Muusikoiden.net
23.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tappiliitoksesta
1
charvette
18.05.2010 08:42:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkoitus on kasata liimapuulevystä komboloota ja olen jonkun kaapin rakennellut tyyliin liimaaa ja kulmarautoja - ihan toimiva systeemi. Mutta josko seuraavan tekisi tappiliitoksilla. Kuinka saada siis tapit asemoitumaan toisiinsa jos vaikka ovat jos toisessa levyssä liimattuna?
 
Kämis
18.05.2010 10:36:10 (muokattu 18.05.2010 10:37:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

charvette: Tarkoitus on kasata liimapuulevystä komboloota ja olen jonkun kaapin rakennellut tyyliin liimaaa ja kulmarautoja - ihan toimiva systeemi. Mutta josko seuraavan tekisi tappiliitoksilla. Kuinka saada siis tapit asemoitumaan toisiinsa jos vaikka ovat jos toisessa levyssä liimattuna?
 
Ei niitä tappeja kannata liimata ennen kuin on porannut reijät liitoksen kumpaakin pintaan.
 
Osta tälläinen satsi biltsusta, clasulta jne - tai ainakin nuo merkkaustapit.
 
http://www.biltema.fi/osteri/data/w … mages%20Sorted/20/huge/20-190_h.jpg
 
Poraa 8mm reijät toiseen levyyn ja aseta nuo metalliset merkkaustapit reikiin.
Aseta toinen levy paikalleen ja paina/napauttele nyrkillä jotta merkkaustapit jättävät jäljen levyyn.
Poraa reijät tapeille toiseenkin levyyn kohdistumerkkien/kolojen avulla. Käytä puuporanterää - piikki keskellä terään jolloin keskittäminen helpompaa. niin ja poraa reijät kohtisuoraan ...
 
s151669
18.05.2010 11:36:55
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Poraa läpi.
 
Eli kasaa kulma tilapäisesti vaikka kahdella ruuvilla. Sitten poraat tapinreiät läpi. Kannattaa mahdollisesti porata hieman vinoon - tietysti niinpäin, ettei tule alemman levyn kyljestä läpi. Ja ristikkäin vinoon, jolloin liitos lukitsee itsensä kunhan tapit ovat paikallaan.
 
Sitten vain poistat ruuvit, liimaa väliin, tapit liimalla paikalleen kevyesti naputellen (kovaa naputtamalla halkeaa levyt) ja ruuvit uudestaan kiinni, niin vähenee puristimien tarvekin.
 
Liiman kuivuttua voi ottaa ruuvit pois ja porata niidenkin tilalle tapinreiät. Viimeksi sahataan ja hiotaan tapin päät tasan, sikäli kuin halutaan siisti puupinta. Jos taas koppa päälystetään muutenkin vaikka tolexilla, kannattanee porata reiät valmiiksi "liian" syviksi ja vaikka viimeksi kitata kolot umpeen.
 
Antikitarasankari
okabass
18.05.2010 11:38:00 (muokattu 18.05.2010 11:42:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

charvette: Tarkoitus on kasata liimapuulevystä komboloota ja olen jonkun kaapin rakennellut tyyliin liimaaa ja kulmarautoja - ihan toimiva systeemi. Mutta josko seuraavan tekisi tappiliitoksilla. Kuinka saada siis tapit asemoitumaan toisiinsa jos vaikka ovat jos toisessa levyssä liimattuna?
 
Minä käytin tässä "väärää" tapaa, ja löin tapit naulan kaltaisesti ulkopuolelta (tietysti reikä porattuna).
 
http://www.okabass.suntuubi.com/?cat=10
 
Tuossa on jyrsitty urat, ja lyöty 6 mm tapit liiman kanssa ulkopuolelta. Komootissa ei ole valmiina yhtään ruuvia. Kasausvaiheessa oli muutama apuruuvi. Tappeja on kylvetty reilusti, varmaan satakunta.
 
Edit: Näköjään s151669 oli nopeampi.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
Murgo
18.05.2010 19:18:24 (muokattu 18.05.2010 19:18:58)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo merkkausnappisysteemi toimii huolellisesti tehtynä hyvin ja tapit jäävät näkymättömiin, käytin omassa liimapuisessa puupintaiseksi jätetyssä nuppikotelossa ja kaapissa noita. http://muusikoiden.net/dyn/users/72398.jpg Tietysti jos kaappi tulee kumminkin päällystettäväksi niin sitten on sama vaikka kasaisi liimalla+ hiukan upotetuilla uppokantaruuveilla ja kittaisi ruuvinkannat piiloon.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
s151669
18.05.2010 19:39:50
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo: kumminkin päällystettäväksi niin sitten on sama vaikka kasaisi liimalla+ hiukan upotetuilla uppokantaruuveilla
 
paitsi silloin, kun on tarkotus ajaa 1/2" pyöristys nurkkiin. Jyrsinterä leikkaa puuta paremmin kuin ruuvia :-)
 
Komea kaappi kyllä sulla.
 
Antikitarasankari
Murgo
18.05.2010 20:32:43 (muokattu 18.05.2010 20:33:49)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: paitsi silloin, kun on tarkotus ajaa 1/2" pyöristys nurkkiin. Jyrsinterä leikkaa puuta paremmin kuin ruuvia :-)
 
Komea kaappi kyllä sulla.

 
Onnistuu sekin jos on riittävän paksua liimalevyä, laittaa ruuvit tarpeeksi kauas nurkasta ja upottaa sopivasti. Tosin jos kaapin rakenne muuten on kohtuullisen jäykkä (kiinteästi kiinnitetty etu- tai takalevy sekä mahdolliset muut jäykisteet) voi ruuvit vaikka poistaa liiman kuivuttua, kunnollinen liimaus pitää yllättävän hyvin ellei siihen kohdistu "taittavaa" rasitusta kuten tilanteessa jossa riittämättömästi jäykistetty kaappi pyrkii "salmiakinmuotoiseksi" esim. päälle istuttaessa. Ja sitä ei kestäne ruuvattu tai tapitettukaan nurkka kovin hyvin.
 
Itse kasasin nuo DR250-torvikaiuttimet (12 mm vaneria enimmäkseen) polyuretaanipohjaisella asennusliimalla (kittipistooliin sopivissa tuubeissa, merkkiä en muista) ja ruuveilla jotka ulkopuolelle jäävistä nurkista suurimmaksi osaksi poistin juuri pyöristyksen takia. Kaapit ovat erittäin jäykät ja kestävät, tosin rakenne on senverran epätavallinen lukuisine väliseinineen ja taivutettuine pintoineen että se jäykistää tehokkaasti mikä mahdollistaa noinkin ohuen vanerin käytön.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
charvette
18.05.2010 21:03:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkoitus on muuntaa (diy) nuppi ja kaappi komboksi eikä ole aikomusta päällystää sitä vaan ehkä petsata ja lakata. Saahan tuon kulmaraudoillakin tukevaksi.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti