Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Musiikkibisnes »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Sonygate: Ovatko levy-yhtiöt pahoja?
1
Zerzy
14.12.2015 18:38:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kerron teille tositarinan.
 
Tein vuonna 2009 akustisen version Depeche Moden kappaleesta I Feel You. Versio oli sellainen, että samanlaista ei varmasti ollut tehty aiemmin. Viisi vuotta myöhemmin kuulen Radio Novalta uuden raikkaan artistin levyttämän coverin samasta kappaleesta, joka kuulostaa aivan samalta kuin tuo oma versioni. Sattumaa? Saattaa olla.
 
Tutkin asiaa tarkemmin ja tein aiheesta elokuvamaisen dokumenttipätkän, joka valottaa tilannetta äänten kera ja joka löytyy täältä:
 
https://www.youtube.com/watch?v=0eNiDFyW5ks
 
Kysyin asiaa levy-yhtiöstä artistin A&R Managerilta (joka muuten soitti kitaraa vuosituhannen alussa Depeche Modelta kuulostavassa elektropop-yhtyeessä) sekä artistin debyyttilevyn tuottajalta ja molemmat kiistävät koskaan kuulleensa meikäläisen versiota biisistä. Selitys oli "great minds think alike". Ei siinä, voi toki näin ollakin ja onhan se imartelevaa.
 
Tämä uusi artisti itse myöntää Novan haastattelussa, ettei ole koskaan kuunnellut Depeche Modea eikä ollut koskaan kuullut I Feel You-kappaletta ennen sen äänityssessiota. Oli kuitenkin tykännyt levy-yhtiön esittelemän version erilaisuudesta ja tunnelmasta.
 
Oliko tämä sattumaa vai tarkoituksellista? Ovatko nuo videolla kuultavat akustiset versiot samankaltaisia vai onko tämä vain katkeraa höpöttelyä?
 
Spedemix
14.12.2015 20:40:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tota kopsaamistahan tapahtuu kaiken aikaa. Good artists borrow, great artists steal.
 
Monissa plagiointioikeuskäynneissä on yleensä kyse jonkun säveltämästä musiikista ja sen kopioimisesta. Tässä tapauksessa et ole säveltänyt nuottiakaan tohon biisiin (juridisesta näkökannasta katsottuna) joten se olisi jokatapauksessa ihan sama olivatko kopsanneet sulta vai keksineet itse. A&R:n kiistäminen vielä varmistaa sen että minkäännäköiset toimenpiteet eivät ole mahdollisia.
 
Tota vahingossa kopsaamistahan tapahtuu kaiken aikaa. Mm. RHCP:n Dani California ja Tom Pettyn Mary Jane's Last Dance ovat hämmästyttävän samankaltaisia säkeistöiltään, molemmat olivat samaa mieltä että plagiointia ei ole tapahtunut.
 
Myös Sam Smithin Grammyllä palkittu Stay With Me kertsi on hyvin samankaltainen kuin Tom Pettyn I Won't Back Down. Vaikka molemmat tahot olivat samaa mieltä että kyseessä on täysin sattuma, Smithin joukot päättivät siitä huolimatta antaa palasen rojalteista Pettylle (Petty ei kuitenkaan saanut Grammyä niin kuin "alkuperäiset" biisinkirjoittajat).
 
Ja näissä kahdessa tapauksessa on kyse sävellyksistä. Sovituksia ei voi "plagioida" samalla lailla, varsinkaan noin geneeristä tapausta kuin kitarariffisi.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
Zerzy
14.12.2015 22:13:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä pointteja. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse rojalteista vaan siitä ovatko levy-yhtiöt "pahoja" ja kuinka paljon heillä ylipäätään kopiointia tehdään. Tässä(kään) tapauksessa tätä ei saada koskaan luultavasti tietää. Kun tämä sattuu omalle kohdalle niin kesäkumikampanjan mukaisesti se panee miettimään.
 
Tekijänoikeuksien kanssa tässä homma menee niin kuten varmaan useimpien covereiden kohdalla, että alkuperäinen esittäjä on antanut luvan tehdä version, mutta Teostossa tekijänoikeuksissa on vain alkuperäinen säveltäjä eli sovittajaa ei ole mainittu.
 
Toisenlainen esimerkki on esim. HIMin versio Chris Isaakin Wicked Gamesta, jossa ainakin äänitetietokannan mukaan on merkitty säveltäjäksi Iisakki ja bändin jäsenet sovittajiksi. Eli jos lähtisin bändin kanssa äänittämään lovemetal-versiota Wicked Gamesta ja tekisin sen yksi yhteen HIMin version kanssa, niin tulisiko "alkuperäisen" coverin esittäjän managementilta sanomista? Mene ja tiedä.
 
Tässä I Feel You-coverissa on vähän sama tilanne, mutta HIMin ja heidän managementin sijaan täällä vastapuolella on tämmönen joulutonttu, jonka tekemisillä on merkitystä näissä hommissa yhtä paljon kuin Rovaniemen pukkiin uskomisella.
 
Spedemix
15.12.2015 16:18:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zerzy: Hyviä pointteja. Tässä nimenomaisessa tapauksessa ei kuitenkaan ole kyse rojalteista vaan siitä ovatko levy-yhtiöt "pahoja" ja kuinka paljon heillä ylipäätään kopiointia tehdään. Tässä(kään) tapauksessa tätä ei saada koskaan luultavasti tietää. Kun tämä sattuu omalle kohdalle niin kesäkumikampanjan mukaisesti se panee miettimään.
 
Periaattessahan se ei ole se levy-yhtiö joka sen kopioinnin tekee vaan levyn taiteellinen tuottaja. Tässä tapauksessa todellisin mahdollinen syypää olisi siis tuottaja Petri Matara.
 
Zerzy: Tekijänoikeuksien kanssa tässä homma menee niin kuten varmaan useimpien covereiden kohdalla, että alkuperäinen esittäjä on antanut luvan tehdä version, mutta Teostossa tekijänoikeuksissa on vain alkuperäinen säveltäjä eli sovittajaa ei ole mainittu.
 
Toisenlainen esimerkki on esim. HIMin versio Chris Isaakin Wicked Gamesta, jossa ainakin äänitetietokannan mukaan on merkitty säveltäjäksi Iisakki ja bändin jäsenet sovittajiksi. Eli jos lähtisin bändin kanssa äänittämään lovemetal-versiota Wicked Gamesta ja tekisin sen yksi yhteen HIMin version kanssa, niin tulisiko "alkuperäisen" coverin esittäjän managementilta sanomista? Mene ja tiedä.

 
Tuo coverhommahan menee sillai että coverin saa äänittää ilman lupaa kunhan merkkaa alkuperäiset säveltäjät/sanoittajat biisintekijäksi. Jos coveria ollaan muuttamassa nin paljon että siihen pitäisi lisätä uusi sovittaja (=teoskynnys ylittyy), siinä kohtaa pitää kysyä lupa. Käytännössä lupa pitää siis kysyä sen takia koska teostomaksuja ollaan jakamassa uusiksi.
 
Jos HIM:n Wicked Gameen ei ole lisätty HIM:n jengin nimiä tarkoittaa se sitä että lupaa ei olla kysytty ja juridisesti biisiä ei olla muunnettu niin paljoa että teoskynnys olisi ylittynyt. Chris Isaac saa identtiset Teostomaksut sekä omasta että coverversiosta.
 
Äänitetuottajan oppaasta:
Teoksen sovittaminen ja kääntäminen. Teosta ei saa sovittaa tai kääntää toiselle kielelle ilman teoksen alkuperäisen tekijän tai tekijöiden lupaa. Sovittamisella tarkoitetaan olemassa olevan sävelteoksen luovaa, teoskynnyksen ylittävää muunnelmaa. Jos äänite sisältää muiden tekemien kappaleiden ns. cover-versioita, ei kyse automaattisesti ole alkuperäisen kappaleen sovittamisesta.
 
Jos oma Lovemetal-versiosi poikkeaisi sovitukseltaan alkuperäisestä niin sit joutuisit kysymään lupaa Chris Isaacilta. Sovituksellahan tässä tilanteessa tarkoitetaan esim. sointumuutoksia tai laulumelodian muutoksia tai jopa sanoitusmuutoksia (mm. Limp Bizkitin Behind Blue Eyes -coverissa on ihan uusi kolmas säkeistö) (parodiaversiot). HIM:n management ei voisi haastaa sinua oikeuteen plagioinnista jos laitat kitaravallin versioosi koska "saundia" ei voi plagioida.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
MikaHekkanen
16.12.2015 13:43:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spedemix: Tuo coverhommahan menee sillai että coverin saa äänittää ilman lupaa kunhan merkkaa alkuperäiset säveltäjät/sanoittajat biisintekijäksi. Jos coveria ollaan muuttamassa nin paljon että siihen pitäisi lisätä uusi sovittaja (=teoskynnys ylittyy), siinä kohtaa pitää kysyä lupa. Käytännössä lupa pitää siis kysyä sen takia koska teostomaksuja ollaan jakamassa uusiksi.
 
Tota...
Kun coverin saa äänittää, kunhan Teosto-tiedot ovat kohdallaan niin miten coverien myynnin kanssa on? Tarviiko siinä hässäkässä huolehtia oikeudenomistajien oikeuksista?
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «