Muusikoiden.net
24.04.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Rummut: rumpukamat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Octobanien teko (ja muita tee-se-itse ohjeita)
1 2 3
LumPus
23.01.2004 01:15:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli nyt on niin paljolti kyselty octobanien teosta niin päätinpä tehdä jopa uuden topicin. Ajattelin laittaa suht kattavat rakennusohjeet ja niihin saa lisäillä, ja jos jollain olisi muiden rumpujen/kilkuttimien tekoon ohjeita voisi ne myös kerätä tänne.
eli:
 
Octobanit ovat 6" halkaisialtaan olevia putkia, jossa soinnin korkeuden määrittää pituus. Nämä ameriikan ihmeet ovat melkoisenkin kalliita, joten itse tekeminen tulee halvemmaksi. Ensin putki. Sen pitää olla tarpeeksi tukevaa, että kestää käyttöä, mutta ei liian paksua, n.3-7mm uskoisin olevan hyvä. Akrylli putkea saa helpoiten, ainakin omasta kokemuksesta. Itse tilasin Helsingistä FluorTecistä, käsittääkseni n.50€ metri. Halvemmallakin voi löytyä. Ulkomitan tulee siis olla tasan 6" (kun nyt puhutaan "aidosta" octosta) elikkä suomen kielessä 15cm. Kun on löydetty putki, hankitaan osat.
Kalvon on syytä olla yksikerroskalvo, jotta se jotenkin soisi. Esim. Evans G1, maksaa n.15€kpl.. Vanteita on muutamanlaisia, eli perinteinen, jossa reunat nousevat kalvon yläpuolelle n.sentin verran aivan kuten tomeissa, ja sitten on Taman octoban vanne, joka on tehty niin, että reuna kallistuu hieman sisäänpäin, ja jää käytännössä samalle tasolle kuin kalvo viritettynä. Jälkimmäinen kalvo on käytännössä koettu erittäin toimivaksi, sillä 6" rumpuun on muutenkin vaikea yleensä osua, ja sijoitus voi olla sellainen useissa tapauksissa että kantti-iskut raikaa jos vanteen reuna on paljon kohollaan.. Tosin varmaankin tottumuskysymys.. Mutta takaisin asiaan, eli Taman vanne ei ole hinnaltaan mahdoton, ovh 15€. Virityspesät, viritysruuvit ja muffit octon kylkeen eivät paljoa maksa, ja tähän tarkoitukseen ei kannata niitä kalleimpia ottaa. New Sound, tai vastaava halpis toimii hyvin, ja yhden octon tarvikkeet (pesät, ruuvit ja muffi) eivät varmasti paljoa yli 10€ maksimissaankaan maksa. Kannattaa tinkiä varsinkin jos ostat useampaan kerrallaan, yleensä saa pakettialea!
Kun ollaan ajettu kotiin kamat iloisesti kainalossa päästään aiheista vaikeimpaan, eli työstämiseen. Ensimmäisenä on vuorossa sahaus (jos siis putki on tullut pitkänä pätkänä.) Mitat voi itse miettiä, itse käytin Taman mittoja jotka ovat:
301mm, 343mm, 390mm,443mm.. Mutta jotkut käyttävät esim. tasatuumia tietyin välein.. Makuasia.
Itse käytin hommassa sahaa, jossa oli kulmasäädöllinen jalusta, eli sain lukittua kiskoilla kulkevan sahan tasan oikeaan kulmaan, ja se tuntui todella pätevältä ratkaisulta. Eli on tärkeää että leikkauksesta tulee suora. Jos ei ole saha ennenkään pysynyt kädessä kannattaa siis suoraan kääntyä kaverin puoleen.. Akrylli josta octot tein on melko herkkää kamaa sulamaan, eli kun hetken sahaa ja lopettaa, sahauksen reunoihin kertyy kovaksi sulanutta akrylliä. Sama tulee myöhemmin porauksessa esiintymään. Kannattaa muutenkin olla varovainen akryllin kanssa, herkästi halkeaa. Hitaasti näissä hommissa hyvä tulee. Nyt oletamme että olemme saaneet putken sahattua.
Seuraavaksi reunaviiste. Sepä onkin hankala pirulainen, sillä sen tulee olla täysin suora jotta kalvo myöhemmin saadaan viritettyä tasaisesti. Tämän takia kannattaa jo sahauksessa katsoa että leikkaus on tasainen. Eli itse tein viisteen ihan hiomapaperilla, samaan tyyliin kuin esim. tomeissa, eli "terävöitetään" reuna, kuitenkin pyöreäksi ettei kalvo kärsi. Myöhemmin tajusin että joku Dremel tyyppinen työkalu olisi voinut olla nopeampi.. Viiste kannattaa tarkistaa jotain suoraa pintaa vasten, esim. lasipöytää tai ikkunaa, jos keikkuu niin lisää tarkkuutta hommaa, kuten sanottu, ei kannata juosten virtsata, menee vain housuille. Nyt siis on reunaviiste tehty, siirrytään poraamiseen.
Koska olen rumpali enkä nero, tein virityspesien reiät puoliksi laskelmoiden, puoliksi tuurilla. Eli mitään nerokasta vinkkiä ei tähän ole. Käytin kuitenkin vannetta apuna reikien sijoitelussa, ja sain pesät kohdalleen. kukaan ei näe kuitenkaan pesän alle, vaikka joutuisi jotain reikää suurentamaan/vähän siirtämään..näin jouduin itse paljon tekemään.
Itselläni oli NewSound tai muut halpispesät, ja niiden kanssa tuli seuraavanlainen ongelma kiinnitettäessä: ruuvi joka tulee runkoon, ei mennyt tarpeeksi syvälle pesään. Joten prikkoja väliin ja tukevasti pysyy.
Nyt on siis octo jo melkein valmis, enää puuttuu loput. Tässä vaiheessa on jo psyykkisistä syistä hyvä laittaa pesät paikoilleen, kalvo kiinni ja vanne päälle.. Vähän virittää ja koittaa että kaikki on kunnossa.
Sitten kaikki taas irti ja jatketaan.. Eli seraavaksi muffille, eli tälle pesälle jolla octo kiinnitetään tellinkiin, porataan reiät. Se ei ole kovinkaan vaativaa teknisesti, mutta kannattaa katsoa jo tulevaa telinettä ja muffin sijoituspaikkaa valmiiksi, ja vasta kun on varma oikeasta kohdasta porataan ne reiät. Poraamisessa oli muuten hyvä käyttää hyväksi akryllin läpinäkyvyyttä, eli sai läpi katsottua reikien sijoituspaikat, ja toisen reiän kohdalla vain mitataan oikea paikka, tämä siis myös virityspesissä. Muffi siis kiinni. sitten viimeistellään alareuna, jos sitä ei samaan aikaan reunaviisteen kanssa tehty. Eli siistiksi, muuta se ei tarvitse..
Jos homma on nyt muuten paketissa, enää puuttuu kaikista luovin eli maalaus. Itse tietenkin luovana nerona käytin mattamustaa spraytä, ei maksa paljoa ja sopii kaikkien vaatteiden kanssa. Mutta tässäkin on vaaransa, muista maalata OHUITA ja tasaisia kerroksia, muuten maali valuu paikoittain ja se ei näytä nätiltä.. ja anna kuivua rauhassa.
Kun putki on kuivunut kunnolla, laita virityspesät ja muffi kiinni, lisää kalvo, vanne ja viritysruuvit, anna hautua ja viritä..kas, sinulla on oma octoban! laita telineeseen, yleensä perus L-rauta teline on paras, kulmansäätö on helppoa. Nauti.
 
Eli jos on lisättävää tai haukuttavaa, antaa tulla.. olisi mielenkiintoista kuulla muidenkin rumpujen valmistuksesta vinkkejä!!
 
Viekö elämä liikaa aikaasi?
Alpha
23.01.2004 10:34:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia erittäin paljon. Vielä kun joku laittaisi pysyväksi...
 
Jättäydy ajoissa jälkeen, niin sinulle jää enemmän aikaa ottaa muut kiinni.
Blitz
23.01.2004 11:35:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oi kun teit tuon helpon kuulloiseksi. :)
 
Ei mutta kyllä minunkin täytyy octoja saada. Saa nähdä jos kesällä väsäisi siinä muiden rumpujen päällystyksen ohessa.
 
Minkäslaiseen telineeseen nuo saa helpoiten kiinni? Saako sellaista octotelinettä halvalla, vai onko siihen joku ratkaisu (jos on esim. neljä kiinnitettävää putkea)?
 
TAMA - The best reason not to play Pearl drums.
miän vain
23.01.2004 12:46:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No. Laitan tämän saman jutun tännekin, jos tästä vaikka fakki tulisi.

Tässä hieman erilaista näkökulmaa. Olen nimittäin väsännyt noita tähän mennessä kolme kpl. Putket on löydetty sieltä sun täältä ja kiristimet napattu vanhasta hajonneesta tomista. Vain vanteet ja kalvot ostin kaupasta.

Kun nyt nuo 6-tuumaiset vanteet ja kalvot tuntuivat silloinkin olevan ison kiven alla, ja kun nurkassa pölyttyi juuri sopivasti 8-tuumainen putki - niin ajattelin että miksei. Jyrsimen puutteessa väänsin siihen reunaviisteen Dremel-kopiolla, hitaasti mutta tarkasti. Kalvo kiinni ja piru vie, sehän moikaa kuin mikäkin.

8-tuumaisuudessa on se hyvä puoli, että kalvo on isompi. Saa tarkemmin lyötyä reunaan tai keskelle, soundivalikoima kasvaa. Erityisen vinkeitä soundeja lähtee, kun lyö rimshotin niin, että tippi osuu lähelle reunaa. Kuin timbale minikoossa. Ja kun siirtyy hiljalleen keskemmälle, saa tehtyä slaideja, jotka ovat aika lähellä puhuvaa rumpua. Vau.

Sitten on tuo putken hankkimisen ongelma. Kun satuin löytämään noin 6,5 -tuumaista putkea, johon ei kuutonen mahdu ja kasi on iso. No. kun nyt oli ne rautaosat siinä toisessa rummussa... Ja kalvonhan voi laittaa menemään kuin bongoissa, kai se sen kestää.

Kesti se. Ja soundikin parani, aukeni. Ja taas tuli lisää soundeja, kun voi lyödä rimshotin myös reunaviisteeseen. Se vasta on jotain, korkealla vireellä. Virityspesinen kanssa piti vähän virittää, ne kun eivät voi vanteen koon vuoksi olla rungossa kiinni. Ongelma ratkesi kiinnittämällä pesät vain alemmasta ruuvistaan, löysästi, että ne voivat olla vinossa ja yltää ruuveihin. Katso kuvaa, jos et tajua.

Entä kestääkö tällainen viritelmä? Kyllä. Kohta kaksi vuotta ne ovat olleet. Ja kalvokaan ei ota itseensä, jos muistaa kiristää vähän kerrassaan. Radikaalilta tuntuu, mutta toimii.

Niin, niitä kuvia (ne pitkät jutut joissa on liekkejä):

http://ameba.lpt.fi/~toivamik/musa/rumputuli.html
 
Noilla sivuilla on muutenkin juttua rumpujen värkkäilystä. Selaa, töki ja löydä.
__
 
Ja tässä vielä yksi rakennusselostus, englanniksi. Sisältää hyvän idean neljän octon kiinnittämiseksi tuplatomiständiin.
 
http://www.robotics.com/tubetoms.html
Alpha
23.01.2004 12:48:39 (muokattu 23.01.2004 12:49:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minkäslaiseen telineeseen nuo saa helpoiten kiinni? Saako sellaista octotelinettä halvalla, vai onko siihen joku ratkaisu (jos on esim. neljä kiinnitettävää putkea)?
 
Kuvittelisin, että kaksi tuplapidikettä olis jees...siis tomitelineitä.
 
Sais silleen riviin ne putket...
 
Jättäydy ajoissa jälkeen, niin sinulle jää enemmän aikaa ottaa muut kiinni.
LumPus
23.01.2004 13:52:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

telineistä:
Itselläni on räkki, johon octot laitoin taman tuplatomipidikkeillä..toimii hyvin. Oikeastaan mikä tahansa L-rauta ratkaisu voi olla toimivin ja helpoin, tamallahan on vähän erilainen systeemi.
 
Viekö elämä liikaa aikaasi?
Paas
23.01.2004 15:06:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vois laittaa tämän topicin pysyväksi.
 
Takatukat kunniaan!
Blitz
23.01.2004 17:05:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heräsi kysymys että mistä tuota hardwarea lähteä täältä Suomesta kyselemään? Tietenkin musaliikkeet tarjoavat sitä kalleinta sarjaansa, mutta mistä päin te olette noita halpoja vermeitä ostaneet?
 
Mikäli Thomannilta asti tilaa, niin kalvo ei ainakaan kalliiksi tule, mikäli olen oikeassa:
 
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw3_artikel-150510.html
 
Vähän kalliimpi kalvo, CS center dotilla:
 
http://www.netzmarkt.de/thomann/rem … ontrolledsound_prodinfo.html?iwid=3
 
Voisi kyllä harkita 8" octojakin. Helpompi osua muuhunkin kuin rimmiin. :)
 
TAMA - The best reason not to play Pearl drums.
Magetsu
23.01.2004 19:07:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jees!
Itselläni olisi tarkoitus tehdä alumiinista virveli, joten jos joku on joskus värkkäillyt jotain samansuuntaista niin vinkit on tervetulleita, eritoten hitsaus millä mankeloitu levy saadaan kiinni vai olisiko siihen jokin parempi ratkaisu? (varmaankin on...)
 
Jos joku on innostunut maalaamaan rumpujansa niin tuossa vähän oheisvinkkiä...(projekti on valmis, mutta kuvat ei ole vielä kerenny sivuille asti...)
http://personal.inet.fi/musiikki/mage/rumpu.htm
 
Väsäilin myös tuossa taannoin vanhasta virvelistä ihan kelpo "effekti-timbalen". Eli:
- Rummuista kaikki ylimääränen hilpe pois (kalvot,vanteet,virityspesät).
- Tussilla merkataan leikattava alue, virityspesiä ei leikata pois vaan niiden vierestä. Itse leikkasin rummunkeskimmäiseen "viivaan" saakka (virvelin keskellä meni viisi sellaista uraa).
- Kulmahiomakoneeseen leikkuulaippa kiinni ja siitä vaan viivoja pitkin rälläköimään.
- Vingulla (tremeli) siistitään leikattu alue.
- Virityspesät kiinni ja vanteet sekä kalvo paikalleen (yksikerroskalvo toimivin). Laitoin alavanteen väärinpäin paikalleen, jotta se on helpompi laittaa telineeseen. Sitten testaileen.
 
Yritän tästäkin laittaa kuvia sivuille, niin hahmottuu minkälainen operaatti on kyseessä...
 
"Kendo wa ken no riho no shuren ni yoru ningen keisei no michi de aru"
Mikko A
23.01.2004 21:20:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on muuten joku semmonen ilmeisesti itse tehty "virveli". Runko voipi olla hitsattu kiinni, vaikka se näyttää ja vaikuttaa kyllä pikemminkin kolvatulta... Ei nimittäin kestä kauheesti kalvojen kiristämistä se sauma. Ratkeaa jos kiristää liikaa. Se on kaikinpuolin aika perseestä, käyttöä on lähinnä varaosina :)
 
"We call him the boss because he keeps a steady beat."
lkx
24.01.2004 00:41:26 (muokattu 24.01.2004 00:42:26)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oktoista...
 
Reunaviisteet on varmaan kaikin helpoin tehdä (jos vaan mahdollista) jyrsimellä. Ainakin sisäreuna (jossa on yleensä enemmän jyrsittävää). Ulkoreunan tein hiekkapaperilla - eipä siitä hirveesti tarvinnut hioo, kunhan vaan vähän pyöristi.
 
Reikien porailusta en aiheuttanut itselleni päänvaivaa, vaan teetin rautaisella ammattilaisella. :)
 
Sanottakoon, että virittäminenKIN vaikuttaa luonnollisesti äänen korkeuteen.
 
Tavallisella vanteella pystyy soittamaan siinä missä madalletullakin. Notta jos hintaero on suuri (ei mitään hajua) niin ei o juurikaan väliä kumman hankkii.
 
Pallonivelletty L-rauta on näppärä ripustamiseen. Omani roikkuvat klämppien avulla kukin eri symbaaliständissä. Esim. Taman varsinaiset oktoständit menee varmasti tilaukseen ja sehän sitten kestää...
 
Jos käyttää läpinäkyvää akryyliputkea, kannattaa harkita pelkän sisäpuolen maalaamista. Tulee meinaan mageen näköstä.
 
Kannattaako? Kyllä vain. Onnistuneiden studiosessioiden jälkeen voin todeta, että kuulostaa ihan samalta kuin valmis tuote - ehkä jopa paremmalta... ja ilman mitään triggereitä tai ihmeempiä miksauksia. :) Sitä paitsi mikä hevisetti se on jos ei o oktoja.............................. :P
 
Semmosia mietteitä.
 
There is no spoon...
kattila
25.01.2004 19:32:13 (muokattu 26.01.2004 17:50:57)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noista telineistä, että innostuin tekemään omat octobanit, mutta onko fiksuinta vaan marssia kauppaan ja ostaa kunnon octoteline vai onko jotain muita mahdollisuuksia?
Niin ja piti vielä kiittää tästä maanmainiosta topikista :)
 
Huusin että olen jumalaa!!
LumPus
25.01.2004 19:44:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

riippuu...taman systeemihän on aika omaperäinen, vaikea selittää... omalla kohdalla tuo L-rauta on koitunut helpoimmaksi, saa kaikkialle kiinni..
 
Viekö elämä liikaa aikaasi?
v bear
05.02.2004 19:17:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kyllä hevisetti voi olla ilman octojaki... heh ; )
 
karismaattinen rytmiguru
LumPus
05.02.2004 21:08:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kakki muuten jotka oli kiinnostuneet niistä peacen octoista, ne tuli nyt...
 
Viekö elämä liikaa aikaasi?
JeeVes
05.02.2004 21:47:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

FAQ...
 
"Play that funky music whiteboy"
lkx
06.02.2004 18:15:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei hevisetti o mitään ilman... kattokaa vaikka TwistTwistiä... :D
 
Se Taman ripustussysteemi on oikeestaan todella käytetty, sikäli että congia ja muita perkkuja riiputetaan samalla tapaa, vaan harvemmin nivelletyssä tangossa.
 
L-rauta on toimiva ratkasu, jos vaan on mihin laittaa klämppiä kiinni.
 
There is no spoon...
Rokki Rumpali
06.02.2004 18:28:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

prkl....kokeilin tehdä noita octobaneja....arvaatte varmasti mitä tapahtui, oli aika vinot =D....eiku uudelleen koittaan.
 

   Liity sinäkin TIISTAI-klubiin. Kaupan päälle klubitakki kuolakaukalolla ja keskuslämmityksellä!
Alpha
06.02.2004 18:34:06 (muokattu 06.02.2004 18:34:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei hevisetti o mitään ilman... kattokaa vaikka TwistTwistiä... :D
 
Tyhmä kysymys, mut onkos tää se tyyppi, joka soitti/soittaa Lenkkareissa ja Peer Gyntissä?
 
Menossa mukana:Oulun soitin ja tarvike
v bear
06.02.2004 18:49:11 (muokattu 06.02.2004 21:55:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tyhmä kysymys, mut onkos tää se tyyppi, joka soitti/soittaa Lenkkareissa ja Peer Gyntissä?
 
VOI JEESUS!!!!!! heh!!!! on se sama mies suomen kovin rock rumpali!!! katoppa samal!
 
http://www.peergunt.com/pictures/photos/Pasis/PG_01022003_3.JPG
 
karismaattinen rytmiguru
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti