Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mentor Graphics Pads - omistaako kukaan?
1
Tuomoo
27.04.2010 15:04:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervehdys.
 
Tässä koululla sähkötekniikan ja elektroniikan tunnilla saa nyt viimeisinä kouluviikkoina ennen lomaa väsätä jotakin itse. Kaikki ottivat opettajalta jotakin mitä kummempia ja turhempia vekottimia kasattavaksi, mutta minähän nohevana opiskelijana päätin iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja kasata itselleni kitaraefektin, BSIAB II:n. Varsinkin kun opettaja lupasi tehdä piirilevyt.
 
Noh, tämän päivän tunneilla sitten opettaja käskikin minun tehdä itse piirilevyt tuohon laitteeseen. Koneella pitäisi piirtää, koska koululta löytyy kaikki laitteet levynvalmistukseen. Ongelmana on vain se, että en ikinä ole mitään tuollaisia piirtänyt, enkä noita piirto-ohjelmia käyttänyt, enkä kytkentäkaavioitakaan häävisti osaa lukea, koska mitään sähköalan koulutusta ei ole, muuta kuin peruskoulupohjalta jotakin epämääräistä mututietoa aina jostkain. Kasaan tuon saan aivan varmasti, mutta levy pitäisi saada vain piirrettyä ennen sitä. Minkäänlaista opetusta ei saanut, oppimateriaaleja ei ole, mitään tutoriaaleja en löytänyt, eikä opettajakaan suostunut millään lailla auttamaan. Tuo opettaja ei toisaalta kyllä ole täysillä mukana, jos suoraan sanotaan, mutta olisi siltikin kiva saada tuo Bsiab kasaan.
 
Onko siis kenelläkään Teistä, arvoisat rakentelijat, käytössä tuota Mentor Graphicsin Pads-ohjelmistoa? Itse sain kyllä jonkin verran piirrettyä, jopa oikein, mutta jotkut osat, kuten input-jakit ja DC-in -jakki teettää ongelmia piirtämisessä.
 
http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_bsiab2_sc.pdf
 
Tuon mukaan olen piirtänyt. Tuolta GGG:ltähän löytyy suoraan .pdf-tiedostossa tuon bsiabin levyn kuvakin, mutta sitäkään en osannut hyödyntää. http://www.generalguitargadgets.com/pdf/ggg_bsiab2_pcb.pdf
 
Osaako siis kukaan piirtää tuota? Jos joku vaivautuu, vaikkapa pientä rahallista korjausta vastaan, niin olisin erittäin kiitollinen.
 
-Tuomo
 
>< (((((*>
anapena
27.04.2010 15:32:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No tulostat tuon jossain laserilla tulostukseen sopivalle kalvolle. Pistät sen valottuvan piirilevyaihion päälle, ja annat sille sopivan määrän uv-valoa. Sopiva valotus aika selviää piirilevystä lohkaistulla testiliuskalla, jota valotat sekuntikellolla mitaten sopivia aikoja, esim 1 min, 2 min, 3 min jne...Sopiva aika riippuu käyttämästäsi lampusta. Eli siirrät vaikka pahviliuskaa siinä pinnalla sentin kerrallaan paljastaen levynpalaa aina vähän enemmän.
Itse tein tuossa hommassa ensimmäistä kertaa sen virheen, että tein piirilevystä peilikuvan...Piti mielen virkeänä, kun sijoittelin komponentteja paikoilleen! Mikropiiristä piti taivuttaa jalat toiseen suuntaan...
 
Kumiankka
27.04.2010 15:56:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt kannattaa opettajalle laittaa päättäväisesti hanttiin ja sanot myötäillen että syövytät piirilevyn tuosta valmiista ja testatusta kuvasta.
 
Jos piirilevyn suunnitteluohjelman käyttö kuuluu kurssiohjelmaan niin ehdota että teet lisäksi jonkun simppelimmän, vaikka boosterin piirilevyn, jossa on vähemmän komponentteja
 
Tuomoo
27.04.2010 18:20:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: No tulostat tuon jossain laserilla tulostukseen sopivalle kalvolle. Pistät sen valottuvan piirilevyaihion päälle, ja annat sille sopivan määrän uv-valoa. Sopiva valotus aika selviää piirilevystä lohkaistulla testiliuskalla, jota valotat sekuntikellolla mitaten sopivia aikoja, esim 1 min, 2 min, 3 min jne...Sopiva aika riippuu käyttämästäsi lampusta. Eli siirrät vaikka pahviliuskaa siinä pinnalla sentin kerrallaan paljastaen levynpalaa aina vähän enemmän.
Itse tein tuossa hommassa ensimmäistä kertaa sen virheen, että tein piirilevystä peilikuvan...Piti mielen virkeänä, kun sijoittelin komponentteja paikoilleen! Mikropiiristä piti taivuttaa jalat toiseen suuntaan...

 
Tätä pitänee yrittää, kiitos tästä informaatiosta. En ole ikinä yhtään piirilevyä tehnyt, enkä tosiaan näistä edes mitään tiedä, mutta näinhän se voisi onnistua. Pitäneepä etsiä jostakin tuota laserkalvoa ja yrittää tällä lailla.
 
Kumiankka: Nyt kannattaa opettajalle laittaa päättäväisesti hanttiin ja sanot myötäillen että syövytät piirilevyn tuosta valmiista ja testatusta kuvasta.
 
Jos piirilevyn suunnitteluohjelman käyttö kuuluu kurssiohjelmaan niin ehdota että teet lisäksi jonkun simppelimmän, vaikka boosterin piirilevyn, jossa on vähemmän komponentteja

 
Piirilevyn suunnitteluohjelman käyttö ei todellakaan kuulu kurssisuunnitelmaan. Kyseessä on peruskurssi, ja tuosta opettajasta on tullut moitteita sen verran paljon tänä vuonna että opon mukaan on kyseisen opettajan viimeinen opetusvuosi tässä koulussa. Opettaja muun muassa antoi kotitehtäväksi rakentaa invertoivan vahvistimen, ja voipi kysyä että moniko sellaisen saa kotioloissa rakennettua, vieläpä kun koulutusohjelma on kone- ja tuotantotekniikka, joka siis keskittyy metallihommiin eikä sähköalaan millään lailla.
 
Koitin tuolle opelle sanoa useampaan kertaan, että en saa siitä toimivaa, mutta eihän se ryökäle kuunnellut ollenkaan. Totesi vaan että yrityksen ja epäonnistumisen avulla oppii paremmin. Ehkä, mutta veikkaan ettei piirilevyä kukaan opi piirtämään kolmessa tunnissa. Ainakaan niin, että siitä saisi kunnollisen ja toimivan.
 
>< (((((*>
gemisti
27.04.2010 20:03:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuomoo: Tätä pitänee yrittää, kiitos tästä informaatiosta. En ole ikinä yhtään piirilevyä tehnyt, enkä tosiaan näistä edes mitään tiedä, mutta näinhän se voisi onnistua. Pitäneepä etsiä jostakin tuota laserkalvoa ja yrittää tällä lailla.
 
Toinen helppo tapa tehdä piirilevy on Press 'n' Peel kelmu
 
http://www.techniks.com/how_to.htm
http://uraltone.com/kauppa/product_ … l&XTCsid=fl7cofcof8uei6b3bvr3ond2u5
 
Silitysrauta ja ferrikloridia niin hyvä tulee.
 
she sounds like a bag of cats
s151669
27.04.2010 20:16:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksittäiskappaleet on usein helpointa kasailla täpläkuparoidulle reikälevylle. Lopputulos on rujon näköinen, mutta toimivuudessa ei häviä piirilevylle - saattaapa jopa voittaa huonosti suunnitellun piirilevyn.
 
Antikitarasankari
Gary oin
28.04.2010 10:16:33 (muokattu 28.04.2010 11:07:26)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PADS on kyllä todella tuttu ohjelmisto, mutta sen käytön opettelu on sen verran hankalaa, ettei missään nimessä kolmeen tuntiin piirilevyn piirto onnistu. Kokeneeltakin kaverilta kuluu tuo kolme tuntia melkeinpä pelkästään komponenttikirjastojen rakentamiseen ja tarkasteluun, ehkä ehtii jopa hieman schemaa piirtää. Varsinkin kouluolosuhteissa nuo kirjastot voivat olla mitä vaan - mm. 5mm rasterille tarkoitetun konkan koko voi olla 0,005 tuumaa, jos ei huomaa yksikköjä tarkistaa. Tällaisiin projekteihin teenkin mielelläni oman kirjaston täysin puhtaalta pöydältä, jolloin virheistä voi syyttää vain itseään. Piirrosvaiheessa toki kaikki komponentit on oltava täysin selvillä, tai mitat menevät aivan varmasti väärin.
 
Jos levy on valmiina, kuitenkin varsin kompaktin ja toimivan näköisenä pdf:ssä, suosittelen ehdottomasti tuon printtaamista kalvolle niin kaikki menee oikein ja BSIAB toimii helposti.
 
PADS on varsin toimiva softa piirilevysuunnitteluun, mutta insinöörisoftan tyyliin siinä on aivan liikaa oikkuja, joiden kanssa saa hermoilla aivan liian pitkään.
 
E: Täysin samaa meininkiä oli kyllä meilläkin JAMKissa. Piirilevysuunnittelun ensimmäinen opintojakso oli juuri alkanut kun toiselle kurssille piti olla jo tekemässä täysin valmista tehtaassa ladottavaksi menevää tuotetta. Selvittiin kysymällä labrainssi avuksi, eli suunnittelemaan koko homma
 
Tuomoo
29.04.2010 17:56:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

s151669: Yksittäiskappaleet on usein helpointa kasailla täpläkuparoidulle reikälevylle. Lopputulos on rujon näköinen, mutta toimivuudessa ei häviä piirilevylle - saattaapa jopa voittaa huonosti suunnitellun piirilevyn.
 
Tämä on kyllä tiedossa hyvänä vaihtoehtona, mutta tuossa BSIAB:ssa on kuitenkin niin paljon tavaraa, että mieluummin sen tekisin jo kunnon piirilevylle.
 
>< (((((*>
Tuomoo
04.05.2010 21:02:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin, tänäänpä oli jälleen elektroniikan tunnit. Opettajalle näytin, että olen jotakin ohjelmalla piirtänyt (sen 3 tuntia viime viikolla), niin tämäpä tokaisi että turhaa työtä olet tehnyt, ja kävi itse tekemässä levyt koska tuosta oli tarjolla suoraan piirilevyn kaavio. Aika ailahtelevainen tyyppi, kun aluksi käsketään tehdä jotakin, joka onkin täysin turhaa ja sitten tehdään itse. Tulee aivan armeija mieleen. :)
 
Käskinpä sitten tehdä toisenkin levyn, että saa tehdä toisen jos huvittaa. Tämä sankariopettajahan sitten teki molemmat levyt väärinpäin. Oli aivan hieman arpomista komponenttien kanssa, että sai kaikki oikein. Loppuviikoksi ajattelin saada tuon valmiiksi, sittenpä näkee mitä kaikkea olen kytkenyt väärin. Kaiken muun kytkentä kyllä oli helppoa, mutta fettien kanssa oli hieman ongelmia. Ei muuta kuin sormet ristissä toivon että ovat oikein.
 
>< (((((*>
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti