Muusikoiden.net
15.02.2019
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Monitorit seinään
1
LeLaTe
15.02.2018 15:24:10 (muokattu 15.02.2018 15:25:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pohdin tässä eri vaihtoehtoja monitorien uudelleen sijoittelulle. Tällä hetkellä ovat liian lähellä seinää telineillä, niin alataajuudet humisee inhottavasti. Toimiiko mitenkään jos ruuvaan seinään kiinni pienet "kaapit" (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70332124/) ja täytän monitoreilta jäävän tyhjän tilan tyynyillä/peitoilla/vaahtomuovilla/millä ikinä?
 
anapena
15.02.2018 15:49:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sitä voi kokeilla ilman kaappiakin, vaikka pahvilaatikolla, mutta en usko että auttaa. Johonkin nurkkaan voisit toki kokeilla bass trapia viritellä.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
oksatboys
15.02.2018 16:12:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi hyvä ratkaisu on laittaa monitorit niin lähelle seinää kuin ne saa ja laittaa monitorien bassoleikkuri päälle mikäli sellainen namiska löytyy. Jos monnarit ovat lähellä seinää mutta eivät tarpeeksi lähellä, seinästä heijastunut aalto aiheuttaa kuoppia vasteeseen kuuntelupisteessä. Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa monitorit tarpeeksi kauas seinästä (ns. vapaakenttään) ja latoa seinään kunnolla villaa.
 
Mitkä monnarit sulla on? Oisko niissä tuota bassoleikkuria?
 
LeLaTe
15.02.2018 17:18:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oksatboys:Mitkä monnarit sulla on? Oisko niissä tuota bassoleikkuria?
 
M-Audio AV40, ei ole leikkuria. Ongelmana on lähinnä tilan puute, koska kamani ovat olohuoneessa. Työpöytäni on melko leveä, joten sen monitorien pitäisi olla ikäänkuin sen takana. Jos haluaisi saada monitorit tarpeeksi kauanksi seinästä, pöytääkin pitäisi siirtää melko paljon keskemmälle olohuonetta, mikä ei asumisen kannalta ole oikein ideaali ratkaisu.
 
oksatboys
15.02.2018 17:38:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LeLaTe: M-Audio AV40, ei ole leikkuria. Ongelmana on lähinnä tilan puute, koska kamani ovat olohuoneessa. Työpöytäni on melko leveä, joten sen monitorien pitäisi olla ikäänkuin sen takana. Jos haluaisi saada monitorit tarpeeksi kauanksi seinästä, pöytääkin pitäisi siirtää melko paljon keskemmälle olohuonetta, mikä ei asumisen kannalta ole oikein ideaali ratkaisu.
 
Tilan puutehan se aina on riesana näissä hommissa. Mikään pieni määrä villaa ei tee vielä mitään eli sen voi heti unohtaa. Paljon villaa = vie paljon tilaa... ei auta taaskaan. Jollain taajuuteen viritetyllä absorberillä (Helmholtz, membrane...) voi säästää tilaa mutta ne ovat taas muuten vähän hankalia.
Laita joku rauta/plugari-eq väliin ja leikkaa sillä tai vaihda monnarit. Jos huoneessa on ikkuna niin voithan kokeilla laittaa sen eteen jolloin kaiuttimet ovat bassopäästä katsottuna ikään kuin vapaakentässä.
 
anapena
15.02.2018 19:57:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Työpöytä oliskin ehkä kiva olla ikkunan ääressä. Enshätään voisit kevyesti kokeilla tukkia refleksireikää sieltä takaa, pariton sukka tms.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
studio
16.02.2018 11:41:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Upottaminen ja laatikkoviritelmät kannattaa unohtaa koska kaapin takana on refleksiputki ja vahvistin jonka pitää päästä jäähtymään.
Halvin ratkaisu on etsiä huoneesta paras paikka kaiuttimille siirtelemällä.
Kalliimpi ja parempi vaihtoehto on ostaa paremmat kaiuttimet ja rakentaa uusi oikea tarkkaamo, nuohan on lähinnä tietsikkaämyrit ja bassotoistokin taitaa loppua jo 85 hz. Halvemmaksi tulee kunnon luurit jos niiden kanssa viihtyy vaikkakin niidenkin kanssa pitäisi olla hyvä kaiutinkuuntelu.
 
anapena
16.02.2018 13:54:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tullutkaan tuo jäähdytys mieleen, ilmeisesti yhteinen vahvistin on toisessa kaiuttimessa? Jos jostain kaverilta tai kirppikseltä sais jonkun kasariysäriekvalisaattorin vitosella, niin voishan sitäkin kokeilla.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
dewil
16.02.2018 14:10:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos sulla on sen pöydän takana se puolisen metriä vapaata tilaa, niin lado seinustalle lasivillapaaleja reilun metrin korkeuteen ja pane kaiuttimet niitten päälle. Paalit saa olla muoveissaan ja peittää vielä vaikka nätillä kankaalla. Bassot ei maindaa. Tietty mitä enemmän sä sitä villaa sille seinustalle, varsinkin nurkkiin panet, sitä tiukemman botnen saat. Refleksiaukolle riittää yleensä ihan hyvin kymmenenkin senttiä hengitystilaa.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
telescope
19.02.2018 14:36:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan niitä monitoreita joissa on reflexiputket edessä.
 
ps. Mitkä helvetin monnarit? On joku taas harvinaisen typerän termin keksinyt.
 
mhelin
20.02.2018 15:20:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nuo AV40:t on periaatteessa passiivikaiuttimet eli niissä on (ilmeisesti sisäänrakennettuna toiseen kaiuttimeen) 2x20W stereovahvistin ja passiivijakosuotimet. Noista olisi helppo ottaa tuo vahvistinosa kokonaan pois ja johdottaa kaiuttimet erilliselle AV-vahvistimelle. Tällöin olisi järkevää hankkia erillinen subbari ja laittaa vahvistin jakamaan taajuudet sille jostain 120 Hz paikkeilta, eli mahdollisimman ylhäältä.
 
Subbarin voisi sijoittaa vaikka seinään kiinni niin välttyisi summausongelmilta - ei kylläkään normaaleilta huonemoodeilta joita täytyy vaimentaa akustoimalla raskailla absorbereilla esim. nurkkaan sijoitetuilla villalevypaketeilla. Vahvistimissa on yleensä myös kulkuajan korjaus (joko aika- tai matkayksiköillä). Vaatii säätöä. En tiedä mitä softaa yleensä käytät, mutta esim. Cubase Prossa on erillinen Control Room osasto plugareille jotka ovat signaalitiellä vain kuuntelussa, ja tuota voisi hyödyntää vaikka huonekorjaukseen esim. IK Multimedian ARC:lla tai vastaavalla:
 
http://www.ikmultimedia.com/products/arc2/
 
anapena
20.02.2018 15:28:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: Cubase Prossa on erillinen Control Room osasto plugareille jotka ovat signaalitiellä vain kuuntelussa, ja tuota voisi hyödyntää vaikka huonekorjaukseen esim. IK Multimedian ARC:lla tai vastaavalla:
 
http://www.ikmultimedia.com/products/arc2/

 
No nyt kekkasin minäkin, miten Nuendon ControlRoomia vois hyödyntää. Kiitti vinkistä, pitää koettaa perehtyä!
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
mhelin
20.02.2018 15:56:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja jos ei ole Control Roomia niin Reaperissa ReaStream- ja Studio Onessa Pipeline- plugreita voi käyttää ulostulon lähettämiseen/jakamiseen master-lähdöstä toiselle raidalle, kanavalle tai ryhmälle jonka ulostulo voidaan sitten taas laittaa audiointerfacen ulostuloon jolloin ko. ryhmän (esim.) plugarit ei tule miksaukseen. Tällöin tietty master kanavan lähtöstä pitää ohjata ulostulo muualle tai ei mihinkään.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti