Muusikoiden.net
30.10.2020
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kotistudion päivitys
1 2
Juutas
13.01.2018 10:18:50 (muokattu 15.01.2018 14:28:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei!
 
Olen päivittämässä kotistudion versioon 2.0 ja tarvitsisin vinkkejä laitteiden ja ohjelmistojen suhteen. Tausta: harrastin äänittelyä aktiivisemmin 5+ vuotta sitten ja nykyinen laitteisto koostuu WindowsXP pöytäkoneella olevasta Cakewalk/Sonar ohjelmistosta ja Edirolin ulkoisesta äänikortista. Laitteiston teho ei riitä pyörittämään kunnolla VST-plugareita 24bit ympäristössä, joten pitäisi päivittää joko rautaa tai vaihtaa kone tehokkaampaan ja aloittaa alusta..
 
Eli suosituksia miten kannattaisi edetä. Kaikki ehdotukset budjetti tiukasti mielessä eli kyse on harrastustoiminnasta eikä ammattimaisesta äänen kanssa työskentelystä. ;)
 
- Kannattaako päivittää vanhaa rautaa vai ostaa suosiolla uusi kone? (EDIT: tämä vaihtoehto jo aiemmissa vastauksissa huonoksi todettu ja pois suljettu vaihtoehto)
 
- Jos uusi, niin PC/Windows vai Apple? Vanha PC-mies itkee krokotiilin kyyneliä kun mäkkärit tuntuu olevan yhä useamman kotistudion sydän..
 
- Läppäri vai pöytäkone? (EDIT: koneella ei tarvitse tehdä muuta kuin musahommia eli en pelaa muulla kuin Pleikkarilla... ;)
 
- Mikä äänikortti kun max 4 raitaa kerralla sisään? Näitähän on kymmeniä päteviä, mutta suositus jostain hinta-laatu-suhteessa hyvästä? USB vai thunderbolt ja miksi?
 
- Mikä äänityssofta kun esioletus pc tai mac?
 
- Muuta mitä kannattaisi ottaa huomioon?
 
Olen aina oikeassa - paitsi silloin kun olen väärässä...
Sir Anthony
13.01.2018 12:05:30 (muokattu 13.01.2018 12:06:33)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehkä XP maailmasta voisi olla hyvä siirtyä uuden koneen kautta "nykyaikaan". Sillä ei taida todellisuudessa olla suurta merkitystä lopputulokseen, että miellyttääkö Windows vai Omena enemmän itseä.
 
Koneessa syytä olla sopivan tuore prossu, I5 tai I7 (ja nimenomaan tänä päivänä 7 tai uutta 8 generaatiota). SSD levy käyttöä nopeuttamaan ja mahdollisestti toinen isompi levy projektien tallennyspaikaksi. Tai sitten ulkoinen kovalevy. RAMia vähintään 8 gb, miksei enemmänkin jos pyörität paljon vst instrumentteja.
 
Nuo ehkä tärkeimmät, oma valinta oli pari kk takaperin Lenovon 320s kun sai sopivalla hinnalla mustana perjantaina (I5-8250u, 256 SSD ja 8 gb RAM). Reenejä on saanut ihan mukavasti purkkiin (12 kanavaa kerralla). Erillisen, isomman, näytön hommaan ehkä jossain kohtaa.
 
Äänikortiksi Focusriten 2nd gen scarlett on varmasti perushyvä valinta ja maltillisen hintainen. 4 inputtia tarkoittaa käytännössä 6i6 mallia. Siitä on syytä huomioida, että mikki preamppeja tuossa on vain 2 kpl, 2 kpl linnjatuloja ja loput 2 inputtia ovat ilmeisesti SPDIF tuloja(?).
 
Äänityssoftana Reaper on mielestäni tutustumisen arvoinen. DAW:it tekevät kutakuinkin samoja temppuja, kyse taitaa näin harrastuksessa olla siitä minkä softan workflow sopii itselle.
 
"Tonni käteen ja finaaliin asti"
askomiko
13.01.2018 12:28:44 (muokattu 13.01.2018 12:38:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Njuu kyllähän vanhalla koneella tekee JOS käytät sille sopivia ohjelmia. Pelkän audion pyörittäminen vaatii tehoa varsin vähän, mutta sitten korahtaa juntturaan kun lisätään kasa softasyntikkaa ja liian uusia plugareita.
 
XP-aikakauden rautaa on turha päivittää, mikään uusi prossu ei siihen enää käy. Jos päädyt PC-maailmaan, muutamalla satasella saa toki XP-aikakauden koneeseen nähden valtavasti lisätehoa. Omppumaailmassa sama, mutta lisätään nolla hinnan perään. Riittävästi RAMmia, kannattaakohan alle 16g enää ostaakkaan? SSD-kiintolevy on iso osa koneen ripeyttä, eli laita sellainen, ja sitten pitkän ajan tallennuspaikaksi iso perinteinen levy. Jos haluat koneelta eleganttia hiljaisuutta niin siihen kannattaa perehtyä ennen koneen hankintaa jottei tule pölynimurimaisia yllätyksiä.
 
Äänikortin voit valita oman kanavamäärän vaatimustesi mukaisesti, kunhan se ei ole Behringer. Jos normaalitilanteeseen kaksi raitaa riittää, Audient ID14 on hyvä vehje, Focusriteen verrattuna suhisee vähemmän ja kuulokevahvistimessa on tuplasti paremmin potkua, sekä super-lisä-ässä hihassa on ADAT-sisäänmeno, eli satasen investoinnilla saat sisäänmenoiksi 8 raitaa lisää, jos sellainen tarve joskus tulee. Silloin sillä äänittää jo vaikka mitä. Meidän tulevan levyn kaikki muut raidat paitsi rummut on äänitetty Audientilla ja ei ole valittamista.
 
Lisäksi, jos on ajatustakaan että koskaan tarvitset midiä, älä unohda ottaa sellaista korttia jossa midi löytyy. Ei siinä silti vaarallista virhettä tee, koska midin saa erillisellä lisälaitteella 15e hintaan, mutta onhan se taas ylimääräinen piuhankäikäle.
 
Ohjelmaksi Reaper ja sitten vaan edullisen pään plugikirjastoja selailemaan! Jos et asentele konettasi täyteen kaikenlaista joutavaa niin se toimii kyllä mainiosti. Jos olisi varaa, käyttäisin äänityksiin pelkästään siihen käyttöön pyhitettyä konetta, joka ei ole yhteydessä internetiin. Sillä reseptillä pelittää!
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Vessajono
13.01.2018 13:09:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Läppäri tai pöytäkone toki sen mukaan, onko tarvetta päästä liikkumaan koneen kanssa. Jos on tarvetta yleiskäyttöiselle läppärille niin MacBook Pro on oiva valinta, eihän siitä mihinkään pääse. Vaikka hintava toki onkin. Jos liikaa sylettää niin ostaa sit vaikka käytettynä.
 
Jos Windows-puolella aikoo pysyä niin softista kannattaa tsekata Studio One. Jos jostain syystä pitäis nyt luopua Macista ja Logicista niin se olis ilman muuta ainakin meikän valinta.
 
"Ohan se nyt helvetin paljon järkevämpää treenata balalaikkaa ku suunnitella jotain saatanan vetypommia."
Hanuriin
13.01.2018 16:21:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos jostain syystä (enkä keksi mitään muuta kuin budjetti) haluaa pöytäkoneen niin silloin winkkari. Muussa tapauksessa MBP ja Logic on turvallinen ratkaisu vuosiksi eteenpäin. Mulla esim on 2011 MBP eikä mitään latenssiongelmia eikä muutakaan. Ja omppukoneen kanssa olet vähän parempi ihminen kun päivität blogiasi kahvilassa lattea macchiatoa huomiota herättäen siemaillen!
 
Logicin kattauksen kanssa ei pysty mikään muu DAW samassa tai tuplahintaluokassakaan kilpailemaan vaikka rauta on - myönnettäköön - hinnoissaan. Vaan maksaapa premium windows -läppäritkin rahaa.
 
askomiko
13.01.2018 17:52:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vain budjetti, ei kai nyt sentään? Miten ois kolminkertainen prossuteho, nelinkertainen keskusmuisti, rajaton kiintolevytila ja 30" näyttö? Isolla myllyllä pyörii vähän brutaalimpikin projekti, liikkuvat äänitykset käyn hakemassa isolle koneelle työstettäväksi viis vuotta vanhalla halvalla läppärillä joka jaksaa helposti äänittää 16 raitaa kerralla, eli kaiken mihin mun sisääntulokalustokaan riittää.
 
Toki jos sen pitää mahtua luomu-tammilankusta tehtyyn kapeaan design-pöytään ja valkeaan sisutukseen ilman johtoja ja hellasäröä niin se on eri asia :D
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Hanuriin
13.01.2018 19:11:09 (muokattu 13.01.2018 19:21:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

askomiko: Vain budjetti, ei kai nyt sentään? Miten ois kolminkertainen prossuteho, nelinkertainen keskusmuisti, rajaton kiintolevytila ja 30" näyttö? Isolla myllyllä pyörii vähän brutaalimpikin projekti, liikkuvat äänitykset käyn hakemassa isolle koneelle työstettäväksi viis vuotta vanhalla halvalla läppärillä joka jaksaa helposti äänittää 16 raitaa kerralla, eli kaiken mihin mun sisääntulokalustokaan riittää.
 
Toki jos sen pitää mahtua luomu-tammilankusta tehtyyn kapeaan design-pöytään ja valkeaan sisutukseen ilman johtoja ja hellasäröä niin se on eri asia :D

 
Speksit on speksejä ja elämä on vaan numero. Niinkuin jo tuossa aiemminkin tuli julki niin audion kanssa pärjää vaikka perunalla mutta moderni työskentely vaatii virtuaali-instrumentteja ja plugareita ja vaikkei vaatisikaan niin onhan se vaan kätsää kun kaikki on saapuvilla. Kaikki nuo oheistarpeet, joita luettelit voi liittää tarvittaessa ja kyl musta on tosi hankalaa ottaa reppuun läppäri, jossa on 30 tuuman näyttö!
 
anapena
13.01.2018 19:52:31 (muokattu 13.01.2018 20:35:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostoslista tuolta:
http://tonymacx86.com/
sen jälkeen voit valita käyttiksen suht vapaasti
semmoinen keskitason i5-prossu vois olla kustannustehokkain
softaksi Motun Digital Performer tai Steinbergin Cubase, toimivat sekä OSXssä ja Windowsissa
äänikortiksi Motu tai Steinberg, koska ajurituki ollee pitkä
uusien korttien mukana tulee karvalakkisoftat, joilla pääsee alkuun
jos ostat emolevyn, niin ota semmoinen joka on mahdollisimman kestävä ja pitkäikäinen, esim. Asus TUF
 
Näin mä lähtisin liikkeelle, joku muu ehkä toisin.
Käytetyn valmiin koneen takuulla saa aika halvalla näistä kierrätysliikkeistä, semmoiseen Windows10 jne.
Käytettyä Maccia Vihreästä Omenasta tai sitten Macbankista.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Juutas
14.01.2018 12:17:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos hyvistä kommenteista! Lisäyksenä alkuperäiseen: jos uuteen rautaan on jokatapauksessa tarpeen siirtyä, niin kone voi olla pyhitettynä puhtaasti musahommiin - työkone yms. löytyy jo taloudesta. Suositukset siis tältä pohjalta.
 
Olen aina oikeassa - paitsi silloin kun olen väärässä...
sami_sumea
14.01.2018 12:25:32 (muokattu 14.01.2018 12:27:37)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli suosituksia miten kannattaisi edetä. Kaikki ehdotukset budjetti tiukasti mielessä eli kyse on harrastustoiminnasta eikä ammattimaisesta äänen kanssa työskentelystä. ;)
 
No mä teen tolleen semi-ammattimaisesti aina ku ehdin ja päädyin sellaiseen ratkaisuun, että ostin (pelkästään) musa- ja videokoneeksi muutaman vuoden vanhan i7-quadcorella varustetun 15" Macbook Pron.
 
Ei oo vielä mun käytössä tehot loppunut vaikka projekteissa on aika huolella softasynaa, plugaria ja raitaa. Logicilla ja Abletonilla ruuvaan pääasiassa nykyään. Studio Onea olen myös testaillut viimeaikoina, ja jopa harkinnut hankkimista.
 
...
 
http://www.soundreel.com
Antti1
14.01.2018 12:29:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toi koneen "pyhittäminenkin" on suorituskyvyn näkökulmasta ihan täysin tarpeetonta. Mä pistäisin systeemin sydämeksi tykeimmän vehkeen mihin rahat riittää ja tekisin sillä kaiken jälkityöstön, pelaamiset, nettisurffailut yms. Vähemmän romua on kivempi. Askomikon tavoin sit about millä tahansa läppärillä äänitykset.
 
Oma kone, jota parhaillaan väsäilen, on ihan täysiverinen pelikone spekseiltään. Varmaan kuitenkin teen sillä tuntimäärissä enemmän musa- ja videohommia kuin pelaan. I7 8700K, 1080Ti, 32gb 3000MHz keskusmuistia, NVMe SSD käyttikselle ja toinen videoprojekteille, pari SATA SSD:tä valokuville ja audioprojekteille, sekä pari WD Black 6TB kovoa massamuistiksi, sekä peleille. Hintalappu tosin on jotain 3,5k€ pelkälle pöntölle, muut löytyy jo ennestään. Ei ihan halpaa, mutta tolla menee tehojen puolesta aika monta vuotta kaikki mahdolliset audiot.
Hanuriin
15.01.2018 09:19:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

askomiko: Isolla myllyllä pyörii vähän brutaalimpikin projekti...
 
Ja isolla kalulla on joutuisa naida... En tiedä, millaisia projekteja te pyöritätte, mutta lähinnä käytössä olevista plugareistahan se isoin kuorma syntyy eikä mulla ole edes 7 vuotta vanhalla (!) läppärilläni tullut ongelmia vaikka en ole edes isoimpien projektieni kanssa mitenkään optimoinut plugerien käyttöä, on raitakohtaiset plugarit eikä juuri mitään busseja tms. käytössä eli tehoa haaskaantuu oikein urakalla eikä silti ole tarvinnut bounssata tai freezata raitoja ja äänittämään pystyy siinäkin tilanteessa myös.
 
Minusta on vaan tosi kätevää tehdä samalla koneella kaikki asiat ihan vaan siksi, että pystyn. Ikinä en ole laittanut musahommien takia nettiyhteyksiä poikki, koska siitäkään ei ole tullut mitään ongelmia.
 
Mä tykkään työskennellä milloin missäkin ja miksausta on mukava miettiä ja hieroa vaikkapa missä tahansa. On jotenkin tosi 80-lukua, että paras työkone on tiettyyn paikkaan sidottu. Puhumattakaan siitä, että joutuisi useamman koneen kanssa puljaamaan.
 
Tässä postauksessa en ota millään tavalla kantaa käyttöjärjestelmiin, sanonpa vaan että musa- tai muihinkaan hommiin ei mulla ole mitään syytä laittaa pöytäkonetta vaan ehdottomasti läppäri.
 
Ja se heitto luomutammisesta design-pöydästä oli kekseliäs ja hauska! :D
 
mhelin
15.01.2018 17:37:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Toi koneen "pyhittäminenkin" on suorituskyvyn näkökulmasta ihan täysin tarpeetonta.
 
No ei ole ihan tarpeetonta, jos kaikki mahdollinen perheen tai oma (riippuen tyypistä) nettikäyttö on otettava huomioon on useimmin pakko asentaa virusskanneri joka syö tosi paljon tehoa. Itse käyttäisin dual-boot ratkaisua ja kahta erillistä kovalevyä jotka eivät välttämättä edes näe/käytä toistensa osioita.
 
Antti1
15.01.2018 17:48:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: virusskanneri joka syö tosi paljon tehoa.
 
:D :D :D
 
Joo'o...
smoltron
15.01.2018 18:33:44
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Enpä usko että virustentorjunnat skannailevat audiotiedostoja. Lisäksi ne eivät yleensä skannaa vanhoja muuttumattomia tiedostoja. Rasitus on siten aika vähäinen stabiilissa ympäristössä.
 
Jucciz
15.01.2018 22:55:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

smoltron: Enpä usko että virustentorjunnat skannailevat audiotiedostoja. Lisäksi ne eivät yleensä skannaa vanhoja muuttumattomia tiedostoja. Rasitus on siten aika vähäinen stabiilissa ympäristössä.
 
Minkäs verran viruksia on nykyisin liikkeellä? Muistan joskus kauan sitten kun oli vielä tapana asentaa tietokoneeseen antivirusohjelma. Ai niin, mutta se olikin Windows-kone.
smoltron
16.01.2018 08:54:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan samalla tavalla haittaohjelmia on mäkeissäkin.
 
Ruutukunkku
16.01.2018 14:46:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Minkäs verran viruksia on nykyisin liikkeellä? Muistan joskus kauan sitten kun oli vielä tapana asentaa tietokoneeseen antivirusohjelma. Ai niin, mutta se olikin Windows-kone.
 
En ehkä tuudittautuisi pumpuliin vain siksi, että kone on omena.
 
You are number six
Hanuriin
17.01.2018 14:17:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ruutukunkku: En ehkä tuudittautuisi pumpuliin vain siksi, että kone on omena.
 
Sulla ei sit varmaan ole omenaa :)
 
No joo, menee aika hedelmättömäksi väännöksi taas. Sanoisin, että mikä tahansa vähänkään parempi nykykone, pöytämalli tai läppäri pystyy hommaan.
 
Aloittajan kannattaa valita semmoinen kokoonpano, josta itse eniten tykkää ja joka on muutenkin kaikenlaisessa käytössä mukavin. Mitään mieltä ei musta ole millekään erikseen pyhitetylle kokoonpanolle. Parhaalla laitteella kaiken tekeminen on mukavaa ja mielekästä. Harva ostaa erikseen autojakaan työmatka-ajoon ja lomareissuja varten! Osta siis parasta, mitä perse kestää, sitä harvemmin katuu ja se yleensä kestää aikaakin (ja tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi) paremmin kuin budjettiläppäri.
 
Se kannattaa myös pitää mielessä, että kyky tehdä jotain luo myös tarpeen (ainakin toisinaan). Se kevyt, tehokas (ja kallis) teholäppäri tulee helpommin otettua mukaan joka paikkaan ja musaa voikin sitten työstää missä vain. Tai sitten ei!
 
Mikael
18.01.2018 10:20:37 (muokattu 18.01.2018 10:24:12)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kotistudiointiin on itelle läppäri ollut oivallinen vaihtoehto, koska se ei rajoita toimintaa vaan yhteen pisteeseen ja nykyään läppäritkin on niin tehokkaita, ettei siinäkään tule seinä vastaan kovinkaan helposti. Sit joku mahdollisimman mobiili äänikortti ja hyvät kuulokkeet. Näillä tekee ison osan kaikesta omasta kotistudio/mobiilistudio tarpeista ja kuuloketyöskentelyyn totuttautuminen on laajentanut yleisestikin työskentelymahdollisuuksia ihan valtavasti kun ei oo sidottu hyvän kuuntelun kanssa mihinkään erityiseen paikkaan.
 
Laitteet tarpeen ja budjetin mukaan. Itellä on MacBook Pro, RME Babyface, Pro Tools ja Sennheiser HD25 äänittämiseen ja HD800 miksaamiseet ja musan kuunteluun. Koko setti on sen verran mobiili että se kulkee repussa melkeen aina mukana, joten ei erikseen tartte edes valmistautua niihin hetkiin kun meinaa musaa puuhastella.
 
Fuzz is Clean! https://soundcloud.com/skipzoneband
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti