Muusikoiden.net
21.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: hupiprojekti: Hosco-ukulelekitti
1
Murgo
14.11.2010 10:28:50 (muokattu 14.11.2010 10:40:52)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hommasin tuossa joku aika Thomannilta muun rojun ohessa tällaisen http://www.thomann.de/fi/hosco_ukulele_kit.htm .
 
Ajattelin että tällainen pitkälle valmisteltu paketti olisi sellainen mukavan helppo "terapiaprojekti" ja mahdollisuus samalla oppia hiukan lisää soitinrakennusta.
 
Sarjassa siis on lähes puuvalmiit osat, runko valmiiksi kasattuna, sekä muut kilkkeet joten kyseessä on lähinnä "liimaa kasaan, hio ja pintakäsittele"-paketti.
 
Osien laatu on suht kelvollisen tuntuinen, runko on tehty vanerista ja varustettu ainoastaan kaulablokilla, peräblokkia ei ole vaan sivut on taivutettu yhdestä liuskasta. Muutkin osat ovat varmaankin ihan toimivia (virittimistä en osaa vielä sanoa kun homma on vielä kesken, jos osoittautuvat susiksi niin esim. SP-elektroniikasta muistaakseni löytyy ukulelen virittimiä), mutta MUOVINEN ja muutenkin hyvin ankean näköinen talla jossa "tallaluuna" on outo pyöreäharjainen muoviliuska aiheutti välittömän päätöksen että sen tilalle teen puusta uuden. Samoin tilasin jo valmiiksi kielisetin, mukana tulevat kun lienevät jotain "ongensiimaa" ja kieliä on vain kahta paksuutta kun taas tuossa tilaamassani Martinin setissä kaikki kielet ovat eripaksuisia.
 
Homma alkoi osien hionnalla, pinnanlaatu tehtaan jäljiltä on melko hyvä joten hionnassa ei mennyt kuin n. puoli tuntia. Sen jälkeen liimasin kaulan kiinni runkoon, sovitus oli hiukan "sinnepäin", kaulaa ei saanut niin että se olisi samanaikaisesti ollut täysin keskellä runkoa ja tarkasti keskilinjan suuntainen joten yritin hakea parasta kompromissia kun en viitsinyt ruveta hiomaan kaulan tyveä uudelleen, sen muoto kuitenkin istui rungon kaareen hyvin. Toinen rungon kasauksessa käytetyistä "niiteistä" joilla sivuliuskan päät on kiinnitetty kaulablokkiin jäi myös hiukan pilkistämään kaulan tyven alta mutta haitta on melko pieni.
 
Otelaudan liimaus kävi helposti, kaulan tyvi oli senverran tarkasti työstetty että kaulan pinta tuli tarkasti kannen suuntaiseksi ilman kummempaa kikkailua ja (vanerinen!) otelauta asettui kuin itsestään kohdalleen, kun pyyhkäisin pitkällä suoralla hiomapalikalla kevyesti nauhojen yli, kaikkiin nauhoihin tuli pieni jälki eli otelauta on suora joten tyydyin kiillottamaan nauhat teräsvillalla.
 
Uuden tallan valmistin pyökinpalasta jonka sahasin pyökkiliimapuulevyn reunasta. Mallia tallaan otin alkuperäisestä ja lisäsin siihen liimapintaa kasvattavat "siivet" kuten akustisissa kitaroissa. Talla syntyi pienellä metallijyrsinkoneella varsin helposti, tosin terä olisi saanut pyöriä kovempaa kuin ko. koneen maksimikierrokset mutta pienet lohkeilut urien reunoissa hävisivät täysin kun hioin reunat hiukan pyöreiksi. Kasausohjeista poikkesin senverran että päätin liimata tallan heti paikoilleen ja vahata sen samalla kuin koko soittimen sen sijaan että olisin ohjeiden mukaisesti teipannut tallankohdan ja liimannut sen pintakäsittelyn jälkeen.
 
Pintakäsittelyksi päätin kokeilla Clou-merkkistä puuvahaa jota paikallisessa Tarjoustalossa oli valitettavasti vain "kaisla"-värissä joka on ehkä hiukan "likaisen" näköinen. Ensimmäinen kerros on nyt kuivumassa, ajattelin antaa sen kuivua huomiseen ja sen jälkeen käydä pinnan läpi 0000-teräsvillalla ja vetää sen jälkeen toisen kerroksen. Saa nähdä sitten kestääkö tallantekeleeni (ja kaulaliitos) kielten vedon ja miten ko. sikarilaatikko soi, hauska projekti kuitenkin eikä ainakaan turhan kallis.
 
Kuvia: http://s273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/Ukulele/
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
MPU
14.11.2010 12:31:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hauskannäköinen tosi lyhytskaalainen basso!
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Muuki
15.11.2010 05:58:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Komia uke, hyvä artikkeli.
 
Eio
kbrown
16.11.2010 00:29:41
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hauskan oloinen projekti. Millaista tuommoinen vaha on käyttää ja millainen lopullinen pinta tulee olemaan?
 
Murgo
16.11.2010 05:33:28
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kbrown: Hauskan oloinen projekti. Millaista tuommoinen vaha on käyttää ja millainen lopullinen pinta tulee olemaan?
 
Vaha on helppotöistä, levitetään rätillä ja annetaan kuivua, ei vaaraa valumista, roskista, sormenjäljistä jne. Pinnasta (toivottavasti) tulee sellainen puolihimmeä, nyt on toinen kerros levitettynä, ensimmäinen näytti jo suht kivalta teräsvillan jäljiltä.
 
Muutamassa kohdassa vain valitettavasti on liimajämiä jotka näkyvät vaaleampina kun vaha ei ole imeytynyt niin hyvin, mutta onpahan omatekoisen näköinen. :)
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Murgo
18.11.2010 06:27:33 (muokattu 18.11.2010 07:03:27)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, vaha on pinnassa ja virittimet, ääniaukkoa kiertävä siirtokuva (oli muuten hankala asentaa kun meinasi väkisin mennä ihan solmuun), otelautainlayt ja "tallaluun" aihio (miljoonalaatikossa lojuvasta kitaranpleksistä leikattu) asennettu.Vahaa laitoin neljä kerrosta ja aina vuorokauden kuivuminen ja kevyt teräsvillahankaus välissä. Hiukan "läiskäinen" tuosta tuli mutta muuten ihan kivan näköinen. Pari kuvaa lisätty, enää kielten laitto ja tallan ja satulan viilaus.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Murgo
20.11.2010 09:34:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, valmista tuli. http://s273.photobucket.com/albums/ … urrent=PB200138.jpg&t=1290238418027
 
Soikin ihan kivasti tuollaiseksi sikarilaatikoksi, tosin intonaatio voisi olla tarkempikin.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti