Muusikoiden.net
30.10.2020
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Trion äänittäminen livenä yhdessä huoneessa
1
Tappivanukas
15.05.2019 11:17:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muutaman viikon päästä olisi tarkoitus ruveta bändin kanssa tekemään demotusta seuraavasta levystä. Tämä ei siis tule vielä jakeluun, joten saundeilla ei ole liikaa väliä, mutta tottakai tässä haluaa myös kehittää omia alkeellisia äänitystaitoja. Bändi on siis trio ja soitetaan kaikki samassa noin 20-30 neliön tilassa. Tyylilajina rock eli ei olla ihan hiljaisin bändi.
Kanavia meillä on käytössä 8 kerralla. Omassa päässä olin ajatellut tällaista setuppia mikeille: rumpuhin ns. recorderman overheadit, basari ja virveli, kitaraan yksi mikki ja basso linjaan. Kaksi kanavaa olisi siis vielä käytettävänä ja kysymys kuuluukin mihin te ne käyttäisitte? Omia ajatuksia oli toinen mikki kitaraan ja joko virvelin alakalvon mikitys tai tilan mikitys. Mikeistä meillä on käytössä pääasiassa dynaamisia perus 57, 58 ja muutama Sennheiser löytyy myös.
 
Mitä kaikkea tällaisessa tilanteessa kannataa ottaa huomioon? Joitain suojia mikkien eteen on tarkoituksena tehdä vuotojen minimoimiseksi, mutta tietenkään vuodosta ei pääse kokonaan eroon, kun joudutaan soittamaan sen verran lähellä toisiamme.
 
Kasu-_-
15.05.2019 12:16:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko biiseissä jotain elementtejä joita täytyisi saada esiim vaikkapa rummuista? Jos on vaikkapa lattiatomitömistelyä, niin sitten yksi lähimikki sinne tai muualle valitsemaasi paikkaan tarpeen mukaan.
 
Pari huonemikkiä hyvissä paikoissa vois olla yks vaihtoehto. Riippuu huoneesta ja asettelusta mihin kannattaa laittaa. Kuuntelemalla selviää.
 
Voit miettiä myös miksauksen panoroinnin kannalta mihin vahvistimet sijoittelet, jos käytät vaikkapa stereohuonemikitystä. Kunhan soittobalanssi on hyvä ja huone kuulostaa hyvältä, niin pärjää jo pitkälle.
 
anapena
15.05.2019 12:52:23 (muokattu 15.05.2019 12:53:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikka yks tilamikki(pallokuvio konkka) keskelle, mihin tulee kaikki sopivasti, noh, se voi olla kuitenkin lähinnä rumpujen tilamikki...instrumenttien mikit suuntakuvioltaan ja sijoittelultaan niin, että tulee vuotoa muualta mahdollisimman vähän. Miksei bassovahvariakin voi yrittää mikittää, jos sieltä sais jotain kivaa rähinää. Tuplamikit kitarasta tai virvelistä unohtaisin.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
gunner
15.05.2019 13:56:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yllättävän hyvään tulokseen pääsee, jos sijoittelee kitaran ja bassopömpelin osoittamaan poispäin rummuista. Tällöin esim. kitaravahvari blokkaa rummuista tulevat suorat äänet, jolloin rumpujen osuus kitarasaundissa on etenkin kokonaisuuden kannalta melko olematon. Kitarat eivät myöskään tällöin vuoda hirveesti rumpuihin.
 
Etenkin basarin ja virvelin lähimikit pysyvät melko puhtaina, eikä niitä tarvitse geitata tavallista enempää. Overeihin vuotaa hieman kielisoittimia, mutta jos ne on sijoiteltu tarpeeksi lähelle peltejä, ei vuodoista ole juurikaan harmia.
 
Huonemikkeihin sen sijaan vuotaa väkisinkin kaikki, eikä niiden avulla saanut ainakaan itse alkuunkaan rakenneltua mitään huonesaundiin perustuvaa rumpusaundia. Itse jättäisin luultavasti huonemikit kokonaan pois, ja lähimikittäisin tomit. Tomit saattavat resonoida basson ja kitaran voimasta, joten ne joutuu luultavasti käsin geittaamaan.
 
Jos tuntuu, että saundit jäävät vielä vähän liian pieneksi, niin kitarahan on helppo tuplata vielä jälkikäteen ja panoroida liveraita toiseen laitaan ja kuivempi raita toiseen.
 
Vauhti korjaa virheet
Antti1
15.05.2019 14:17:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun ajatusmaailmaani sopii yleensä kaksi vaihtoehtoa parhaiten.
 
Ensimmäisessä koko äänitystilanne pyritään saamaan vahvareiden asettelua myöten tukemaan mahdollisimman paljon lopullista tilannetta. Kitaravahvarit tms. ovat siis juuri sen verran sivullla rumpusetistä kuin ne ovat miksauksessa panoroituina jne. Tässä tapauksessa mä unohtaisin kaikki em. gatet yms. kikkailut. Antaa vuotaa vaan, kunhan se vuotosoundi on hyvä.
 
Toinen vaihtoehto on mun mielestä taas mahdollisimman hyvä eristäminen, jolloin äänitteelle jää lähinnä se bändin yhteensoiton vaikutus lopputulokseen, eikä niinkään mölyn vuodot.
 
Jos ja kun sitä vuotoa on pienessä ja akustisesti puutteellisessa tilassa, niin mä pyrkisin kovin mielelläni minimoimaan ongelmat. Tämä tarkoittaa sitä, että käytössä on mahdollisimman vähän mikkejä per äänilähde ja läheltä mikitettynä. Omia instrumenttivahvareitaan voi myös kuunnella poikkeuksellisen läheltä, jos haluaa minimoida mölyn määrän. Edellä tuli maininta myös esim. tomikomppien korostamisesta, mutta myös sen saa mun mielestä yhdellä hyvin asetellulla kardioidikonkalla kohtuullisesti talteen. Soittaja vaan hakee sopivan balanssin. Samalla hoituu myös virppa ja pellit, jolloin rummuista jäljelle jää basari. Sit kitara ja basso talteen miten haluaa - linjaa, mikkiä tai miksei molempiakin.
Mikael
15.05.2019 16:13:07
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tappivanukas: Kaksi kanavaa olisi siis vielä käytettävänä ja kysymys kuuluukin mihin te ne käyttäisitte?
 
Tomit. Jos ne on yhtään merkittävässä roolissa niin niiden kaivelu sieltä overheadeista voi olla tuskallista puuhaa.
 
Fuzz is Clean!
FastEddie
16.05.2019 10:14:32
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on ollut samanlainen projekti työstössä.
 
Riippuen tietysti kaikesta...mutta tekisin sun tapauksessa näin:
BD, SN, tom1, tom2, OH mono, ambienssi mono, kitara, basso.
 
If you think you are too old to rock n roll, then you are.
Torniojaws
03.06.2019 10:57:37
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän tuohon toimisi Kingston Wallin tyylinen, Led Zeppeliniltä peritty mikitys:
 
- OH-mikki 2 kapulanmittaa virvelistä suoraan ylöspäin
- Basariin soppeli mikki erikseen
- Kitaraan 57
- Bassoon maun mukaan tai jopa linjaan suoraan
- Vokaalit normityyliin
 
Vahvistimet poispäin rummuista ja vokaalit huoneen toisella puolen tai jopa eri huoneessa kuin muut mikitetyt.
 
Vortech Industrial Death Metal | NHL-tulokset
tmuikku
05.06.2019 15:58:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaa koska kuitenkin kaikki vuotaa kaikkeen niin varsin oleellista on muistaa bändinä soittaa hyvällä balanssilla. Esim kitarabändissä jos basistin vahvain on soittotilanteessa muihin nähden oleellisesti kovemmalla kuin se halutaan miksaukseen, niin takuuvarmaa muhjua luvassa ;)
 
Monesti basisti ei kuule itseään kun vahvistin on tilanteeseen sopivalla voimakkuudella. Styrkan voi nostaa korvanjuureen, jolloin myös lattiasta johtuva bassonkorostuma huoneessa pienenee ja muhju vähenee! Ja koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin kannattaa analyyttisesti pohdiskella mitä voi tehdä eritavalla seuraavissa sessioissa, laittaa vaikka se vahvistin takas lattialle kun siellähän se kuilostaa parhaimmalta ;)
t. basisti
 
tmuikku
05.06.2019 17:12:52 (muokattu 05.06.2019 17:14:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näähän olikin jo kaik mainittu aiemmin, tsori sisällöttömyys.
 
Jos äänityskamoja miettii niin isoin ongelma itsellä että mikrofonien suuntakuviot eijo taajuusvasteeltaan kauheen tasaisia( directivity index englanniksi, ainakin kaiutinmaailmassa). Joku mikki saattaa vaikka virpassa kuulostaa paremmalta kuin sm57, mutta se haikka vuoto käy niin korviin ettei pysty käyttää. Noh, joka sessiosta oppii jotain.
 
htm
11.06.2019 14:37:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos vuoto huolettaa, niin ainahan kitaran ja basson voi vetää äänitystilanteessa linjaan ja reampata sitten jälkikäteen vahvareitten kautta.
 
www.signumfreud.com www.facebook.com/maenhaluakuunnellarekords
studio
12.06.2019 07:18:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei ne vuodot liveäänityksessä haittaa koska tarkoitus on olla live.
 
Mikael
14.06.2019 13:54:07 (muokattu 14.06.2019 13:55:10)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

studio: Ei ne vuodot liveäänityksessä haittaa koska tarkoitus on olla live.
 
Toki riippuu vuodon laadusta ja määrästä.
 
Tässä kohtaa on omasta mielestä asia jossa erottuu hyvät mikit vähän huonommista. Melkein millä tahansa mikillä saa kelpoisaa soundia suoraan edestä ja riittävän läheltä, mutta vuodon soundi on asia, jossa on paljonkin eroja. Jos vuotosoundi on terveellä pohjalla niin siitä tulee vaan hyvää tilan tuntua, mutta etenkin halvempien kiina-konkkien kanssa on ollut tämän asian kanssa ongelmia.
 
Suuntakuvioilla ja soitinten/vahvistimen/mikkien sijoittelulla on tässä hommassa myös erityisen paljon merkitystä.
 
Fuzz is Clean!
htm
14.06.2019 14:42:08
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

studio: Ei ne vuodot liveäänityksessä haittaa koska tarkoitus on olla live.
 
Mut jos tila on kauhee, niin sit voi olla ikävää.
 
www.signumfreud.com www.facebook.com/maenhaluakuunnellarekords
studio
15.06.2019 08:03:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

htm: Mut jos tila on kauhee, niin sit voi olla ikävää.
 
No se nyt tietenkin. Toisaalta olisiko ylivoimaista jos vuokraisi oikean studion laitteineen ja isoine tiloineen ja tekisi siellä.
Ei tarvitse miettiä mikkejä eikä tilaa. Tietysti joutuu kantamaan soittokamat.
 
Danko
16.06.2019 01:12:59
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

studio: Toisaalta olisiko ylivoimaista jos vuokraisi oikean studion laitteineen ja isoine tiloineen ja tekisi siellä.
Ei tarvitse miettiä mikkejä eikä tilaa. Tietysti joutuu kantamaan soittokamat.

 
Jos tässä oli tarkoitus tehdä "...demotusta seuraavasta levystä. Tämä ei siis tule vielä jakeluun, joten saundeilla ei ole liikaa väliä", niin siinä mielessä kaupallinen studio olis aika overkill. Toisaalta, kyllähän jotkut tulee treenaamaankin vasta studioon, että eipä siinä. Työtapoja on monia.
 
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
Jucciz
18.06.2019 00:31:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tähän liittyen iloitsen siitä, että reilu viikko sitten ääniteltiin täällä livenä rokkibändiä ja vaikka vedettiin 50-wattisella Marshallilla lujaa ja rumpuja samaan aikaan (basso ja kiipparit linjaan), vuodot olivat aivan mitättömät, kun saatiin ovilla ja patjoilla osastoitua taloa varsin näppärästi.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti