Muusikoiden.net
04.03.2021
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Monitoroinnin efektien toteutus ja signaaliketju
1
Kyröjoki
03.01.2021 23:31:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve.
Koitan hahmotella suunnitelmia minkälaista laitteistoa ja ohjelmistoa tarvitsisin, että saisin toteutettua seuraavankaltaisen kotistudio-ajatuksen:
 
Tarkoitus pystyä äänittämään samanaikaisesti laulua ja sähköpianoa, joko soittimen omaa audiota, ja/tai midiä. Midi-puoli minulle oikeastaan täysin vieras, mutta sen verran ymmärrän, että jos soitto on koneella midinä niin muokattavuus on sitten ihan eri tasoa jälkeenpäin verrattuna pelkkään audiosignaaliin. Laulun ja pianon (tai joissain tapauksessa kitaran) audion haluaisin saada tallennettua efektittöminä signaaleina, mutta monitorointiin kuitenkin laajahkon kompura, eq, reverbi, delay -efektoinnin mahdollisuuden molemmille äänilähteille erikseen.
 
Joku pöytäkone tähän on aikanaan tarkoitus hankkia kai. Minkälainen äänikortti moiseen hommaan olisi sopiva? Mainitussa visiossa pitäisi siis saada nauhotettua ainakin yhtä stereoraita jaa yhtä monoa ja midiä, mutta toki vielä useammankin kanavan yhtäaikainen äänitys olisi plussaa.
 
Jonkun muinaisen Cupasen ihan perusnauhoituskäyttö on tuttua, mutta suuri osa nappuloista ja toiminnoista täysin vieraita. Pystyykö näitä eri kanavia saamaan monitoroitua ja efektoitua erikseen oikeanlaisen kortin hommaamalla ilman latenssiongelmia, vai miten tuollainen signaaliketju pitäisi toteuttaa?
 
Kun en näistä suuremmin vielä ymmärrä, niin yhtenä vaihtoehtona tuli mieleen, että mikserin(kö?) kautta jakaa soittimen ja laulumikin signaalin menemään kahteen osoitteeseen, joista sitten toisen pistää menemään äänikortille ilman efektejä, ja toisen efektoi joillain efektilaitteilla, miksaa (toisella mikserillä?) yhteen ja vie monitorointiin.
 
Eli pyytäisin ehdotuksia toteutustavoista, ja hankintasuosituksia
- äänikortista
- mikseristä
- efektilaitteista
Kiitos.
 
Antti1
03.01.2021 23:47:08 (muokattu 03.01.2021 23:49:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikserit ja muut mööpelit jätät kauppaan. Aloitat hommaamalla jonkun passelin interfacen, esimerkiksi Behringer U-Phoria -sarjan 24-bittisillä muuntimilla olevia malleja, Focusrite Scarlett tms. peruskamaa. Midiä saat vaikka sopivalla usb-piuhallakin, sitä ei tarvitse pitää olennaisena ominaisuutena interfacessa/äänikortissa.
 
Softalla onnistuu kaikki muu haluamasi ja sen valinta perstuntumalla. Kalliimmissa softissa tulee yleensä melkein kaikki tarpeellinen mukana, valikoima toki vaihtelee. Monien muiden suosituksesta poiketen suosittelen välttämään alusta asti niitä kevytversioita, jos budjetti vaan riittää. Toki niitäkin voi kokeilla, jos et ole yhtään varma mitä softalta haluat. Kaikki toimii lopulta kuitenkin about samalla tavalla ja niillä saa tehtyä samat asiat ilman softan itsensä aiheuttamia äänenlaatueroja.
basisti1971
04.01.2021 12:01:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kyröjoki:
 
Eli pyytäisin ehdotuksia toteutustavoista, ja hankintasuosituksia
- äänikortista
- mikseristä
- efektilaitteista
Kiitos.

 
Etpä kovin monimutkaisia näin heti vuoden alkuun kysykään ;).
 
Tldr:
Kukaan ulkopuolinen ei pystyne tyhjentävästi noihin kysymyksiisi vastaamaan ellet määrittele tarkasti mitä haluat, mikä on budjetti ja mikä on kokemuksesi äänityöstä.
Tokkopa silloinkaan, valinnanvaraa ja vaihtoehtoja kun on liki määrättömästi.
Jokainen vastaaja kuitenkin lähinnä listaa tutut (lempi)laitteet, aniharvalla on kosketuspintaa useampaan erilaiseen saman sukupolven järjestelmään.
 
Eli mnetistä ja jos lontoo taipuu, ulkolaisillta äänityskeskustelupalstoilta kannattaa haarukoida suurinpiirtein mitä haluaa/tarvitsee, jolloin voi kysymyksissä keskittyä pienempiin kokonaisuuksiin.
 

 

 
Kuten kaikessa muussakin puuhastelussa joka on kokenut digimullistuksen, äänitysharrastukseen löytyy etenkin tällaiselle kasettineliraiturilla moniraitaäänittämisen aloitelleelle hämmentävä määrä erilaisia vaihtoehtoja.
 
Ainoastaan täysanalogiäänittäminen ja -äänityö (vaikka olisikin digiohjattu) vaatii vasta-alkajalta roimaa rahallista ja ajallistakin (huolto) panostusta, digiäänittämiseen pääsee kiinni halvimmillaan liki kiitoksella, ykköskympeillä->satasella kuitenkin.
 

 
Mainitsit mikserin useampaankin otteeseen, joten oletan että fyysinen "mikseri" liukuineen ja nuppeineen on mieluisampi ja kenties tutumpi käyttöliittymä kuin näyttö ja hiiri?
Tuo nostaa pakostikin laitekokonaisuuden hintaa huomattavasti koska "rauta" maksaa.
 
Täysanalogimikseriäkin voi toki käyttää äänittelyyn jos sellainen sattuu ennestään löytymään, mutta vartavasten digiäänityskäyttöön on perusmikserin hankinta aikalailla turhaa.
Tilanne on toinen jos pääsee käsiksi johonkin laadukkaaseen analogiäänitysmikseriin tai sellaisen kanavalohkoihin.
 
Yleisempi lähestymistapa onkin fyysistä rajapintaa haikaillessa käyttää digiraituria sekä äänikorttina että äänityskäyttöliittymänä, ja joitain voi jopa käyttää DAW-ohjaiminakin.
Jos tuohon ratkaisuun päätyy, kannattaa etenkin vanhemmissa varmistaa että ajureita ymv. löytyy.
 
Kaikkein yleisin fyysisenä "mikserikäyttöliittymänä" lienee kuitenkin DAW-ohjain jotka ovat yksinkertaisimmillaan liuku tai kaksi, potikoilla tai ilman, monimutkaisimmillaan täysin analogitiskin näköisiä.
 

 
Äänikorttivaihtoehtoja on runsaasti, alkuun pääsee liki millä tahansa kaksi+kaksi kanavaisella USB laitteella.
Bitteihin tai näytteenottotaajuuksiin ei mun mielestä kannata alussa tuijottaa, äänenlaatu on hyvä joka tapauksessa kunhan laite on ehjä, ja ajurit ovat tuoreet/tuotteelle/softalle sopivat.
Seinä-/johtopaiseesta/USB-portista käyttövoimansa saavat ovat yleensä vähemmän alttiita sekä ulkoisille että käyttöjännitteiden mukana seuraaville häiriöille kuin IEC pistokkeella varustetut.
 
Toinen vaihtoehto on muuta kuin USB-(/Firewire) sarjaväylää käyttävät äänikortit, noitakin löytyy vuosikymmenten varrelta vaikka kuinka paljon, ja toki noita tehdään edelleenkin.
 
Kolmas on nuo jo aiemminmainitsemani digiraiturit.
 
Neljäs on digimikserit joista saa USB:n kautta moniraitaääni-informaation kulkemaan edes takas.
Tuota tapaa käytän itse tällä hetkellä äänitykseen koska vaihdoin mikserin digiaikaan (Behku XR18)
Reaaliaikaiseen monitorointiin latenssi on liian suuri, mutta eipä tuolle toisaalta ole tällä hetkellä tarvettakaan.
 

 
Efektit ovat mun mielestä ja kokemuksen perusteella monimutkaisin juttu digiäänittämisessä.
Vaihtoehtoja on lähinnä kaksi, rauta- ja softapohjaiset.
 
Moni (kuten minä ;)) haluaisi käyttää tuttuja 19" räkkiefektejä digiäänityshommissakin, mutta etenkään budjettiluokan laittein hääräillessä tuota ei ole tehty kovinkaan helpoksi.
Voisi melkein sanoa ettei asiaa ole ajateltu lainkaan.
Jos haluaa käyttää rautaefektejä, insertpistein varustettu miksaustiski on likipitäen pakollinen kaveri ainakin sen perusteella mitä itse olen asiaa tutkinut.
 
Softapohjaisiin efekteihin mulla ei ole kuin pintaraapaisu, mutta netti"tiedon" perusteella ovat etenkin huonosti/halvalla tehtyinä melkoisia resurssisyöppöjä, eli samaan lopputulokseen päästäkseen vaativat tietokoneelta ehkä turhankin paljon potkua ja vääntöä verrattuna paremmin tehtyihin.
Hämmentävän hyviltähän nuo Ardourin (DAW) mukana tulleet kuulostavat, mutta ilman referenssejä kaikki kuulostaa hyvältä :).
 
Raskaan ammattilaitteiston virheitä ja soittotaidottomuutta entraavaan automatiikkaan noilla ei tietenkään yllä, mutta etenkin maksullisiin VST-plugineihin on ympätty hyvinkin radikaaleja työkaluja ;).
 

 
DAW-maailma, eli softa jolla äänität ja jolla miksaat ja jälkikäsittelet äänen on oma suonsa, valikoimaa löytyy ilmais-softinakin useampia.
 
Kaipaamistaan ominaisuuksista riippuu minkä valkkaa, mulle se että tuttu studiokaveri vannoo Ardourin (/Harrison MixBus) nimeen ja lupautui ongelmatilanteissa auttamaan, ratkaisi mulle tuohon päätymisen.
 
Reaper lienee yksi suosituimmista "ilmaisista", ja tarjontaa on toki kaupallistakin.
Itse kokeilisin ensin jollain ilmaisella tai -Lite versiolla miltä kyseinen käyttöliittymä ja -logiikka itsestä tuntuu.
 
Oli valitsemasi DAW mikä tahansa, kaikissa on omat logiikkansa ja näppäinkommervenkkinsä.
Mutta perusteet ovat aina samat, joten jos ensiksi valitsemasi ei täytäkään tarpeitasi tai kehitystyö lopetetaan, vaihtaminen on kuulemma suhteellisen yksinkertaista.
Mulla pohjana on/oli lähinnä Audacity, joten logiikka on Ardourissa(kin) aivan toinen :D.
 
Onnea ja menestystä äänitysharrastuksellesi.
 
T:Samuli
 
Kyröjoki
05.01.2021 07:32:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista! Tämäpä jo valaisi kummasti ja pääsee projektissa eteenpäin.
 
anapena
06.01.2021 13:33:51 (muokattu 06.01.2021 13:35:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ohan noita ainakin 2 kanavan äänitykseen kykeneviä mikserin näköisiä usb-äänikortteja, jos semmoinen miellyttää, ja onhan siinä sitten pikkumikseri DAWin ulkopuoliseenkin käyttöön, jos sellaista tarvitsee. Sinänsä äänenlaadullista syytä tällaiseen valintaan ei oikeastaan ole, tämmöiset pikkumikserit ovat pääsääntöisesti aika halpoja.
Jos kerralla tallennettavia raitoja on enempi kuin kaksi, niin tämä ominaisuus kannattaa tsekata spekseistä ennen hankintaa.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti