Muusikoiden.net
20.02.2019
Akustiset Furch-kitarat | Kohtuuhintaista eurooppalaista huippulaatua jo vuodesta 1981! 

Musiikkibisnes »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kokemuksia Euroopan kiertueesta
1
Poutapilvi
19.12.2017 16:25:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olimme Black Dreams bändin kanssa toukokuussa 2017 Euroopan kiertueella. Tai tarkemmin ottaen Itä-Euroopan turneella Tsekissä ja Slovakiassa.
 
Tavoitteena oli saada bändin nimeä levitettyä Suomen rajojen ulkopuolelle, lisää näkyvyyttä ja olihan se samalla sellainen poikakerhon mehuretki ulkomaille. Palaan lopussa siihen, mitä todellisuudessa saavutimme.
 
Tässä ketjussa on puhuttu rahasta ja keikkapalkkioista, joten ajattelin vähän avata tuota Euroopan reissua. Ihan avuksi ja opiksi muille, ei tarvitse sitten tehdä samoja virheitä kuin me.
 
Lysti oli kallista. Maksoimme könttäsumman paikalliselle promoottorille, joka järjesti meidän 5 esiintymisen kiertueen sinne. Ainakin ensimmäisellä kerralla apu on tarpeen, koska en ainakaan itse olisi oikein tiennyt minne kaupunkeihin ja baareihin olisin meitä tarjonnut ja kielivaikeudet ovat siihen päälle oma lukunsa.
 
Hinta on tietysti neuvottelukysymys ja riippuu monesta tekijästä. Meiltä vaadittiin mukaan oma backline, koska joka keikkapaikassa oli tarkoitus olla paikallinen lämppäribändi joka saa soittaa meidän backlinella. Joka keikasta oli sovittu meille myös kiinteä palkkio, joten rahaa tuli myös takaisinpäin.
 
Me vuokrasimme Suomesta matkailuauton, sinne mahtui ukot, backline ja yöpyminen sekä omien tavaroiden vartiointi järjestyi siinä samalla. Kannattaa muistaa, että kaikki vuokrausfirmat eivät välttämättä edes suostu vuokraamaan autoa Baltiaan tai etenkin Puolaan. Vuokraus maksaa, lisäksi jouduimme maksamaan lisäkilometreistä, koska matka oli yhteensä tuhansia kilometrejä. Dieselit siihen päälle sitten vielä. Poliiseja kyttää joka puskassa nopeuksia ja promilleraja 0 monin paikoin, kannatta muistaa.
 
Lauttamatka Helsingistä Tallinnaan maksoi myös mennen tullen. Kohdemaissa piti olla jotain tietulleja, mutta niitä ei kyllä maksettu eikä ole kukaan perään kysellyt. Kuten jo sanoin, yöpyminen olisi ollut järjestetty keikkamyyjien lattioilla tms, mutta me päätimme nukkua matkailuautossa. Keikkapaikoissa saimme ruokaa ja juomaa, muutenkin olut ja kolmioleipä ei paljon maksanut verrattuna Suomen hintoihin. Sen sijaan diesel ei ollut juuri sen halvempaa kuin täällä.
 
Tässä vielä kulut eriteltynä:
-_promoottorin palkkio
-_matkailuauton vuokra
-_polttoainekulut
-_lauttamatkat
 
Kaikki oli etukäteen hyvissä ajoin sovittu ja suhteellisen selvää. Mutta siitä ne ongelmat sitten alkoivat. Promoottori oli unohtanut tehdä meille keikkajulisteen ja toimittaa se keikkapaikkoihin, samoin oli fb-tapahtumien laita. Muistutimme asiasta, niin juliste oli harmaa lakana, jonka 3-vuotias osaa tehdä paremmin millä tahansa kuvankäsittelyllä. Toimitimme sitten oman julisteemme hänelle.
 
Kahden keikkakaupungin baari vaihtui viime tingassa. Huono puoli se, että oltiin jo viikkotolkulla mainostettu keikkaa toisissa baareissa. Puolan keikka peruttiin juuri ennen H-hetkeä ja siihen ei saatu korvaavaa keikkaa tilalle. Saatiin sentään rahallinen korvaus peruuntuneesta keikasta.
 
Tsekin keikkapaikkaan ei ollut kukaan toimittanut meidän julistetta, eikä sitä näkynyt kyllä muissakaan paikoissa. Viimeisestä keikasta ei koskaan saatu keikkapalkkiota ja kyseinen promoottori ei edes lue minun viestejä kun kyselen perään asiasta.
 
Yhdessäkään baarissa ei ollut lämppäribändiä, vaikka niin oli sovittu. Tsekin keikalla oli porukkaa vähän, Slovakian keikat menivät sen sijaan hyvin.
 
Promoottori siis kyllä järjesti keikat, mutta viidestä yksi peruuntui ja parin muun kanssa tuli viime hetken vaihdoksia. Mainostaminen jäi puolitiehen ja sovitut asiat eivät pitäneet monilta osin. Oliko sitten ukolla kiire muiden bändien kanssa vai onko tuollainen hänen tapansa toimia, vaikea ottaa kantaa. Hänkin tietysti tienaa elantoaan näillä kiertueilla, niin siinä voi helposti määrä korvata laadun. Paljon vaan bändejä sisään että liksa juoksee, mutta tällöin saattaa asioita unohtua ja jäädä hoitamatta kun tekevät kädet loppuvat.
 
Joka tapauksessa, ensikertalaisen olisi kohtuullisen vaikea itse järjestää kiertue noin kaukaisiin maihin, joten ulkopuolisen apu on kyllä aloittelijalle korvaamaton. Kannattaa vaan sopia asiat tarkkaan etukäteen ja itse varmistaa ja vaatia, että julisteet, tapahtumat yms. promo on hoidettu asiallisesti ja hyvissä ajoin.

Jos lähtisin uudestaan, niin tässä lista mitä tekisin toisin:
-_Paikalliset lämppärit tuovat oman backlinen, jota me voisimme käyttää. Tällöin lento ensimmäiseen kohteeseen ja auton vuokraus sieltä. Mukaan vain henkilökohtaiset instrumentit. Ajaminen Baltian ja Puolan halki Tsekkeihin oli yllättävän kallista, kaikki keikkapalkat menivät tankkiin eikä edes riittänyt, joten isolla autolla pitkälle ajaminen vaatisi tosi kovat keikkapalkat ollakseen kannattavaa puuhaa.
-_Toinen vaihtoehto olisi hommata kiertue lähemmäs, esim. pelkkä Baltia, jolloin polttoainekustannuksia ei kerry niin paljon. Esim. Tallinnassa ja lähiseudulla voisi käydä nopsaan kahdella henkilöautolla.
-_Mukana voisi olla kuljettaja. Nyt kaksi bändin c-korttilaista vuorotteli ja se oli suhteellisen raskasta viikon reissussa, kun pitäisi hoitaa keikatkin.
-_Kaikissa asioissa on tietysti se kuuluisa eka kerta. Toinen kerta samoihin keikkapaikkoihin olisi varmasti helpompi järjestää ja ehkä voisi päästä isommille keikkapaikoille kun bändi jo tuttu. Palkkiot voisivat samasta syystä olla hieman parempia, ainakin niissä kaupungeissa joissa meillä oli tosi hyvä vastaanotto.
 
Hetkeäkään en ole katunut tuota reissua. Hauskaa siellä oli ja aika paljon tuli nähtyä ja opittua uutta asiaa. Lisäksi keikkapaikoissa arvostettiin muusikoita aivan eri tavalla kuin Suomessa. Harvoin saa nauttia sitä, että tarjoilijatytöt kantavat tarjottimilla ilmaisia shotteja keikan jälkeen ja porukkaa haluaa yhteiskuvia ja nimmareita.
 
Mitä bändi hyötyi tuosta reissusta? Näkyvyyttä ainakin saimme tosi paljon, meistä oli juttuja lehdissä kun olimme lähdössä kiertueelle, keikkajulisteet ovat pyörineet netissä monen eri musamedian sivuilla. Kaverit ovat olleet kateellisia ja tyttöystävät epäluuloisen kärttyisiä, että mitä ne rentut on siellä maailmalla touhunnut. Nyt tiedämme miten kannattaa toimia, jos tekee mieli lähteä ulkomaille uudestaan. Ja ehkä se, että suomalaiset harvoin uskaltavat fanittaa uusia bändejä, ennen kuin bändi on saavuttanut jotain. Nyt on alkanut tuntua, että kiertueen ja radiosoiton jälkeen tietyissä piireissä on bändi noteerattu. Ja onhan se bändiltä aina hyvä näyttö, että on mielenkiintoa ja innostusta tehdä asioita ja nähdä vaivaa sen mahdollisen menestyksen eteen. Harvoin niitä bändejä sieltä autotallista tullaan hakemaan.
 
Toivottavasti tästä on jotain apua, lisää voi kysellä viestillä.
 
https://www.facebook.com/BLACKDREAMSOFFICIAL/
 
jukip
21.12.2017 21:29:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
Ollaan mietitty samanlaista reissua!
Mikä oli tämän järjestävän promoottorin / firman nimi joka keikat Teille buukkasi?
 
Poutapilvi
22.12.2017 12:20:52
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitoin pikaviestiä, en viitsinyt tuossa kirjoituksessa mainita nimiä tai summia.
 

 
jukip: Moi,
Ollaan mietitty samanlaista reissua!
Mikä oli tämän järjestävän promoottorin / firman nimi joka keikat Teille buukkasi?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti