Muusikoiden.net
20.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Studer B67 MK 2 toiminta ja käyttö ja huolto
1
jamie_flamewar
10.07.2017 19:28:22 (muokattu 10.07.2017 21:37:37)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei Studer-käyttäjät!
 
Miten Studer B67 MK 2 -laitteeseen tehdään säätö (biasointi) tietylle nauhalle? Ilmeisesti hommaan tarvii jonkinlaisen kalibrointinauhan?
 
Entäpä kun kyseessä on ilman VU-mittarisiltaa oleva malli, niin miten nauhoituksen tason voisi tietää sopivaksi? Katsonko vain mikserin VU-mittaria, jonka läpi ääni kulkee nauhuriin, ja jos se on aikalailla nolla-tason hujakoilla niin taso on hyvä myös Studerille? Mikserini on Tascam M-216.
 
Sitten mietin että kun Studerilla kelailee nauhaa niin siinä on toisto päällä kokoajan. Eli pikakelatessa kuulee kokoajan nauhalle tallentuneen matskun. Saako sitä pois? Ilmeisesti jossain nauhureissa nauha nousee pois äänipäiltä pikakelaus-moodissa. Eikö Studerissa sitten tuo kelailu myös kuluta äänipäitä kun nauha koskee niihin kokoajan?
 
Studerin sisällä on noita kortteja, niin voiko esim. rec amp kortteja vaihtaa huoletta eri koneiden välillä. Esimerksi Studer B67 MK 1 näyttää olevan täysin samat rec amp kortit niin käyvätkö ne heittämällä myös Studer B67 MK 2 koneeseen?
 
Mitä huoltotoimenpiteitä pitäisi hallita? Äänipäät tietenkin puhdistetaan alkoholilla ja demagnetisointi tehdään välillä myös. Onko muuta mitä pitäisi tietää?
 
Tässä laitteessa on trident-navat, niin ilmeiseti on olemassa myös adaptereita jolla saisi NAB-navat laitettua. Onko NAB-navoista jotain hyötyä? Tai siis tietenkin saa NAB-keloja laitettua nauhuriin. Jotenkin tuntuu että NAB-kelat voisivat olla parempia kuin tuollaiset tridentit, joissa vain on pannukakkunauha kiinni? Ei ainakaan nauha helposti karkaisi kelalta pois.
 
Spedemix
11.07.2017 18:37:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nykypänä jos sulta löytyy signaaligeneraattori et tarvitse kalibriointinauhaa. Mä oon ite kalibrioinu pari nauhuria pro toolsin signaaligenerattorilla ja tyhjällä nauhalla rec päällä.
 
Sun tilanteessa varmaan järkevin tapa ois tuoda signaaligen DAW:sta ensin tiskin kanavaan, kattoo siinä gaini kohilleen, ulostaa se nauhuriin ja outputata nauhurin repro toiseen kanavaan. Siinä sulla on kaksi VU-mittaria (input ja repro) joita vertailemalla pääset sitten iskemään biasit ja EQ:t kohilleen.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
jamie_flamewar
14.07.2017 20:49:39 (muokattu 14.07.2017 21:36:15)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuulostaa hyvältä idealta. Kiitos! Itsellä ei vielä hahmottunut edes Studerin manuualin selauksella, että miten bias säädetään tarkalleen. Oikeastaan tarvitsisin siis ihan täsmälliset ohjeet, koska kelanauhurimaailma on itselle vielä aivan uusi. REC AMPL kortissa näkyy olevan jonkinlaiset potentiometrit eri säädöille eli niitä varmaan säädetään ruuvimeisselillä sopivaksi samalla kuunnellen ja mittareita seuraillen? Pitäisikö jotain muuta tietää vielä?
 
jamie_flamewar
14.07.2017 20:51:03
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja miten eq:n kalibrointi tapahtuu ja mitä pitää ottaa huomioon?
 
jamie_flamewar
14.07.2017 23:05:33 (muokattu 15.07.2017 15:27:54)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on siis RMGI SM911 nauha, ei testinauhaa, DAW:sta löytyi onneksi Test Oscillator, Studerissa ei ole mittarisiltaa, mutta Tascamin mikserissä on VU-mittarit.
 
Miten siis säädän Studerin REC AMPL korteista level, treble ja bias -asetukset? Ja missä järjestyksessä kannattaa tehdä? Ilmeiseti playback kortin asetukset on kunnossa tuota RMGI SM911 nauhaa varten. Tarvitsen varmasti aika perusteelliset ohjeet tähän.
 
----
 
Lähinnä ongelma tuntuu olevan, että sekä Level (ilmeisesti rec level) säätö Studerin rec ampl kortissa ja myöskin kortin bias vaikuttaa molemmat mikserin VU-mittariin (johon tulee siis repro ääntä)
 
Jotain ohjeita löysin, vaikuttavatko järkeviltä:
 
https://youtu.be/VgxpHlkhdAo
 
http://analogrules.com/alignprint.pdf
 

 
Kiitos paljon!
 
Spedemix
16.07.2017 14:42:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tää on nyt valitettavasti hieman sekavasti kirjoitettu (moneen kertaan uusiksi jne.) Pahoitteluni.
 
Joo tosta rec amp levelistähän mä en tosiaan osaa sanoa ikään kuin kokemuksesta koska en oo koskenu moiseen nappulaan.

Mutta terve järkihän siis sanoo että se on sisääntulovola. Eli sillä vaan päättää kuinka lujaa tullaa sisään. Nyt siis tarttis päästä mittaamaan ton potikan ulostulosta joku taso joka ois oikein. Ellei joku Studerin manuaali kerro suoraan että missä asennossa on "unity gain".

Sit ku toi rec amp level on kohillaan biasin saa säädettyä (säätää kunnes sisä-, ja ulos tulo on samalla volalla VU-mittareissa). Biashan säädetään siis sillai että syötetään 1kHz vinkua masiinaan ja säädetään bias-potikkaa kunnes sisä-, ja ulostulovola on samalla kohalla. Jollain tietyllä volalla sitä vinkua piti sinne syöttää, otat selvää oliko se +0VU tai jotain. Mä en nyt samperi tarkalleen muista että miten se VU-mittari käyttäytyy kun biasia säädetään, mutta mun muistikuva kertoo että se 1kHz ulostulovola pienempi sekä silloin ku bias on liian alhaalla että silloin ku se on liian ylhäällä. Jolloin biasin säätö on helpoo: kääntää potikkaa ja ettii kohan jossa ulos tulee mahd lujaa.
 
Mikäli toi mun muistikuva on on oikein niin ton rec amp levelinkin säätö on helppo: säädät eka biasin kohilleen (etit sen "kovimman" kohdan) ja sit säädät rec amp level kunnes ulostulovola on sama ku sisäänmeno. Tadaa!
 
Sit ku bias on kohillaan; EQ:t voi säätää. Basson EQ:hun 100Hz, yläpään säätöön 10kHz. Taas säätää kunnes sisä-, ja ulostulo on kohillaan noilla vinguilla. Jos koskee biasiin, joutuu EQ:n luonnollisesti säätämään uusiksi.
 
Mä oon siis 7 vuotta sitten pari Otarin masiinaa biasoinu; nehän on Studer-klooneja kaikki (eli ns. "eurooppalaisia" masiinoja) joten nää ohjet pätee myös niihin. Ja nauhureiden biasointi ei siis kitaranviritystä kummempi operaatio oo (voihan kitaran kieletkin laittaa väärinpäin virittimeen ja mokata asian).
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
Spedemix
16.07.2017 14:59:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo toi Studer video oli ihan OK. Se olikin 10kHz jolla bias säädettiin ja 1kHz jolla säädät rec amp levelin (niin että ulos tulee sama ku mitä menee sisään). Käytät eka 1kHz ja säädät rec amp level. Sit bias. Ja sit EQ:t. Ja sit vaan tarkistaa moneen kertaan.
 
Pointti siinä että syöttää 10kHz signaalia -10VU tasolla biasin säätämistä varten on siis lähinnä se, että jos tota 10kHz vinkua syöttää 0VU tasolla, jotkut halvemmat nauhurit saattaa mennä särölle jolloin biasin säätö muuttuu mahdottomaksi. Muutoin periaatteessa ihan sama antaako 10kHz 0VU vai -10VU (tai mitä vaan siltä väliltä) biasin säätämistä varten.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
anapena
16.07.2017 17:09:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

C-kasettihommissa mä olen mieltänyt biasin diskanttitoiston säätämiseksi, matskuna käyttänyt joko pink noisea, musaa tai automatiikkaa, oikeastaan kohinaa käytännössä vain atsimuutin säädössä. Level-säädöllä sovitellut että sisään ja ulos menee yhtä lujaa.
Sori lievä offtopik.
Hieman mietityttää ettei aloittaja nyt väännä melko ok asetuksia ihan solmuun...
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
jamie_flamewar
20.07.2017 01:39:57 (muokattu 20.07.2017 14:02:55)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Youtuben Studer videon ohjeita mukaillen pääsin ainakin omasta mielestäni aikalailla hyvään lopputulokseen nauhurin REC AMPL korttien kalibroinnissa.
 
Ehkä jostain pitäisi vielä saada kuitenkin sitä kalibrointinauhaa, niin pääsisin tarkistamaan repro-äänipäät.
 
Muutama ongelma nauhurissa ilmeni. Ohjekirjasta selvisi, että pikakelausmoodissa nauhan pitäisi nousta äänipäiltä ylös. Tämä estää tarpeettoman päiden kulumisen. Jostain syystä tape lifter ei kuitenkaan toimi. Onkohan kellään ollut samaa ongelmaa ja onko löytynyt ratkaisua?
 
Lisäksi tuo take-up reel puolen moottori tai sen laakerit ulisevat hiukan. Voikohan niitä huoltaa tai öljytä? Tosin ohjekirjan mukaan ne olisivat konelaakereita eli suljettuja ja ikäänkuin huoltovapaita. Voisiko vinkuminen sitten johtua moottorin jarrusta jotenkin?
 
jamie_flamewar
26.07.2017 22:05:30 (muokattu 26.07.2017 22:10:10)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itseasiassa mahtaako kukaan tietää onko joku pätevä korjaaja, joka osaisi huoltaa Studereita? Jossain on mainittu ainakin Resonor Oy?
 
http://areena.yle.fi/1-3765078
 
Pauli Lappalainen
26.07.2017 23:07:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jamie_flamewar: Itseasiassa mahtaako kukaan tietää onko joku pätevä korjaaja, joka osaisi huoltaa Studereita? Jossain on mainittu ainakin Resonor Oy?
 
http://areena.yle.fi/1-3765078

 
Kysy Studiotecin huollosta, josko siellä,olisi vielä tietoa moisista.
Jos eläke ei ole kutsunut osaajaa.
 
Danko
27.07.2017 00:08:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jamie_flamewar: Itseasiassa mahtaako kukaan tietää onko joku pätevä korjaaja, joka osaisi huoltaa Studereita? Jossain on mainittu ainakin Resonor Oy?
 
http://areena.yle.fi/1-3765078

 
Tri Kurkela noita on kans donaillut http://www.5by5.fi/fi/custom_shop
 
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «