Muusikoiden.net
23.04.2018
Soittajasta muusikoksi | Kymen Konservatorio 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaularaudan jyrsiminen?
1
Hunting Eagle
11.10.2010 17:19:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli tahtoisin tietää, että miten tuo tila kitaran kaularaudalle oikein jyrsitään. Netistä luin että se pitäisi jyrsiä hiukan kaarevaksi. Eli käytännössä keskeltä syvemmälle ja reunoilta matalammalle.
En kuitenkaan ole aivan varma miten tämä käytännössä tehdään, joten tarvitsisin neuvoja joltakulta , joka on ehkä aikaisemmin tehnyt kitaran kauloja.
 
sartzan
11.10.2010 17:45:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Riippuu kaularaudasta. Kaupasta saatavat kaksitoimiset raudat tarvitsevat suoran uran, mutta jos päädyt tekemään / hankkimaan old-school -kaularaudan (esim. 5mm vedetystä akselista tehty rauta, jossa on toisessa päässä koukku ja toisessa kierteet), niin tuo tarvitsee kaarevan uran.
 
Jotkut ovat värkänneet jyrsimelle tuohon jälkimmäiseen tapaukseen ohjureita, eli hioneet vaneri- tai vaikka mdf-levyn sopivasti kaarevaksi, terän mentävä ura siihen myös, ja jyrsintä kuljetetaan sen kaarevan levyn päällä. Itse olen tehnyt toisella tavalla, eli jyrsinyt uran "kerroksittain" syvemmäksi, ja talttaillut pykälät pois siten, että lopputulos on kaareva ura.
 
Mutta jos olet hankkinut kaupasta kaularaudan, joka on kaksitoiminen ja suora malliltaan, niin urankin tulee olla suora.
 
"Oh my dog... Oh Long John... Oh Long Johnson... Oh Don Piano... Why I eyes ya... All the live long day." -kissa
Hunting Eagle
11.10.2010 17:49:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En vielä ole hankkinut kaularautaa, joten kumpaa rautaa suosittelisit näin ensimmäisenn kaulaan ja säädetäänkö kaksitoimista rautaa kaulan molemmista päistä?
 
sartzan
11.10.2010 18:07:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hunting Eagle: En vielä ole hankkinut kaularautaa, joten kumpaa rautaa suosittelisit näin ensimmäisenn kaulaan ja säädetäänkö kaksitoimista rautaa kaulan molemmista päistä?
 
Kumpikin toimii teknisesti hyvin, mutta itsellä valinta kallistuisi kaksitoimiseen asennuksen helppouden takia. Omissa ensimmäisissä soittimissa on vanhan koulukunnan rauta, eikä ole paha rasti senkään tekeminen, hieman enemmän vain menee talttailuun / muuhun säätöön aikaa. Jos rakentaa soitinta vaikka jollakin kurssilla, säästyy kaksitoimisen raudan kanssa aikaa. Perinteiseen kun pitää vielä nikkaroida päälle uraan sopiva puulistakin, mikä unohtui mainita tuossa edellisessä viestissä. Ja vedettyä akselia ei välttämättä ole käden ulottuvilla kun rauta pitäisi tehdä. Muutaman euron kalliimpi, mutta toisaalta nopsempi ratkaisu.
 
Kaksitoimisen kaularaudan säätömutteri on raudan toisessa päässä, mutta rakentaja voi päättää kumpaan päähän soitintaan haluaa säädön tulevan.
 
"Oh my dog... Oh Long John... Oh Long Johnson... Oh Don Piano... Why I eyes ya... All the live long day." -kissa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti