Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 2x12" kitarakaappi
1 2
mhaarala
25.08.2009 16:34:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin, aloitin minäkin sitten tuon oman projektini. Tätä on kypsytelty nyt jo ties miten pitkään mutta en ole vain saanut aikaiseksi aloittaa. Noh, nyt on aloitettu ja työstöä on tehty n. 4 päivää. Näitä nyt on tehty maailman sivu, mutta ajattelin kuitenkin laittaa oman projektinikin, josko se jotakuta kiinnostaa tai auttaa oman projektin kanssa.
 
Projektin kohteena siis 2x12" kitarakaappi. Materiaaliksi valitsin 18mm koivuvanerin, koska halusin kaapista tukevan. Ilmeisesti 16mm olisi riittänyt myös vallan mainiosti, mutta ainakaan ei jää materiaalista kiinni. Kaiuttimina on Eminence Wizardit 16-ohmisina, tällaiset sain torilta hankittua järkihintaan n. vuosi sitten.
 
Mitat kaappiin otin H&K:n CC212:sta. Muilta osin rakenne ja muut ratkaisut on saatu enemmän tai vähemmän Stetson & Harrison-metodilla. Projektikuvia löytyy http://sitruuna.unk.fi/gallery/users/Julmuri/kaappi/
 
Tällä hetkellä valmiina on kotelon "kehikko", johon etu ja takalevy upotetaan. Kehikon sisällä on rimoitus, joka tosin on vähän pienemmästä rimasta kuin alunperin ajattelin mutta seuraava saatavana ollut vaihtoehto olisi ollut liian iso. Luulisin kuitenkin että ruuvit pitäät 15mm paksussa ja 20-25mm leveässä rimassa.
 
Etureunaan on jätetty varaus etukankaalle. Kaiuttimet asennan etukautta etulevyyn, mutta niitä varten on jyrsitty upotus jolloin kaiutintungon etureuna on suurinpiirtein samassa tasossa muun etulevyn kanssa (ks. kuvat). Kävi vähän ajatusvirhettä mitoituksen kanssa ja etureunassa on vain 22mm ylitystä sen jälkeen kun etulevy on pultattu paikoilleen ja jos olisin tehnyt asennuksen tavallisena pinta-asennuksena, niin etugrilliä ei todennäköisesti olisi saanut enää järkevästi tehtyä. Lisäksi upotus näyttää hyvältä. Toivottavasti. :P
 
Pintakäsittelyksi tulee musta maali ja tolexia. Tämä päivä kuluu pohjatöiden tekemisessä ja huomenna sitten suihkitaan paukkupullolla. Toivottavasti onnistuu hyvin, on hieman jännitystä kun etureunojen ja kulmien pyöristykset on kaikki tehty vapaalla kädellä käyttäen raspihöylää ja hiomapaperia..
 
Hymyä huuleen kun kuset vastatuuleen
mhaarala
31.08.2009 22:24:47 (muokattu 31.08.2009 22:28:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Projekti etenee, jos hyvin käy niin huomenna saadaan jo ensipuraisut soundista.
 
Viime viikolla kävin maalaamassa puuosat mattamustalla. Totesin samalla että paikallisista sekatavarakaupoista ei löytynyt haluamiani ruuveja mustana, joten maalasin samalla kierroksella myös ruuvit. Jätin osat kuivumaan pariksi päiväksi jotta suurimmat käryt haihtuvat ja viikonloppuna projekti ei edennyt.
 
Osat mukaan viikonloppuna ja tänään iltapäivällä siis lisää työstöä. Vuorossa oli Tolexin kiinnitys. Tähän hommaan vierähtikin sitten rattoisasti 3-4 tuntia, vaimon suotuisalla avustuksella (eipä tuosta kyllä yksin laittaen olisi varmaan mitään tullutkaan...). Homma sujui leikkaamalla ensin sopiva pala "kehikkoa" varten, ensin liimaus "kattoon" ja sen jälkeen toinen sivu. Tämän jälkeen edettiin taittelemalla, leikkaamalla ja liimaamalla kulmat niin, että näytti hyvältä. Vielä varmuudeksi niittipyssyllä vinyyli kiinni rimojen taakse (ks. kuvat). Takalevy vaati tämän jälkeen vielä vähän työstöä, olin hionut toleranssit vähän liian pieniksi. Lyhyen hiontatuokion jälkeen saatiin takalevyynkin tolexit kiinni ja näyttää ainakin minun mielestäni vallan hyvältä. Nyt osat saavat kuivua yön yli ja huomenna jatketaan kulmaraudoilla, kantokahvojen kiinnityksellä ja takalevyn jakkilevyn kanssa.
 
Toinen tämän päivän tuotos oli kaiuttimien kiinnitys etulevyyn. Tässä nyt ei mitään ihmeellistä sen enempää, kaiutin vain sopivaan asentoon ja porakoneella lävet oikeisiin kohtiin. Reunaan jyrsitty upotus on ihan ok ja nyt pitäisi sitten etsiä tieto siitä, miten kytkennät pitää juottaa että saadaan haluttu määrä ohmeja aikaiseksi...
 
Ensi kerralla kyllä lasken vähän tarkemmin, nimittäin tolexia jäi nyt sitten yli ihan kunnolla. Mutta parempi kai näin kuin että olisi loppunut kesken, onpahan sitten seuraavaa kierrosta varten valmiina...
 
Hymyä huuleen kun kuset vastatuuleen
Antti1
31.08.2009 22:45:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan jees näyttäisi olevan. Jotain pientä fuulaa siellä täällä, esim. tolexin laittamisessa noihin pyöristettyihin kulmiin. Tiedän sen olevan vaikeaa, mutta kärsivällisesti tekemällä se kyllä onnistuu. Se täytyy vaan leikata auki sinne pyöristyksen loppuun saakka ihan ronskisti.
 
Tässä on nyt tämmönen vähän rakennefilosofisempi mielipide tuohon kaappiin (ja suurimpaan osaan harrastelijoiden tekeleistä ylipäätään), mutta suosittelisin pyrkimään ruuvittomiin rakenteisiin. Jos saa tehtyä ns. tankkimallin kaapin ilman yhtä ainoata ruuvia rakenteissa (takalevyn kiinnitys, kahvat yms. poikkeuksena), niin ollaan jo todella hyvällä mallilla. Siihen on sitten helppo lisätä sisäpuolelle jotain tukilistoja, joiden kanssa vielä entisestään lujentaa rakennelmaa.
 
Mä en sen enempää rupea tuosta jauhamaan, koska mulla ei ole mitään faktaa omien fiiliksieni ja puusepän koulutuksen lisäksi väitökseni tukena. Tähän mä oon kuitenkin päätynyt ja jonkinmoinen läjä noita kaappeja on kyllä tullut rakennettua. Tiedän monien vakavastiotettavien firmojen myös suosivan samaa periaatetta.
 
Oh my goodness. What am I gonna do in a submarine?
mhaarala
01.09.2009 15:26:31 (muokattu 01.09.2009 15:27:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, nuo kulmat oli aika haastavia, varsinkin kun tuo spray-liima on aika hankala levittää tarkasti. Pensselillä levitettävä liima olisi ollut todennäköisesti paljon helpompi, mutta ensikertalaisilta tuo on varmaan ihan ok, kun nuo kulmat jää kuitenkin kulmarautojen alle piiloon.
 
Ruuviton rakenne olisi ilmeisesti vaatinut sormiliitoksia, mutta niiden tekemiseen minulta loppui uskallus. Edellisistä puutöistä on 15 vuotta aikaa ja kun ei ole kunnon tiloja (kerrostalo ei oikein ole suotuista ympäristö rakentelulle...) eikä esim. jyrsintä, niin en uskaltanut lähteä sille linjalle. Ehkä ensi kerralla sitten...
 
Tänään hommat on edistyneet siihen pisteeseen, että kaappi on paria ruuvia vaille koottuna. Etulevystä jäi uupumaan muutama ruuvi ja haen ne tänään kunhan saadaan ensin sapuskaa. Kokoonpano meni aika sujuvasti, mitä nyt halpa poranterä katkesi kun porasin takalevyn kiinnitysreikiä... sovitukset on tiukat niin kuin pitääkin ja kaikenkaikkiaan olen ihan tyytyväinen lopputulokseen. Elementit on kytketty rinnan ja kaikki liitokset on luonnollisesti juotettu kunnolla kiinni. Johtona kaiutinkaapelia, jota käytin joskus auton rokkiputiikin rakentamisessa, pitäisi riittää.
 
Päivän epistolaan vielä tänään siis loput ruuvit, etukankaan haku (mallia Biltema) ja kangaskehikon rakentaminen, mikäli tuo etureunan toleranssi vain sallii. Sen kiinnityksestä en tosin osaa vielä sanoa miten se olisi paras tuohon tehdä.
 
Hymyä huuleen kun kuset vastatuuleen
humppahanuristi
01.09.2009 15:34:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä tuosta ruuvittomasta, tuoko se minkälaisia hyötyjä tai haittoja (muita kuin ulkonäöllisiä) mutta minulla on työn alla projekti, jossa 2x10" kombon ajattelin rakentaa ihan tapittamalla. Ei mitään sormiliitoksia tai porrasliitoksia vaan ihan tapit suorilta ja liimaa väliin. Tarpeen vaatiessa sisäpuolelle pystyy lisäämään vahvikerimoja.
Mutta en näe oikein mitään syytä kyllä miksei tapittamalla ja liimalla kestäisi sen minkä ruuvilla ja liimalla.
Sormiliitos olisi äärimmäisen hieno mutta se jyrsinjigi maksaa mielestäni liikaa laitteen tekniseen toteutukseen nähden ja omaa jigiä ei riitä kärsivällisyys valmistaa.
 
Humpasta rautalankaan...
mhaarala
01.09.2009 15:59:04 (muokattu 01.09.2009 16:03:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tapittaminen vaatisi sellaisen poratelineen, jolla pystyy poraamaan täysin suoraan. Minulla ei sellaista ole, eikä ollut mahdollisuuksia lainatakaan mistään, joten tuo vaihtoehto putosi sen vuoksi pois laskuista. Vapaalla kädellä menee aina hieman vinoon, ellei ole todella vakaa käsi ja se on aika vaikea korjata/sovittaa jos käyttää muuta kuin ruuvia (jolloin riittää että on reikä vain toisessa levyssä).
 
Hymyä huuleen kun kuset vastatuuleen
mhaarala
01.09.2009 19:57:38 (muokattu 01.09.2009 20:07:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noniin, nyt on kaappi koottu ja ensityypit otettu. Ainakin pikaisen ensitestin perusteella lopputulos on onnistunut, soundi on aika tanakka ja myös todella selkeä. Kuvat päivittyvät parin minuutin päästä...
 
Etukangas tuli myös ostettua ja kankaan kehikko on liimauksessa odottamassa sen jälkeistä hiontaa ja maalausta. Kiinnityksen ajattelin toteuttaa tarranauhalla, jolloin kaiuttimen etuosaan ei jää ruuvinkantoja näkyviin. Huomenna toivottavasti ehdin tekemään sen puolen valmiiksi...
 
Oli näköjään epähuomiossa jäänyt etulevystä yksi ruuvi puuttumaan.. kuvasta huomasin, noh nyt on sekin korjattu. :P
 
Hymyä huuleen kun kuset vastatuuleen
Antti1
01.09.2009 20:09:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa se tarranauha vielä vetästä niittipyssyllä kiinni, jotta pysyy varmasti.
 
Oh my goodness. What am I gonna do in a submarine?
drlecter
01.09.2009 20:54:56
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koitin saada kiiltävän maalipinnan omaan 412 tekeleeseen. 6 purkkia mustaa spraytä ja 4 purkkia lakkaspraytä suihkuttelin jonka jälkeen tuumasin, että onpas sairasta touhua.
 
En suosittele.
 
http://liquorworks.wippiespace.com/ … s/liquorworks/412%20new%20paint.JPG
 
Antti1
01.09.2009 21:08:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikös tuo ollut aiemmin joku ruskea? Petsillä vai millä sä sen olit värjännyt?
 
Oh my goodness. What am I gonna do in a submarine?
drlecter
01.09.2009 21:25:21
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Eikös tuo ollut aiemmin joku ruskea? Petsillä vai millä sä sen olit värjännyt?
 
Huonekalulakalla.
http://liquorworks.wippiespace.com/ … e/liquorworks/Diy412%20%2810%29.jpg
 
Antti1
01.09.2009 21:49:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

drlecter: Huonekalulakalla
 
Ja siltikin meni noin paljon maalia ja lakkaa? Aikamoista hommaa kyllä, etten sanoisi... Ei oo enää ihan halpaa, vaikka halpiksilla tekiskin. Ruiskuhommat tulee tossa vaiheessa paljon halvemmaksi, jos on vaan välineet jo ennestään.
 
Oh my goodness. What am I gonna do in a submarine?
drlecter
02.09.2009 18:10:39 (muokattu 02.09.2009 22:32:51)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Poistettu.
 
mhaarala
02.09.2009 20:48:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on tämäkin projekti päätöksessään. Eilen tein ja liimasin etukankaan kehikon. Tänään aamulla hiontaa ja maalaus mustaksi. Iltapäivällä hain kuivuneen kehikon takaisin ja asettelin etukankaan paikoilleen. Niittejä kului, mutta lopputulokseen olen ihan tyytyväinen. Kuva lopputuloksesta/pinosta löytyy vanhasta paikasta. Päivitän myös omaan kuvaan "perhepotretin." :)
 
Hymyä huuleen kun kuset vastatuuleen
Antti1
02.09.2009 20:56:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan siistihän siitä tuli. Toivottavasti iloa irtoaa pitkäksi aikaa.
 
Oh my goodness. What am I gonna do in a submarine?
s151669
05.09.2009 08:58:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhaarala: Tapittaminen vaatisi sellaisen poratelineen, jolla pystyy poraamaan täysin suoraan.
 
Ei välttämättä. Tapituksen kun voi tehdä myös niin, että poraa läpi. Tapin pää jää tosin näykyville, mutta kun sen sahaa & hioo levyn pinnan kanssa tasan, niin eipä tuosta suurempaa haittaa ole.
 
Jyrki
sulevi
22.09.2010 16:29:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huom! Olet kirjoittamassa yli 382 päivää vanhaan ketjuun!...
 
Tässä on nyt tämmönen vähän rakennefilosofisempi mielipide tuohon kaappiin (ja suurimpaan osaan harrastelijoiden tekeleistä ylipäätään), mutta suosittelisin pyrkimään ruuvittomiin rakenteisiin. Jos saa tehtyä ns. tankkimallin kaapin ilman yhtä ainoata ruuvia rakenteissa (takalevyn kiinnitys, kahvat yms. poikkeuksena), niin ollaan jo todella hyvällä mallilla. Siihen on sitten helppo lisätä sisäpuolelle jotain tukilistoja, joiden kanssa vielä entisestään lujentaa rakennelmaa.

 
Voisiko joku perustella tätä vähän tarkemmin? Itselläni on juuri alkanut 1x12 kaapin teko ja hommat on alkuvaiheessa. Mietin tuota osien kiinnittelyä toisiinsa ja tulin jo siihen tulokseen että ruuvikiinnitykset on varmimmat edestakaisin roudailtavaan kapineeseen. Mitä mieltä olet / olette lamelloliitoksesta? Kestääkö, toimiiko, jne.? Kaapista tulee ihan perus kuutio, mutta kankaan taakse jäävän etulevyn ajattelin kokeilla kiinnittää lievään kulmaan, jotta elementti ikäänkuin sojottaisi jalkojen sijasta enempi soittajan korvaan. Menee vähän ketjun ohi, mutta mitä mieltä tällaisesta ratkaisusta olette ja onko kukaan kokeillut vastaavaa toteuttaa?
 
kulmahiomakone
22.09.2010 19:01:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

->Ei kait siinä mitään perustavaa syytä ole, miksi ei ruuveja voisi käyttää. Rakenteesta saa varmasti riittävän vahvan ruuveilla taikka tapeilla. Itse en käytä ruuveja siksi, kun rakenteluni on vähän sellaista suunnitellaan tehdessä -tyyppistä säheltämistä. Kun ei käytä ruuveja, niin ei sitten tartte miettiä, että mitä on tiellä, jos esim. haluaa reunoista vähän pyöreämmät tai jotain vastaavaa. Toisekseen tykkään siitä, että liitostapa näkyy. Joidenkin mielestä läpi poratut tapit voivat olla rumia lakkapinnan alla, mutta mun mielestä ei. Ja tokihan voi tapittaa niinkin, ettei ulospäin näy. Kolmas syy voisi olla vaikka se, että ruuviliitokset vaativat joko rimoja sisään, tai sitten ruuvinkannat näkyy. Toisin kuin tapinpäät, ruuvinkannat eivät mun mielestä oo erityisen kaunita lakkapinnan alla...
 
Eva jag behöver dig. Mer än vad jag vill ha dig och jag vill ha dig för gamla tiders skull. Du betydde inte allt. Men det blåste aldrig kallt. För du var solskenet. Jag var ensam.
okabass
22.09.2010 19:26:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kulmahiomakone: ->Ei kait siinä mitään perustavaa syytä ole, miksi ei ruuveja voisi käyttää. Rakenteesta saa varmasti riittävän vahvan ruuveilla taikka tapeilla. Itse en käytä ruuveja siksi, kun rakenteluni on vähän sellaista suunnitellaan tehdessä -tyyppistä säheltämistä. Kun ei käytä ruuveja, niin ei sitten tartte miettiä, että mitä on tiellä, jos esim. haluaa reunoista vähän pyöreämmät tai jotain vastaavaa. Toisekseen tykkään siitä, että liitostapa näkyy. Joidenkin mielestä läpi poratut tapit voivat olla rumia lakkapinnan alla, mutta mun mielestä ei. Ja tokihan voi tapittaa niinkin, ettei ulospäin näy. Kolmas syy voisi olla vaikka se, että ruuviliitokset vaativat joko rimoja sisään, tai sitten ruuvinkannat näkyy. Toisin kuin tapinpäät, ruuvinkannat eivät mun mielestä oo erityisen kaunita lakkapinnan alla...
 
Joo. Ei ruuvien käytössä mitään vikaa ole. Itse tykkään tehdä tapeilla ja urilla. Tuossa komootissa ei ole ainuttakaan ruuvia liitoksissa vaan juuri uritus ja puutapit.
http://www.okabass.suntuubi.com/?cat=10
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
s151669
23.09.2010 09:42:20
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sulevi: ruuvikiinnitykset on varmimmat edestakaisin roudailtavaan kapineeseen.
 
Väittäisin, että pelkät ruuvit kestävät huonommin kuin vaikka poratapit. Toisaalta jos laitat joka väliin reilusti liimaa ja tavallaan käytät ruuveja vain isojen puristimen korvikkeena, ja reilusti tukirimoja niin kestänee.
 
Kaapista tulee ihan perus kuutio, mutta kankaan taakse jäävän etulevyn ajattelin kokeilla kiinnittää lievään kulmaan, jotta elementti ikäänkuin sojottaisi jalkojen sijasta enempi soittajan korvaan. Menee vähän ketjun ohi, mutta mitä mieltä tällaisesta ratkaisusta olette ja onko kukaan kokeillut vastaavaa toteuttaa?
 
2x12 versio, tosin kallistus ihan reilusti näkyvissä:
http://img294.imageshack.us/g/16062010001g.jpg/
 
Havaintoja: pienestä kallistuksesta ei ole suurta hyötyä. Suurempi kallistus toimii sen verran hyvin, että puhtaasti kuutiokaappeja en tule katselemaan jatkossa. Suurempi Kallistus tosin johtaa helposti roudarin painajaiseen syvyyssuunnassa.
 
Jos taas tekee kuutiokaapin mutta kallistaa etulevyä piilossa, jää kaiutin hyvin pian "lipan" alle piiloon, ja kallistuksen edut häviävät. Kompromissina voisi harkita etulevyn kallistamista sekä näkyvissä että piilossa, jolloin saisi kallistuksesta riittävän.
 
Tietysti, aina voi laittaa jalat tyyliin Fender
http://www.stratopastor.org.uk/stra … llery/modified/francoistiltback.jpg
 
tai värkkää kaapista mallin kickback.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51KdUXk10iL.jpg
 
Lisää ajattelun aihetta
http://www.billfitzmaurice.com/XFCabs.html
 
Antikitarasankari
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti