Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rauta vs softasyna
1 2 3
saastara
08.12.2015 09:15:36 (muokattu 08.12.2015 09:34:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä jotenkin käsitin, että aloittajalla olisi jonkinlaista taipumusta kipparoitiin, ja nyt haettiin vähän yleisnäkemyksiä äänittämisestä niiden suhteen.. Mutta ilmeisesti oletin väärin.
 
Jos softapuolelle haluaa lähteä niin Omnisphere, Kontakt ja Uvin kattaukset ovat ainakin semmoisia mistä löytyy varmasti jokaiselle jotain, ja laatu on todella hyvä.. Se, mitä sitten jokainen itselleen kaipaa onkin vähän subjektiivisempi kysymys.
 
Jos on vähän hukassa sen suhteen mitä haluaa, kannattaa ehkä miettiä niiden kiipparien funktiota omassa tuotannossa. Eli lähinnä, että täyttääkö ne jotain sovituksellista funkkista minkä tietää siinä arrissa ("luulen, että tää c-osa vois tarvita jotain b3-tyyppistä urkuhommaa"), vai hakeeko sillä lähinnä inspistä ja erilaista kulmaa omaan kirjoittamiseensa. Itse huomaa usein gravitoivani jälkimmäiseen ryhmään.. Kun iskee henkinen seinä vastaan, otetaan Omnisphere auki ja: "Jumalauta! EBowlla soitettua banjoa, käännettynä nurinpäin ja samplattuna katedraalissa! Kyllä nyt muuten lähtee!".
 
Jos tuntuu kuuluvansa ensimmäiseen porukkaan, kannattanee vähän hahmotella ylös minkälaisista synasoundeista yleisestiottaen tykkää, ja millaisia olettaa tarvitsevansa, ja sitten sen pohjalta ostaa jonkin spesifin combon siihen tarpeeseen. Tai jos tykkää enemmän heittää jännän kuuloista paskaa seinään kuten minä, kannattaa ehkä hommata joku Omnisphere, Komplete tai vastaava paletti, mistä löytyy paljon laajaa genreä ja soundia josta laajentaa ja inspiroitua.
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
Krice
08.12.2015 09:39:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Kyllä mä näen nimenomaan tilakysymyksenä, kattava kokoelma syntikoita ja samplereita vie todella paljon tilaa.
 
Nehän toimii samalla kätevästi akustiikkaelementteinä.
 
Soundeiltaan softalla pääsee äärimmäisen lähelle about kaikkia analogihärveleitä
 
Tuo on ehkä mielipidekysymys. Minusta mallinnus ei ole sama asia, vaan jotakin sinne päin.
 
Krice
08.12.2015 09:41:00
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hanuriin: Enpä ole kyllä viimeisten viiden vuoden aikana kokenut minkäänlaista latenssiongelmaa. Jos koneessa riittää vääntöä pelaamiseen niin pitäisi kyllä syntikoiden pyöriä vaikka olisi isokin plugarikattaus käytössä.
 
Kyllähän ne pyörii, mutta tarkoitin latenssia, joka on sillä välillä kun painaa kosketinta ja ääni kuuluu. Sen äänen muodostamiseen menee mallintavalta kuitenkin vähän aikaa.
 
saastara
08.12.2015 09:52:02 (muokattu 08.12.2015 10:12:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Kyllähän ne pyörii, mutta tarkoitin latenssia, joka on sillä välillä kun painaa kosketinta ja ääni kuuluu. Sen äänen muodostamiseen menee mallintavalta kuitenkin vähän aikaa.
 
Tässä ollaan vähän harmailla vesillä.
 
Valtaosa nykysyntikoista, myös hardiksesta, on digitaalipohjaisia, eli täysin samat dsp:t, latenssit, mallinnetut soundit, samplet ja DA-muunnokset siellä kitusissa jyllää kuin plugaripuolella. Jos laatu on jotenkin huomattavan hyvää se johtuu siitä, että niihin ongelmiin on heitetty rahaa ja osaamista, ei siitä että, tietokone + softa + midi on jotenkin formaattina automaattisesti epäonnistunut.
 
Sit on myös paljon hybridisyntikoita joissa itse sydän on analoginen mutta ohjaus tapahtuu digitaalisesti. Tääkin on aika villi länsi mitä tulee toteutukseen ja latenssit saattaa olla ihan samaa sarjaa digitaalisen kanssa, vaikka soundi itsessään onkin analoginen.
 
Sitten tullaan vielä täysanalogivehkeisiin jossa vaikka valonnopeudella liikutaan, voi tatsi olla tahmea ja 'latenssinen' riippuen siitä miten koskettimet on kalibroitu. Tää pätee toki myös midi-kiippareihin. Joissain malleissa tuntuu komennot lähtevän viiveellä, jossain jo ennen kuin kosketinta on edes painanut pohjaan. Eli tääkin on enemmän valmistajan kalibroinnista, kuin 'analogi contra digitaali'.
 
Eli ei ihan itsestäänselviä juttuja nämäkään loppujen lopuksi.
 
Krice:Tuo on ehkä mielipidekysymys. Minusta mallinnus ei ole sama asia, vaan jotakin sinne päin.
 
E: Ja mitä tulee mallinnukset vs originaalit, niin sehän on loppujen lopuksi ihan intellektuellia masturbaatiota koko homma. Et sä tai mä sen enempää, varmasti olla edes testattu murto-osaa niistä skebavahvareista, syntikoista, etusista, equista, kompuroista ja efekteistä joista me ollaan satavarmoja, että mallinnos ei kuulosta samalta.
 
Me ollaan tehty valtaosaltaan, liittyen myös aiempiin pettymyksiin varmasti, semmoinen fiilispäätös, että 'ei tää vaan oo sama'. Mutta sillä on oikeasti tosi vähän mitään tekemisistä soundin kanssa ja paljon enemmän feng shuin kanssa. Missä ei oo mitään pahaa tietenkään.. Fiiliskysymykset on aivan helvetisti soundia tärkeämpiä.. Mutta jos rehellisiä ollaan, harvoin tän tyyppisillä keskusteluilla on mitään tekemistä soundin kanssa ja vielä harvemmin intiimistä osaamisesta ja kokemuksesta mallinnettavien asioiden parissa.
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
Krice
08.12.2015 10:41:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

saastara: Valtaosa nykysyntikoista, myös hardiksesta, on digitaalipohjaisia, eli täysin samat dsp:t, latenssit, mallinnetut soundit, samplet ja DA-muunnokset
 
Ei se latenssi ole samaa tasoa, koska esim. dsp:n ei tarvitse jakaa prosessoritehoa kuten tietokoneen prossun. Signaaliketju on paljon tiiviimpi.
 
Tääkin on aika villi länsi mitä tulee toteutukseen ja latenssit saattaa olla ihan samaa sarjaa digitaalisen kanssa, vaikka soundi itsessään onkin analoginen.
 
Höpöjuttuja sinulla.
 
Me ollaan tehty valtaosaltaan, liittyen myös aiempiin pettymyksiin varmasti, semmoinen fiilispäätös, että 'ei tää vaan oo sama'.
 
Fiilispäätös on nimenomaan se, että soittaa jollakin mallintavalla ja ajattelee, että ihan samalta kuulostaa. Käytännössä AB-testaaminen paljastaa miten se oikeasti on, ihmiset ei vaan hirveesti harrasta sitä kun täytyy pitää kiinni siitä mielikuvasta, että kyllähän se mallintava nyt vaan kuulostaa samalta.
 
saastara
08.12.2015 11:29:51 (muokattu 08.12.2015 12:19:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei se latenssi ole samaa tasoa, koska esim. dsp:n ei tarvitse jakaa prosessoritehoa kuten tietokoneen prossun. Signaaliketju on paljon tiiviimpi.
 
Ei se riipu mistään signaaliketjun tiiviydestä laisinkaan. Sähkövirta on sähkövirtaa ja nollaykköset on nollaykkösiä. Tietokoneessa voi säätää sen latenssin sessiossa. Hyvillä kamoilla sen saa huomattavan alas. Varmasti niin alas kuin mihin parhaat (digitaali) synat kykenee.
 
Se, jos kone ei jaksa pyörittää montaa synaa niillä latensseilla millä haluaa, johtuu siitä että on liian huono kone ja äänikortti. Lisäksi toikin on argumenttina vähän maalitolppien siirtämistä. Ei se synakaan varmasti muissa olosuhteissa jaksaisi sen tehokkaammin mitään laskea. Kuten sanoin, kyse on edelleen vaan koodin ja raudan optimoinnista, ei siitä, että lähtökohtaisesti oltaisiin jotenkin huonommassa jamassa tietokoneella.
 
Sitä paitsi sä joudut synalla menemään kuitenkin äänikortin läpi, eli lisää latenssia, ellet monitoroi ja äänitä analogina. Perus kotistudio-olosuhteissa syna + äänikortti-combo saattaa aiheuttaa vielä enemmän latenssia kuin midi + plugari.
 
Höpöjuttuja sinulla.
 
Voi olla, en mä tiedä miten noi hybridisynat toimii.. Mutta olettaisin, että koska siellä on analogisignaalia ja digitaalista dataa sekaisin, niin jossain kohtaa jonkin komennon on kuljettava jonkinlaisen prosessin läpi, ja oletan, että tää ei toimi täydellisessä reaaliajassa, vaan vaatii vähän aikaa aivolta laskea, että mitäs sitä oltiinkaan tekemässä. Parin millisekan jälkeen ollaan jo aika samoissa lukemissa kuin tietokoneilla.. Mutta en tiedä, joku synaguru voisi varmaan selventää.
 
Fiilispäätös on nimenomaan se, että soittaa jollakin mallintavalla ja ajattelee, että ihan samalta kuulostaa. Käytännössä AB-testaaminen paljastaa miten se oikeasti on, ihmiset ei vaan hirveesti harrasta sitä kun täytyy pitää kiinni siitä mielikuvasta, että kyllähän se mallintava nyt vaan kuulostaa samalta.
 
Tai sitten sillä ei ole loppukäyttäjille merkitystä todellisuudessa, koska kukaan ei tuu koskaan omistamaan niitä kaikkia syntikoita, vahvistimia, kaappeja ja kaikenmaailman prosessoreita joita mallinnusmaailma on nykyään täynnä, voidakseen edes tulla todellisuudessa semmoiseen loppupäätökseen, että 'ei, nää ei kuulosta samalta'.
 
Plus, 10v sitten, toi olisi ollut aivan hyvä pointti.. Nykyään, enpä tiedä. Digitaalitekniikka on kehittynyt todella paljon.. Kemperit ja Axefx:t soundaa naurettavan hyvältä, plugaripuolella Nebulan, Airwindowsin ja Slaten ymv koodipätkät alkaa olla sitä tasoa, että edes pitkän linjan ammattilaiset ei kuule eroa merkittävällä tasolla. Synapuolella Uvi, NI ja Spitfire vuolee kultaa. Se soundi alkaa ihan oikeasti olemaan siellä holleilla. Ihan kiistattoman lähellä. Se, mikä on edelleen aika kaukana, on se käyttis- ja fiilispuoli. Mikä on vähintään yhtä tärkeää.
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
PJS
08.12.2015 11:31:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vähän riippuu mimmosta musaa tekee toki, mut jos halutaan nimenomaan omaan syntetisaattoreita ja sellaista saundia missä se saundi ei ole staattinen vaan filttereitä, lfo:ta jne. räplätään soiton lomassa hyvinkin olennaisena elementtinä sen esityksen kannalta niin rauta on kyllä käyttöliittymältään ja workflowltaan ihan eri luokkaa kuin digisynat, huolimatta siitä että plugareillakin samat asiat saa kytkettyä kontrolleriin tai vaikka piirreltyä hiirellä.
 
"Constantly choosing the lesser of two evils is still choosing evil."
Generalissimo
08.12.2015 12:50:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JivE: Mitä ominaisuuksia suosittelette keyboardilta? 25, 49 vai enemmän koskettimia? Pitch bend ja muut tarpeellisia teille vai ihan vaan bare bones koskettimet eikä ylimääräistä?
 
ns täysimittainen kiippari olisi paras, mutta vie tilaa, maksaa enemmän eikä ole niin roudausystävällinen. Ei niistä namiskoista haittaakaan ole, joten ei kannata tarkoituksella laittaa "karvalakkimallia", kun ne ovat oikeasti aika tarpeellisia... jos ei nyt niin varmaan myöhemmin.
 
Vessajono
08.12.2015 12:53:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

saastara: Itse huomaa usein gravitoivani jälkimmäiseen ryhmään.. Kun iskee henkinen seinä vastaan, otetaan Omnisphere auki ja: "Jumalauta! EBowlla soitettua banjoa, käännettynä nurinpäin ja samplattuna katedraalissa! Kyllä nyt muuten lähtee!".
 
Mä kuulun ihan samaan kerhoon. Varsinkin kun jotain elektronisempaa juttua tekee niin 98% biiseistä mulla on lähtökohtana nimenomaan joku soundi.
 
Noin muuten voisin todeta että jos latenssit on ongelma niin kannattaa varmaan tulla pois sieltä 90-luvulta.
 
Dr. Funkenstein: Hattu nousee kyllä teille, jonkunhan ne on ne rahat otettava pois. Nobelaneria ja pitkää ikää sinne. reaper666: ei kauhean vakuuttavaa, että tarvii noin monta kokemusta ennen kuin tajuaa tunkea cheddaria perseeseen.
konehes
08.12.2015 13:32:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Fiilispäätös on nimenomaan se, että soittaa jollakin mallintavalla ja ajattelee, että ihan samalta kuulostaa. Käytännössä AB-testaaminen paljastaa miten se oikeasti on, ihmiset ei vaan hirveesti harrasta sitä kun täytyy pitää kiinni siitä mielikuvasta, että kyllähän se mallintava nyt vaan kuulostaa samalta.
 
Oletko tehnyt runsaasti vertailua monien analogisynien ja niiden mallinnosten välillä? Kyllä soundeissa ja etenkin fiiliksessä tietysti on eroja, mutta kuinka paljon sillä lopulta on merkitystä? Ainakin kotipuuhastelussa huippulaatusen äänitteen tekeminen ei varmasti ole koskaan riippunut siitä, onko joku syna analoginen vai ei, vaan ketjussa on aika monta paljon kriittisempääkin muuttujaa.
 
Latenssikaan ei nykymaailmassa pitäisi olla enää mikään ongelma. Ja jos on, niin vika ei ole siinä, että softasynat olisivat huonoja, vaan siinä, että käyttäjällä on tarkoitukseen riittämättömät kamat.
 
cherub with heavy metal machine
Hanuriin
09.12.2015 12:36:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Kyllähän ne pyörii, mutta tarkoitin latenssia, joka on sillä välillä kun painaa kosketinta ja ääni kuuluu. Sen äänen muodostamiseen menee mallintavalta kuitenkin vähän aikaa.
 
Se nyt vaan on sillä lailla, että myös niissä ihquissa analogisissa on latenssia. Ihan kaikessa on latenssia, jopa ihan esim. analogisissa kitaroissa. Kun sä rämäytät kieliä, niin ei se ääni syty ihan välittömästi vaan kielen värähtelyn siirtymisessä koppaan ja kopan värähtelyn muuttumisessä ääneksi kuluu aikaa. Puhumattakaan viiveestä matkalla korviin asti.
 
Analogisynallakin kuluu hetki ohjausjännitteen vaihtamisessa, signaaligeneraattorin käynnistämisessä ja muutenkin kaikkien signaalille myöhemmin tehtävien operaatioden suorittamisessa. Jos luulit, että analogipiirit toimivat valon nopeudella, olit väärässä.
 
Nykyään tietokoneet on vaan sen verran nopeita, että ne pystyvät ihan tasapäin kilpailemaan nopeudessa (eli siis latenssissa) analogisynien kanssa. Eli josko nyt jätettäisiin tämä latenssikeskustelu sinne 1900-luvulle, minne se kuuluukin. Usko vaan kun sanotaan, että latenssi on riittävän pieni.
 
Generalissimo
09.12.2015 12:45:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo latenssi on ongelma lähinnä direct-inninä bassoja ja kitaroita vedettäessä mallintavan plugarin kanssa ja vst-rummuissa. Toki, jos soittaa raskaan miksauksen päälle, jossa on jo paljon plugareita raidoilla myös VST-synat saattavat alkaa rätisemään.
 
Tämmöiset ovat omat kokemukset.
 
Krice
09.12.2015 12:51:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hanuriin: Nykyään tietokoneet on vaan sen verran nopeita, että ne pystyvät ihan tasapäin kilpailemaan nopeudessa (eli siis latenssissa) analogisynien kanssa.
 
Ei tietokoneet ole nykyisin nopeita. Pikemminkin päinvastoin hitaampia, johtuen monoliittisista käyttöjärjestelmistä.
 
Hanuriin
10.12.2015 09:37:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei tietokoneet ole nykyisin nopeita. Pikemminkin päinvastoin hitaampia, johtuen monoliittisista käyttöjärjestelmistä.
 
Mikähän kone sulla on? Mun kolmevuotiaalla macbookillanikaan latenssi ei ole ongelma. Vaikka on hidas vanhanaikainen kovalevy ja kaikki. Perkele kun laittais flässilevyn niin ehtisköhän sitä edes soittaa kun jo syntikat pörisis. Ei oo tarvetta analogisynalle täällä. Eikä toisaalta oikein tilaakaan.
 
Ja onhan se vaan jotenkin niin nykyaikaista kun voi missä vaan milloin vaan tehdä musaa ja vaikka säätää syntikan parametrejä ihan vaan siksi kun voi. Tai lyödä hirveen plugarikattauksen signaalitielle samasta syystä.
 
PJS
10.12.2015 11:53:41 (muokattu 10.12.2015 11:54:01)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei tietokoneet ole nykyisin nopeita. Pikemminkin päinvastoin hitaampia, johtuen monoliittisista käyttöjärjestelmistä.
 
Sinä olet: Väärässä.
 
Zorbaz. Hate to break it to you....
 
"Constantly choosing the lesser of two evils is still choosing evil."
PJS
10.12.2015 11:56:54
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hanuriin: Ja onhan se vaan jotenkin niin nykyaikaista kun voi missä vaan milloin vaan tehdä musaa ja vaikka säätää syntikan parametrejä ihan vaan siksi kun voi. Tai lyödä hirveen plugarikattauksen signaalitielle samasta syystä.
 
Niin paradoksaalista kuin se onkin, itse olen kokenut ton enimmäkseen rajoittavaksi tekijäksi omassa luovassa prosessissani. Mun säätäjä luonne ottaa liian helposti vallan siitä lauluntekijäpuolesta sillon ku kaikkea voi säätää. Rauta ja muutenkin oikeet soittimet on siitä kivoja et niiden kanssa tulee keskityttyä olennaiseen sen parametrinypläämisen sijaan.
 
"Constantly choosing the lesser of two evils is still choosing evil."
Henri Henri Olavi
10.12.2015 11:59:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Krice: Ei tietokoneet ole nykyisin nopeita. Pikemminkin päinvastoin hitaampia, johtuen monoliittisista käyttöjärjestelmistä.
 
Omituinen näkemys. Kun aloitin musan tekemisen Scream Trackerilla ja kohta sen perään Impulse Trackerilla, midi-ohjain apunani vuonna 1994, en olisi voinut kuvitellakaan sellaisia nopeuksia, mihin päästään nykykoneilla. Uskallan kainosti väittää, että nykyinen MacBook Pro:ni on jopa tuntuvasti nopeampi kuin sen aikainen 486-koneeni.
 
I'm sticking pins and needles in this stinking rot flesh-like substitute pieces of half cooked meat that are walking on this earth.
Kalmo
10.12.2015 15:05:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PJS: Niin paradoksaalista kuin se onkin, itse olen kokenut ton enimmäkseen rajoittavaksi tekijäksi omassa luovassa prosessissani. Mun säätäjä luonne ottaa liian helposti vallan siitä lauluntekijäpuolesta sillon ku kaikkea voi säätää. Rauta ja muutenkin oikeet soittimet on siitä kivoja et niiden kanssa tulee keskityttyä olennaiseen sen parametrinypläämisen sijaan.
 
Tuo on yleinen syndrooma. Loputtomat vaihtoehdot johtavat loputtomaan jahkailuun.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
saastara
10.12.2015 15:20:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Tuo on yleinen syndrooma. Loputtomat vaihtoehdot johtavat loputtomaan jahkailuun.
 
Mistä päästäänkin takaisin aiheeseen... Tadaa! Eli rauta ja / tai rajattu plugarikattaus on omiaan juurikin tän hoidossa..
 
"As long as there is music I am immortal and I have lived forever if I can remember a song"
Hanuriin
10.12.2015 15:34:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

saastara: Mistä päästäänkin takaisin aiheeseen... Tadaa! Eli rauta ja / tai rajattu plugarikattaus on omiaan juurikin tän hoidossa..
 
Mutta ihan eri syystä kuin 15 viestiä sitten!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «