Muusikoiden.net
28.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 2x12 kitarakaapin rakennus bassorefleksiaukoilla
1
Terry Pantheras
03.06.2010 16:39:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alustavan taustatyön pohjalta olen nyt päätymässä sellaiseen ratkaisuun, että rakennan oversize-2x12-kaapin, jossa olisi yksi tai kaksi bassorefleksiaukkoa.
 
Koko homman idis perustuu vahingossa äänitystilanteessa havaittuun efektiin, eli nykyisen 4x12-komeron ylimpien elementtien piuhat olivat irronneet, kauittimet olivat siis mykät ja tämä sattui tulemaan narulle treeneissä kun toinen näistä ämyreistä oli mikitetty. Soundi oli alapäävoittoinen, mutta tiukka ja kuitenkin hyvän kuuloinen (jotenkin iivöl ja massiivinen :)), jota voisi kokeilla sekoittaa toimivan ämyrin kanssa miksaten - yksin se oli hieman liian tunkkainen. Toisena mikitettävänä "ämyrinä" toimisi tässä 2x12 kaapissa refleksiaukko. Toimisiko?
 
Kaappi olisi noin 4x10 kaapin kokoluokkaa (640x640x360) ja 12" ämyrit olisivat ylhäällä ja alhaalla molemmilla sivuilla viistosti ja refleksiaukko/aukot "puuttuvien" ämyreitten kohdilla.
 
Mitä mun kannattaisi ottaa huomioon refleksiaukkojen sijoittelua, kokoa (10 cm?) ja määrää (1/2) ajatellen? Tartteeko niihin asentaa putket? Löysentääkö refleksiaukot alapäätä?
 
Ainahan voisin tietenkin tehdä kaapin, jossa yksi ämyreistä olisi kytkemättä ja sen voisi mikittää, mutta jotenkin tyhmältä moinen tuntuu, vaikka toisaalta viis konsteista jos lopputulos toimii. Kyllähän tuo mykkä ämyrikin antanee oman värinsä soundiin värähtelemällä - tiedä sitten kuinka paljon refleksiaukkoon verrattuna..
 
Alapään merkitys korostuu sikäli, että soitetaan alavireistä ja raskasta musiikkia, jossa basson ja kitaran taajuusalueet jonkin verran viistää toisiaan.
 
Oisko kellään kokemuksia/näkemyksiä yo. skenaarioista? Kiids! :)
 
MASTEROID ~~ HC-doomin Westlife ~~
Antti1
03.06.2010 16:47:31 (muokattu 03.06.2010 17:16:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terry Pantheras: Toisena mikitettävänä "ämyrinä" toimisi tässä 2x12 kaapissa refleksiaukko. Toimisiko?
 
Ei, ei toimi. Refleksiviritys toimii aivan kokonaan toisenlaisella periaatteella ja tuollaista periaatteessa passiivisäteilijänä toimivaa elementtiä ei siihen voi verrata. Refleksiaukkoa mikittämällä saat pääasiassa vain turbulenssiääntä, suoraa puhallusta ja omituista huminaa talteen.
 
Mitä mun kannattaisi ottaa huomioon refleksiaukkojen sijoittelua, kokoa (10 cm?) ja määrää (1/2) ajatellen? Tartteeko niihin asentaa putket? Löysentääkö refleksiaukot alapäätä?
 
Tää on jo vähän teoreettisempi juttu ja kaikki liittyy kotelon tilavuudesta, muodosta, elementtien tyypistä, elementtien sijoittelusta jne. alkaen toisiinsa. Ei pysty antamaan näillä tiedoilla mitään vastausta, sorry.
 
Mä sanoisin näillä lähtökohdilla, että unohda koko projekti ja paneudu johonkin järkevämpään. Rakenna vaikka jostain elementistä passiivisäteilijä siihen lootaan. Ainakin magneetit pitää varmaan repiä irti, puhekelasta ja muusta en mene takuuseen. Voi toimia sellaisenaankin toki.
 
"Jazz is just a series of mistakes without the 'oops'" - Nigel Tufnel
mhelin
03.06.2010 17:10:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän tuossa ideaa on jos vaan lopputulos olisi halutunlainen. Ehkä tuota nykyistä systeemiä pitäisi mittailla ensin sekä 4x12 aktiivi- että 2x12 aktiivi- + 2x12 passiivi-moodeissa. Sen jälkeen kun on tiedossa mille taajuusalueelle halutaan lisää korostusta (eli se Heimholtzin resonanssi) niin sitten vain esim. WinISD softa käyttöön ja simuloimaan. Vaihtoehtoisesti voisi lähteä liikkeelle yhdellä elementillä ja säädettävällä putkella. Putken halkaisija vaan täytyy olla riittävä jotta se ei puhisisi, tai siis jotta sen läpi kulkevan ilmavirtauksen nopeus ei kasva liian suureksi. Elementin kokoinen aukko pari senttiä paksussa kotelossa jo sinällään toimii refleksiputkena, olettaisin että tyypillisten kitarakaappien elementtien parametreillä ei tosiaan kovin pitkistä putkista puhuta, riippuu tosiaan täysin viritystaajuudesta. Elementithän ovat ripustukseltaan niin jäykkiä että niille ei mitään koteloa edes tarvittaisi, eikä takaa avoin kotelo käytännössä kotelo olekaan bassotaajuuksien kannalta.
 
Terry Pantheras
03.06.2010 17:14:29 (muokattu 03.06.2010 17:16:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia Antti1:lle vinkeistä, valaisi paljon, pitää siis vielä fundeerata. Mut jämäkkä pystymallin oversize 2x12 ois tähtäimessä keikkakäyttöön... Studiokäyttöön vois sit kikkailla tommottisen passiivisesti-säteilevä-ämyri-virityksen vaikka tohon nykyiseen 4x12 Orankiin.
 
Edit: kiitoksia myös mhelinille :)
 
MASTEROID ~~ HC-doomin Westlife ~~
Limes
03.06.2010 19:16:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kevin O`Connor kirjassaan "DIY Speaker Cabinets for Musical Instrument Applications"
esittelee positiiviseen sävyyn "detuned"/"open front" kaappeja.
 
Esim "Session 112" on kokoa ulkomitoilla leveys 24",korkeus 30" ja syvyys 16".
Yksi 12" elementti mutta kaksi 12" tuumaiselle olevaa aukkoa...siis vaan toisessa
on elementti. Materiaali 3/4 " vaneri.
 
Eli toi on suht kookas ...about 2 kertaa isompi kuin kaupalliset 1x12 kaapit,ja "refleksiaukko" on tosiaan iso ja lyhyt.
 
Niin en todella tiedä miltä kuullostaa...Pelle-peloton voi kokeilla irrottamalla
toisen elementin...tai 2 elementtiä 4x12 kaapista. Siis fyysisestikin elementit irti.
 
Kenties jotain tarinaa löytyy netistä.
 
Antti1
03.06.2010 19:18:13 (muokattu 03.06.2010 19:19:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

4x12" kahdella elementillä ei ainakaan oo mitenkään päräyttävä kokemus. Pitkään tuollatavoin soittelin, mutta täydellä kattauksella soundi on vaan kaikinpuolin parempi. Makuasioita toki.
 
Mitä tulee tohon refleksiviritykseen, niin saman lopputuloksenhan saa tehtyä tolla passiivisäteilijällä. Ei niitä ylimääräisiä tötteröitä huvikseen myydä ja subeihin laiteta. Sillä vältytään noilta puhallusääniltä aika tehokkaasti.
 
"Jazz is just a series of mistakes without the 'oops'" - Nigel Tufnel
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti