Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaularaudan mutteri pyöreä, ei pysty säätää, jelppiä?
1
efunkelist
23.03.2010 10:44:30
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

halpakiinatinaritsan kaularaudan mutterikanta on niin pyöreä ettei saa kuuskololla reliefiä aikaiseksi ja sitä tarttis ihan snadisti ettei kielet särisisi. tallaa kun ei enempää viitsi nostaa.
 
forcettaisinko sinne jonku ruuvin, vai?
kaulaprofiili on melko tylsä joten vois jopa ihan kokonaan uuden kaulan sitten joskus tuohon hommata mutta maksaahan se jo melkein uuden kitaran verran ja vaikka sen rahan panostaisinkin niin sitä panosta irtoaa ehkä ensi vuonna jos sittenkään tässä aiheessa.
 
jos punomattomalla geellä sais .012-kielisetin jostain niin ehkä sillä vois koittaa. tulisi sitten kitarasta sellainen "sparrauspeli" sormille..
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
fox
23.03.2010 11:01:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pari mahdollisuutta olis.. Kuitenkin joudut siihen uuden kuuskulmamutterin hommaamaan, joten.. mitä meinasit sinne "forcettaa"?? Kikka numero 1.. jos se ei oo aivan hirveästi pyöristynyt, niin vähän isommalla kuusiokoloavaimella voi koittaa, ehkä hieman vasaralla sitä sinne auttaen. Kyllä se sitten pois sieltä lähtee, jos se pyörii..
Toinen konsti on tietty siihen koittaa vastakierretappia eli "ruuvikätilöä" jos tilaa on sitä vääntää.
Ihan ensittäin voi kokeilla sitä kierrettä "herkistellä" jollain irrotusöljyllä (CRC) ja lämmöllä, eli kolvilla lämmittäen ja sitten koittaa noilla konsteilla pyörittää.
Kuuskulmakantoja voi myös saada auki sopivankokoisella mutta tukevalla ruuvimeisselillä, jos vaan siinä kolossa on yhtään olaketta jäljellä.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Kämis
23.03.2010 11:07:20 (muokattu 23.03.2010 11:13:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lisäksi säätöyrityksen yhteydessä kannatta avittaa kaulaa työntämällä sitä eteenpäin: body jalkojen väliin ja toisella kädellä työntää lavasta ja toisella säätää ... jos mutteri pyörisi niin helpommin - varsinkin noiden voiteluiden jälkeen.
 
Niin tuo kaulan taivuttaminen säätäessä on muutenkin viisasta - tuppaa nuo kaularaudat ja mutterit olemaan monasta aika pehmeetä tavaraa jopa vintage-soittimissa.
 
niin kaikista kaularaudoista - varsinkin uusista - ei saa säätö"mutteria" irti sillä se on hitsattu osaksi kaularautaa - esim. kaksitoimisissa kaularaudoissa.
 
Saisitko räpsästyä kuvan säätönupukasta? Onko kaulan takapuolella tuota skunk stripeä - näistä voisi päätellä kaularaudan tyyppiä ja esim. tuon mutterin irroitusmahdollisuutta.
 
Sulo-Wilen
23.03.2010 12:46:32 (muokattu 23.03.2010 12:57:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos se on kuusiokolokanta, mihin pitäsi saada otetta, niin:
 
Oikeankokoinen Torx- mensseli/teräpala voisi antaa käänteentekevästi lisää otetta, kevyellä kopistelulla ihan varmasti pohjaan autettuna. Toisena huomautuksena voisi olla laadukkaampi 6-kolo avainsarja, jossa toleranssit paremmin hansikkaassa, kuin jossain halpis kiinanpoikien tekeleessä, sama tietenkin pätee myös noihin Torxeihin.
 
Jos kyseessä on normi kuusiokanta, vois olla kova sana vingutella säätöön käytettävästä hylsyavaimesta tms. sen viiston kevennyksen avaimen reunasta pois, jolloin voisi vielä saada kiinni siitä ulkoreunastaan nyljätystä mutterista.
 
Vielä voisi viimeisenä? konstina nihkuttaa esmes rautasahan terällä/viilalla/dremelillä poikkiviilto ruuvin kantaan, niin suuri, että siihen saa kunnolla tartuttua talttapäisellä mensselillä. Mensseliin sitten hieman lisää vääntövartta pihdeillä/tms, jotta voi keskittyä enemmän avaimen painamiseen ja ja kohdalla/suorassa pitämiseen.
 
Yhtälailla tähänkin pätee tuo laadukkuus ja toleranssiasia. Sitten kovasti tarkasti suorassa linjassa varo-varovasti painamalla ja pyörittämällä aukipäin. Tuo aukipäin kannattaa selvittää itselleen hyvin, koska kyllä sen aina joskus sekoittaa, ja kun sen virheen tekee tuossa vaiheessa mutterin elämää niin..... ärräpäitä on ilmassa..
 
Niin ja jos mutteri, niin terävällä lyömatapilla kanttiin ja topakoita ja tarkkoja iskuja antamalla Voi saada mutterin pyörähtämään sen 1/4 kierroksen, ja homma helpottuu.. mutta muistetaan sitten tukea se kaula kunnolla, ettei pilata koko kitaraa.
 
Ja huomiona, monasti on tullut autettua kiinnijymähtänyt M6 mutteri auki sovittamalla päälle 3/8 eli tuumaisen avaimen. Vastaavia kokojahan on muitakin, mutta noin niinkuin esimerkkinä. samoin M8 mutteri aukeaa topakammin 1/2" avaimella.
 
Nämä siis yleisesti otettuna, jokainen tapaushan on omansa. ruosteenesto/irrotusaineisiin en oikeastaan usko, joskus ne auttaa, yleensä ei.
 
efunkelist
23.03.2010 18:21:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ei skunk-stripeä, eikä kaulan taskupäästä tule läpi eikä ruuvia siellä. Vain lavan päässä. Lienee ihan ykstoiminen siis. Aitoa kaukoidän tinametallia eli yhtään olaketta ei näyttäis olevan kannassa jäljellä. Koitan ottaa siitä makrokuvaa jossain vaiheessa ja noita em vinkkejäkin soveltaa. Kiitos!
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
Kämis
23.03.2010 22:03:30 (muokattu 23.03.2010 22:09:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

efunkelist: ei skunk-stripeä, eikä kaulan taskupäästä tule läpi eikä ruuvia siellä. Vain lavan päässä. Lienee ihan ykstoiminen siis. Aitoa kaukoidän tinametallia eli yhtään olaketta ei näyttäis olevan kannassa jäljellä. Koitan ottaa siitä makrokuvaa jossain vaiheessa ja noita em vinkkejäkin soveltaa. Kiitos!
 
Antamasi vinkit eivät poissulje kaksitoimista kaularautaa - vaan jopa puoltavan sen puolesta.
 
Kämis
24.03.2010 10:15:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuvasin tuossa aamutuimaan kaksi kaksitoimista kaularautaa.
 
Oikeanpuoleinen/ylempi on sellainen mikä on löytynyt Sunsmileista. Myös Wolfin bassosani on samanlainen säätönupukka, kuusiokolo sylinterin sisällä.
 
Vasemmanpuoleinen/alempi on sellainen mitä SP ja Millbrooks tuntuu myyvän.
 
Näyttääkö tutuilta?
 
http://kamis.kuvat.fi/kuvat/Sekulii/
 
niin, nuo skunk stripen alle väännetyt tangot on yksitoimisia ja niissä saa säätämutterin irti ... yleensä...
 
efunkelist
25.03.2010 03:02:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaissesit on kakstoiminen, en minä noita oikein tunne. Menee aina kahdesta vaihtoehdosta just se väärä ;)
Säätöpäästä ei siellä lavan kolon syvyyksissä paljoa erotu mutta näyttää suurinpiirtein samannäköiseltä.
Koitanhan ottaa sitä kuvaa jos huomenna ois hyvää valoa taivaalta ikkunaani
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
Kämis
25.03.2010 07:53:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kuvalla nyt niin väliä - tai toimisuuksien määrällä.
 
Lähinnä yritin auttaa haarukoimaan siinä, onko säätönmutteri irroitettavissa jos haluat yrittää korjata kaularaudan samalla etkä pelkästään kirististää sitä, kenties viimeisen kerran.
 
Mutta, jos kaularauta näyttää jokakuin kuvieni oikean puoleisen kaularaudan näköiseltä (mutteri sylinterin sisällä) ja valmistus maa on Kiina niin todennäköisesti ainut korjausmahdollisuus on irroittaa koko kaularauta eli irroittaa otelauta.
Jossei ole väliä kitaran kohtalosta, voi yrittää työstää noita lattapääruuvin koloja tms. puöristyneeseen mutteriin.
 
Jos kaularauta olisi ollut yksitoiminen skunk stripen alla oleva, olisi siinä todennäköiseti irroitettava mutteri jonka vaihto olisi ollut mahdollista helpoiten.
 
Niiin ja se pelkkä "puoli kierrosta säätöä" onnistuneen noiden edellä olleiden ohjeiden avulla.
 
efunkelist
25.03.2010 09:01:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei toi halpiskaula niin häävi ole että lähtisin omin taidoin ja vaivoin otelautaa irroittamaan jne. Kokeileen aiemminmainituilla vinkeillä saada sen puoli kierrosta säätöä. Jos ei ala pelittelee niin hommaan kokonaan uuden kaulan tuohon joskus, vaikka warmothilta koska on tuo runko kuitenkin ihan käypänen. Kaula ja otelauta on kuitenkin niin iso osa kitaraa että jos sen palikan vaihtaa parempaan niin kitara paranee instrumenttina lähes lineaarisesti mun mielestä :)
 
Sit siihen voikin hommata kinmanin mikit ja jotain oikeaa rautaa olevan tallankin. Kenties lukkovirittimet.
 
Sitten alkuperäistä olisikin enää vain runko :D
 
"Tauko on vahvin nuotti" - Carlo Magi (1980-2008)
penatuna
26.03.2010 14:20:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos on näiden näköinen, niin Millbrookista saatavilla piippuavaimilla hoituu:
 
http://yfrog.com/0dsl701735j
http://yfrog.com/31sl701736j
 
Hinta n. 3,5 euroa kappale... Saattaa näitä löytyä rautakaupoistakin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti