Muusikoiden.net
28.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Diskanttitorven käyttö kitarakaapissa?
1
ATIA
16.04.2010 19:39:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei,
 
Tässä keskusteltuani bassokaappiprojektistani, johon ehdotettiin diskanttitorvea, alkoi kiinnostamaan ajatus, voisiko tehdä kitarakaapin myös diskanttitorvella? Onko kenelläkään täällä kokemusta moisesta? Eivät nuo perinteiset kitarakaiuttimetkaan näytä kovin korkealle toistavan, joten jos bassokaappiin laitetaan diskanttitorvi, miksei myös kitarakaappiin?
 
Luen kiinnostuksella kaikki vastaukset mitä teillä on sanottavana :-)
 
T: at
 
s151669
16.04.2010 19:46:40
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No, jos toistat sillä kaapilla akustista kitaraa, niin mikäettei. Sähkökitaran särösoundiin taas kuuluu olennaisesti kaiuttimella suoritettu alipäästösuodatus. Voipi muuten alkaa harmoniset vuodattamaan korvista verta.
 
Antikitarasankari
ATIA
16.04.2010 20:25:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on lähinnä mielessä puhtaan putkisaundin toistaminen. Sellainen luontainen A-luokan puhdas saundi on mulla tässä vahvistimessa paras anti, ja sille tuota kaappia ajattelin.
 
T: at
 
Teijo K.
16.04.2010 21:04:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ATIA: Mulla on lähinnä mielessä puhtaan putkisaundin toistaminen. Sellainen luontainen A-luokan puhdas saundi on mulla tässä vahvistimessa paras anti, ja sille tuota kaappia ajattelin.
 
T: at

 
Et tee siinä pillillä mitään, etkä bassokaapissakaan ellet harrasta sähköbassolla joko peukuttelua, täppäystä tai akustista bassokitaraa tai kontraa. Mielestäni.
ATIA
16.04.2010 22:53:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bassolla tulee peukutettua aika paljon joten voi olla mulle paikallaan.
 
mhelin
17.04.2010 12:45:52 (muokattu 17.04.2010 13:07:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo voisi olla oikein toteutettuna ihan hyvä idea. 12-tuumainen elementti saattaa sinällään toistaa melko korkeitakin taajuuksia mutta vain suoraan eteenpäin. Erillisellä diskanttielementillä tuota suuntaavuutta saisi kivasti levitettyä, mutta jakosuodatus ja ekvalisointi pitäisi tehdä siten että saundi sinällään ei muuttuisi. Diskanttitorvea en käyttäsi, diskantti ei saisi olla torven tapaan suuntava, vaan suuntakuvion pitäisi olla mieluiten tavallisen hifielementin tapainen.
 
Lähtisin liikkelle mittaamalla ensin esim. 12" elementin vasteen (kaapissa) johonkin sopivaan kulmaan, eli mistä se tuntuu soitettaessa luonnolliselta ja balansoidulta (ei kuitenkaan suoraan eteenpäin). Oletettavasti jakotaajuus pitäisi laittaa melko alas, eli 1,5 - 2 khz jolla taajuudella 12" alkaa jo suuntaamaan aika paljon. Jaon pitäisi olla jyrkkä (3. astetta) jotta diskantin liikepoikkeama ei ylittyisi, ja taso korkeita taajuuksia kohti laskeva, ja muutenkin kohtuullinen. Toinen vaihtoehto olisi käyttää korkeata viritystaajuutta loivemmalla jaolla, esim. muutaman kHz 1. asteen jako pelkällä konkalla (n. 3.0 - 4,7 uF) + tason vaimennus L-padillä, elementin kanssa rinnakkain vastus (8 ohmia) ja konkka (1,5 - 3 uF) sarjassa alipäästönä (impedanssikorjaus + loivan tason lasku kohti ylempiä diskantteja) . Tällöin kyllä kampasuodinilmiö olisi jo kuultavissa.
 
Varsinaiselle kitaraelementille ei välttämättä tarvitsisi laittaa mitään suodatusta (se voisi viedä saundista luonteen kokonaan kun elementin breakup moodit eivät kuuluisi ollenkaan) tai vain hyvin vähän (sarjakela ja sen kanssa rinnakkainen vastus jolla vähän leikataan jakoalueen tasoa, ehkä vain muutaman desibelin). Lopullinen säätö parametrisella (tms) EQ:lla, tällöin diskantin jakosuodinkin yksinkertaistuu, ja säädön voi tehdä tilan akustiikan mukaan.
 
Ongelmana olisi löytää sopiva elementti. Koskaa toiston ei tarvitise ulottua viivasuorana 20 kHz kuten studiomonitoreissa niin elementtinä voisi käyttää hyvin jotain keskiäänielementtiäkin, esim. tuo halpa Peerlessin 2" laajakaistaelementti voisi olla hyvä vaihtoehto:
http://www.hifitalo.com/elementit/peerless/830970.pdf
http://hifitalo.fi/cat/product_details.php?p=619
 
Koska tuo on takaa avoin sille pitää kotelon sisään rakentaa oma kotelo (pari litraa riittää).
 
Uskoisin että varsinkin kitaristit jotka käyttävät efektilaitteita tai erillistä etuvahvistinta tyyliin G-force/major, Line6 mallintavat, Zoomit ja mitäniitäonkaan hyötyisivät leveämmästä yläpään suuntakuviosta.
 
mhelin
17.04.2010 13:57:31 (muokattu 17.04.2010 13:59:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Googlella löytyi tuollainen projekti:
http://www.colomar.com/Shavano/stereocab.html
 
Tosiaan stereokaappi se pitäisi olla, mutta en kyllä tuollaisia halpoja piezoja ehkä käyttäisi, aika suuntaavia nuokin ovat kun ovat torvessa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti