Muusikoiden.net
26.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Onko keinokuormasta iloa?
1
laurilauri
09.03.2010 00:37:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luin tuolta, että ilman keinokuormaa ei pysty tuottamaan laadukasta kitaran nauhoitusta putkivahvistimesta. Onko kokeneilla sanottavaa? Paraneeko saundi huomattavastikin?
 
htm
09.03.2010 09:51:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

laurilauri: Luin tuolta, että ilman keinokuormaa ei pysty tuottamaan laadukasta kitaran nauhoitusta putkivahvistimesta. Onko kokeneilla sanottavaa? Paraneeko saundi huomattavastikin?
 
Keinokuorman ideahan on seuraava: Kun soitat putkipelillä, paranee soundi yleensä, mitä kovempaa soitat. Pääteaste alkaa säröytymään ja tämä miellyttää monen kitaramiehen korvaa. No nyt kun sitten ollaan vaikkapa kerrostalossa, alkaa naapurisopu rakoilla, jo vehjettä luukuttaa täysillä. Keinokuorma on eräänlainen ylimääräinen voimakkuudensäädin, joka laitetaan vahvistimen ja kaiuttimen väliin. Se mahdollistaa sen, että vahvistimen voi laittaa kovalle, mutta niin, ettei kaiuttimesta tule ulos niin hirveää mökää.
 
Joissakin keinokuormissa voi myös olla kaiutinsimuloituja ulostuloja yms, joista voi vetää piuhan suoraan äänittävään laitteeseen.
 
Keinokuormaa käyttäessä pitää muistaa, että kyse on aina vaihtokaupassa. Vahvistimen saa laitettua kovalle, mutta itse kuorma saattaa syödä soundista yläpäätä ja lopputulos on tumppu. Se paraneeko soundi, riippuu vahvistimesta ja kuormasta, joskus myös halutusta soundista.
 
Itse olen nauhoitellut ihan ilman kuormia ja kohtuuvolyymillä.
 
laurilauri
09.03.2010 19:22:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako semmoista putkikomboon?
 
Antroid
09.03.2010 19:56:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

laurilauri: Saako semmoista putkikomboon?
 
Keinokuorma on yleensä erillinen loota, jonka voi kytkeä periaatteessa minkä vaan vahvistimen ja kaiuttimen väliin, kunhan impedanssi on sama kuin kaiuttimessa. Googlaapa vaikka THD Hotplate tai Weber MASS.
 
darrell
12.03.2010 12:41:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin voi ainakin luukutella äänityksiä varten ilman keinokuormaa.
 
Voit laittaa kaiuttimen komeroon ja vetää vetää sen kiinni vahvistimeen pitkällä kaappipiuhalla. Kaiuttimeen sitten mikki tukevasti hollille hyvään kohtaan, mikki kiinni mikseriin ja pakata koko hoidon tukevaan äänieristeeseen. Eristeeksi esim. muutama tanakka kerros peittoja tai eristevillaa ja auton kumimattoja kerroksittain. Nyt voit kunnolla availla nuppia ja ämyri pauhaa itsekseen komerossa. Mikseristä kytky monitorikajareihin ja/tai äänitysvehkeeseen.
 
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
laurilauri
12.03.2010 14:19:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vinkeistä. Ajattelin kuitenkin kasata ton Uraltonen keinokuorman.
 
laurilauri
13.03.2010 01:15:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Katsoin tossa demovideota Youtubesta, jossa Weber Minimass teki muuten cleanin kuuloisesta putkivahvistimesta säröistä. Itse omistin joskus vahvistimen, josta ei saanut kunnon säröä kotisoittovolyymillä. Onko kuorman tarkoitus siis vain herättää tuollaisten vahvareiden säröt, vai saako se kaikki putkivahvistimet ''heräämään henkiin'' uudella tasolla?
 
Nyt omistan Fenderin Superchampin, josta irtoaa hyvät säröt kyllä pienelläkin äänellä. Siis... onko kuormasta mulle mitään iloa?
 
WinterMad
13.03.2010 02:15:18 (muokattu 13.03.2010 02:16:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Putkivahvistimista, joista ei saada säröä "ominaisuutena", voidaan saada ulos pääteastesäröä yksinkertaisesti käyttämällä vahvistinta koosta riippuen kovalla tai helvetin kovalla.
Keinokuormalla voidaan saada tuo päätesärö toteutumaan hillitymmillä voimakkuuksilla. Vahvistin saattaa siis käytännössä hönkiä vaikka täydellä teholla, mutta keinokuorman rajoittessa kaiuttimelle menevää signaalia, on äänenvoimakkuus jopa naapuriystävällinen.
Super Champin kanssa tuskin löytyy mitään etua, sillä toivottava soundi saadaan haluttavalla volumella.
 
laurilauri
13.03.2010 02:20:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos tyhjentävästä vastauksesta:) Säästinpähän 80€ ja kokoamisen vaivan.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti