Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ampmaker PP-18 eli perus-18-wattinen (+ VVR) pukkaa häiriöääntä
1
kosmonausea
08.06.2010 17:23:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No tosiaan, tuli nyt kasattua viimein tuo PP18-kitti ja muuten toimii mainiosti, mutta sivutuotteena tuossa on melko järeät häiriöäänet; tulevat siis, vaikkei kitara ole edes kytketty. Volumen puolessavälissä (vaikka ite kitaran signaaliki on jo siinä vaiheessa ihan tymäkkä) on todella häiritsevä. Mittasin nuo jännitteet Ampmakerin ohjeiden mukaisista pisteistä, ja ne oli ainakin kaikki OK.
 
Nappasin kuvia tuonne: http://bugi.oulu.fi/~kosminen/pp18-innards/ joissa siis loogisesti "VVR-Off" -kuvissa tuo VVR on napattu kytkennästä pois, kun testasin josko sillä on jotain tekemistä tuon hurinan kanssa ja "VVR-On" -kuvissa se on vastaavasti kytketty. Offeissakin tosin tuo maapiuha on edelleen paikallaan.
 
Mitäköhän tuolle koettaisi tehdä sitten, en mie noin hurisevalla vermeellä kyllä soittamaan ala. Käsittääkseni tuon pitäis kyllä by design olla melkoisen häiriötön, ei kai nuo 18-wattiset mitään maagisia sinänsä ole. Liekö kytkennöissä tai vedoissa parantamista? Eihän tuo mikään maailman siistein toteutus varmaan ole, mutta ei kai huonoinkaan :) Voisiko kuristin helpottaa (mitenkäs se mokomaan edes kytketään, ja mitkähän arvot sillä pitäis olla)? Kuristimella tosin ilmeisesti se soundikin kevyesti muuttuis "tiukemmaksi".
 
Ai niin, http://ampmaker.com/images/ak03kit/ak03sc2.jpg löytyy skema tuosta vehkeestä. Layoutit summuutkin siellä on. Please halp.
 
Perkelefantti.
harryk
08.06.2010 17:38:29
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun katsoo vahvarin sisustaa, kiinnittyy huomio heti VVR-piirin tehomosfetin pitkiin johtoihin. Fetti pitäisi olla mahdollisimman lähellä VVR-piiriä ja mahdollisimman lyhyillä johdoilla. Noin pitkät piuhat saattavat aiheuttaa todella paljon häiriöitä ja oskillointia. Yritä lyhentää fetin johdot ja sijoittaa se lähemmäksi VVR-piiriä. Saattaa olla, että nuo kaikki häiriöt voivat johtua tuosta ongelmasta. Toinen paikka mikä kannattaa tarkastaa, on maadoituspuoli. Jos olet noudattanut ohjeiden mukaista maadoitusmallia, ei ylimääräisiä hurinoita pitäisi esiintyä, ellei jossain ole huono eli kylmä juotos. Kotisivuillani on kuvia muutamasta vahvarista joihin olen laittanut VVR-tehonsäätöpiirin. Niistä voi olla jotain apua. Kotisivuni ovat www.bluetone.fi. t. Harry
 
Suomalaisia käsintehtyjä putkivahvistimia vaativille soittajille www.bluetone.fi
kosmonausea
08.06.2010 17:52:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

harryk: Kun katsoo vahvarin sisustaa, kiinnittyy huomio heti VVR-piirin tehomosfetin pitkiin johtoihin. Fetti pitäisi olla mahdollisimman lähellä VVR-piiriä ja mahdollisimman lyhyillä johdoilla. Noin pitkät piuhat saattavat aiheuttaa todella paljon häiriöitä ja oskillointia. Yritä lyhentää fetin johdot ja sijoittaa se lähemmäksi VVR-piiriä. Saattaa olla, että nuo kaikki häiriöt voivat johtua tuosta ongelmasta. Toinen paikka mikä kannattaa tarkastaa, on maadoituspuoli. Jos olet noudattanut ohjeiden mukaista maadoitusmallia, ei ylimääräisiä hurinoita pitäisi esiintyä, ellei jossain ole huono eli kylmä juotos. Kotisivuillani on kuvia muutamasta vahvarista joihin olen laittanut VVR-tehonsäätöpiirin. Niistä voi olla jotain apua. Kotisivuni ovat www.bluetone.fi. t. Harry
 
Tosiaan, nuo hurinat kyllä tulee, vaikka VVR ei olekaan kytkettynä - mutta kun tuon nyt ehkä saa kuntoon, niin pitänee sekin sijoitella lähemmäksi. Voisihan nuo maapiuhat tietty vielä kolvata uusiksi varalta. Ohjeiden mukaan tuossa on tosiaan menty, vaikka kyllähän tuolla joissakin piuhoissa olisi varaa tietty lyhentää kovastikin.
 
Perkelefantti.
kosmonausea
08.06.2010 22:19:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No, revin VVR:n kokonaan tuosta pois ja tarkistin maat. Häiriötä löytyy vieläkin. Tuo on siis tuollainen, öö, hiss-ääni näin englantiin kun siirrytään :) En ole vielä toki kokeillut, että auttaako tuohon, jos olisi joku "pohjalevy", että tulisi umpinainen alumiinikotelo. Tai voisko tuollainen tulla yksinkertaisesti huonosta putkesta? JJ:t tuossa on, 12AX7:t ja EL84:t.
 
Perkelefantti.
s151669
09.06.2010 08:15:51
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oireitten perusteella epäilisin vikaa inputtijakeissa. Ota pari hauenleukajohtoa, ja kytke niillä ekan putken hilat (molemmat) maihin. Hiljenikö ?
 
Antikitarasankari
kosmonausea
09.06.2010 13:56:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Oireitten perusteella epäilisin vikaa inputtijakeissa. Ota pari hauenleukajohtoa, ja kytke niillä ekan putken hilat (molemmat) maihin. Hiljenikö ?
 
Pitääpä iltasella kokeilla. Jos hiljenee, mitä pitäis tehdä - hakea uudet jakit? Katella jakkikytkennät uusiksi?
 
Perkelefantti.
s151669
09.06.2010 14:02:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kosmonausea: Katella jakkikytkennät uusiksi?
 
Tuosta nyt alkuun. Jos ei hiljene, niin sitten maadoittelet vaiheenkääntäjän hilat...
 
Antikitarasankari
msormune
09.06.2010 14:43:37 (muokattu 09.06.2010 14:45:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse rakentelin aikoinaan 18 wattisen Marshallin ihan omasta layoutista jne. ja siinä kyllä oli tuota hissiä ja hurinaa aika lailla. Tämä on tietysti makuasia, mutta minusta sitä oli liikaa.
 
Kannattaa kokeilla varmaan ensin nuo tässä neuvotut jutut, mutta...
 
ainoa asia, mikä omassani pitkän ajan säätämisen jälkeen tuohon auttoi oli antaa noin 40 VDC referenssijännite hehkuille. Tämän jälkeen suhinat ja hurinat putosivat minimiin.
 
s151669
09.06.2010 21:33:22
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

msormune: noin 40 VDC referenssijännite hehkuille. Tämän jälkeen suhinat ja hurinat putosivat minimiin.
 
Juu, joskin oikein kasatussa PP18:ssa on hehkumuuntajan keskipiste maadoitettu pääteputkien katodikonkan yläpäähän, mikä ajaa saman asian. Kannattaa toki tarkistaa tuokin :-)
 
Antikitarasankari
msormune
10.06.2010 08:55:55 (muokattu 10.06.2010 09:00:26)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Juu, joskin oikein kasatussa PP18:ssa on hehkumuuntajan keskipiste maadoitettu pääteputkien katodikonkan yläpäähän, mikä ajaa saman asian. Kannattaa toki tarkistaa tuokin :-)
 
Joo, en muistanutkaan tuota, hyvä lisäys. Noinhan se taitaa olla aika usein katodibiasoiduissa vahvistimissa, tai ainakin pitäisi olla. Siitä sai kai jotain 10-14 VDC?
 
Isot pojat foorumeilla väittää myös, että tuo DC-referenssi pidentäisi putkien kestoikää jos käytetään isoja jännitteitä etuasteputkilla kuten 18 wattisissakin on usein myös tapana.

Myöhemmin tosin tein tuosta 18 wattisesta noin 36 wattisen eli 4xEL84 fixed bias-pelin jolloin tuota mahdollisuutta ei olisi voinutkaan enää käyttää.
 
maza
10.06.2010 23:27:21
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näemmä tosiaan hehkujen keskinasta on kytketty maihin. Kokeile laittaa se sinne pääteputkien katodille. Yleensä aika toimiva keino.
kosmonausea
11.06.2010 00:51:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

maza: Näemmä tosiaan hehkujen keskinasta on kytketty maihin. Kokeile laittaa se sinne pääteputkien katodille. Yleensä aika toimiva keino.
 
Umm, kyllä kai se sinne on kytketty ohjeiden mukaan. Muuntajasta tuo CT (musta piuha vihreiden välistä) menee EL84:n kolmospinneihin.
 
Tossa nyt kokeilin sen verran joutessani, että kun ekan etuasteputken otti pois, niin tuo hiss kyllä pieneni reippaasti. Sitten laitoin sen takas ja iskin tuon vaiheenkääntäjäputken pois, niin oli kyllä ihan hiljainen vehje.
 
Perkelefantti.
kosmonausea
16.06.2010 21:20:25 (muokattu 16.06.2010 21:20:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No, nyt on kokeiltu.
 
Etuasteen hilat maadoittamalla tuo hurina kyllä pysyi ja lisäksi tuli sellanen sputter, tai sellainen hämärä naksuttelu. En osaa kuvata paremmin :) Vaiheenkääntäjän hilat kun maadoitti, niin aivan hiljainen oli vehje. Inputtien kytkennät tarkistettu ja vielä hurissoo.
 
Nyt ahistaa :)
 
Perkelefantti.
s151669
16.06.2010 21:56:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin, nythän olet paikallistanut vian inputtijakin ja vaiheenkääntäjän hilan väliin. Jossain siellä se on, ei kun tutkimaan.
 
Antikitarasankari
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti