Muusikoiden.net
28.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaularaudan irroitus - Oletteko huomanneet?
1
Zeitan
20.03.2010 03:34:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin halvalla käytettynä ESP LTD KH-202, jossa oli vaurioitunut kaula. Kaverin kanssa irroitimme kaularaudan siinä toivossa, että saataisiin kitarasta vielä soitettava peli. Kaularaudan irroittaimisessa oli hommaa mutta loppujen lopuksi huomasimme,että kaula jäi suht hyvään asentoon ilman sitä ja päätimme jättää raudan asentamisen. Olen soitellut kitaralla parit treenit ja tuntuu toimivan hyvin ilman rautaakin. Soinnissakin on jotai erilaista. Onko joku muu huomannut saman?
 
Murgo
20.03.2010 08:15:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä siis oli kaularaudan poisottamisen idea? Mutteri niin nylppääntynyt ettei voi säätää?
 
Kyllähän se kaularauta olisi hyvä olla siellä varalla vaikka tällä hetkellä kaulan muoto olisikin oikea ilmankin. Voi sen jättää löysälle jolloin se ei vaikuta mitään. Jos jossain vaiheessa kaula alkaa muuttaa muotoaan esim. kosteudenvaihteluiden takia tai haluat laittaa vaikka paksumman kielisetin, niin voi käydä tarpeelliseksi ja jos sitä ei sitten olekaan, tulee kitarasta "jousipyssy".
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
poppamies
20.03.2010 08:55:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa on kyllä nyt jotain hämärää. Kaikissa kitaroissa paitsi klassisessa kaularauta on hyvinkin tarpeellinen.
 
Lord Of The Strings
Twinkle
20.03.2010 09:46:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

poppamies: Tuossa on kyllä nyt jotain hämärää. Kaikissa kitaroissa paitsi klassisessa kaularauta on hyvinkin tarpeellinen.
 
Ei se ole tarpeen muuta kuin silloin jos sitä tarttee säätää, jotkut selviää eliniäin kajoamatta siihen rautaan. Sama vika minun yhessä kitarassa, edellinen omistaja oli innokkaasti säätänyt sitä rautaa ja se on irronnut väärästä päästä, käytännössä se kaula on nyt asemoitunut yhteen paikkaan. Se oli kumminkin puoli vuosikymmentä päivittäisessä soitossa vaikka sitä kaularautaa ei voinutkaan säätää.
 
Ei silti, kyllähän se on hyvä olla olemassa ja jos sen pystyy korjaamaan niin tottakai korjata.
 
Mitä klassisiin kitaroihin tulee, niin kyllä se rauta joskus tarpeen olisi niissäkin. Itselläni on ollut kaksi nailonkielistä joissa kielet ovat vääntäneet kaulan mutkalle ja soittokelvottomaksi, niin ihmettelen kyllä miksei sitä rautaa laiteta kaikkiin. Osassa naikkareista se nimittäin on.
 
poppamies
20.03.2010 09:52:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Twinkle: Ei se ole tarpeen muuta kuin silloin jos sitä tarttee säätää...
 
Kyllä se rauta toimittaa koko ajan tehtävänsä siellä kaulassa vaikka siihen ei koskettaisikaan ikinä. Se pitää vastajännitystä yllä 24h vuorokaudessa.
 
Lord Of The Strings
Twinkle
20.03.2010 10:51:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

poppamies: Kyllä se rauta toimittaa koko ajan tehtävänsä siellä kaulassa vaikka siihen ei koskettaisikaan ikinä. Se pitää vastajännitystä yllä 24h vuorokaudessa.
 
Varmasti, mutta jos sen vaikutusta ei juuri kyseisellä hetkellä tartte niin ei ole väliä että onko se siellä vai ei. En minä sano että se on turha homma olemassa, mutta jos se ei ole tarpeen niin sitä ei väkisin kannata lähteä korjaamaan.
 
Kämis
20.03.2010 11:18:29 (muokattu 20.03.2010 11:19:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tuo kaularaudan poistaminen vastaa järkevyydeltään samaa kuin poistaisi kitarasta virittimet perusteena :"onhanse se kitara (nyt) vireessä ja onhan tossa satulassa kielilukot pitämässä kieliä paikallan".
 
arppah8
20.03.2010 11:29:36 (muokattu 20.03.2010 11:30:10)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pieni OT: Eiks naikkareissakin kuitenkin ole kaularauta? Se vaan ei ole säädettävää mallia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (ainakin Samickeissa ja muistaakseni joissakin Takamineissa on moinen).
 
Status: Asiallinen mies, puhaltaa 1.37 promillea klo 7.30.
Twinkle
20.03.2010 11:42:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kämis: tuo kaularaudan poistaminen vastaa järkevyydeltään samaa kuin poistaisi kitarasta virittimet perusteena :"onhanse se kitara (nyt) vireessä ja onhan tossa satulassa kielilukot pitämässä kieliä paikallan".
 
joo, en minä nyt välttämättä jättäisi asentamatta sitä jos kerran se kitara on otelauta irrallaan.
 
arppah8: Pieni OT: Eiks naikkareissakin kuitenkin ole kaularauta? Se vaan ei ole säädettävää mallia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (ainakin Samickeissa ja muistaakseni joissakin Takamineissa on moinen).
 
Ymmärtääkseni siellä on joku joka vääntää toiseen suuntaan kyllä.
 
Kämis
20.03.2010 11:43:58 (muokattu 20.03.2010 11:53:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

arppah8: Pieni OT: Eiks naikkareissakin kuitenkin ole kaularauta? Se vaan ei ole säädettävää mallia muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (ainakin Samickeissa ja muistaakseni joissakin Takamineissa on moinen).
 
joissakin on kaularauta joissakin pelkkä jäykisterauta - ei säädettävissä - joissakin ei mitään.
 
Edit: yhdyssanasokeus tarttuu tältä palstalta ... pilkkuja en osaa ...
 
Kämis
20.03.2010 11:50:03 (muokattu 20.03.2010 11:55:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Twinkle: joo, en minä nyt välttämättä jättäisi asentamatta sitä jos kerran se kitara on otelauta irrallaan.
 
juu, kun tuo kaularauta on nyt keksitty ja toimivaksi ja soitettavuutta helpottavaksi havaittu - mm. actionin säätöön - niin miksi sen poistaisi? Vähän niinkuin repisi tuulilasinpyyhkiät tai lämppärin pois nykyautosta, kun ei niitä ekoissakaan ollut.
 
MPU
20.03.2010 12:09:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Entäpä jos kaularaudan mutteri on niin löysällä että rauta rämisee kolossaan? Kuinka paljon kaularaudalla on silloin vaikutusta? Mielestäni ei yhtään.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
samantien
21.03.2010 12:18:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Entäpä jos kaularaudan mutteri on niin löysällä että rauta rämisee kolossaan? Kuinka paljon kaularaudalla on silloin vaikutusta? Mielestäni ei yhtään.
Marko

 
Silloin kyseessä on ns. paska kitara. Rauta ei saa rämistä kolossaan missään vaiheessa. Jos noin kuitenkin käy, niin eikö se vika kannattais korjata? Eihän autoakaan korjata poistamalla vialliset osat.
 
kulmahiomakone
21.03.2010 13:30:33 (muokattu 21.03.2010 13:31:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

->Kyllähän hyvästälaatuisesta ja jäykästä puusta rakennettu kaula yleensä asettuu kelvollisesti ilman rautaakin, jos ei alle parinkymmenen millin mennä paksuudessa. Suurimmassa osassa omatekoisiani kaularaudalla ei sinänsä ole käyttöä, se on käytännössä löysänä puun sisässä. Yhteen pulttiliitoskitaraan olen jopa rakentanut raudattoman kaulan, mutta liimaliitoskitaran kanssa en samaa riskiä ottaisi. Liikaa vaivaa ja vitutusta, jos puun jäykkyys ei sitten ilman rautaa riitäkään.
 
Että olen huomannut.
 
Eva jag behöver dig. Mer än vad jag vill ha dig och jag vill ha dig för gamla tiders skull. Du betydde inte allt. Men det blåste aldrig kallt. För du var solskenet. Jag var ensam.
MPU
21.03.2010 17:58:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

samantien: Silloin kyseessä on ns. paska kitara. Rauta ei saa rämistä kolossaan missään vaiheessa. Jos noin kuitenkin käy, niin eikö se vika kannattais korjata? Eihän autoakaan korjata poistamalla vialliset osat.
 
Ei kun jos ihan tarkoituksella rauta on noin löysällä. Kyllä mä sen tiedän että vähän kiristämällä se räminä useimmiten loppuu. Tolla sun kriteerillä suuri osa maailman kitaroista ja bassoista on ns. paskoja. Kysymys olikin siitä, että kuinka paljon kaulan vääntöjäykkyyteen tuollaisella löysällä olevalla raudalla on vaikutusta. Tietysti se rauta on hyvä olla tulevaisuuden säätämistä varten ja aina se kannattaa laittaa.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
MPU
21.03.2010 17:59:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kulmahiomakone: ->Kyllähän hyvästälaatuisesta ja jäykästä puusta rakennettu kaula yleensä asettuu kelvollisesti ilman rautaakin, jos ei alle parinkymmenen millin mennä paksuudessa. Suurimmassa osassa omatekoisiani kaularaudalla ei sinänsä ole käyttöä, se on käytännössä löysänä puun sisässä. Yhteen pulttiliitoskitaraan olen jopa rakentanut raudattoman kaulan, mutta liimaliitoskitaran kanssa en samaa riskiä ottaisi. Liikaa vaivaa ja vitutusta, jos puun jäykkyys ei sitten ilman rautaa riitäkään.
 
Että olen huomannut.

 
Kitarassa varsinkin on juuri noin. Basson kaulaa en ole vielä niin jäykäksi saanut ettei raudalla olisi ollut mitään virkaa.
Marko
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Teijo K.
21.03.2010 18:05:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MPU: Kitarassa varsinkin on juuri noin. Basson kaulaa en ole vielä niin jäykäksi saanut ettei raudalla olisi ollut mitään virkaa.
Marko

 
Grafiittikaulaisiahan on kyllä ilman rautaakin, mutta pidän sitäkin vähän huonona vaihtoehtona kun mieltymyksethän vaihtelee ja eri ihmiset tykkää eri säädöistä. Tommosessa raudattomassa hiilikuitukaulassa se on aina se sama.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti