Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Logic Pro X efektien käyttö
1
rokkijuha
23.08.2017 12:19:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moikka,
 
Aloitteljakysymyksiä..näistä on varmaan keskusteltu aikain saatossa täälläkin, vaan enpähän nyt löydä.
 
Meillä on nyt treenikämpällä mikit ja audiointerfacet viritettynä niin, että äänitykset saadaan helposti päälle, kun tulee semmoinen fiilis. Rummut on mikitetty aika monella mikillä, kitarastyrkkarit yhdellä mikillä per styrkkari, ja basso tulee suoraan piuhalla trankkuvahvistimesta. Lauluun on konkkamikki. Kaikki vehkeet ovat laadultaan hyviä.
 
Olemme näin onnistuneet saamaan sangen hyvää ääntä tietokneeseen, mutta siitä on pitkä matka kuunteluversioon, näin alkuvaiheessa tuntuu, että mahtaako kuolema vanhuuteen korjata ennen kuin saa kohtuullisen tatsin raitojen käsittelyyn, miksaukseen ja masterointiin.
 
Eilisiltana lauloin instrumenttipohjan päälle lauluraidan, ja tein nopean miksauksen, muut instrumentit oli jo aiemmin miksailtu jonkinmoiseen balanssiin. Luultavasti lauloin liian lähellä mikkiä, kun ässät sössöttävät, ja taitaa olla niin, että jälkikäsittelyllä siitä ei hyvää tule; yritin käyttää jotain de-esseriä, vaan ei löytynyt apua. Ensi kerralla mikkiä kauemmas, se ehkä auttaa?
 
Efekteiksi lauluun panin ekvalisaattorin, jolla yritin muotoilla ääntäni vähemmän epämiellyttäväksi Youtuben ohjeiden mukaan + stereotilaefektin (kaiku&jälkikaiku) + kompressorin&limitterin. Monissa ohjeissa efektilliset äänet pannaan uudelle raidalle, jonne puhdasta raitaa lähetetään prosessoitavaksi. Onko ainoa oikea tapa tehdä niin? Kaikki vinkit aloittelijalle otetaan kiitollisuudella vastaan.
 
Olemme myös suunnitelleet sellaista, että lähettäisimme kokeeksi jonkun itse äänitetyn Logic Pro -projektimme ammattireiskalle miksatavaksi ja masteroitavaksi. Käyttävätkö kaikki tai lähes kaikki ammattireiskat vain Pro Toolsia, ja miten helppoa/vaikeaa projektin siirtäminen on näiden ohjelmien välillä? Onko syytä etsiä tyyppi, joka tekee töitä Logic Pro:lla, kun se on nyt kuitenkin se ohjelma, jota itse käytämme?
 
Onko mitään järkeä, että panen esim. lauluun itse efektejä ennen kuin lähetämme projektin eteenpäin, vai olisiko fiksuinta jättää efektit kokonaan ammattireiskan hommiksi silloin, kun projekti menee eteenpäin osaavampiin käsiin?
 
Joka tapauksessa tarkoitus on opetella hiljalleen hommaa paremmin myös itse, jotta kenties jossain vaiheessa saisi omin voimin siedettävää äänitetuotantoa aikaan.
 
Kaikki kannustus ja vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan, ja ymmärrän senkin, että vittuilu on toisen ihmisen huomioon ottamista, eli sana on vapaa, kiitos!
 
studio
23.08.2017 12:28:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täällä hyvin selitetty raitojen siirto toiseen ohjelmaan ym tarpeellista tietoa asian tiimoilta.
http://www.opiskele.com/mute/materiaalit/session_siirto/
 
Kasu-_-
23.08.2017 14:42:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksaaminen on erittäinen monitahoinen ja monimutkainen prosessi, johon vaikuttaa kaikki mahdollinen mitä tapahtuu siitä asti, kun ääni lähtee soittajan sormesta tai äänihuulilta päättyen aina haluttuun valmiiseen lopputulokseen.
 
Jos äänityskamat on ok-tasoa ja itse suoritus on ok-tasoa, niin osaava miksaaja saa kyllä lopputuloksestakin vähintäänkin hyvän.
 
Tärkeimpänä pointtina voisin sanoa: Käytä referenssejä.
Tämä on siis kaikkein tärkein pointti aloittelijalle. Ennen kuin lätkitään randomilla plugareita sisään, pitäisi tietää suunnilleen suunta mihin mennään ja referenssibiisit antavat tämän suunnan. Referenssibiisejä kuunnellaan ja vertaillaan tarvittaessa koko miksausprosessin ajan alusta loppuun.
 
Kuuntele ja vertaa ensin kokonaisuutta ja sitten koko ajan tarkemmin ja tarkemmin pieniin yksityiskohtiin asti.
- Volumet: Aluksi vaikkapa laulun tasoa, rumpujen tasoa ainakin virvelin ja basarin osalta. Basson, kitaroiden ym. härpättimien tasoja. Käytä volumeliukujen säätämiseen enemmän aikaa, kuin plugareita halajavilta aivoilta tuntuisi.
- Panorointi: Usein mennään aivan laitoihin asti.
- Kokonaisuuden äänenväri: Voit käyttää masterkanavassa EQ:a varovasti päästäksesi lähemmäs referenssiä. Myös hyvin varovainen masterkompressori auttaa liimaamaan jo alussa.
- Laulun ja soittimien äänenväri: Onko laulu mutainen ja epäselvä vai täynnä korviariipivää ylämiddleä. Onko basso ja basari pelkkää mössöistä alapäätä vai onko potkua edes havaittavissa.
- Tästä eteenpäin sitten kaikkea yksityiskohtaisempaa: EQ, Kompressoi, EQ uudestaan, kompressoi uudestaan, käytä de-esseriä, kaiuta jnejnejne.
 
Huom. kun käytät plugareita, yritä pitää äänenvoimakkuus ennen ja jälkeen plugaria suht samana jos mahdollista. Volumen nousu saa kuulostamaan aina paremmalta, vaikka lopputulos olisi huonompi.
 
Tärkeänä pointtina vielä: Yksi asia jota monikaan harrastelija ei tee tai ei vääristä syistä halua tehdä, on editointi. Raitoja editoidaan aivan valtavat määrät varsinkin vähänkään kaupallisemman musiikin osalta. Rumpuja vedetään gridiin. Laulut leikellään paikalleen erittäin tarkasti ja valitaan eri otoksista parhaat palat, samaten kaikki muutkin instrumentit käsitellään huolellisesti, jotta turhia röpöjä ei jää. Yleisin vastaus on: "mutta ku me halutaan säilyttää luonnollisuus", jolloin ei oikein vielä olla niin sanotusti asian ytimessä. Tästä varmaan saa väittelyitä aikaiseksi täälläkin, mutta ei ole tarkoitus avata mitään Pandoran lipasta.
 
Voit myös mennä raitojesi kanssa ammattimiksaajan pakeille ja katsoa miten hän hoitaa homman, niin opit itsekin.
 
Hanuriin
23.08.2017 15:29:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos käytät Logicia niin miksi, oi miksi et käytä hyväksesi presettejä? Ne on kuule joku ammattilainen miettinyt valmiiksi ja suurin osa on lähtökohtana mitä parhaimpia. Niistä saat vinkkejä siihen, mitä plugareita tyypillisesti käytetään, missä järjestyksessä ja mihin säätöihin ne voi hyvänä arvauksena laittaa.
 
Vokaaleissa mieslaulajalle ylivoimaisesti paras lähtökohta on Male Creamy Lead. Sitä paitsi kun sulla on kuuntelussakin joku järkevä presetti päällä sun on paljon helpompi (ja tuntuu luonnollisemmalta) vetää. Monestikaan ei korosteta tarpeeksi sitä, kuinka tärkeää on hyvä kuuntelu(miksaus) lauluja narulle vedettäessä.
 
-Q-
23.08.2017 22:06:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rokkijuha: Monissa ohjeissa efektilliset äänet pannaan uudelle raidalle, jonne puhdasta raitaa lähetetään prosessoitavaksi. Onko ainoa oikea tapa tehdä niin? Kaikki vinkit aloittelijalle otetaan kiitollisuudella vastaan.
 
Yleensä esim kaiku laitetaan omalle kanavalleen johon halutut raidat ohjataan. Ihan samoin tehdään perinteisillä työkaluilla. Ensimmäinen syy on ihan käytännöllisyys että se yksi kaikulaite riittää näin joka raidalle. Toisekseen, sillä kaiulla yleensä tavoitellaan tiettyä tilantuntua ja se sama tila pitäisi yhteenkuuluvuuden vuoksi olla kaikilla raidoilla sama(nkaltainen). Mikäs sen helpompaa kuin käyttää vain yhtä laitetta, yksillä asetuksilla johon sitten raitaa ohjataan x-määrä. Efektit toki erikseen.
 
rokkijuha:
Olemme myös suunnitelleet sellaista, että lähettäisimme kokeeksi jonkun itse äänitetyn Logic Pro -projektimme ammattireiskalle miksatavaksi ja masteroitavaksi. Käyttävätkö kaikki tai lähes kaikki ammattireiskat vain Pro Toolsia, ja miten helppoa/vaikeaa projektin siirtäminen on näiden ohjelmien välillä? Onko syytä etsiä tyyppi, joka tekee töitä Logic Pro:lla, kun se on nyt kuitenkin se ohjelma, jota itse käytämme?

 
PT lienee suosituin mutta työkseen tekevillä voi hyvin olla useampia työkaluja. Ne projektit ei oikein siirry toistensa formaattiin mutta äänitiedostot kyllä. Jos nyt puhutaan tuommoisista alle 20 raidan treenisäänityksistä niin ei kannata pohtia muuta kuin että raidat on nimetty järkevästi ja alkavat samasta kohtaa. Sitten vaan äänenä eteenpäin ja palkkamies tekee millä tykkää tai parhaiten osaa.
 
rokkijuha: Onko mitään järkeä, että panen esim. lauluun itse efektejä ennen kuin lähetämme projektin eteenpäin, vai olisiko fiksuinta jättää efektit kokonaan ammattireiskan hommiksi silloin, kun projekti menee eteenpäin osaavampiin käsiin?
 
Ammattiukolle laitat neitseelliset raidat jos tavoite on saada hyvää perusääntä. Jos kyse on jostain erikoisemmasta efektijutusta, vaikkapa nyt joku tietty särö laulussa tai delaytemppu mikä on oleellinen asia biisissä niin semmoinen yleensä tehdään raitaan valmiiksi. Silti voi olla kiva laittaa myös se neitseellinen raita matkaan, voihan olla että tekijällä on vielä parempi tapa tehdä sama juttu. Mutta referenssi pitää olla. Tosin tässä sitten astutaan helposti hieman tuottajan tontille ja näistä kannattaa sopia.
 
rokkijuha: Joka tapauksessa tarkoitus on opetella hiljalleen hommaa paremmin myös itse, jotta kenties jossain vaiheessa saisi omin voimin siedettävää äänitetuotantoa aikaan.
 
Kaikki kannustus ja vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan, ja ymmärrän senkin, että vittuilu on toisen ihmisen huomioon ottamista, eli sana on vapaa, kiitos!

 
Oleellista on tietysti yrittää keksiä ja ymmärtää että mitä ja miksi jotain pitäisi tehdä, mikä on tavoite ja mitä keinoja käytössä. Laulussa liikaa dynamiikkaa ja ässiä. Lanataanko kompuralla ja korostetaan samalla ässiä vai tasoittaisiko volumeautomaatiolla tai editoinnilla. Pitäiskö vaan laulaa uudestaan? Sitten on se toinen asia vallan että miten sen haluamansa asian voi tehdä sillä käytössä olevalla työkalulla. Youtube ei auta jos ei tiedä mitä haluaa tehdä..
 
rokkijuha
24.08.2017 00:33:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos tähänastisista viesteistä! Olen iloisesti yllättynyt keskustelun kannustavasta ja ystävällisestä sävystä. Kaikki kommentit vaikuttavat jopa järjellisiltä ja melko ymmärrettäviltä. Opeteltavaa on niin hitosti, että on vaikea osata tarttua hommaa oikeasta kulmasta, kun oppiminen kuitenkin tapahtuu vähän kerrallaan.
 
Ja joo, on helppo uskoa, että jos esim. äänitetty laulu on paskaa, ja voi tehdä sen paremminkin, kannattaa tehdä paremmin, eikä kuvitella tekevänsä paskasta kultaa jälkikäsittelyllä. Varmaan pätee muihinkin instrumentteihin kuin lauluun. Se etu on nyt, kun on nyt omat kunnon vehkeet käytettävissä, että studioajasta ei ole pulaa, vaan saa hieroa raitoja niin kauan kuin haluaa ja jaksaa. Eilisiltainen äänitykseni oli itse asiassa eka Logic-äänitykseni tällä kunnon laulumikilläni, ja selvästikin oppimista on myös mikin käytössä. Häiritsevästä ässien suhinasta pääsee ehkä fiksummin eroon lisäämällä etäisyyttä mikkiin laulaessa kuin yrittämällä poistaa sössötystä antisössötysplugarilla.
 
Krice
24.08.2017 09:58:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minusta tärkein tekijä on se miten nauhoitus toteutetaan (tekniseltä puolelta mikkien, etuasteiden, tilan yms. käyttö). Jos nauhoituksen saa kuulostamaan hyvältä sellaisenaan niin ei tarvitse alkaa korjaamaan siitä mitään perustavaa laatua olevaa virhettä.
 
Hanuriin
24.08.2017 14:41:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Minusta tärkein tekijä on se miten nauhoitus toteutetaan (tekniseltä puolelta mikkien, etuasteiden, tilan yms. käyttö). Jos nauhoituksen saa kuulostamaan hyvältä sellaisenaan niin ei tarvitse alkaa korjaamaan siitä mitään perustavaa laatua olevaa virhettä.
 
Tämä ja kuuntelu ovat tärkeimmässä asemassa erityisesti vokaaliosuuksia nauhoitettaessa. Laulua äänitettäessä laulun voi "monitori"miksata lopullista tuotetta kovemmalle, että laulaja kuulee, mitä tekee. Myös sopiva annos kaikua tai vaikkapa esimerkkinä äsken mainitsemani Male Creamy Lead -plugarikattaus tekee laulun kuuntelusta luonnollisemman kuuloisen kuin aivan kuiva äänitys ja helpottaa keskittymisen mahdollisimman hyvään suoritukseen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «