Muusikoiden.net
23.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Aktiivimikkien vaihto passiiviin.
1
Sampy137
23.10.2010 16:18:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen vaihtamassa EMG Zakk Wylde aktiivimikkisettiä Seymour & Duncan passiivi settiin(SH-1'59 kaulaan ja SH-5 Custom tallaan). Mikähän olisi hyvä keino tai paikka maadoittaa passiivi mikit. Niin tosiaa kitara on Tokai LC-80. Ilmeisesti minun on vaihdettava myös alkuperäiset potikat 250 ohm-> 500 ohm:iin. Molemmat potikat lienee logarytmisiä. Vai onko lopulta väliä/merkitystä onko tone potikka lineaarinen. Volumehan on logarytminen.
 
Aki
04.11.2010 01:34:01 (muokattu 04.11.2010 11:55:02)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aktiivimikkien potikat on 25 Kilo-ohmia (=25000 ohmia), passiiveilla 500K. Tallaan sun pitää saada piuha jollain tapaa vedettyä. Helpoin olis ehkä tallamikin kuoren alta joku ohut luiska vetää tallan kiinnitysruuvin väliin. Siistimpää olis ottaa stop-barin holkki irti, ja porata poterosta rekä stop-barin holkin reikään.
 
Edit:
 
Tuosta taperista, logaritminen on tonenakin toiminnaltaan tasaisempi. Lineaarisella potikalla tuntuu ettei tapahdu mitään potikan asennoilla 5-10, ja suurin muutos tapahtuu vasta 0-1 -välillä.
 
Ja niille joiden mielestä potikat valitaan sen perusteella että korva aistii voimakkuuden logaritmisesti mutta kirkkauden lineaarisesti, ei näin. ~500K tonepotikka on rinnakkaisvastuksena ~8K mikkien kanssa, joten jotta diskanttien näkemä kokonaisvastus olisi lähimainkaan lineaarinen, potikan täytyy olla logaritminen.
 
..."todettiin niitten keinosellaisten ulkoavaruus juttujen olevan parempia tai ainakin melkein yhtä hyviä"... -Les Fender, 2010
Gib_ber
04.11.2010 11:12:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite kyllä suosittelen tuohon tallan maadoitukseen ihan suosiolla tuota, että poistaa toisen TOM tallan tolpan paikoiltaan ja poraa reiän elektroniikka poteroon ja sen jälkeen ei mitään muuta kuin piuha paikoilleen ja tolppa paikoilleen.
 
Youtuben ihmeellisestä maailman löytyy pari hyvää videota miten nuo tolpat saa poistettua helposti ilman että kitaraa joutuisi kovin suuria määriä kurmottamaan ja vahingoittamaan. :)
 
Volulemelle aina logaritminen potikka, koska näin saadaan volumen säätimestä huomattavasti pehmeämpi käyttää. Tonelle ei niin suurta merkitystä, lineaarinen on nopeampi käyttää mutta taas logaritminen antaa hieman pehmeämmän säädettävyyden.
 
Ja suosittelen kyllä jos haluaa hieman vaihtelua soundiin vielä lisää, niin hankkimaan toisen tai vaikka miksei kummatkin tonepotikat push/pull-potikoina, niin saa laitettua kummallekin mikille erillisen puolituksen. :) Mukavaa twangi soundia tallasta ja pirun pehmeetä ja smoottia soundia kaulasta. Suosittelen.
 
Paskaa musiikkia, alusta loppun.
Sampy137
12.11.2010 12:54:50 (muokattu 12.11.2010 12:59:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos hyvistä vastauksista. Homma oli helpompaa kuin kuvittelin. Sieltä tallasta tai tarkemmin kielten pitimestä tuli maadoituspiuha valmiiksi vedettynä. Kitarassa on aiemmin ilmeisesti ollut passiivimikit. Joten tuo homma meni hyvin. Push/Pull potikka tuli kaulan volumepotikaksi. Tallaan en alkanut enää mitään puolituksia laittamaan.
 
Eikös tuo logaritminen potitikka ole nimen omaan juuri paljon jyrkempi käyttää kun lineaarinen. Jos ajattelee, että molemmissa on säätöalue 0->500 ohm. Niin lineaarisella säätö tapahtuu tasaisesti koko säätöalueella ja logaritminen säätää arvoa alussa paljon jyrkemmin ja säätövaran lopussa ei olennaista muutosta enää tapahdu.
 
kbrown
12.11.2010 13:06:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Volume potikan tulee olla logaritminen, koska aanen-/signaalinvoimakkuuden muuttuminen suhteessa potikan resistanssiin on luonnostaan logaritminen. Potikka taytyy tosin kytkea oikein pain, etta homma toimii, niinkuin pitaa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti