Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kovapuiden työstö kiellettyä Helsingin kaupungin peruskouluissa
1 2
justus5
24.03.2010 16:28:40
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eilinen työväenopiston kurssi alkoi mielenkiintoisesti, kun kurssin vetäjä ilmoitti, ettei koulun tiloissa tai laitteilla saisi työstää enää lainkaan ns. kovapuita. Ohjeistus oli siis tullut kaupungilta suoraan ja kylkiäisenä ollut lista kattoi jotakuinkin kaikki vähänkään eksoottisemmat puulajit (ml. vaahtera).
 
Ymmärsin aluksi, että ohjeistus oli tullut voimaan vasta nyt, mutta ainakin Helsingin kaupungin sivuilta löytyneessä, viimevuotisessa työväenopiston esitteessä oli maininta ko. kiellosta peruskoulujen teknisissä tiloissa. Kukaan uusista tai vanhoista osallistujista ei kyllä tunnustanut asiasta tienneensä ja myös kurssin vetäjä oli silmät pyöreänä asian suhteen.
 
Noh, summa summarum. Aika tylsäksi menee soitinrakennus jos pitää pelkästä männystä ruveta seuraavia luuttuja röytimään. Onneksi kuusesta saa edes hienot kansipuut ;).
 
Harmi vaan että nuo työtilat ovat muutenkin melkoisen kortilla - ainakin PK-seudulla.
 
Remember to rebel against authorities, kids!
Kämis
24.03.2010 17:20:01 (muokattu 24.03.2010 17:21:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viime syksynä alkaneella Espoon työväenopiston kurssilla oli kieletty tammi ja pyökki, eli ne jotka löytyvät työterveyslaitoksen sivuilta ja joiden puupöly on osoitettu syöpävaarilliseksi. Lisäksi kestopuu.
 
http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Palvelut/Tietokannat/Puu+ja+terveys/
 
Varovaisuus varsinkin lasten osalta on ihan tarpeen, mutta tylsää, jos tuollainen tiukempi linja leviää. Monessa maassa näet katsotaan kaikki hieno puupöly potentiaalisena syövän syypäänä. Jää puutyöt vähiin jossei saa työstää puuta.
 
Jannipaali
24.03.2010 17:53:23 (muokattu 24.03.2010 17:53:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elämä aiheuttaa syöpää.
 
Edit. "Terv. puuseppä"
 
Painoin varoitusta. "Kiitos 24.12.2009 - 21.01.2010"
gasser
24.03.2010 18:00:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vai olisko syy niinkin raadollinen kuin että "terät kuluu". Joku ohjeistamispäällikkö tehnyt vähän laskelmia ja todennu, että hiekkapaperi tulee halvemmaksi ja siinähän sitä riittää pikku puuhapetreille projektia koko vuodeksi, kun hioo äiskälle kakkosnelosesta kaulimen - tonnisella Mirkalla.
 
-?-
Murgo
24.03.2010 18:13:24 (muokattu 24.03.2010 18:14:31)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joopa joo, kaipa ne kersat kohta kasvatetaan muovipussissa kun kaikki mahdollinen aiheuttaa syöpää tai allergiaa. Kuinkahan suuri todennäköisyy ihan OIKEASTI, ei jonkun kukkahattutätien hysteerisissä kuvitelmissa, on saada syöpä siitä että tekee koulussa puutöitä samoilla koneilla (joissa kai kuitenkin on purunpoistolaitteetkin) joilla on työstetty jotain lehtipuuta?
 
Riski lienee todellisempi ammattipuusepillä jotka työstävät ko. puulajeja päivittäin.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Antti1
24.03.2010 18:17:41 (muokattu 24.03.2010 18:17:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Murgo: Riski lienee todellisempi ammattipuusepillä jotka työstävät ko. puulajeja päivittäin.
 
Eikä kovin kamala meilläkään/heilläkään, ainakin mitä tulee kaikista tutuista ja vanhoista työtovereista mieleen.
 
"Jazz is just a series of mistakes without the 'oops'" - Nigel Tufnel
justus5
24.03.2010 18:22:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän toi kielto nimenomaan noihin terveyssyihin perustu, mutta luulisin (ei ole tässä ensi käden tutkimustietoa ;), että asiallinen hengityssuojain riittäisi suodattamaan ne fataalimmat pölyt pois hengitysrööreistä, jos kyse on siitä että samalla höylällä on työstetty edellisiltana jotain "hapokkaampaa" puulajia. Tuskinpa niillä männyn/kuusenhiukkasillakaan mitään terveyttä edistäviä vaikutuksia on siellä keuhkoissa.
 
Kuten aiemmin mainittiinkin, niin kyllähän noissa työtiloissa on poikkeuksetta pölyimurit siellä missä pitääkin ja ainakin tuolla Tapanilan kurssilla tehdään ne enemmän pölyävät työt rajatussa tilassa, imurin läheisyydessä.
 
Remember to rebel against authorities, kids!
Shredator
25.03.2010 13:54:36
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

justus5: Eilinen työväenopiston kurssi alkoi mielenkiintoisesti, kun kurssin vetäjä ilmoitti, ettei koulun tiloissa tai laitteilla saisi työstää enää lainkaan ns. kovapuita. Ohjeistus oli siis tullut kaupungilta suoraan ja kylkiäisenä ollut lista kattoi jotakuinkin kaikki vähänkään eksoottisemmat puulajit (ml. vaahtera).
 
Siitäpä sen saa, kun äänestää niitä viherpiipertäjiä päättäviin elimiin...
 
Nomen est omen.
humppahanuristi
26.03.2010 09:53:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meneekö se homma sitten pikkuhiljaa tähän?
 
Puutyökurssi tänään.
Puiden käsittely kielletty terveyshaittojen takia.
 
Humpasta rautalankaan...
tekerolant
28.03.2010 21:53:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varsinkin hiomakoneisiin on vaikea järjestää oikein kunnolla toimivaa pölynpoistoa. Imu alakautta ei nauhavehkeessä oikeasti riitä ja sen lisänä jos on siirreltävä trööttä yläpuolella, niin se on yleensä tiellä ja siksi sitä ei viitsitä käyttää. Sahoissa, porissa ja höylissä poisto pelaa yleensä ihan ok -lastu on suurta ja sitä syntyy yhdessä täsmällisessä kohdassa.
 
Pahimpia huijauksia ovat muuten ne säkittävät, työtilassa pauhaavat imurit ja koneiden omat pölypussit. Hienoin (lue: terveydelle haitallisin) pöly tulee niistä läpi.
 
Miksi se pöly sitten on haitallista? Kaikilla lehtipuilla on erilaisia tuholaisilta (sienet, ötökät) suojaavia vasta-aineita ja ne vaikuttavat vielä puun oltua pitkään rutikuiva vainaakin. Ei ne myrkkyjä ole, mutta muille eliöille haitallisiksi tarkoitettuja kumminkin. Varsinkin syvällä keuhkoissa tai jatkuvasti iholla lilliessään.
 
Terv. puutyön maikka
 
Ketä enään nytten viittii kuullostaa ihan joltain haaveilioilta? Aijotko sä?
Little Savage
28.03.2010 22:21:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikkein hienoin puupöly on juuri sitä haitallisinta sorttia kun se menee syvimmälle keuhkoihin.
 
Mitäpä sitä paska kuntoinen ja tupakoiva kitaran rakentaja tietäisi hitaasti etenevästä keuhkoahtauma taudista kun muutenkin lähtökohta on huono.
 
ÄÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄKÄ TÄÄ. Anna sakkoa saatana.
Teijo K.
28.03.2010 23:27:29
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Eikä kovin kamala meilläkään/heilläkään, ainakin mitä tulee kaikista tutuista ja vanhoista työtovereista mieleen.
 
Ei oo joo, ainakin kun miettii opiskelukavereita. Kaikki samaan aikaan mun kanssa puusepäksi valmistuneet on joko jossain ihan muissa hommissa tai työttöminä. Ei taida yksikään olla "alalla".
 
:)
Teijo K.
28.03.2010 23:29:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Shredator: Siitäpä sen saa, kun äänestää niitä viherpiipertäjiä päättäviin elimiin...
 
Kyllä toi vaikuttaa ennemmin kokomusta säästötoimelta.
MPU
29.03.2010 10:34:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Halvempaa toki on kieltää kuin hommata asiallinen pölynpoisto. Koneeseen kuin koneeseen sellaisen kyllä saa, mutta ei aina halvalla.
nimim. Toinen puutyömaikka
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
kulmahiomakone
29.03.2010 11:59:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Shredator: Siitäpä sen saa, kun äänestää niitä viherpiipertäjiä päättäviin elimiin...
 
Väärä johtopäätös. Parhaan tiedon mukaan toimitaan ja suosituksia noudatetaan julkisella sektorilla lähinnä vastuukysymysten vuoksi. Eli ts. kyse on rahasta, jota ei ole ja jota ei haluta korvauksina maksaa.
 
Eva jag behöver dig. Mer än vad jag vill ha dig och jag vill ha dig för gamla tiders skull. Du betydde inte allt. Men det blåste aldrig kallt. För du var solskenet. Jag var ensam.
Hotlicks
29.03.2010 12:42:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä epäilen silti (entisenä helsinkiläisenä puutyömaikkana), että terveyssyitä enemmän tuossa haetaan just tota kaluston säästämistä. Ainakin jos kaupungin muita linjauksia muistelee. Tää tosin on ihan MUTU-hommaa, mutta mulle pisti silmään erityisesti tuo "kovapuiden työstö". Toi terottaminen ei ole ihan ilmaista ja terät toki kuluu nopeammin kovissa materiaaleissa. Kouluaikanahan opettajat voivat helposti valvoa käytettäviä materiaaleja ja pääosin käyttävät koneita vain itse, mutta muuta toimintaa on vaikea valvoa. On tietysti helppo syyttää kansalaisopistoa tai muita iltakäyttäjiä terien kulumisesta/rikkoutumisesta ja helpoin tapa "korjata" asia on kieltää kaikki kovat puut.
 
Aivan varmasti myös terveyssyyt vaikuttaa, mutta en usko, että valitettavasti tässä tapauksessa nuo terveyssyyt on olleet ykkössijalla. Ainakin aiemmin nuo turvallisuuteen liittyvät päätökset on olleet osin aika päättömiä ja todella vähän on työntekijöitä noissa konsultoitu. Oikohöylällä sattuneen onnettomuuden jäljiltä kiellettiin mm. pylväsporakoneen käyttö... Oli porien turvalaitteissakin toki puutteita ja hyvä, että nekin on nyt korjattu, mutta "vaarallisten työkoneiden" käyttökielto oli osin hiukan liioiteltu ainakin mun mielestä. Taisi tosin olla välttämätöntä enempien oikeusjuttujen välttämiseksi, joten pakko se on kai hyväksyä.
 
T: Espoolainen puutyömaikka
 
Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!
MPU
29.03.2010 15:05:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vastuukysymykset ovat varmaan aika isossa roolissa noita suosituksia ja rajoituksia tehtäessä. Ei mikään kunta halua käräjöidä vahingon sattuessa siitä, kenen vika se oli. Syy kun on aina opettajassa ja rehtorissa (riittämätön valvonta) vaikka oppilas ihan tahallaan pöljäilisi. Kun kielletään tietyt työtavat ja materiaalit on ainakin selvää, että jos jotain tapahtuu, rikotaan määräyksiä.
Puulajien kaikenkattava kielto on taas mielestäni ihan turhaa pelleilyä. Oppilaiden käytettäviä puita on ihan hyvä rajoittaa, mutta iltakäytössä kun ei enää ole kyseessä nuori työntekijä ei tuollaisia rajoituksia mielestäni tarvita. Huolehditaan vaan pölynpoistosta ja tilojen siivouksesta ennen oppilaskäyttöä. Ei kaiken kieltämällä maailmasta tule yhtään sen parempi paikka.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
1275 A+
29.03.2010 18:18:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ota kantaa sen enempää minkä takia ovat kieltäneet eri puu lajien työstön,
mutta seuraavassa linkissä on jotain asiaa puu pölyn haitoista.
http://www.ttl.fi/Internet/Suomi/Ti … olehdet/Tyoterveiset/2003-04/06.htm
 
Hotlicks
29.03.2010 18:25:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Vastuukysymykset ovat varmaan aika isossa roolissa noita suosituksia ja rajoituksia tehtäessä. Ei mikään kunta halua käräjöidä vahingon sattuessa siitä, kenen vika se oli. Syy kun on aina opettajassa ja rehtorissa (riittämätön valvonta) vaikka oppilas ihan tahallaan pöljäilisi. Kun kielletään tietyt työtavat ja materiaalit on ainakin selvää, että jos jotain tapahtuu, rikotaan määräyksiä.
Puulajien kaikenkattava kielto on taas mielestäni ihan turhaa pelleilyä. Oppilaiden käytettäviä puita on ihan hyvä rajoittaa, mutta iltakäytössä kun ei enää ole kyseessä nuori työntekijä ei tuollaisia rajoituksia mielestäni tarvita. Huolehditaan vaan pölynpoistosta ja tilojen siivouksesta ennen oppilaskäyttöä. Ei kaiken kieltämällä maailmasta tule yhtään sen parempi paikka.
Marko

 
Täysin samaa mieltä. Rehtori taitaa olla lopulta vastuussa koneista, vaikka ei itse niitä huollakaan, joten varovaisuuden ymmärtää kyllä. Itse syyllistyn ehkä ylivarovaisuuteen, kun pidän tunneilla kiinni säännöstä "kaikki mikä ei ole erikseen sallittua, on kiellettyä". Onpahan oma selusta ainakin varmistettu, jos joku tötöilee. Nuo eri puulajit taas mun mielestä kuuluu olennaisena osana tuon aineen opiskeluun. Kovia puita on kovasti erilaista työstää, kuin noita pehmeämpiä. Samaten lopputulos on monesti kauniimpi hiukan erilaisilla puilla. Jos nyt ei sentään mitään Korinaa työstetä (pöly erittäin myrkyllistä), niin normaali koulun purunpoisto ja siivous pitäisi riittää satunnaisten käyttäjien (oppilaat ja iltakäyttö) terveyden säilyttämiseksi.
 
Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!
MPU
29.03.2010 18:55:54 (muokattu 29.03.2010 19:04:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun päivitettiin männä vuonna meidän kunnan työturvallisuusmateriaalia niin tiukimman tulkinnan mukaan rehtori on vastuussa siitäkin, jos koulupäivän aikana käsityöluokassa käy sen kummempia ilmoittelematta vaikka kunnan huoltomies ja teloo itsensä. Kun rehtorin pitää varmistua siitä, että jokaisella teknisen työn tiloissa koneilla työskentelevällä on riittävät tiedot ja taidot hommaan.
Oli muuten naisrehtorien ilmeet vakavia kun kerrottiin heille heidän vastuustaan.
Alakoulun opella tuo vastuukysymys on onneksi aika helppo kun juurikaan mitään pienoisporaa vaarallisempaa konetta ei saa oppilaat käyttää.
Tuohon TTL:n linkkiin viitaten olisi varmaan parasta kieltää välituntien vietto ulkona ja ulkoliikunta tiheästi asutuilla seuduilla kun ulkoilmassa olevat erityisesti liikenteestä ja lämmityksestä tulevat mikrohiukkaset ovat useammissa tutkimuksissa todettu syöpää ja hengityselinsairauksia aiheuttavaksi. Samoin kaikki hapattamalla tai käymällä valmistettu ruoka voitaisiin kieltää kun niissäkin on syövälle altistavia ainesosia. Puhumattakaan nuotiolla retkipäivänä paistetusta makkarasta.
Tietysti pitää huolehtia ettei ihan turhaan altisteta ihmisiä haitallisille ja vaarallisille aineille, mutta joku järki kuitenkin. Kun ei siellä käsitöissä koko ajan olla sankassa tammi- tai pyökkipölyssä.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti