Muusikoiden.net
30.10.2020
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tämän päivän soundi
1
Timo JM
24.07.2019 01:03:25
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisi mielenkiintoista keskustella siitä miltä tämän päivän pop ja rock musa kuulostaa soundillisesti. Esiin voisi nostaa mitä tahansa miksaukseen tai masterointiin liittyvää. Millainen yleissävy on vallalla? Onko botne keventynyt ja kirkkaus kasvanut? Onko soitinten ja laulun keskinäisissä balansseissa tapahtunut tyylimuutoksia? Millaisia huomioita olette tehneet?
 
Mikael
25.07.2019 12:21:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun mielestä nykyään tehdään niin paljon kaikenmoista erilaista, että on vaikea nähdä mitään tiettyä selkeää trendiä asioissa. Pitäis varmaan keskustella vähän jostain spesifimmästä alueesta esimerkkien valossa, jotta osais sanoa jotain.
 
Fuzz is Clean!
Antti1
25.07.2019 12:27:03 (muokattu 25.07.2019 12:28:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi havainto mulla on, jos nyt ei ihan muutaman vuoden takaiseen verrata: miksaukset käyttävät melkolailla koko käytettävissä olevan taajuuskaistan paljon tasaisemmin kuin koskaan aiemmin. Kamaa löytyy aivan alimmista bassoista ylimpiin diskantteihin.
 
Oman musamaun mukaiset jutut alkavat ehkä hiljalleen palata takaisin jonkinlaiseen "maltillisuuteen" mitä tulee soundien ruuvaamiseen. Ei ole sellaisia niin selkeitä ylilyöntejä kaikujen, eq:n yms. kanssa, jotka tekisivät soundista ajankohdalle tyypillisen. Vallalla on enemmänkin leikkaamalla jokaiselle asialle oman lokeronsa hakeminen, jotta nämä melko täynnä olevat sovitukset ja soundimaailmat saadaan toimimaan kokonaisuuksina. Tämä mielipide kuitenkin tulee melko varmasti muuttumaan, kun nykyhetkeä tarkastellaan parinkymmenen vuoden päästä. Ei myöskään päde kaikkeen, kuten Mikael tossa edellä uumoili monimuotoisuuden osalta. Ihan omasta hiekkalaatikostani arvioin.
jPekka
25.07.2019 14:06:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Yksi havainto mulla on, jos nyt ei ihan muutaman vuoden takaiseen verrata: miksaukset käyttävät melkolailla koko käytettävissä olevan taajuuskaistan paljon tasaisemmin kuin koskaan aiemmin. Kamaa löytyy aivan alimmista bassoista ylimpiin diskantteihin.
 
Hmm. Minusta tuo on tullut jo suunnilleen kasarilla ainakin isompiin hittilevyihin, joissa tunnuttiin viimeistään masterointivaiheessa huolehdittavan, että taajuusvastekäyrä näyttää analysaattorissa mahdollisimman suoraa viivaa, ja Daniel Lanoisin tuotannoista sanottiin että tuottaja unohti laittaa diskantit mukaan...
 
Toisaalta kyllähän Billie Eilishin levyn työryhmä joutui kuulemma ohjeistamaan tässä taannoin masterointia, että ei levyssä välttämättä tarvitse olla diskanttia. (Parin pikakuuntelun perusteella muutenkin kiinnostavan minimalistista kamaa.)
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
AoA
29.07.2019 12:49:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Middlestä niistetään kaikki mahdollinen ja treblen pitää sihistä. Alamiddleä ei ole, varsinkaan bassossa. Päälleliimattuna laulu liian isolla. Nämä kärjistäen millainen fiilis joskus tulee.
 
Pop Corn
30.07.2019 00:27:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Olisi mielenkiintoista keskustella siitä miltä tämän päivän pop ja rock musa kuulostaa soundillisesti. Millaisia huomioita olette tehneet?
 
Musta kyllä kuulostaa isolta ja täyteläiseltä, silloin kun niin on haluttu, ja toisaalta intiimiltä ja herkältä, silloin kun niin ikään niin on haluttu, oletettavasti.
 
Vehkeet, instrumentit ovat hyviä, ohjelmistot ovat hyviä, soittajat ovat hyviä, ja tyypit studioissa ovat taitavia ja monipuolisia.
 
Kaikki on noin ulkonaisesti varmasti paremmin kuin koskaan. Ei voi valittaa. Elämme soundillisesti hyviä aikoja.
 
Musiikillinen sisältö sitten on hieman eri asia, mutta sitähän ei kysytty.
 
"Mä olen ihan vakuuttunut, että undergroundia on edelleen, mutta koska se on undergroundia, sitä ei ole missään näkyvillä." -Pedro
Kefiiri
30.07.2019 13:35:03 (muokattu 30.07.2019 21:56:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

------------
 
En ole musiikin asiantuntija.
rumpujumala
03.08.2019 12:57:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki on noin ulkonaisesti varmasti paremmin kuin koskaan. Ei voi valittaa. Elämme soundillisesti hyviä aikoja.
 
Tää on totta, mut silti välillä tulee sellanen olo että kaipaisi sellasta tunnistettavuutta eri levyjen soundeissa. Vertaa esim Metallican tuotannon viisi ekaa albumia.
Tää tasalaatuisuus on mulle henk.koht ainakin hevimusiikin suurin ongelma.
Sitä vaan välillä kaipaisi jotain persoonallisuutta.
 
Yöllä saunoessa kuuntelin Deathin Human albumista sellaista versiota missä oli vain rumpu ja bassoraidat. Hyvin naturel soundeilla.
Se oli mukavaa vaihtelua radion Battle Beast renkutukselle.
 
Jake24-25
05.08.2019 09:43:44 (muokattu 05.08.2019 09:48:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pop Corn:
 
Vehkeet, instrumentit ovat hyviä, ohjelmistot ovat hyviä, soittajat ovat hyviä, ja tyypit studioissa ovat taitavia ja monipuolisia.
 
Kaikki on noin ulkonaisesti varmasti paremmin kuin koskaan. Ei voi valittaa. Elämme soundillisesti hyviä aikoja.
 
Musiikillinen sisältö sitten on hieman eri asia, mutta sitähän ei kysytty.

 
Tässä kiteytyy mielestäni aika tyhjentävästi se, että riippumatta mitä pitää nykyään tehtävästä musiikista puitteet kaikkien osa-alueiden osalta ovat paremmin kuin koskaan ennen. Nyt on artistista ja taustahenkilöistä siis kaikki kiinni mitä luodaan ja miten se toteutetaan koska tekniikasta ei nykyään mikään ole kiinni. Se että onko itse sisältö eli tehdyt biisit jonkun mielestä parempia kuin ennen ja niiden soundit on pitkälti makuasioita.
 
Nykyään riippumatta onko kyseessä ammatti- vai harrastajamuusikko on näille molemmille ryhmille edullisesti saatavissa äänityslaitteet joilla saa kotona tai treeniksellä julkaisukelpoista kamaa äänitettyä. Viittaan tuohon edelliseen kappaleeseen että onko siten ainoastaan käyttäjistään ja heidän musikaalisuudestaan kiinni minkälaisia biisejä tulee koska vaikka äänittäminen ja musiikinteko on tuotu kaikkien ulottuville ei se koskaan poista itse sisällön tekemisessä tarvittavaa taitoa vaikka äänittää voi nykyään helpommin kuin ennen. Ja siinä äänityslaitteidenkin käytössä tarvitaan perehtymistä eikä sitäkään osaa automaattisesti vaikka itse välineet olisivat helposti saatavilla.
 
Eli kynnys musiikin tekoon ja julkaisemiseen on nykyään matalalla mutta se ei tosiaan poista sitä että soittaa pitää osata ja tehdä biisejä ja käyttää ohjelmistoja jne. Aikaisemmin - jopa 1980- ja 1990-luvuilla vielä - bändin piti maksaa paljon jotta sai edes kelvollisen äänityslaitteen sen ajan standardeihin nähden. Studioon piti useimmiten mennä koska pelkät äänityslaitteet olisivat olleet liian kalliita eikä niillä välttämättä olisi saanut samanlaista jälkeä silloin mitä nykyään huomattavasti edullisimmilla laitteilla. Ja ei ollut suoratoistoa mitä kautta olisi voinut omaa musiikkia saada ihmisten kuultavaksi. Piti lähettää demo levy-yhtiöön ja toivoa että siinä tärppäisi. Nykyään omaa musiikkia voi julkaista verkossa ja osa voi jäädä itsenäiseksi artistiksi ilman levy-yhtiötä ja saada ainakin jotakin rahallista korvausta siitä (ei kuitenkaan läheskään kaikki). Harrastaja voi aina olla itsenäinen mutta jos ammatin haluaa niin pitää joko suoratoistosta saada valtavasti klikkauksia tai sitten edelleen lähettää demo levy-yhtiöön jonka tuottaminen on nykyään vaivattomampaa mitä aiemmin koska äänityslaitteiden hinnat ovat pudonneet. Mutta periaatteellisella tasolla itsenäisenä voi musiikintekijä nykyään toimia aikaisempia vuosikymmeniä helpommin - eri asia saako siitä leivän pöytään.
 
Tässä keskusteltiin tämän päivän soundista alunperin. Monenlaista juttua tuotetaan nykyään ja osa varmasti ihan kotipajoista lähtien jopa nekin jotka ovat päässeet pidemmälle. Soundeja on monenlaisia mutta tietty samankaltaisuus ainakin minun mielestäni yhdistää monia nykyään soivia biisejä genrestä riippumatta. Kokonaissoundi on kaikissa erittäin sliipattu koska nykyään ei enää pääse minnekään autotallisoundilta kuulostavat biisit kuten vaikkapa vielä 1990-luvulla osa Oasiksen ensimmäisen levyn biiseistä kuulosti treeniksellä nauhoitetuilta joissa toki oli studiossa miksaukset ja masteroinnit tehty mutta sellainen räkäisyys jotenkin kuului vielä tuolloin heidän ja joidenkin muiden ihan levylle asti päätyneistä biiseistä. Nykyään tuollaista ei enää kuule sen mitä nykymusiikkia itse olen kuunnellut ja saanut oman kotipajakokemukseni ansiosta tulleet parantuneen sounditajun ansiosta jonkunlaisen yleiskäsityksen levyjen soundeista.
 
Mielenkiintoinen keskusteluaihe. Vielä loppuun että siinä jos harrastukseksi tekee musaa ei tarvitse välittää nykytrendeistä ja muusta. Riittää että se mitä tekee riittää itselleen ja toivonmukaan joku muukin siitä pitää joka on sitten plussa. Joskus nuorena sitä haaveili ammattimuusikon urasta (epärealistisesti) mutta vaikka taitoni ovat nyt ihan eri luokkaa tuohon aikaan nähden niin en enää nykyään ole kiinnostunut hirveästi tekemään musiikkia ammatikseni ainakaan jos olisin jonkun sopimuksen alaisena. Minulle nykyään riittää että saan kokeilla juttuja rauhassa omassa kotipajassani ja soittaa niitä kavereilleni ja yleensäkin kehittyä. Jos joku joskus kuulee sattumalta jonkun biisini vaikkapa jonkun kaverini kautta ja olisi innostunut maksamaankin sen käytöstä tai muuten pääsisin ammattimaisesti toimimaan niin ei se toki ole koskaan poissuljettua mutta en tätä hommaa tee tuo tähtäimenä vaan ihan harrasteena josta saa hyviä fiiliksiä. Ammatillinen juttu on muualla. On minun sävellystäni tosin kuultu ilmaiseksi yhdessä harrasteleffassa ja yhdellä biisillä osallistuin yhteen biisikilpailuun mutta kehittyminen musiikintekijänä on se juttu minulle ja siitä saatavat hienot fiilikset. Meni osittain ohi aiheen mutta kuitenkin osa sivusi hieman kauempaa nykymusiikkia ja sen tekemistä joka vaikuttaa siltä miltä musiikki kuulostaa kun miettii asiaa monista lähtökohdista.
 
Attew
07.08.2019 15:24:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Timo JM: Olisi mielenkiintoista keskustella siitä miltä tämän päivän pop ja rock musa kuulostaa soundillisesti.
 
Helvetin hyvältä. Omasta mielestä tuotantojen laatu noussut ihan pilviin kautta linjan ja teknologian mahdollistamat ylilyönnit vähentyneet huomattavasti 10 vuoden takaisesta. Ylilyöntejä käytetään lähinnä luovana tehokeinona. Ainakin omalla hiekkalaatikollani.
 
Myös se on siistiä, että nykypäivänä voin olla aika varma että jos joku valittaa että "nykyään ei enää tehdä hyvää musaa", niin vika on valittajassa eikä musiikin tasossa. Pienellä vaivalla löytyy ihan mitä vaan todella laadukkaasti tehtynä.
 
Pop Corn
07.08.2019 22:28:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Attew:
 
Myös se on siistiä, että nykypäivänä voin olla aika varma että jos joku valittaa että "nykyään ei enää tehdä hyvää musaa", niin vika on valittajassa eikä musiikin tasossa. Pienellä vaivalla löytyy ihan mitä vaan todella laadukkaasti tehtynä.

 
Niin, tossa on vaan se, että laadukkaasti tehty ei välttämättä tarkoita että musiikki on hyvää.
 
"Mä olen ihan vakuuttunut, että undergroundia on edelleen, mutta koska se on undergroundia, sitä ei ole missään näkyvillä." -Pedro
Jucciz
08.08.2019 00:56:35 (muokattu 08.08.2019 00:59:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se on totta, että soundeja on tarjolla enemmän kuin koskaan, samoin tekniikkaa niiden vangitsemiseen. Ainakaan teknisestä vinkkelistä ei ole mitään mainitsemisen arvoisia rajoituksia aivan älyttömän hyväsoundisen musiikin taltioimiseen. Vielä jos biisitkin sattuvat olemaan hyviä, elämme oikein mukavia aikoja.
 
Ainut mikä mietityttää ohikiitävinä hetkinä, on se, onko runsaudenpula joskus myös luovaa prosessia hidastava tekijä. Kun on käytännössä rajattomasti kaikkea mistä valita ihan joka sektorilla, tuleeko käytettyä aikaa eri vaihtoehtojen vertailuun liikaakin sen sijaan, että lukittaisiin jokin vaihtoehto ja hyödynnettäisiin sitä maksimaalisesti? Tässä mielessä hieman rajoitetumpi työkalupaletti on joskus (voinut olla) hyväkin asia, kunhan vaan siitä ottaa kaiken irti.
lumppaaja
15.08.2019 11:07:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämän päivän radiosoittoiskelmäpopissa on yleensä aika surkeat soundit. Epämääräistä ja liian lytättyä mössöä. Metallipuolella kotimaassa taas on liian keinotekoiset soundit jotka juontaa liiallisesta editoinnista ja linjaan soitetuista mallintavista "vahvistimista" sekä samoista rumpusämpleistä. Omaperäisyys ja tunnistettavuus puuttuu täysin. No kai se on tätä päivää että pitää kuulostaa samalle kuin muutkin.
 
von spets
15.08.2019 11:53:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Radiossa kuullusta uudesta musasta puuttuu mielestäni persoonallisuutta ja rohkeutta soundien suhteen. Sitä samaa särmätöntä mössöä. Ei tule WAU-efektiä minulle.
 
Onneksi maailma on pullollaan pienten tekijöiden musaa ja mielenkiintoisia soundeja (muualla kuin radiossa)!
 
Exhausted
19.08.2019 11:35:38
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lumppaaja: Metallipuolella kotimaassa taas on liian keinotekoiset soundit jotka juontaa liiallisesta editoinnista ja linjaan soitetuista mallintavista "vahvistimista" sekä samoista rumpusämpleistä. Omaperäisyys ja tunnistettavuus puuttuu täysin. No kai se on tätä päivää että pitää kuulostaa samalle kuin muutkin.
 
Mites tämä eroaa 15 vuoden takaisesta tilanteesta?
lumppaaja
19.08.2019 14:19:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Exhausted: Mites tämä eroaa 15 vuoden takaisesta tilanteesta?
 
Sillä että silloin oli vielä oikeita kitaravahvistimia ja rummut suurin piirtein oikeita, lukuunottamatta Stratoa ja muita kikkeliosaston bändejä. Ei kuulostanut bändit samalle mutta tuo 15 vuotta alkaa olemaan jo sillä rajalla.
 
ÄrGee
19.08.2019 19:37:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lumppaaja: Tämän päivän radiosoittoiskelmäpopissa on yleensä aika surkeat soundit. Epämääräistä ja liian lytättyä mössöä. Metallipuolella kotimaassa taas on liian keinotekoiset soundit jotka juontaa liiallisesta editoinnista ja linjaan soitetuista mallintavista "vahvistimista" sekä samoista rumpusämpleistä. Omaperäisyys ja tunnistettavuus puuttuu täysin. No kai se on tätä päivää että pitää kuulostaa samalle kuin muutkin.
 
Sitten kun katsot raskaampaa musiikkia kymmeniä vuosia taakse päin, niin tajuat että kaikilla oli ne omat ajallensa ominaiset juttunsa. Ja jos irtautuu edes vähänkin modernimman mainstreamin touhuista, niin siellä on aivan eri tyypit tekemässä asioita omalla soundillaan. Pienessä maassa jos haluaa hyödyntää kotimaisten huipputekijöiden palveluita, niin ne tuppaavat kuulostamaan myöskin sen takia samanlaiselta.
 
TO THE STARS!!! "Mieshän veteli puikoissa kuin taikuri Disneyn fantasiassa piiskaten koko orkesterin ihan pirun kovaan vireeseen." -Mescalero
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti