Muusikoiden.net
25.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Aktiivijakari bassovahvarin kaiutinulostuloon?
1
Mr.Sit.com
11.04.2010 14:14:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla olis nyt mahdollisuus bi-ampittaa Trace Elliot, mut ei oo toista päätäriä. Toimisiko niin että pistän kajarilähdöstä jakariin ja jakarista kahteen kaappiin? Ja kun on stereojakari kyseessä niin pistänkö molemmista kaiutinlähdöistä omiin kanaviin ja otan molemmista vain joko ylä- tai alataajuudet?
 
Ja tässä varmaan pitäis kaikki olla kaiutinpiuhoja, eikö?
 
gasser
11.04.2010 14:29:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

EI, ellei toi jakari ole tehty kestämään kaiutintasoisia jännitteitä ja virtoja. Vahvasti epäilen moista, koska kutina takaraivossa sanoo mulle, että nyt käsissä on joku vahvarin eteen tarkoitettu jakaja.
Asiahan varmistuu tietty sillä, että kerrot mitä laitteita tässä ollaan nyt kytkemässä toisiinsa.
 
-?-
tmuikku
11.04.2010 14:39:15 (muokattu 11.04.2010 14:40:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr.Sit.com: Mulla olis nyt mahdollisuus bi-ampittaa Trace Elliot, mut ei oo toista päätäriä. Toimisiko niin että pistän kajarilähdöstä jakariin ja jakarista kahteen kaappiin? Ja kun on stereojakari kyseessä niin pistänkö molemmista kaiutinlähdöistä omiin kanaviin ja otan molemmista vain joko ylä- tai alataajuudet?
 
Ja tässä varmaan pitäis kaikki olla kaiutinpiuhoja, eikö?

 
Jaarittelen tähän nyt tällaiset lätinät, koita ottaa selvää :)
 
Bi-amppaushan tarkoittaa kahden vahvistimen käyttöä yhteen kaiutinmööpeliin, eli nyt on puurot ja vellit sekaisin.
 
Eli haluat käyttää kahta kaappia yhdellä vahvistimella? Jos nämä molemmat on bassokaappeja niin et tarvitse jakaria, anna molempien soida niinkuin soivat. Jos niissä on jotkut diskantit, niin niissä on luultavasti omat ylipäästösuotimet valmiina. Laitat vaan kaapit vahvistimeen joko rinnan tai sarjaan kytkettynä, rinnankytkettynä lähtee enemmän möykkää (impedanssi puolittuu, esim 2kpl 8ohm kaappeja -> 4ohm kuorma vahvistimelle). Jos jommassa kummassa kaapissa on valmiina kaksi plugi/speakon liitäntää (useimiten ovat rinnankytketty), niin laita vaan näin:
 
vahvistin -> eka kaappi, eka kaappi -> toka kaappi
 
Aktiivijakarit on tarkoitettu linjatasoiselle signaalille, eivät toimi tai hajoavat kaiutinlähdössä. Niissä on tietysti myös linjatasoiselle signaalille tarkoitetut ulostulot, eli niillä ei saa ajettua kaiutinkuormaa (virranantokyky ei riitä mitenkään kaiuttimien pienelle impedanssille). Passiivijakaria käytetään päätevahvistimien jälkeen (jotka on yleensä rakennettu valmiiksi passiivikaappeihin).
 
Mr.Sit.com
11.04.2010 14:40:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Trace Elliotin bassonuppi ja Lab.gruppenin acn 2s 2-way stereo active crossover network -jakosuodin. Pitänee sitten hommata toinen päättäri...
 
gasser
11.04.2010 14:49:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr.Sit.com: Trace Elliotin bassonuppi ja Lab.gruppenin acn 2s 2-way stereo active crossover network -jakosuodin. Pitänee sitten hommata toinen päättäri...
 
No nyt kävi näin. Tai sitten hankit semmosen nupin, missä on itsessään toi bi-amppaus mahdollisuus.
 
-?-
tmuikku
11.04.2010 14:51:12 (muokattu 11.04.2010 15:11:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr.Sit.com: Trace Elliotin bassonuppi ja Lab.gruppenin acn 2s 2-way stereo active crossover network -jakosuodin. Pitänee sitten hommata toinen päättäri...
 
Onko nupissa saatavilla lähtö etuasteen jälkeen ja paluu päätevahvisimelle? Jos meinaat juurikin basso tai muuhun instrumenttikäyttöön tätä systeemiä niin sun pitää saada linjatasoien signaali etuselta jakarille ja jakarilta takaisin päätteille (nuppiin ja erilliseen päätteeseen). Voit käyttää pelkästään jompaa kumpaa jakarin kanavista (vasen tai oikea:).
 
Jos nupissa ei ole yllämainittuja liittimiä, täytyy signaali viedä jakariin ennen ko nuppia ja silloin et saa tietysti erilliselle päättärille samaa tonea kun nupin etarista nupin päätteelle menee. Eli vähänniinkuin häviää pointti koko puuhastelulta ;)
 
edit: jos bassokäyttöön meinasit jotain subbaria, niin tos jakarissa taitaa olla joku subbarinsuojauspiiri, 18db/oct 40Hz..
 
ps. tarkoitukseni ei ole naljailla tai muuten polkea ideaasi. Mahdollisesta turhasta rahankulutuksesta on aina syytä varoittaa :)
 
Mr.Sit.com
11.04.2010 15:42:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo ajatuksena oli jotenkin tehä semmosta että käytäis tota Tracen hunajaista trankkucleania botneen ja ylämiddlestä ylöspäin säröä jotenkin, nyt kävi mielessä sekin et ostais jonkun pienitehosen putkinupin säröstimeksi :P en tosin tiedä tarviiko sit tota jakaria, vai vaan splitterin. Meneekö kitaranuppi mäsäksi jos siihen ajaa bassosignaalia? Taajuusvasteet jne.
 
Rantsula
11.04.2010 23:09:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En usko että kitaranuppi on moksiskaan bassosta, tietty jos sitä piikittää ihan rajoilla niin kaiken saa rikki. Mutta riippuu miten lujaa haluat soittaa (30-120W putkinuppi riittänee hyvin). Putkietunen ja 120W kitaranuppikin varmaan ajaa asian. Ylämidlestä ylöspäin (jakari ennen vahvaria jostain 150-200HZ korvilta) sopii joku 4x12" kitarakaappi hyvin toistamaan tuota särösignaalia. Skebavahvarin eq ei ole bassolle suotuisissa paikoissa, mutta midleä boostaamalla ja bassoja leikkaamalla saa varmasti jo jotain aikaiseksi.
 
poppamies
12.04.2010 07:55:32 (muokattu 12.04.2010 07:57:11)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tmuikku:
Bi-amppaushan tarkoittaa kahden vahvistimen käyttöä yhteen kaiutinmööpeliin, eli nyt on puurot ja vellit sekaisin...

 
Ei. Kyllä bi-amppauksella pyritään siihen että kahdella erillisellä vahvistimella/päättellä ajetaan esim. diskantti ja bassopuoli erikseen. Siis kahta eri kaiutinta tai kahta eri elementtiä mutta ei yhtä ja samaa mööpeliä niin kuin annoit ymmärtää.
Kaikista yksinkertaisinta tuossa kysyjän tapauksessa olisi tosiaan käyttää erillistä kitaravahvistinta diskantti/säröpuolelle.
 
Lord Of The Strings
Mr.Sit.com
12.04.2010 09:48:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos hyvistä neuvoista! Eikö tohon riittäisi joku 5-10w putkinuppi? Kun noi 30w nupit rupee menemään jo budjetin ulkopuolelle... Mikittäisin todennäköisesti kaapin joka tapauksessa. Toimisiko VHT:n Special 6? 6w olis siinä tehoa. Mun käsittääkseni joku on käyttänyt jotain 5w ahkerassa keikkakäytössä särönuppina.
 
Mulla on nyt tossa tommonen 15" refleksibassokaappi mistä ajattelin laittaa putket tukkoon, oon kokeillu Bossin md:n kanssa et se toistaa säröä mukavasti varsinkin refleksit tukittuna.
 
Rantsula
12.04.2010 11:21:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän tommonen pienikin putkinuppi toimii, herkällä elementillä siitä saa ääntäkin jo kivasti (ehkä n. 110 debbaa). Mikitettynähän toi pitää sitten pa:han ajaa jos tehoero on trankkupeliin nähden suuri. Itse ehkä kokeilisin jotain laadukasta ja herkkää 12" tai 2x12" kaappia. Mutta tuo 15" toiminee kyllä, mutta kaikki 15" eivät vain mene kovin ylös ja varsinkin särösignaali sisältää paljon niitä keski ja yläkerrannaisia. Bassotaajuudet ois hyvä leikata pois alle 200Hz- 300Hz korvilta, niin headroomia tulee vähän lisää.
 
Mr.Sit.com
12.04.2010 11:33:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tolla 15"-kaapilla pääsee yllätävänkin ylös, ainakin se mun edellisen nupin (behringer) kihinöitä toisti ihan liikaakin :D ja tosiaan oon testannut että se särökäyttöön sopii, ellei nyt sitten putkinupin etu/pääteastesärö ole jotenkin huomattavasti spektriltään erilaista kuin tommoisesta pedaalista tullut. Mitään hirveän korkeaa sirinää ei ole tarkoitushakeakaan, just ylämiddleä ja siihen suuntaan.
 
Rantsula
12.04.2010 18:46:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ylämidle on aika korkeaa, keskiäänialueen ylempi osa mikä tuo sen "selkeyden" musiikkiin. Taajuudeltaan se on n. 1-4KHz, korva on herkimmillään yleensä tuossa 4Khz korvilla. Basson äänen spektrissä on toisia ja kolmansia kerrannaisia paljon alueella 300-1000Hz. Tarkoitat varmaan tätä alempaa keskiäänialuetta?
Putkisärö on vähän erilaista kuitenkin kuin matolaatikolla saatava, riippuu kyl todella paljon boxista. Itellä on esmes behkun putkietunen jolla saa trankkupelin kuulostamaan miltei putkelta.
 
Mr.Sit.com
12.04.2010 20:18:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ajattelin nimenomaan basson kannalta ylämiddleä, tuskinpa bassonuppien treble-säädötkään vaikuttaa samalla taajuuksilla kuin esimerkiksi kitaranuppien vastaavat. Harmi vaan et tos jakaris on korkein jakotaajuus muistaakseni 160hz... Täytyy miettiä tätä hommaa ihan tosissaan et miten tekee ennen kuin heittää rahaa "hukkaan"...
 
Rantsula
12.04.2010 22:50:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toi 160Hz toiminee ihan jees.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti