Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kontrabasson "virittelyä"
1
Murgo
18.10.2010 19:51:39 (muokattu 19.10.2010 05:33:59)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hommasin tuossa loppukesästä tuollaisen halvan kiinalaisen Abertone-kontrabasson. Minä kun en mitään yleensä jätä alkuperäiskuntoiseksi niin tietysti tuotakin piti alkaa normaalin soittokuntoon säädön lisäksi värkkäilemään. Tähän asti olen tehnyt seuraavia virityksiä:
 
- 2 itsetehtyä piezomikkiä, toinen kalvomallinen tallan jalan alle, toinen levypiezosta, kuumaliimasta ja messingistä sorvatusta napista kasattu "kolikko" tallan "siiven" alle, pysyy paikallaan messingistä sorvatulla ruuvilla jolla voi myös säätää piezoon kohdistuvaa painetta mikä vaikuttaa kuulemma soundiin.
 
- ruuveilla kiinnitetty "miesluukku" basson kylkeen jonka kautta pystyy helposti tarvittaessa käsittelemään äänipinnaa ja johon on asennettu esivahvistin/bufferi (piezot eivät kuulemma tykkää liiasta kuomasta, ko. kykennässä sisäänmenoimpedanssi n. 1 MOhm), patteri ja potikat mikkejä varten. Reiän leikkaaminen kylkeen ei muuten havaittavasti huonontanut soundia, tuli päinvastoin ehkä jopa hiukan äänekkäämmäksi akustisesti.
 
- Korkeuden säätöruuvit tallaan (omatekoiset) kosteusvaihteluiden aiheuttaman kielikorkeuden elämisen varalta.
 
- Tehtaan jäljiltä väljän ja epämääräisen stakkelin reiän korjaaminen muovista sorvatulla holkilla johon suoraksi lieriöksi sorvattu stakkelin runko menee tiukasti ja napakasti, holkin liimasin epoksilla alkuperäiseen reikään (nyt ei reiän pieneneminen haittaa huoltoakaan kun kopan sisään pääsee käsiksi luukun kautta :). Samalla vaihdoin alkuperäisen liian lyhyen teräsvaijerista tehdyn "peräjänteen" tilalle nylonisen.
 
Jossain vaiheessa tarkoitus asentaa toinen etuvahvistin (jota varten on jo tuo ylimääräinen volapotikka) jotta voi käyttää kahta mikkiä samaan aikaan ja kokeilla kopan sisään sijoitettua elektreettikapselia (luultavasti kiertää hulluna kovemmalla voimakkuudella mutta voisi toimia suht hiljaisessa soitossa) sekä otelaudan alle kiinnitettyä "klikkimikkiä" jos joskus oppisi släppäämään. Volumepotikka pitäisi varmaan vaihtaa toisenlaiseen (nyt 500KLog), nyt tuntuu että lähes koko säätöalue on viimeisellä neljänneksellä potikan liikealuetta.
 
Projektikuvia täällä http://s273.photobucket.com/albums/jj240/Murola/Basso/
 
ja hätäisesti äänitettyä soundinäytettä täällä http://www.mikseri.net/artists/?id=57968 järjestyksessä: "siivenalusmikki" näppäiltynä, "jalanalusmikki" näppäiltynä, "siivenalusmikki" jousella, "jalanalusmikki" jousella. Ääni täysin käsittelemättömänä (raaka ääni, ei efektejä, ei EQ:ta) suoraan bassosta (tone puolivälissä) Esi Maya 44e:n hi-Z liitäntään ja äänitetty Cubase LE4:llä. Pahoittelen törkeän surkeaa "soitto"tekniikkaa, aika on mennyt rakennellessa, en ole vielä ehtinyt juuri lainkaan opetella soittamaan tätä :).
 
Tiedän että puristien mielestä tällainen leikkely, poraaminen jne. "silpominen" pilaa akustisen soittimen täydellisesti, mutta itse en huomaa mitään (suhteellisen hiljaisen) akustisen soinnin huononemista ja kysesssä todellakin erittäin halpa kiinalainen basso, joten "rikos" ei liene kuitenkaan kauhean raskas. :)
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti