Muusikoiden.net
28.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Bassosta baritonikitara
1
Opski
07.08.2010 17:13:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on oma halpisbasso purettuna palasiin ja tarkoituksena olisi hieman opetella kitaran maalaamista ja muutenkin tutustua kitaran/basson anatomiaan. Tuossa osia irroittaessa päähän pälkähti ajatus basson muuttamisesta baritonikitaraksi. Onko kellään täällä kokemusta kyseisestä projektista tai onko siinä ylipäätään mitään järkeä? Satula ja talla pitäisi vaihtaa, virityskoneiston reiät täyttää ja porata uudet kitaravirittimille, mikkien reiät uusia ja samoin elektroniikkaa muunnella. Mitä muuta?
 
sartzan
07.08.2010 18:00:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Opski: Nyt on oma halpisbasso purettuna palasiin ja tarkoituksena olisi hieman opetella kitaran maalaamista ja muutenkin tutustua kitaran/basson anatomiaan. Tuossa osia irroittaessa päähän pälkähti ajatus basson muuttamisesta baritonikitaraksi. Onko kellään täällä kokemusta kyseisestä projektista tai onko siinä ylipäätään mitään järkeä? Satula ja talla pitäisi vaihtaa, virityskoneiston reiät täyttää ja porata uudet kitaravirittimille, mikkien reiät uusia ja samoin elektroniikkaa muunnella. Mitä muuta?
 
Skaala. En tiedä millainen bassosi on, mutta esimerkiksi jatsarin ja presarin skaala on 34 tuumaa, ja sitten on olemassa mm. 35 tuuman ja 30,5 tuuman skaalalla olevia. Kitaralle se on reilu. Mun baritonintekeleeni skaala on 28 5/8 tuumaa, eikä sen tarttis olla tuota enää pidempi, vaikka melko pitkänäppinen olenkin. Pidempi skaala, eli pidemmät nauhavälit.
 
Toinen mittaamisen arvoinen homma on kaulan leveys satulasta. Jos kaula on satulan kohdalta jatsarimallisen hoikka, voi olla haastavaa sommitella sinne sopuisasti 6 kieltä.
 
En muista kuulleenki kenenkään moiseen ryhtyneen, enkä ite ihan äkkiseltään suoraansanottuna näe projektissa juurikaan järkeä, mutta sehän ei tietenkään tarkoita, etteikö asiaa voisi silti pohtia.
 
"Oh my dog... Oh Long John... Oh Long Johnson... Oh Don Piano... Why I eyes ya... All the live long day." -kissa
jPekka
08.08.2010 13:02:43
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotenkin tuntuu, että tuossa järkevin etenemistapa olisi jonkinlainen piccolobassotyyppinen viritys, eli yksinkertaisimmillaan vain laittaa bassonkielten tilalle kitaran kielisetin neljä alinta kieltä ja virittää ne johonkin kitaran alakielten ja basson välille niin, että kielten jäykkyys ja tatsi on mahdollisimman hyvä.
 
Tässä olisi tietysti se hyvä puoli, että testailu ei vaatisi suurempia muutoksia itse soittimeen (korkeintaan uuden satulan), joten jos homma ei toimikaan niin ei harmita niin vietävästi.
 
Nelikielisen basson modaaminen kuusikieliseksi kitaraksi on tosiaan jo hankalampi operaatio. Puhumattakaan mensuurin pituuden muutoksista nauhallisella otelaudalla.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti