Muusikoiden.net
12.04.2021
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Oikea Studio ja digitaaliinen ääni?
1 2 3 4 5
oldrock
09.03.2021 17:29:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heräsi mielenkiinto kun en ole edes ikinä käynyt oikeassa studiossa. Missä vaiheessa ääni vedetään digitaali muotoon, ns. oikeassa studiossa? Varmasti vaihtelee studion ja tehdyn musiikin välillä. Itse ajattelisi että bändi joka soittaa oikeilla soittimilla, niin ääni vedetää digimuotoon vasta aivan lopussa. Vai onko sillä sitten lopuksi mitään väliä jos kaikki miksataan/masteroidaan vain niin että kaikki ovat tyytyväisiä kuulemaansa.
 
Henri Henri Olavi
09.03.2021 17:36:57 (muokattu 09.03.2021 17:37:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se ääni vedetään digiksi ihan ensiksi. Sitten vasta aletaan soittamaan.
 
Eli, en tiedä trollaatko vai mitä yrität kysyä?
 
Je suis 190221
oldrock
09.03.2021 18:10:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Se ääni vedetään digiksi ihan ensiksi. Sitten vasta aletaan soittamaan.
 
Eli, en tiedä trollaatko vai mitä yrität kysyä?

 
En todella trollaa, ihan oikeasti haluaisin vain tietää (ehkä vähän dinosaurus kylläkin, analog ja lp). Meneekö mikit/instrumentit sitten suoraan etuvahvareihin ja heti siitä jo muuttuu digitaali puolelle?
 
Henri Henri Olavi
09.03.2021 18:29:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oldrock: En todella trollaa, ihan oikeasti haluaisin vain tietää (ehkä vähän dinosaurus kylläkin, analog ja lp). Meneekö mikit/instrumentit sitten suoraan etuvahvareihin ja heti siitä jo muuttuu digitaali puolelle?
 
Se riippuu studiosta ja siitä mitä halutaan. Kyllä vielä edelleenkin tehdään täysin analogista soundia. Ainakin siihen saakka, kun julkaisu sitten mahdollisesti digitalisoidaan streamaus-palveluita varten. Monesti tosiaan kuitenkin nykyään mennään niin, että instrumentit menee etuvahvistimiin (erillisiin tai interfacen omiin) ja siitä sitten tietokoneella olevaan DAW:iin. Pähkinänkuoressa.
 
Je suis 190221
oldrock
09.03.2021 18:49:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Se riippuu studiosta ja siitä mitä halutaan. Kyllä vielä edelleenkin tehdään täysin analogista soundia. Ainakin siihen saakka, kun julkaisu sitten mahdollisesti digitalisoidaan streamaus-palveluita varten. Monesti tosiaan kuitenkin nykyään mennään niin, että instrumentit menee etuvahvistimiin (erillisiin tai interfacen omiin) ja siitä sitten tietokoneella olevaan DAW:iin. Pähkinänkuoressa.
Siis edelleen täysin aiheesta tietämättömänä, jos tehdään täysin analoginen masteri ja sen jälkeen muutetan digimuotoon. Muuttuuko ääni vai onko oikeassa studiossa vehkeet että vedetään suoraan vai vedetäänkö raidat digimuotoon ja masteroidaan uudelleen?
 
Henri Henri Olavi
09.03.2021 18:55:57 (muokattu 09.03.2021 18:59:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä monessa studiossa voidaan tehdä alusta loppuun täysin analoginen äänite ja viedä se masteroijalle. Se on sitten eri asia, kuinka monessa masterointipuljussa on mahdollisuus masteroida esim. suoraan nauhalta.
 
Se, miten soundi muuttuu kun analoginen matsku masteroidaan digitaaliseksi, on ihan omista korvista, päästä ja henkimaailmasta kiinni. Lukujen valossa ja käppyröillä voidaan esittää tarkasti se muutos, mutta todellisuudessa en ainakaan itse pysty kuulemaan mitään eroa, jos kaikki osa-alueet ovat huippulaatuista alusta (analoginen) loppuun (digitaalinen).
 
Je suis 190221
Mikael
09.03.2021 19:02:52 (muokattu 09.03.2021 19:06:03)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Digitaaliseksi voidaan siirtyä monessa kohtaa. Mikrofonissa, esivahvistimen jälkeen, analogisen prosessointiketjun jäkeen, mikserin jäkeen, nauhan jälkeen, analogisen masterin jälkeen... Varmaan kaikkia vaihtoehtoja käytetään ja usein samassa tuotannossa eri asiat voidaan mennä eri järjestyksessä, joten mitään yleistystä asian suhteen ei oikein voi tehtä. Niin ja joissain tapauksissa tietty analogiseksi muututaan ensimmäistä kertaa vasta kuuntelijan kotona :)
 
+ tietty voidaan myös mennä eri vaiheissa myös analogisesta digitaaliseksi ja sieltä taas analogiseksi jossain välissä ja taas toisinpäin... :D
 
Fuzz is Clean!
oldrock
09.03.2021 20:04:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan vain mielenkiinnosta, onko teistä kumpikaan ollut ikinä oikeassa studiossa äänittämässä? Ehkä vähän ympäripyöreitä vastauksia? "Välillä analoginen, välillä tunteella, sitten digitaalinen, henkimaailmasta kiinni ja Varmaan kaikkia vaihtoehtoja käytetään". En varmaan ikinä pääse oikeaan studioon mutta jos pääsen pitää ottaa noitarumpu mukaan. Ja minäkö trollaan?
 
Danko
09.03.2021 20:07:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oldrock: Ihan vain mielenkiinnosta, onko teistä kumpikaan ollut ikinä oikeassa studiossa äänittämässä? Ehkä vähän ympäripyöreitä vastauksia?
 
Olen ollut, kaikkia vaihtoehtoja käytetään.
 
"Tätä palvelua selaillessani olen tullut siihen tulokseen että täällä liikkuu enimmäkseen alle 20-vuotiasta heviporukkaa." -Chrometta
Henri Henri Olavi
09.03.2021 20:11:46 (muokattu 09.03.2021 20:14:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen ollut sekä soittajana, että äänittäjänä ja miksaajana. Soittajan hyvin vähän, äänittäjän ja miksaajana jonkin verran, ja tuottajana. useissa erilaisissa studioissa Suomessa ja ulkomailla.
 
Ympäripyöreys saattaa johtua siitä, että sä kysyt todella epämääräisesti epämääräisiä asioita. Jos keskittyisit omaan ulosantiisi ja miettisit niitä kysymyksiäsi, saattaisi tulla jäsennellympiä vastauksia.
 
E: Esim. vaikka tuo Mikael ja Danko tuossa ylempänä ovat varmasti tehneet paljon enemmän studioduunia kuin minä ja aika moni muukin ketkä tänne Studio-puolelle vastailee ja kirjoittelee.
 
Je suis 190221
Antti1
09.03.2021 20:14:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä se niin vaan on, että tapoja on yhtä monia kuin tekijöitäkin. Mikään niistä ei ole automaattisesti toistaan parempi tai oikeampi, eikä "oikeat studiot" ole minkään yhden kaavan tai idean varaan rakennettuja.
Henri Henri Olavi
09.03.2021 20:17:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oldrock: Siis edelleen täysin aiheesta tietämättömänä, jos tehdään täysin analoginen masteri ja sen jälkeen muutetan digimuotoon. Muuttuuko ääni vai onko oikeassa studiossa vehkeet että vedetään suoraan vai vedetäänkö raidat digimuotoon ja masteroidaan uudelleen?
 
Vaikka tämä kysymys. Eihän tässä ole oikein mitään tolkkua ja punaista lankaa, vaikka tästä arvaamalla jotain saakin kaivettua vastattavaksi.
 
Je suis 190221
Mikael
09.03.2021 20:21:36 (muokattu 09.03.2021 20:23:28)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oldrock: Ihan vain mielenkiinnosta, onko teistä kumpikaan ollut ikinä oikeassa studiossa äänittämässä? Ehkä vähän ympäripyöreitä vastauksia? "Välillä analoginen, välillä tunteella, sitten digitaalinen, henkimaailmasta kiinni ja Varmaan kaikkia vaihtoehtoja käytetään". En varmaan ikinä pääse oikeaan studioon mutta jos pääsen pitää ottaa noitarumpu mukaan. Ja minäkö trollaan?
 
Kyllä, mut jotenkin vaikuttaa että sä et oo ollut ainakaan melko pitkään aikaan :)
 
Nykyään on ihan normaalia siirtyä analogisen ja digitaalisen välillä eri vaiheissa tuotantoja. Digitaalinen muunnos on nykyään niin laadukasta, että näin voidaan useimmissa tapauksissa tehdä aivan huoletta. Jos sun omat kysymykset olisivat vähän spesifimpiä, niin ehkä ei tarvitsisi vastata näin ympäripyöreästi.
 
Fuzz is Clean!
oldrock
09.03.2021 20:41:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole ollut ikinä studiossa ja siksi kysyin. Olisi todella hienoa päästä edes kerran soittamaan kunnon studioon. En itse tajunnut että puuttuu punainen lanka, luulin että puuttuu tieto miten studiossa ääntä käsitellään. Enkä tajunnut että kysymykseni olisi niin epäselvä. Eli studiossa ääntä käsitellään digiksi ja analogiksi sekä päinvastoin, tapoja on yhtä monta kun tekijää. Nyt tiedän kuinka ääntä käsitellään ammatti studiossa, olen ilmeisesti saanut vastauksen. Kiitos kaikille näistä tiedoista.
 
Henri Henri Olavi
09.03.2021 20:53:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oldrock: Eli studiossa ääntä käsitellään digiksi ja analogiksi sekä päinvastoin, tapoja on yhtä monta kun tekijää.
 
Tämä riippuu aivan asiakkaan toiveesta ja käyttötarkoituksesta.
 
Je suis 190221
Danko
09.03.2021 22:08:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikael: Nykyään on ihan normaalia siirtyä analogisen ja digitaalisen välillä eri vaiheissa tuotantoja. Digitaalinen muunnos on nykyään niin laadukasta, että näin voidaan useimmissa tapauksissa tehdä aivan huoletta.
 
Ja ollut jo parikymmentä vuotta: https://youtu.be/cIQ9IXSUzuM
 
Alkuperäiseen kysymykseen vastaten oldrock: Vai onko sillä sitten lopuksi mitään väliä jos kaikki miksataan/masteroidaan vain niin että kaikki ovat tyytyväisiä kuulemaansa. - ei ole.
 
"Tätä palvelua selaillessani olen tullut siihen tulokseen että täällä liikkuu enimmäkseen alle 20-vuotiasta heviporukkaa." -Chrometta
basisti1971
10.03.2021 08:08:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
oldrock: En ole ollut ikinä studiossa ja siksi kysyin. Olisi todella hienoa päästä edes kerran soittamaan kunnon studioon.
 
Koskaan aiemmin ei "kunnon" studioon soittamaan pääseminen ole ollut niin helppoa kuin tällä hetkellä, liki jokaisesta niemestä ja notkosta -isommista kaupungeista puhumattakaan- löytyy jopa valinnanvaraa.
Eli etsii mieleisen ja ottaa yhteyttä.
 
Paljon on kiinni siitäkin mitä studiosta hakee.
Ja toki siitäkin mitä siellä aikoo tehdä.
 
Nykyteknologia on kaventanut ja himmentänyt rajaa ammatti- ja harrastelijastudion välillä niin äänityöskentelykaluston kuin tilojenkin kannalta, mutta ammattilaisen kokemus, näkemys ja taito muuttaa artistin/bändin/tmv. visio kuunneltavaan (tai toisaalla jälkikäsiteltävään) muotoon on pysynyt kärkisyynä siihen miksi "mennään studioon" äänitttämään.
Mennään, vaikka sekä kalusto että jonkinasteinen taitokin löytyisi "ilmaiseksi" omasta piiristä pienestä.
 

 
oldrock: En itse tajunnut että puuttuu punainen lanka, luulin että puuttuu tieto miten studiossa ääntä käsitellään. Enkä tajunnut että kysymykseni olisi niin epäselvä.
 
Tapojeni vastaisesti en autoanalogiaa tällä kertaa esitä...
 
Kysymyksesi vastaa sitä että kysyisit ruoanlaittopalstalla millä menetelmillä syntyy ruoka-annos.
Kertomatta raaka-aineita tai sitä mikä lopputuloksen pitäisi olla.
 

 
oldrock: Eli studiossa ääntä käsitellään digiksi ja analogiksi sekä päinvastoin, tapoja on yhtä monta kun tekijää.
 
Pitkälti menee juuri noin.
On toki olemassa hyväksi todettuja työtapoja joita valtaosa noudattaa, ainoastaan ääripäät eli täysin digitaaliset ja täysin analogiset workflow:t ovat syystä varsin harvinaisia.
Analogiset pitkälti kustannussyistä ja digitaaliset siksi että valtaosassa nykymusaa on mukana vokaaleja, eikä digitaalimikrofoneja ole yrityksistä huolimatta saatu vielä edes välttäviksi.
Digikaiuttimien osalta ollaan marginaalisesti lähempänä maalia, joten jollain aikavälillä varmasti saamme ainakin kuulla mahdollisuudesta kuunnella mahdollisimman tarkkaan alusta loppuun digitaalisesti tuotettua äänimateriaalia.
 
T:Samuli
 
dewil
10.03.2021 14:14:03
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Molempia tekniikoita käytetään rinnan ja sekaisin nykypäivänä ja digikonversioiden taso niin sisään, kuin ulos on ollut jo toistakymmentä vuotta käytännössä täysin transparentteja, jos vehkeet on vain suunniteltu oikein. Näin oleen sillä ei ole mitään merkitystä, onko siinä välissä AD/DA konversioita.
 
Ne jotka haikailevat täysanalogisia tallenteita, kun niissä on niin ylivertainen soundi, ovat lähes poikkeuksetta skutsissa. Ei sellaisia tallenteita ole ollut moniin kymmeniin vuosiin. Jopa vinyylit käyvät lähes poikkeuksetta muuntimien läpi kaiverrusvaiheessa.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
Henri Henri Olavi
10.03.2021 14:17:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dewil:
 
Ne jotka haikailevat täysanalogisia tallenteita, kun niissä on niin ylivertainen soundi, ovat lähes poikkeuksetta skutsissa. Ei sellaisia tallenteita ole ollut moniin kymmeniin vuosiin. Jopa vinyylit käyvät lähes poikkeuksetta muuntimien läpi kaiverrusvaiheessa.

 
Pääsääntöisesti näin, mutta kyllä edelleenkin tehdään täysin AAA (vai vieläkö yksi A lisää?)-julkaisuja. Kuriositeettihan ne tuppaavat olemaan kyllä.
 
Je suis 190221
Drummer-K
10.03.2021 14:40:53
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan Suomessa tehty viime vuosina täysin analogisia äänitteitä? Tarkoitan siis sitä, että miksaus olisi tehty stereonauhalle ja tämä olisi sitten masteroitu masternauhalle. Lopputulos olisi luonnollisesti kaiverreittu vinyylille ilman digimuunnoksia.
 
www.facebook.com/secondinfinity Peaceful metallia Oulusta
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti