Muusikoiden.net
03.03.2021
www.rokkikauppa.fi 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Masterointi -> LUFS/RMS -> Missä mennään nyt?
1
Timo JM
10.09.2019 22:55:21 (muokattu 10.09.2019 22:57:53)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko volumet tulleet alaspäin masteroinnissa? Mikähän mahtaa olla keskimääräinen LUFS nykyään masteroijilla?
 
Spotifyn nykyinen toisto on -14 ja YouTuben -13 LUFS, mutta ei kai kukaan niin alas masteroi? Tähtäänkö siis työn alla olevan levyn -8 LUFSiin (jolloin RMS huitelee jossain -10 db:n tietämillä ja vähän päälle) vai -10 LUFSiin, mikä CD:llä tuntuis kyllä aika hiljaiselta. Niin ikään puristaminen -6 LUFSiin taitaa olla tänä päivänä pelkästään typerää?
 
anapena
11.09.2019 00:19:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä jotenkin ajattelen LUFSeja vaan jonain nimellistasona. Miksaan tavallaan aina samalla tavalla ja lopuksi tarvittaessa määritän sen kulloinkin sopivan LUFSarvon export-asetusten parametreihin.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
AoA
11.09.2019 11:08:20 (muokattu 11.09.2019 11:13:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toki sitä laittaa niin isolle kun mahdollista, silleen että kuitenkin soundaa ok. Ollut LUFS ainakin jotain -10 luokkaa.
 
Ja oon kyllä käsittänyt että ei se Spotify noita volumeja säätele jos ei ole se äänenvoimakkuuden tasaus päällä, en kyseistä asetusta kyllä käytä niin biisienkin vola vaihtelee tehdyn masterin mukaan, ja kyllä enimmät, varsinkin uudempi musa kyllä menee yli tuon ilmoitetun LUFSIN. Eli en ymmärrä tuota suositus LUFSIA, jos joku osaa selittää niin.... Liittyykö se siis nimenomaan tuohon asetukseen?
 
Spotifyn nykyinen toisto on -14 ja YouTuben -13 LUFS, mutta ei kai kukaan niin alas masteroi?
 
Sanoisin tähän että ei todellakaan.
 
Kasu-_-
11.09.2019 15:19:02
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä nyt useampiakin masterointiopastusvideoita on tullut katsottua, niin kyllä nuo LUFS-rajat on otettu huomioon. Jotkut masteroi eri versiot eri palveluille, CD:lle ja tietenkin mahdolliselle vinyylille. Riippuen musatyylistä ja asiakkaan halusta tietenkin. Jotain EDM:ää moni tuntuu masteroivan kuitenkin aivan tappiin asti varsinkin, jos tarkoitus on mennä enimmäkseen klubisoittoon.
 
Antti1
11.09.2019 17:15:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä ainakin käytän ko. ohjearvoja, mutta toisaalta omat tekemiset ovat viime vuosina liittyneet hyvin paljon telkkuun ja videoihin. Musassa samat metodit käytössä myös, mutta biisin sisältö toki huomioiden.
Kasu-_-
12.09.2019 09:17:22
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Mä ainakin käytän ko. ohjearvoja, mutta toisaalta omat tekemiset ovat viime vuosina liittyneet hyvin paljon telkkuun ja videoihin. Musassa samat metodit käytössä myös, mutta biisin sisältö toki huomioiden.
 
Taitaa ainakin telkussa olla tosi tarkkaa tuo loudness-ohjearvojen seuranta? Pelihommissa muistaakseni tähtäilin -21 LUFSiin pitkän aikavälin eli parinkymmenen minuutin pelaamisella. Siinä tietenkin musa ja ääniefektit yhdessä. Vai olikohan -23
 
anapena
12.09.2019 10:40:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen siinä uskossa, että suomentelkkari ja vaikka spotifai käyvät loudness-analysaattorilla läpi niille tulevan matskun ja normalisoivat sen omalle tasolleen ennen lähetystä.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Antti1
12.09.2019 11:34:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: Olen siinä uskossa, että suomentelkkari ja vaikka spotifai käyvät loudness-analysaattorilla läpi niille tulevan matskun ja normalisoivat sen omalle tasolleen ennen lähetystä.
 
Pitää paikkansa, mutta joidenkin raja-arvojen ulkopuolella tulee hylsy ja toisaalta väärin ääntä työstämällä siitä ei saa kaikkea potentiaalia irti ylipäätään. Välillä tosin telkussa ihmetyttää se, että jotkin yksittäiset mainokset tulevat tosta kaikesta huolimatta edelleen selkeästi muita kovempaa. Foliohattu päässä tehtailen pajallani teorioita.
 
Mun mielestä kuitenkin löyhä standardointi, tai ohjenuorat, on hyvä asia. Rajat on vedetty niin alas, ettei se äänenvoimakkuus ole enää merkittävä asia. Jokainen sit noudattaa noita, mikäli se vain sattuu kiinnostamaan. Jossain kohtaa suurin osa tekijöistä toivottavasti havahtuu kuuntelemaan, että se aivan pannukakuksi vedetty pötkö ei soikaan normalisoinnin jälkeen kovempaa ja kuulostaakin useimmiten huonommalta.
anapena
12.09.2019 12:19:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Välillä tosin telkussa ihmetyttää se, että jotkin yksittäiset mainokset tulevat tosta kaikesta huolimatta edelleen selkeästi muita kovempaa. Foliohattu päässä tehtailen pajallani teorioita.
 
olisko kiireessä joku file livahtanut tasapäisyyden jonon ohi...
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
AoA
12.09.2019 14:53:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: Olen siinä uskossa, että suomentelkkari ja vaikka spotifai käyvät loudness-analysaattorilla läpi niille tulevan matskun ja normalisoivat sen omalle tasolleen ennen lähetystä.
 
Tämä on juurikin se kysymys, meneekö ne oikeasti jonkun normalisoinnin läpi, kun itse en ole eroa huomannut volumessa, siis ainakin jos tuo äänenvoimakkuudentasaus -asetus on pois päältä, itse en ole asetusta koskaan käyttänytkään kun tykkään että musa kuuluu niinkuin tekijät on sen tehneet ilman mitään tasauksia muiden kanssa. Mutta esim. tietyt _todella_ lujalle masteroidut levyt soi Spotifyssä ihan yhtä lujaa kun vaikka vertaa samaa levyä cd:seen. En siis ole vielä tajunnut mistä tässä Spotifyn -14 LUFS hommassa on käytännössä kyse...
 
anapena
12.09.2019 21:49:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

(Ilmaisessa) spotifaissa olen ollut huomaavinani äänenlaadun huononevan hieman, jos volan tasaus on päällä. Joka tapauksessa se on aika mössöä, onkohan aina ollut näin?
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
varakeef
20.09.2019 22:12:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Välillä tosin telkussa ihmetyttää se, että jotkin yksittäiset mainokset tulevat tosta kaikesta huolimatta edelleen selkeästi muita kovempaa. Foliohattu päässä..
 
Olisikohan tuossa kyse siitä, että työnnetään sitä mikä koetaan voimakkaaksi, vaikkei mittarien mukaan sitä olisikaan? (Itselle tulee mieleen, että botne pois - sehän lähinnä heiluttaa mittareita - ja tööttiä ylemmäs.)
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Antti1
20.09.2019 23:48:09 (muokattu 20.09.2019 23:49:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varakeef: Olisikohan tuossa kyse siitä, että työnnetään sitä mikä koetaan voimakkaaksi, vaikkei mittarien mukaan sitä olisikaan? (Itselle tulee mieleen, että botne pois - sehän lähinnä heiluttaa mittareita - ja tööttiä ylemmäs.)
 
En osaa sanoa, kun ne mainokset pyörähtää niin nopsaan ja telkkua tulee nykyään avattua lähinnä niinä päivinä, kun tietää oman mainoksensa pyörähtävän ekaa kertaa. Olisi ihan mielenkiintoista saada työpöydälle muutama kilpaileva pätkä ja katsoa lähemmin mikä ton eron joihinkin yksittäisiin mainoksiin tekee. Alapäät tulee toki leikeltyä itsekin ja keskaria/yläkeskaria kunnolla, joskaan kyse ei ole edes omat vrt. muiden, vaan joistain satunnaisista mainoksista vrt. kaikki muut.
Pauli Lappalainen
09.10.2019 07:14:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: En osaa sanoa, kun ne mainokset pyörähtää niin nopsaan ja telkkua tulee nykyään avattua lähinnä niinä päivinä, kun tietää oman mainoksensa pyörähtävän ekaa kertaa. Olisi ihan mielenkiintoista saada työpöydälle muutama kilpaileva pätkä ja katsoa lähemmin mikä ton eron joihinkin yksittäisiin mainoksiin tekee. Alapäät tulee toki leikeltyä itsekin ja keskaria/yläkeskaria kunnolla, joskaan kyse ei ole edes omat vrt. muiden, vaan joistain satunnaisista mainoksista vrt. kaikki muut.
 
Ei noiden mainosten tasoja ihan hirveästi tutkita. Nytkin on pyörinyt joku k-kaupan mainos joka tulee ihan täysii limittereitä vastaan ja särölle.
Samaa vikaa taitaa olla vainelämiäohjelman musaosuuksissa.
 
Kasu-_-
09.10.2019 09:40:31
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pauli Lappalainen: Samaa vikaa taitaa olla vainelämiäohjelman musaosuuksissa.
 
Voisko tähän olla syynä, että loudnesstasoja tarkastellaan tietyn aikavälin keskiarvolla? Ainakin pelipuolella tais olla suositus jotain parinkymmenen minuutin luokkaa keskiarvon tarkasteluajaksi. Kovia ääniä saa siis olla välissä kunhan välissä on taas hiljaista. Lyhyt biisi täysillä ja itkun tiherrystä saman verran perään, niin tasot pysyy raameissaan.
 
-Hexa-
25.01.2021 18:21:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ketjun lainausta.
 
Nytkö viimevuonna useampi omalla käsialalla höystetty tuotos pääsi tonne streamauspalvelujen maailmaan, niin tämä loudness alkoi itseäkin ihmetyttämään.
 
Youtube 13lufs
Spotify 14lufs
Apple Music 16lufs
 
Näin mulle on syötetty viimevuosina. Ei nyt tietenkään ole orjallisesti tullu noudattettua, mutta sillain hyvänä ''ball park'' checkinä pitäny kyseisiä lukemia. Vaikka vaste tuntuu ja näyttää tasaiselta, DR ihan perustervettä 7-8dB ilman tolkuttomia true peakkeja jne... niin kyllä se nyt kuulostaisi, että ameriikan poikia hiljempaa tullaan spotifyssa.
Noin 12lufs näyttäisi integroitu omilla teoksilla olevan ja ihan asiallisella masteripajalla käyneet. Distrokidin avustuksella ovat maailmalle lähteneet.
Volumeheitto on siis huomattava ja häiritsevä. Ei ole siis hauskaa, koska muuten ihan tyytyväisenä näitten biisujen takana seistään :(
 
Onko muut hoksanneet, että milloin on hyvä olla? LUFS ja DR kiinnostaa siis.
 
Tekniikka on musiikissa hyvä renki, mutta huono isäntä.
Antti1
25.01.2021 18:29:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Hexa-: Youtube 13lufs
Spotify 14lufs
Apple Music 16lufs

 
Näiden lisäksi vielä vähän joka taholla on omat sääntönsä piikkitasoista, joka voi loppuviimein laskea sitä möykkää, jos hakkaa nollaan saakka.
 
Vaan en tiedä, tuntuu olevan vieläkin villi länsi voimissaan tämän osalta. Yleinen möykän määrä on vähän laskenut, mutta ylilyöntejä tulee edelleen paljon, eikä palveluidenkaan "säännöt" oikein tunnu mihinkään vaikuttavan.
Einherjar
25.01.2021 20:03:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

... kuulostaisi, että ameriikan poikia hiljempaa tullaan spotifyssa...
 
Ootko nauhoittanut ja mitannut, että mitä ne jenkkiläiset sitten kellottaa?
Äkkiseltään tulisi mieleen, että siellä on organisoitu basso-osasto niin, ettei turhia desibelejä kulu sinne.
Joskus kun tuli tarkkailtua tarkemmin rta:ta biisejä kuunnellessa, niin tuli huomattua, miten jotkut rokkiäänitteet on siivoiltu melko tarkasti ja vielä perään heitetty joku 45Hz alapääleikkuri masteriin. Bassoa siis tulee tasaisen reilusti, mutta ei yhtään ylimääräistä.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
askomiko
02.02.2021 13:39:58 (muokattu 02.02.2021 13:45:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Spotifyn loudness-normalisoinnissa on ne kolme eri tyyliä: otin testipenkkiin ja äänitin eri moodeilla Kuutamosonaatin, ja Danko Jones - Code of the road. Ilman säätöjä Kuutamosonaatti tuottaa koko biisin ajalta noin -17.2 LUFS ja kovin piikki on true peak-arvoa katsoen -0.1dbfs eli nätisti tapissa. Danko Jonesin vastaavat luvut on -6.2 LUFS ja +1.3db.
 
Volumetasauksen Quiet vaikuttaisi vain pudottavan kaikkea, jopa kuutamosonaattia 5,5db, ja Dankoa huimat 16db niin että molempien LUFsit on jookseenkin tasan. Sonaatille jäi -23LUFS ja Dankolle -22.6. Kieltämättä quiet on nimeksi paikallaan, koska kajareihin saa jo laittaa aika paljon hönkää että kuutamosonaatin saa kuuluville.
 
Normal alkaa limitoida hiljasia biisejä vähäsen, rutistaen kuutamosonaatin voimakkaan osan. Danko putosi 7db.
 
Sitten vielä Loud, joka jo kompressoi sonaatin jo aivan urpon kuuloiseksi, ja pudottaa Dankoa 4db. Peak-to-loudness ratio oli alunperin sonaatilla 17.8db, Loudin ruttaamana 10. Dankon koko biisin arvo oli loudina -10.6LUFS, eli tällä otannalla tämä on kovin mitä LOUDilla pystyy saamaan spotifystä ulos. Näin ollen jos masteroit alunperin suunnilleen tähän tasoon niin lienet aika hyvässä kompromissitilanteessa. Toinen asia on tuon mittarin huijaaminen, eli jos miksaus on bassoton ja härskisti ylämiddleinen niin kyllähän se tuntuu tulevan kovempaa kuin samat numerot valaiden kutsuhuudoista.
 
Mitä tästä opimme? Emme mitään. Jos kuuntelet heviä niin ihan sama, Spotify vain kääntää volaa pienemmälle. Jos kuuntelet sekalaista niin että hevin välissä sujahtaa kivasti klassista, etkä halua säikähdää kymmenien desibelien pomppuja, ainut kelvollinen on Quiet joka on kautta linjan hiljainen. Silloin puolestaan säikähdät windowsin ääniä tai muuta jotka täräyttää täysillä. Ylipäätään hienoa että nämä ominaisuudet on vakiona päällä, hifistelijä jättää ne tietysti pois käytöstä jos ylipäätään Spotifyä kuuntelee.
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2021, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti