällä reunaviisteellä. Itse uskoisin päällisen onnistuvan (mikäli nahkaa jotenkin pystyy muotoilemaan) mutta "sisään taittaminen" reunan päälle voi tuottaa hankaluuksia kulmissa. Pitäisi leikata materiaalia pois ja tästä saan todennäköisesti aikaan rumat reunat.
 
http://laptoppimp.com/wp-content/uploads/2009/02/untitled.bmp
 
Rallattelija
11.12.2010 03:16:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on kyl sellainen käsitys, ettei sitä nahkaa muotoilla kuin muovia. keinonahka taas taipuu moneen muotoon. Ompeleminen leikatuista palasista taitaa olla aino fiksu keino. Käy kysymässä joltain suutarilta kuin homma vois toimia.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
MPU
11.12.2010 09:35:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nahkahan venyy märkänä aika hyvin ja kuivuttuaan jää siihen muotoon. Keinonahka taas muotoutuu varovasti lämmittämällä esimerkiksi föönillä.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Zeni
11.12.2010 14:09:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites sitten kun nahka kuivuu ? Vetääkö pahasti kokoon ? Ompeleminenkin kävi mielessä, mutta en tiedä miten mahtaisi meikäläiseltä onnistua kun kokemusta on vain farkkujen siksakilla paikkaamisesta (se on muutenkin aika ronskia hommaa)
 
Nahkaahan on kulmissa "liikaa" joten leikkaaminen tai venyminen on ainut vaihtoehto noinkin "monimutkaisessa" muodossa.
 
Antti1
11.12.2010 14:13:21 (muokattu 11.12.2010 14:15:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeni: Mites sitten kun nahka kuivuu ? Vetääkö pahasti kokoon ?
 
Jos sä oot venyttänyt, niin kyllähän se kiristyy. Homman nimi on se, että sun täytyy kiinnittää se nahka mahdollisimman tukevasti, jolloinka se kuivuessaan hiukan niinkuin kovettuu muotoonsa. Nahkaa saa sit liottaa vedessä ihan tosissaan ennen vääntelyä. Jotain rumpukalvoja voidaan lilluttaa ämpärissä vähintään vuorokauden verran ennen asentamista, jotta venyvät kunnolla.
 
E: Mitä tulee tohon ompelemiseen, niin ihan tavanomaiset neulat ei oikein tepsi tohon. Tai toimii toki, jos kestävät ja sun sormet kestää. Sä kaipaat jotain stydimpää lankaa ja varmaankin käyrää neulaa. Ihan nätin näköinen konsti on taittaa kulmiin kaksi "ryppyä" ja ommella ne yhteen. Sen ompeleen alle jää ylimääräinen käikäle piiloon.
 
PYÖRII! TÄÄ ON KUTSU SULLE!
Fat Masterson
11.12.2010 16:53:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Liekö tuo tarkoittamasi liike nimeltään Slöjd Detaljer? Siellä on suurin näkemäni valikoima nahkaa ja työkaluja nahan käsittelyyn.
 
Aivan lyhyesti: nahkaa voi muotoilla ja venyttää. Vuota venyy aina pituussuuntaan helpommin kuin leveysuuntaan. Eniten käytetty muotoon venyttämiskeino on kastella nahka ja muotoilla se märkänä; kun nahka on kuivunut muoto jää. Nahan tarkkaan käsinompeluun on paras käyttää naskalia reiän tekoon ja ompeluun tylppäkärkistä satulasepän neulaa, tai kahta. Kaksineulatekniikalla ja vahalangalla saadaan tiukka ja luistamaton ommel.
 
Tuon esimerkkikuvasi perusteella yrittäisin pärjätä ilman ompelua, koska kulmat eivät ole kovin jyrkät. Nurkkia voi joutua hieman "rypyttämään", mutta jos sen tekee tasaisesti niin eipä haittaa.
 
Nahan ja keinonahan (tai muovin ja villimuovin) vertailu on vähän sama kuin voin ja margariinin. Jälkimmäinen saattaa olla terveellistä leivän päällä ja jopa hyvää, mutta ei se silti voita ole.
 
Zeni
12.12.2010 18:04:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia varsinkin viimeisestä viestistä. Kai se on riski otettava ja koittaa päällystää nahalla. Väri päättää tuleeko keinoa vai aitoa nahkaa.
 
Koitan tehdä kannen ompelematta, katsotaan miten käy.
 
Ei muuten ollut tuo Slöjd-detaljer kauppa vaan joku koiratarvike kauppa. Hyvä että tuli tuo Slöjd
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti