Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Yhtenäinen rumpusoundi miksauksessa
1 2
Skeletor_
28.05.2017 17:08:15 (muokattu 28.05.2017 17:10:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitäis saada miksaus kuulostamaan yhdeltä paketilta, joka on tarkoitettu
soimaan yhdessä. Elikkäs muun bändin sekä varsinkin "rumpusoundin "liimaaminen" miksaukseen.
 
Vapaata keskustelua liittyen aiheeseen..
 
Skeletor_. Matalien vireiden fanittaja. Joskin välillä pitää ottaa maisteluja muustakin musasta.
Danko
28.05.2017 23:48:55
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ryhmäkompurat on kivoja.
 
"Ei riitä, että seurataan vain musiikkielämän työtä ja saavutuksia, vaan on jatkuvasti pidettävä silmällä kokonaisorganismia ja puututtava ajoissa virheellisen kehityksen oireisiin." - Herman Kretzchmann: Musikalische Zeitgrafen 1903
Skeletor_
29.05.2017 00:36:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Danko: Ryhmäkompurat on kivoja.
 
Kiitos Danko! Just tämän kaltainen liimaaminen olis hakusessa.
Heti tekemään testiä...
 
Skeletor_. Matalien vireiden fanittaja. Joskin välillä pitää ottaa maisteluja muustakin musasta.
MustaKissa
29.05.2017 01:59:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Todella kevyt reverb on kans kuulemma kätevä jos haluaa rumpujen kuulostavan enempi samassa tilassa soitetulta.
 
Kalusto...check. Riittävät taidot...check. Luovuus tekemiseen...uncheck.
Jönssi Punainen
29.05.2017 08:30:37
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MustaKissa: Todella kevyt reverb on kans kuulemma kätevä jos haluaa rumpujen kuulostavan enempi samassa tilassa soitetulta.
 
Itsellä tulee joskus käytettyä kone rumpusetille snarea impulsina konvoluutio kaiun kanssa ja tämän jälkeen tuolle kovaa kompressointia ja blendaa sen sitten rumpujen kanssa
 
gunner
29.05.2017 09:25:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Useammalla tasolla oleva kompurointi varmasti auttaa. Esim. master bussissa voi ottaa koko miksauksesta n. 3 dB pois piikeistä, kokeile vaikka attack 30 ms ja release 100 ms. Käytännössä kompura puree siis lähinnä basariin ja snareen.
 
Rumpubussiin voi vastaavasti pistää toisen kompuran ottamaan 3 dB pois pelkistä rummuista.
 
Raitatasolla yksi parhaista rumpujen yhdistäjistä on huoneraita, jonka voi lanata aggressiivisemminkin kompuralla ja pistää melko kovallakin miksaukseen. Jos huoneraidat jäi äänittämättä, voi sen jälkikäteen feikata esim. ajamalla kaikki rumpuraidat mix 100% kaikuplugarin läpi. Voit myös koittaa mikittää käytössä olevan huoneen ja ajaa rumpuraidat PA:n läpi. Kolmantena keinona voit ottaa huonesaundin rumpuplugarista, esim. Superior Drummerista.
 
Ite en jaksais alkaa kikkailla, vaan kääntäisin suosiolla basarin, virvelin ja ehkä tomit midiksi ja puskisin Superior Drummeriin.
varakeef
29.05.2017 19:11:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmaan tarvitsisi lähtötietoja, mitä rumpuja siellä on mitenkin äänitettynä, ja millä tapaa ne eivät kuulosta yhtenäiseltä. (Ja oikeasti tarvitsisi kuulla, mutta se on tietysti eri kysymys...)
 
Sokkona joitain ajatuksia: Stereokuvan kaventaminenkin voi tehdä kompaktimpaa jälkeä. Basson soittaminen siten, että pelaa samassa joukkueessa rumpujen kanssa.
 
"Käytös siivo ja hillitty sopii lehmälle" - Laura Latvala
Mikael
29.05.2017 20:09:43
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sovitus on se mikä itelle tulee ekana mieleen. Miksaajan näkökulmasta ehkä vähän tylsää mutta totta. Yleensä on myös fiilis, että mitä enemmän on soitettu kerralla yhdessä rumpalin kanssa auttaa myös tässä asiassa. Basso/Rummut samaan ryhmään ja joku hyvä ryhmäkompura ja tosiaan sama tila... kuulematta on paha sanoa paljoa enempää siitä mitä pitäis tehdä mikäli joku tilanne ei tunnu oikealta.
 
Fuzz is Clean! https://soundcloud.com/skipzoneband
darkus
29.05.2017 23:18:16 (muokattu 29.05.2017 23:19:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa kokeilla setin miksaamisessa top-down tyyliä eli kun olet hakenut balanssin setille pelkästään liukuja ja panorointia käyttämällä niin ensimmäisenä rupeat pistämään rumpubussiin kompressoria ja EQ:ta. Joku neve tyylinen EQ on tähän hyvä, korostat vaikka vähän ylä ja alakertaa, etsi midbandilla virvelin punch ja korosta sitä. Sen jälkeen käsittelet overhead ja ambienssi/tilamikit ja vasta sitten lähimikit. Ja koita olla kuuntelematta raitoja solona vaan anna kaiken soida samanaikaisesti niin huomaat nopeasti mitkä taajuudet ovat ylikorostuneita tai peittäviä/inhottavan kuuloisia koko setissä jne.
 
Itse en laittaisi koko settiin kaikua mutta jos laitat esim virveliin tiukan gaten niin lyhyt 1-1,5s platekaiku virvelikanavan inserttinä häivyttää gaten sulkeutumisen kivasti. Kokeile myös runsasta rinnakkaiskompressointia.
 
Spedemix
30.05.2017 01:17:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä ite miksaan akustisia rumpuja siten että otan kiintopisteeksi Overheadit. Usein niille ei tule miksauksissa tehtyä juuri mitään. Sit mä lisäilen ja prosesssoin muita mikkejä tyyliin: "tarvitsen virveliä kovempaa joten nostan virppalähimikin miksuun mukaan" tai "haluan kirkkaampaa virppasaundia joten korostan virppakanavasta paljon yläpäätä ja nostan sen miksuun mukaan". Ottaa yhden elementin kiintopisteeksi ja pyörittää loput sen ympärille niin semmoinen yhtenäisyys on paljon helpommin löydettävissä.
 
Sit pitää tosiaan huolen että kaikki polariteetit on kunnossa. Vaikee saada yhtenäistä iskevä saundia jos lähi-, ja kaukomikin yhtenäinen summaus pilaa yksittäisen elementin botnen. Jälleen kerran työskentelyssä jeesaa just se, että kattoo ne kaikki lähimikkien (ja huonemikkien) polariteetit overheadeja vasten. Sit muistaa että alapääleikkurit kääntää vaihetta eli jos kesken miksauksen lisää lähimikkiin alapääleikkurin tai vaikka säätää jo olemassaolevaa niin kattoo polariteetin uusiksi.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
jannu
30.05.2017 03:07:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikael: Sovitus on se mikä itelle tulee ekana mieleen. Miksaajan näkökulmasta ehkä vähän tylsää mutta totta.
 
Tätä olin itsekin tulossa sanomaan, todellakin se aivan oleellisin asia. Tuosta seuraava onkin sitten asioiden _tarkoituksenmukainen_ äänitys, eli lähtösoundit ja suoritukset siihen kohtaan koordinaatistoa, missä laatu ja estetiikka kohtaavat. Sit tarkoituksenmukainen editointi, edelleen pidetään mielessä, mitä ollaan tekemässä.
 
Ei noillakaan vielä suoraan autuuteen pääse, mutta aika älyttömän paljon lähemmäs sitä yhtenäistä soundia kuin jos sen miettiminen alkaa vasta miksauksen alkaessa.
 
"You can't really be jealous of something you can't fathom." -Nigel Tufnel
Saatanan kojootti
saastara
30.05.2017 09:56:25 (muokattu 30.05.2017 09:58:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikael: Sovitus on se mikä itelle tulee ekana mieleen. Miksaajan näkökulmasta ehkä vähän tylsää mutta totta.
 
Arrista tuli itsellä mieleen myös, että jos on kovasti dynaamista ja / tai tuhtia kamaa, niin se ideaali ja setin yhtenäinen rumpubalanssi voi vaihdella todella paljon biisin osasta toiseen. Esim kun rokki- ja hevihommissa mennään kevyemmästä tuuttaukseen, käy helposti niin, että siitä kevyemmän osan tilavasta ja ilmavasta rumpusoundista jää jäljelle pelkkää orpoa napsetta, kun vain transientit tulee läpi ja kaikki muu roska ja tohina peittää sen muun rumpusoundin.
 
Eli ehkä tiivistettynä kannattaa heittää jorpakkoon semmoinen ajatus, että olisi olemassa semmoinen maaginen balanssi osien välillä joka kantaisi läpi koko biisin muuttumattomana. Toki, kuten Mikaelkin tossa sivusi, kun rumpalin / rytmiryhmän / bändin sisäinen dynamiikka on tiukka ja taskussa, niin tarve tohon pienenee, ja se selviää luonnostaan. Mutta kun raita kerrallaan äänitellään, ei-niin-optimeissa olosuhteissa ja valmiustilassa, niin todennäköisyydet tähän pienenee aika paljon.
 
Mulla on usein 'normimeiningin' lisäsi semmoinen länäyskanava jossa on pelkkää napsetta (hidas attack, semi release), ja semmoinen länäyskanava missä on sointia (nopea attack, nopea release), sit vielä ehkä joku mono plate keskellä ja sekä jotkut mono-kammiot vasemmalla ja oikealla.. Sit niistä automaatiolla hakee vähän osasta riippuen normikanavien rinnalle, että tarvitaanko napsua, sointia vai tilaa lisää.
 
https://www.patreon.com/soundslikefog
Y3J
30.05.2017 10:57:28 (muokattu 30.05.2017 10:58:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Äänenvoimakkuuden automointi on yleensä genressä kuin genressä tarpeen ainakin omassa workflowssa. Yleisiä kikkoja on esim. kertsiin/isoon osaan huonemikin boostaaminen ja kompurointi, overheadien ajoittainen nostaminen sekä fillien boostaaminen. Yleensä tulee laitettua "äänekkäimmän" biisinkohdan kohdalle looppi, tehtyä siihen perusbalanssit kohdilleen ja sitten automoida raitoja eri kohtaan fiiliksen tarpeen mukaan.
 
Niin, ja älä miksaa soolotettuna, vaan pidä ainakin basso ja kitarat/muut keskitaajuudet mukana, jottet turhaan hinkkaa kolme tuntia täydellistä virveliä, joka lopulta hautautuu kun muut soittimet tulee mukaan.
 
sami_sumea
01.06.2017 13:00:24
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Skeletor_: Pitäis saada miksaus kuulostamaan yhdeltä paketilta, joka on tarkoitettu
soimaan yhdessä. Elikkäs muun bändin sekä varsinkin "rumpusoundin "liimaaminen" miksaukseen.
 
Vapaata keskustelua liittyen aiheeseen..

 
Ensin länäät tilamikit aivan liiskaksi jollain 1176-henkisellä muljuttimella, pistät basariin ja virveliin Slaten sämplet triggereiksi, snareen kasarihenkinen geittikaiku ja basarissa buustaat napsua +12db ja botnea +22db.
 
Sen jälkeen poistat koko rumpuraidat ja teet kaiken uusiks midillä ja jollain Addictive Drumsin presetillä koska a) ne on soitettu paremmin ja b) ne kuulostaa jo valmiiks paremmilta. Voitto!
 
...
 
http://www.soundreel.com
modsman77
01.06.2017 14:25:04 (muokattu 01.06.2017 15:00:00)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskus olen kokeillut jälkikäteen äänittää biisin tai pelkästään rummut sopivassa huoneessa stereomikityksellä.
 
Vaihtoehtoisesti esim. jos virveli kuulostaa irralliselta niin sen voi ohjata uudelle raidalle jossa joku hyvä tilaplugari.
 
Basarin ja virvelin pitäis kuulostaa luonnolliselta parilta joka työntää biisiä eteenpäin.
Rummut ovat joskus epätarkasti soitetut mut kannattaa kuunnella kokonaisuutta.
Eihän Larssikaan ihan tarkimpia ole. :)
 
Putki on paljon herkempi kuin transistori. Sen synnyttävä väreily on harmonista. Olipa kerran: 1800-luvulta lähtien särö koettiin kielteisenä musiikin kannalta, koska särö oli kohinan lisäksi häiriötekijä.
Drummer-K
01.06.2017 16:02:35
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miksatessani rumpuja niksini on tehdä ryhmäkompurointeja, käyttää kaikuraitoja ja tilamikkejä. Yleensä teen kanavan, johon ohjaan lähimikit eli snaren, basarin ja tomarit ja kompressoin aika lyttyyn. Jos tuntuu, että rummuissa ei ole tarpeeksi attackia tai lähimikit tuntuvat hukkuvan peltien ja tilasoundin alle, nostan edellä mainittua raitaa. Teen yleensä myös kaikukanavan johon ohjaan kaikkia mikkejä paitsi bassaria, jolloin tulee mukavasti kihinää ja jälkisointia overeihin ja huonemikkeihin ja yhdentää kaikua lähimikeissä. Bassariin en henk. koht. kaipaa jälkikaiuntaa. Monesti minulla on virvelissä vielä joku överi kaiku, jota sitten gatetan sopivan mittaiseksi ja säätelen volumea tarpeen mukaan. Tilamikkejä taas kompuroin melkoisesti ja nostan sopivasti kuuluviin verraten lähimikkeihin ja overeihin. Tuossa muutama niksi, mitä itse tykkään käyttää, toki nuo on täällä jo mainittu.
 
https://www.facebook.com/SoundranchStudio Edullisia äänitys- ja miksaushommia Pohjois-Pohjanmaalla.
dewil
02.06.2017 14:15:43
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos yhtenäistä rumpusoundia haetaan, niin mä lähtisin ja lähdenkin yleensä rakentamaan luonnollista settibalanssia, jossa kaikki elementit panoroidaan omille paikoilleen, oikealla volumella.
Eikä niin, että Rumpalin haitsukäsi on äänikuvassa kaksimetrinen, basari on huomattavasti edempänä, kuin snare ja lattiatomi on jossain äänikuvatilan nurkassa.
 
Dont Clone The Beat. Own The Beat.
studio
03.06.2017 09:08:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä tila, hyvä tilamikitys, hyvät rummut, hyvä balanssissa soittava rumpali. Jos nämä on kunnossa ei tarvitse kikkailla. Miksauksen rakentelu tilamikkien ympärille.
 
Spedemix
12.06.2017 00:48:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dewil: Jos yhtenäistä rumpusoundia haetaan, niin mä lähtisin ja lähdenkin yleensä rakentamaan luonnollista settibalanssia, jossa kaikki elementit panoroidaan omille paikoilleen, oikealla volumella. Eikä niin, että Rumpalin haitsukäsi on äänikuvassa kaksimetrinen, basari on huomattavasti edempänä, kuin snare ja lattiatomi on jossain äänikuvatilan nurkassa.
 
Sano toi Rich Costeylle joka panoroi tomit äärilaitoihin mm. Musen, Foo Fightersin, Mars Voltan, Biffy Clyron ja Mewin levyillä.
 
Oikeanlainen Estetiikka ennen Luonnollisuutta. Toki jossain tilanteessa se Luonnollinen on juuri se Oikea valinta esteettisestä näkökulmasta tarkasteltuna.
 
Spede blendaa: https://blend.io/spede
Skeletor_
13.06.2017 19:26:46 (muokattu 13.06.2017 19:27:30)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minkälainen resepti toimii pannukakkuun?
Mielellään ei peltejä tietenkään.. Tai kaikki ehdotukset luetaan.
Eli rummut pannariksi. :)
 
Skeletor_. Matalien vireiden fanittaja. Joskin välillä pitää ottaa maisteluja muustakin musasta.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «