Muusikoiden.net
28.05.2018
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaran äänitys
1 2
Hammer Of The Gods
28.04.2003 20:43:37 (muokattu 28.04.2003 20:44:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päevää
 
Tilanne on sellainen, että olen menossa ensimmäistä kertaan studioon tuossa toukokuun puolen välin tietämillä, ja haluaisin kysellä joitakin kitaran äänittämiseen liittyviä asioita. Joitakin treenikämppädemoja on tullut väännettyä, mutta mitään studiotason tavaraa en ole ikinä ollut tekemässä. Studiossa meitä kyllä odottaa asiansa osaava äänittäjä mutta jotkin asiat kaipaavat selvennystä jo ennen varsinaista studioon menoa.
 
Eniten itseäni mietityttävä asia on että kannattaako kitarat äänittää digitaalisena, vai mikittää kaiutinkaappi. Mukaani on siis lähdössä seuraavanlainen arsenaali:
 
Marshall JMP Reissue 100w
Marshall JCM900 4x12"
Boss GT-6
Charvel Spectrum vm.90 , EMG 81/SA/SA-mikitys
 
Mahdollista siis olisi ottaa kitararaidat talteen suoraan GT-6:n digitaaliulostulosta. Arveluttaa vain että kuulostaako tuo nyt sitten "aidolta". Syy minkä takia tätä vaihtoehtoa mietin on se, ettei JMP-ssä ole efektilenkkiä, jolloin GT-6:en etuastemallinnuksia (joita käytän paljon) on pakko ajaa myös JMP:n oman etuasteen läpi. Tämä johtaa siihen, ettei saundi mielestäni ole aivan niin hyvä kuin se voisi olla käytettäessä pelkkää pääteastetta Bossin jälkeen. Kumpaa keinoa siis itse käyttäisit:
 
Mikitetty Kitara -> GT-6 -> JMP -> 4x12" -> mikki
vai
Kitara -> Boss GT-6
 
Toinen mieltäni askarruttanu asia liittyy akustisen kitaran äänitämiseen. Kummasta saa paremman saundin: mikillä poimittu akustinen kitara ilman minkäänlaistä sähkösysteemiä itse kitarassa, eli siis lähimikityksellä (olikohan tuo taas oikea termi..) vai akustinen kitara jossa itsessään on mikitys, jolloin ääni siis poimittaisiin suoraan kitarasta piuhan kautta. En ole akustisen äänittämiseen perehtynyt käytännössä ollenkaan joten voi olla, että on muitakin keinoja sen äänittämiseen. Kertokee hyvät immeiset!
 
Tällaisia asiotita siis tällä kertaa. Mieleeni tulee kohta varmaan muitakin kysymyksiä, mutta aloitetaan vaikka näillä.
 
Mitä helpommin, sitä helpommin!
Vilhelmus
28.04.2003 20:47:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Marshall JMP Reissue 100w
Marshall JCM900 4x12"
Boss GT-6
Charvel Spectrum vm.90 , EMG 81/SA/SA-mikitys

 
Onko teillä hyvin aikaa? Kokeilu kannattaa aina! Mutta itse lähtisin kyllä kokeilemaan ihan vahvarin mikitystä, on aito asia kuitenkin aito asia, ja noinkin laadukkaalla setillä luulisi hyvää jälkeä tulevan.
 

Toinen mieltäni askarruttanu asia liittyy akustisen kitaran äänitämiseen. Kummasta saa paremman saundin: mikillä poimittu akustinen kitara ilman minkäänlaistä sähkösysteemiä itse kitarassa, eli siis lähimikityksellä (olikohan tuo taas oikea termi..) vai akustinen kitara jossa itsessään on mikitys, jolloin ääni siis poimittaisiin suoraan kitarasta piuhan kautta.

 
Siitäkin voi tietty vetää molemmat kerralla, mutta todella suurella todennäköisyydellä mikitetty (ei siis kitaran etusesta tuleva) soundi on paljon parempi ja luonnollisempi.
 
Äh. Näen Maheja kaikkialla.
Hammer Of The Gods
28.04.2003 20:52:43 (muokattu 28.04.2003 20:54:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


Onko teillä hyvin aikaa? Kokeilu kannattaa aina! Mutta itse lähtisin kyllä kokeilemaan ihan vahvarin mikitystä, on aito asia kuitenkin aito asia, ja noinkin laadukkaalla setillä luulisi hyvää jälkeä tulevan.

 
Niin, ongelmahan piilee siinä, että meillä on kokonaista kolme päivää (pe-su) aikaa, josta perjantai menee yleiseen säheltämiseen ja rumpujen äänitykseen. Lauantai-aamustakin varmaan jonkinlainen siivu menee noihin rumpuihin. Sen jälkeen pitäisi sitten hoitaa bassot, kitarat, koskettimet ja laulut...
 
Voisihan sitä kyllä kokeilla, että äänittäisi sähkiksen samaan aikaan molemmilla konsteilla, Siinä Bossissa kun on niitä ulostuloja ihan useampia. Voisi siitä sitten valita korvaa miellyttävän.
 
Onkos kenelläkään käytännön kokemusta tuosta GT-6:sta studio-olosuhteissa?
 
EDIT: Ja tuossa kolmessa päivässä olisi tarkoitus kolme biisiä äänittää. Miksauksia voi kuulemma tukalan tilanteen iskettyä hoitaa samaan rahaan sitten arki-iltoina, mutta tavoitteena olisi saada koko homma hoidettua viikonlopun aikana.
 
Mitä helpommin, sitä helpommin!
askomiko
28.04.2003 22:20:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tykkäät siitä soundista jonka treenikämpällä saat marsusta irti, niin mikittämään vaan.
 
"Paskasta ei saa konvehtia" - Leila P. Makkonen
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
kivi
28.04.2003 22:23:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuolla aikataululla en lähtisi liikaa kokeilemaan. Mikitys 57:lla ja linja varalle (saa jättää miksauksessa käyttämättä), eiköhän se siinä ole.
 
"This is nothing to me! Nothing! Just a hobby! I could be basking in the sun in Florida!"
(Handsome Dick Manitoba)    
Hammer Of The Gods
28.04.2003 22:29:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuolla aikataululla en lähtisi liikaa kokeilemaan. Mikitys 57:lla ja linja varalle (saa jättää miksauksessa käyttämättä), eiköhän se siinä ole.
 
Niin, eipä tosiaan paljoa ole aikaa jäädä persettä kaivamaan ja vaihtoehtoja sumplimaan. Noin kai tuo sähkisäänitys olis sitten järkevää tehdä.
 
Mitä helpommin, sitä helpommin!
Dr.Groove
28.04.2003 23:03:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toinen mieltäni askarruttanu asia liittyy akustisen kitaran äänitämiseen. Kummasta saa paremman saundin: mikillä poimittu akustinen kitara ilman minkäänlaistä sähkösysteemiä itse kitarassa, eli siis lähimikityksellä (olikohan tuo taas oikea termi..) vai akustinen kitara jossa itsessään on mikitys, jolloin ääni siis poimittaisiin suoraan kitarasta piuhan kautta. En ole akustisen äänittämiseen perehtynyt käytännössä ollenkaan joten voi olla, että on muitakin keinoja sen äänittämiseen.
 
Tein jokin aika sitten joukon kokeiluja eri mikeillä akustisen kitaran kanssa. Asennutin hyvään akustiseeni (Martin SPD 16) tallamikin Kitarapajassa ja ajattelin että nyt saan hyvän saundin. Olinkin soundiin melko tyytyväinen, kunnes hankin kokeiltavaksi joukon kondensaattorimikkejä, joilla nauhoitin kitaran ulkoa, noin 40-60 cm kitaran aukon ulkopuolelta eri kohdista. Heikoimmallakin testaamallani mikillä (AKG 1000) soundi oli paljon parempi kuin tallamikki tai kitaran sisään asennettu konkkamikki (eli kaikukopan sisällä oleva mikki).
 
Näiden kokeilujen perusteella siis olen itse vakuuttunut että hyvällä mikillä (itse päädyin AKG:n 414:een) saa soundin joka on paljon parempi kuin tallamikin soundi.
Tosin en ole vertaillut akustisia kitaroita joissa on jo valmistajan asentama ja suunnittelema tallamikki, YMMV.
 
BTW, uploadasin webbiin tämän mikkitestin tuloksia. Testattujen mikkien lisäksi tein testit myös Shure SM58:lla ja tallamikillä ja kaikukopan sisäisellä konkkamikillä. Näiden soundi jäi tosiaan niin paljon jälkeen noista muista että niitä en edes vaivautunut ottamaan mukaan tuohon äänitiedostosettiin. Ne ovat siis selattavissa osoitteessa
http://www.rdware.com/Groovescapes/mic_tests.htm
 
Improvisointi on niin hieno juttu että sitä pitää aina vähän suunnitella
d-iivil
29.04.2003 12:57:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

GT-6:sesta irtoaa yllättävän mukava soundi ihan linjastakin. Meitin kitaristi on aina ottanut siitä soundin suoraan juuri tuon etusmallinnuksen takia. Tuossa on itseasiassa yksi biisi, missä on juurikin otettu (analogisena) linjasta ulos suoraan nauhuriin:
http://www.nakki.org/musa/gift4.mp3
tonsa92
16.10.2009 16:17:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

voisko joku kertoa miten tuo äänitys hoituu. haluaisin kokeilla oman bugeran soundeja, ett miltä ne kuullostavat nauhalla
 
joo-o
Antti1
16.10.2009 18:30:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tonsa92: voisko joku kertoa miten tuo äänitys hoituu.
 
Ei, ei pystytä, ellet kerro millä laitteistolla se äänitys pitäisi tapahtua. Eli onko sulla joku tietokone käytössä, vai millä äänität? Löytyykö tietokoneesta mikrofoniesivahvistimella varustettu äänikortti? Löytyykö mikrofoni? Jos vastaus on joo x3, niin kamat toisiinsa sopivilla välipiuhoilla kiinni, mikki vahvarin eteen parhaan kuuloiseen asentoon ja painat softasta rec.
 
Oh my goodness. What am I gonna do in a submarine?
tonsa92
09.01.2010 20:49:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Ei, ei pystytä, ellet kerro millä laitteistolla se äänitys pitäisi tapahtua. Eli onko sulla joku tietokone käytössä, vai millä äänität? Löytyykö tietokoneesta mikrofoniesivahvistimella varustettu äänikortti? Löytyykö mikrofoni? Jos vastaus on joo x3, niin kamat toisiinsa sopivilla välipiuhoilla kiinni, mikki vahvarin eteen parhaan kuuloiseen asentoon ja painat softasta rec.
 
juu niin siis, mulla on tollanen tbonen usb äänikortti mihinkä laitan xlr kaapelilla piuhan kii ja sit shuren sm-57 tossa vaffarin eessä. mut osaatteko sanoa miten se mikki pitäs sit olla siin eessä?
 
joo-o
Harsu
09.01.2010 21:31:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tonsa92: juu niin siis, mulla on tollanen tbonen usb äänikortti mihinkä laitan xlr kaapelilla piuhan kii ja sit shuren sm-57 tossa vaffarin eessä. mut osaatteko sanoa miten se mikki pitäs sit olla siin eessä?
 
Ei, ei osata ellet kerro kuinka pitkät kynnet sulla on ja kuinka monta karvaa oikeassa jalassa.
 
Niin tai siis, 57 osoittamaan suoraan elementin keskikohtaan on aikas hyvä lähtökohta. Siitä sitten siirtelemään enemmän reunaan ja kulmaa kääntämään niin kuulet millai soundi muuttuu ja mikä omaa korvaa miellyttää.
 
theguru_
12.01.2010 01:16:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käytännössähän sulla on käytännössä kaksi tapaa, joista ensimmäinen on se, että laitat mikin paikkaan x ja väännät saundin nupista tarkkaamon puolella tai sitten se työläämpi, että kitaristin saundia kunnioittaen etsit sille mikille sijainnin joka miellyttää molempia. Beyerin M201 ei oo yhtään huonompi vaihtoehto rasittavalle 57:lle jos tekee mieli investoida 155e
 
I switched my output cables around and now when I turn the pan pot to the left, all the sound comes out of the right speaker. Is there a way I can save this as a preset?
jannu
12.01.2010 02:30:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Harsu: Ei, ei osata ellet kerro kuinka pitkät kynnet sulla on ja kuinka monta karvaa oikeassa jalassa.
 
Niin tai siis, 57 osoittamaan suoraan elementin keskikohtaan on aikas hyvä lähtökohta. Siitä sitten siirtelemään enemmän reunaan ja kulmaa kääntämään niin kuulet millai soundi muuttuu ja mikä omaa korvaa miellyttää.

 
Tässä kohtaa olis tietty hyvä muistuttaa kysyjää varmuudeksi, ettei elementin keskellä oleva pölykuppi ole se "elementin keskikohta". Varmastihan se mikki siltäkin kohtaa ääntä sieppaa (ja varmasti ihan käyttökelpoistakin jos sitä hakee), mutta se on myös se ainoa liikkumaton osa kaiuttimessa.
 
Antti1
12.01.2010 11:59:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jannu: Tässä kohtaa olis tietty hyvä muistuttaa kysyjää varmuudeksi, ettei elementin keskellä oleva pölykuppi ole se "elementin keskikohta". Varmastihan se mikki siltäkin kohtaa ääntä sieppaa (ja varmasti ihan käyttökelpoistakin jos sitä hakee), mutta se on myös se ainoa liikkumaton osa kaiuttimessa.
 
Mitä höpöä tämä on? Pölykuppi liikkuu tasantarkkaan muun kalvon mukana ihan yhtä paljon.
 
Sell the kids for food, weather changes mood.
Master Fader
12.01.2010 14:25:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Mitä höpöä tämä on? Pölykuppi liikkuu tasantarkkaan muun kalvon mukana ihan yhtä paljon.
 
Juuri näin.
 
jannu
12.01.2010 14:30:25 (muokattu 12.01.2010 14:30:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Mitä höpöä tämä on? Pölykuppi liikkuu tasantarkkaan muun kalvon mukana ihan yhtä paljon.
 
Joo, tuli näköjään kirjotettua silimät kierossa. Tahtoi sanoa, että käsittääkseni pölykupista ei yleensä ääntä säteile. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.
 
Niq
12.01.2010 14:38:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jannu: Joo, tuli näköjään kirjotettua silimät kierossa. Tahtoi sanoa, että käsittääkseni pölykupista ei yleensä ääntä säteile. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.
 
Jos se pölykuppi on mallia kova, niin ilmaahan sekin liikuttaa?
 
"...svengaa liikaa ollakseen matemaattisesti oikein" -Epämuusikko
Kallekorvola
12.01.2010 20:25:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jannu: Joo, tuli näköjään kirjotettua silimät kierossa. Tahtoi sanoa, että käsittääkseni pölykupista ei yleensä ääntä säteile. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.
 
Hä?
 
Oot väärässä kyllä...
 
Jos se liikkuu, kyllä se ääntäkin säteilee.
 
jannu
12.01.2010 20:26:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, asia vilpitön. Tiedä häntä, mistä tommosen oon päähäni saanut. Hyvä kun paikkaillaan. :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti