Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vaikuttaako kaiutinkaapin seinämien kallistus kaapin sointiin?
1
ATIA
24.04.2010 22:25:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve,
 
Olen rakennellut muutaman kaiutinkaapin, pari perinteistä mallia, ja yhden mallin jossa kallistin kaikkia vastakkain olevia seiniä toisiaan vasten 5 astetta, näin ollen kaikkien toisiaan vasten olevien seinien tasojen välillä on 10 asteen kulma. Kaapista tuli vähän pyramidin muotoinen, se on alhaalta leveämpi kuin ylhäältä.
 
Minua kiinnostaisi tietää, onko tällä kallistamisella vaikutusta kaapin sisäiseen käyttäytymiseen, seisoviin aaltoihin tms? Ja jos on, paljonko pitäisi seiniä kallistaa toisiinsa nähden, jotta tällä olisi vaikutusta sointiin? Omien kokemusteni perusteella en pysty sanomaan onko kaappien muodolla ollut soinnin kannalta eroa, kun kaikki kaapit ovat olleet eri kokoisia ja eri tyylisiä ja suunniteltu eri laisia ja kokoisia kaiuttimia varten.
 
Osaisiko joku ehkä paremmin valaista tätä asiaa?
 
Kiitos kaikille vastaajille.
 
T: at
 
oiva tumpeloinen
24.04.2010 22:43:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitään teknistä jargonia en osaa sanoa, mut ainakin saman sarjan ylä- ja alakaappi soundaa eri tapaan. Eli siis eroja on.
 
Antti1
24.04.2010 23:23:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oiva tumpeloinen: Mitään teknistä jargonia en osaa sanoa, mut ainakin saman sarjan ylä- ja alakaappi soundaa eri tapaan. Eli siis eroja on.
 
Noiden kahden kohdalla suurin osa erosta taitaa tulla tilavuuden muutoksesta ja kaiuttimien suunnan muutoksesta.
 
"Jazz is just a series of mistakes without the 'oops'" - Nigel Tufnel
milkcow s calf
25.04.2010 10:08:19 (muokattu 25.04.2010 10:10:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä matalampi ääni, sitä huonommin äänen suunnan aistii. Eli, jos olet tekemässä bassokaappeja, voit vähän enemmän toteuttaa taiteellista näkemystäsi.
Kitarakaapissa kotelon seinien kallistuksella on jo merkitystä äänen liikkumiseen. Esim. jos pienellä treenikämpällä ei pysty vetämään haluamallaan voluumilla, voi kokeilla kallistaa kaappeja hieman takakenoon. Pari senttiä kirjaa kajarin etureunan alle tuo kummasti lisäpotkua, kun kaiutin suuntaa paremmin kohti.
 
Myös kaapin seinämateriaalilla ja kaiutinelementeillä on merkittävä vaikutus äänikokonaisuuteen.
 
Mitä pienempi vika sitä isompi leka.
oiva tumpeloinen
25.04.2010 12:42:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Noiden kahden kohdalla suurin osa erosta taitaa tulla tilavuuden muutoksesta ja kaiuttimien suunnan muutoksesta.
 
Eli juuri samoista asioista, mitä ketjun aloittaja pohtii tekevänsä.
 
ATIA
27.04.2010 20:33:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi
 
Kiitos avusta!
 
Mitä tehtävää nämä ns vaimennusmateriaalit tekevät kaapissa (esim tämä http://www.thomann.de/fi/the_takustik_sa_n30_noppenschaumstoff.htm ) ja onko tämä tarpeen bassolle tai kitaralle tarkoitetussa kaiutinkaapissa?
 
T: at
 
Antti1
27.04.2010 20:38:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Moi
 
Kiitos avusta!
 
Mitä tehtävää nämä ns vaimennusmateriaalit tekevät kaapissa (esim tämä http://www.thomann.de/fi/the_takustik_sa_n30_noppenschaumstoff.htm ) ja onko tämä tarpeen bassolle tai kitaralle tarkoitetussa kaiutinkaapissa?
 
T: at

 
Noi lähinnä tappaa resonansseja. Tyyliin 70% ilmatilasta täyttämällä vanulla, villalla tms. saadaan taas aikaan ilmajousi. Elementit käyttäytyvät vähän eri tavalla silloin, eikä välttämättä absoluuttisesti paremmin kitarakäytössä.
 
"Jazz is just a series of mistakes without the 'oops'" - Nigel Tufnel
ATIA
27.04.2010 21:01:50 (muokattu 27.04.2010 21:02:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi
 
Kiitos vastauksesta. Kannattaako bassokaappiin laittaa vaimennusmateriaalia resonansseja heikentämään? Miten on kitarakaapin laita? Itse olen tähän saakka tehnyt kaapit ilman mitään vaimennusmateriaalia.
 
Tähän mennessä olen tehnyt vain kitarakaappeja, ja nyt on tämä bassokaappiprojekti. Ja mietin, kannattaisko laittaa tuota vaimennusmateriaalia, resonansseja heikentämään? Mistä ne resonanssit sitten syntyvät, ovatko ne materiaaleista, muodoista, kaapin koosta riippuvaisia?
 
T: at
 
Kumiankka
28.04.2010 07:42:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hifikaiuttimissa kai perinteisesti täytettä laitetaan useammasta kuin yhdestä syystä
 
Yksi etu suljetussa kotelossa vaimennusaineesta on että kaiutin ikään kuin näkee kotelon suurempana eöi vaimennusaineella kotelon voi tehdä jonkin verran pienemmäksi. Tein yhdet oikein pienet kaapit ja laskin tilavuuden jollain ohjelmalla ja kerroin sen stetson/hiha kertoimella 0.7 jaiskin polyesterivanua talitintin pöntöt täyteen.
 
Sitten ne resonanssit tai seisovat aallot tai mitä lieneekään... Subbarissa (aktiivi) taajuudet on sitä luokkaa etä vaimennus ei vaikuta. Vaimennusmateriaali on hinnakasta myös, halvempaa usein tehdä isompi
 
Tiedä sitten hyödystä kitara/bassokäytössä, jos vedetään vaikka rautalankasooloa tai muuta, vähän säveliä kerrallaan, toistetaan vain yhtä instrumenttia, eikä vanhoissa vox marshall fender koteloissa tainnut silloin olla mitään vaimennusainetta
 
entäs sitten jos vetää mallintavalla ja laittaa neutraalin pa-tyylisen elementin ja kaiutinmallinnusta päälle, vaoimennusaineella voi olla merkitystä
 
ATIA
01.05.2010 12:42:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toimisikohan sellainen kokeilu, että tekisi kaksi tilavuudeltaan samanlaista kaappia, toisesta eri muotoisen, ja äänittäisi mikillä kumpaakin samalla tavalla, ja analysoisi tulokset sopivalla softalla, niin voisi nähdä mitä eroja, jos mitään, toistossa löytyy. Myös voisi kokeilla tuommoisella piezo kontaktimikillä mittailla kaappien seinämien värähtelyjä ja softalla niitä vertailla. Saisikohan siitä valaisua asiaan?
 
T: at
 
Aki
01.05.2010 22:07:46 (muokattu 01.05.2010 22:09:32)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milkcow s calf: Mitä matalampi ääni, sitä huonommin äänen suunnan aistii. Eli, jos olet tekemässä bassokaappeja, voit vähän enemmän toteuttaa taiteellista näkemystäsi.
 
Tuota... Joko mä en ymmärtänyt tai sitten olet hakoteillä.
1) Bassokaapeissa monesti on diskanttipilli, jolloin bassokaapin taajuusvaste yltää kitarakaappia ylemmäksi.
2) Normivireisen kitaran matalin taajuus on n. 82Hz, on basson 41Hz. Molemmat soittimet tuottavat taajuuksia välillä 82Hz-10000Hz (yläraja riippuu kielistä ja kaikesta).
3) Kaapin muotoilu vaikuttaa äänen suuntaamisominaisuuksiin vain mitättömän vähän.
4) Basso tuottaa oikein hyvin ääniä jotka kuulostavat raakkuvilta suoraan kaiuttimen edessä, siinä missä kitarakin.
 
Kysyjä puhui ymmärtääkseni lähinnä kotelon vastakkaisten seinien kallistamisesta toisiinsa nähden resonanssitaajuuksien vähentämiseksi. Ei niinkään siitä sojottaako itse kaiutinelementti suoraan eteen vai yläviistoon.
 
ATIA: Toimisikohan sellainen kokeilu, että tekisi kaksi tilavuudeltaan samanlaista kaappia, toisesta eri muotoisen, ja äänittäisi mikillä kumpaakin samalla tavalla, ja analysoisi tulokset sopivalla softalla, niin voisi nähdä mitä eroja, jos mitään, toistossa löytyy. Myös voisi kokeilla tuommoisella piezo kontaktimikillä mittailla kaappien seinämien värähtelyjä ja softalla niitä vertailla. Saisikohan siitä valaisua asiaan?
 
Erittäin mielenkiintoinen projekti, mutta noi mikitykset, rakentelut ja muut täytyy tehdä aika huolella. Jos äänität 57 grillissä kiinni, ihmiskorvan aistimat erot eivät varmasti tulisi esiin samalla tavoin. Äänittäisin sekä lähimikillä, että konkkamikeillä metrin parin päästä (huoneesta riippuen). Lähdesignaalin täytyy myös olla sellaista joka nuo erot toisi esiin, eli esim rytmikästä ja botnekasta.
 
Korva tosin voi tuossa tapauksessa kertoa enemmän kuin analysointisofta. Esim pelkkä taajuusvastemittaus ei millään riittäisi.
 
"Epäreilua tuomita koko paketti 99,9%:n perusteella." -Jucciz, 2008
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti