Muusikoiden.net
25.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Lapakulma
1
JPHe
23.08.2010 18:53:57 (muokattu 23.08.2010 18:56:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka pienellä lapakulmalla onnistuu vielä hyvin 2 puoleisella virityskoneistolla olevan basson tekemään? Yli 10 astetta lienee jo hyvin toimiva, mutta entä pienemmät. Fenderissä lapa on suora, mutta kielille muodostuu kuitenkin kulma..
 
Nyt siis haen lähinnä kokemusta/ tietoa tehdyistä toimivista ratkaisuista.
Thunder birdissä näyttää ainakin aika pieneltä kulma, en ole varma.
Rickenbackerin kulma myös on pieni, mutta otalauta on hieman korkeammalla kuin tavallisesti(6mm)..
 
Aki
24.08.2010 22:09:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tärkeämpää kuin se kulma, on otelaudan takareunan etäisyys otelautalinjasta. Eli jos lapa on kovin litteä, virikoneisto nousee niin korkealle ettei ilman ohjureita pärjää. Näin voi käydä jyrkemmälläkin tallakulmalla.
 
Lavan mallista riippuen kielten ohjuri vois olla hyvä juttu joka tapauksessa. Joko keskimmäisille kielille, tai jos lapakulma on lähellä nollaa niin kaikille kielille. Vaikka yhtenäinen rima.
 
..."todettiin niitten keinosellaisten ulkoavaruus juttujen olevan parempia tai ainakin melkein yhtä hyviä"... -Les Fender, 2010
VesaK
25.08.2010 18:59:33
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omassa bassossani on kaksipuoleinen koneisto ja todella pieni noin 4:n asteen lapakulma. Satulaa lähimpänä olevan G-kielen virittimen etäisyys satulasta on noin 45 mm. Mitään ylimääräisiä kieliä alas painavia ohjureita ei ole. Väittäisinpä että tässä ollaan aika lähellä absoluuttista minimikulmaa. Kielet eivät pompi paikoiltaan mutta joskus on tullut mieleen että kulma voisi olla hieman suurempi.
 
JPHe
25.08.2010 22:14:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

VesaK: Omassa bassossani on kaksipuoleinen koneisto ja todella pieni noin 4:n asteen lapakulma. Satulaa lähimpänä olevan G-kielen virittimen etäisyys satulasta on noin 45 mm. Mitään ylimääräisiä kieliä alas painavia ohjureita ei ole. Väittäisinpä että tässä ollaan aika lähellä absoluuttista minimikulmaa. Kielet eivät pompi paikoiltaan mutta joskus on tullut mieleen että kulma voisi olla hieman suurempi.
 
Rickenbakerin piirustuksessa näyttää olevan juurikin tuo 4 astetta. Tosin otelauta on 9 mm korkealla. Mulla olisi mahdollisuus saada tehtyä jopa 8 astetta helposti projektiin, joten ilmeisesti olen ihan turvallisella alueella.... Vaihtoehtonahan on liimata lisää puuta lankun alapintaan(tai katkaista kaula ja liimata uudestaan), mutta ulkonäkösyystä ei viitsisi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti